Како се бринути за репу

Главна брига за репу је редовно заливање репе, одлепљивање и уклањање корова, прорјеђивање, наводњавање, дорада и борба против штеточина и болести. Уз добру бригу о репи, гарантовано ћете добити висок принос.

заливање репе

Шта је прво и најважније за овај усјев? Наравно, заливање, јер је биљка која воли влагу! Али овде треба напоменути да пречесто убризгавање воде не воли биљку. Има довољно само две наводњавања недељно, али би требало да буде у изобиљу - до 20 литара по квадрату. м бедс Наводњавање јој је важно током цијеле сезоне. Зауставља се у августу, ако је лето било кишовито и хладно. Ако је топлота била задржана, онда је вредно, само да би се смањила количина воде, јер ће њено богатство негативно утицати на гомољ и његов укус.

Течност мора нужно бити одвојена - ово је главно правило. Узгред, може се увести не само директно испод гомоља, већ и на маслац. Буба добро реагује на прскање. У овом случају можете чак додати и неколико хранљивих састојака и учинити наводњавање још кориснијим.

отпуштање репе

Олабављење - ово је такође веома добра мера бриге за ово поврће. Корен поврће апсорбује кисеоник, активно расте, ако најмање једном седмично проводи ову процедуру. Узгред, с временом је и његова потреба да падне, тако да је дозвољено да се земља поквари само једном у 2 седмице. Боље је ако планирате да се опустите за дан који следикиша или залијевање. Тако да на кревету нећете дозволити формирање коре, кроз коју зрак не може продријети.

веединг оф беетс

Трава са репом - је борба са коровима који смањују усеве, са земљом коре и само лабављењем, тако да коренски усеви развијају прилично дуге корене који могу да добију влагу из доњих слојева земље. Степенице које се појављују отприлике недељу дана после сетве морају бити разређене, саднице треба разриједити када достигну висину од 15 цм, остављајући 10-15 цм између биљака. Не треба бацати растргане младе биљке, можете их користити у салатама или кухати.

стањивање репе

Резање репе почиње када биљке формирају 2 правог лишћа. Између биљака у низу оставите растојање од 2-3 цм, а друго се репа прореди, када има 4-5 правих листова. Између биљака оставите удаљеност 4-6 цм, трећи ров се изводи до 15. августа, остављајући између биљака у низу на удаљености од 6-8 цм

.

Сечење треба обавити благовремено, јер кашњење доводи до значајног смањења приноса. Резати репу прикладније након заливања или кише. У овом случају, биљке се лакше извлаче и остају на гребену мање погођеном уклањањем сусједа; Осим тога, биљке које се извлаче када се пресађују на друго место постају боље.

Прво разрјеђивање, млађе и слабије биљке се уклањају. У другом и трећем, напротив, највећа, погодна за храну, као и ружне и болесне биљке, повлаче се.

наводњавање репе

Постизање високог и стабилног усева цвекла може се обавити само за наводњавање, посебно капање.

У просеку, током вегетације, столна репа користи 23-35 м3 /ха. вода сваки дан: од степеница до формирања коријена, када је маса лисне површине мала - просјечна дневна потреба за влагом 7-24 м3 /ха; максимална потрошња 40-50 м3 /ха /дан - током формирања и раста корјенастих усева; у периоду до техничке зрелости 15-30 м3 /ха.

Потребно је почети наводњавање репе одмах након сетве како би се створили оптимални услови за клијање семена и одржала влажност тла од степеница до формирања коријена на нивоу који није мањи од 75-80% ХБ у слоју 0-40 цм и не мањи од 65 -70% ХБ у слоју 0-60 цм у току формирања и раста коријена.

хранидба репе

Цикла је подложна храњењу са раствором птичјег измета (1:12) или краве (1: 8) у фази од три или четири правих листова са 10-12 л. раствор за бразду од 10 м, држан на удаљености од 5-8 цм од пасивног реда до дубине од 3-4 цм, након чега слиједи пуњење тла. На сиромашним тлима, они се хране по други пут у року од 15-20 дана након првог раствора калијум сулфата (16-20 г) и урее (2 м у 10 литара воде са протоком од 1 м2). смеша урее - 4 м /м2 или амонијум-нитрат-6, суперфосфат једноставног-10-11, калијумова со - 7 м /м2, други - у периоду формирања коренских култура истим ђубривима, али доза урее је 2 г /м2. Смањење количине нитрата у корену може битидодати 25-35 г /м2 40% калијумове соли.

Пестице репе и борба против њих

Много је људи који желе уживати у сочној пулпи репе и њежним листовима. Инсекти са активном репродукцијом могу брзо уништити читав усев у том подручју или га учинити неприхватљивим за људску употребу. Откривена штеточина у времену може се брзо искоријенити, а жетва се спрема.

Капелин. Опасна штеточина је капустианка или земљани рак. Ова буба је дужине 50 мм. Живи у земљи, хибернира у дубоким не-леденим слојевима. Капућино организује гнезда, и полаже јаја. Личинке не узрокују мање штете приликом садње коријена. Чињеница да се у овој башти појавио овај бродар може се проценити на путу конзервираних биљака и куне на тлу.

Цикле (бобице) лисне ваши - мали црни или тамно зелени инсекти који се могу брзо размножавати и давати за лето 15 генерација. Пелин у захваћеним лисним ушима биљака је уврнут, коренске биљке се добијају од малих. Само "Ацтофит" биоматеријали и инсектициди могу помоћи у борби против ових колонија лисних уши (на примјер, "Спарк Био"), као и ентомофага (на примјер, сунчева свјетлост од седам тачака). Још увек можете да покушате да попрскате репу са прахом од пепела, спреј са инфузијом направљеном од љускастог лука или раствор сапуна који се додаје дуванској прашини. Гримизни мирис мирисних биљака посађених поред (невена, купина).

Болести шећерне репе и контрола над њима

Опасне болести репе су фомос. Болест се манифестује на терену на крају вегетације.На доњим, старијим листовима формирани су округли, светлосмеђи (у кишном времену црни) заобљени тачкасти. Због њих, фомос се понекад назива "зонским уочавањем". Током периода складиштења симптоми фомоса почињу да се манифестују 1-2 месеца након полагања корена за зиму. На резу пацијената са кореновим усјевима, ткиво је црно, чврсто, понекад формира празнине, на зидовима којих се може приметити светло сива, лабава плака. Најбољи начин за борбу против ове болести је превенција. Потребно је придржавати се плодореда и створити повољне услове за раст културе.

Мање штетне, али и опасне болести шећерне репе: цороноид (ударне степенице у условима вишка влаге), церкоспороз (љето на листовима) и лажна роса. Сви они се могу избећи истом превенцијом