Како се бринути за зумбул

Желите ли расти раскошне и раскошне биљке? Онда морају да се добро брину о њима. У чланку ћемо размотрити како да правилно водимо бригу о зумбулу како би вам он годинама био задовољан цветањем. Правилан раст и брига о зумбулима обухвата три главне компоненте: осветљење, наводњавање и ђубрење.

добро осветљење

Не можете оставити цвијет на једном мјесту дуго времена, често га треба окретати како би га освијетлиле различите стране. Ова мера ће помоћи биљци да равномерно расте. У вечерњим сатима иу облачном времену, зумбул је осветљен специјалним лампама. Ако нема довољно светла, биљка ће избледети и умрети.

високо квалитетно заливање

Брига о зумбулу није потпуна без редовног и квалитетног наводњавања. Биљка треба велику количину воде, и стално, чак и током цветања. Али проверите да се вода не скупља на дну лонца, јер може довести до нежељених гљивичних обољења. Због тога треба благовремено очистити воду из палета и показати вам праву бригу о биљци.

Залијевајте зумбул тако да вода не удара у пупољке, луковице или лишће. Зато се вода сипа управо на ивице палете.

регуларно облачење

Ђубриво се уводи не више од неколико пута месечно. Да би зуби постали бољи, они се хране ђубривима азотом и фосфором. Након њиховог увођења, цвеће се обилно залије. Помаже да се брже храни кроз читав слој тла. Не заборавиРедовним отпуштањем земље, урадите то веома пажљиво, како бисте избегли оштећење кореновог система тако меког цвета.

Зашто нестане зумбул?

Цвет може умријети због болести или штеточина које га уништавају. Али главни разлог губитка зумбула је скривање у лошем квалитету њега.

Хијацинт је убијен због следећих фактора:

1. Ротирајуће луковице и цвијеће. Разлог је превелико заливање биљака. Могуће је да не испуштате воду из палета.

2. Листови биљке испуњавају црне мрље и густу слуз, која се брзо сели у луковице цвијећа. Апсолутно сви делови цвета су покварени и умиру. Разлог је болест жута бактеријска трулеж. Цуре цвет је изузетно тешко, па се уништава, лонац се третира посебним средствима, а земља баца.

3. Због лоше каквоће змаја, може бити нападнута разним штеточинама. На пример, нематоде, лисне уши и корени. У борби против њих користе се различити хемијски агенси. Међутим, боље их је примијенити до почетка цватње, како не би додатно оштетили љепоту биљке.

4. жутење лишћа, увенуће биљке. Разлог је нискоквалитетно заливање и слабо осветљење.

5. Да би се спријечило да цвјетне луковице заразе болест, препоручује се да се чувају у посебним папирним врећицама.

6. С времена на време, ископавајте луковице и прегледајте их на присуство штеточина и болести.

Пратећи сва ова једноставна правила за бригу и раст зумбула, моћи ћете уживати у биљци дуги низ година.