Као и без проблема, замијените ожичење у стану

Својим рукама мијењамо ожичење у стану

Ако се одлучите за поправку у мјесту сталног пребивалишта, замјена старог књижења у стану треба постати обавезна точка за вас. Уосталом, куће које су изграђене у совјетско доба нису биле дизајниране за модерно оптерећење.
Стога, ако након обављене поправке нисте посветили дужну пажњу ожичењу, то би могло постати озбиљна главобоља у будућности.

Могуће алтернативе и дијаграми ожичења

Избор варијанте ожичења

Одабрана верзија шеме ожичења стана у многим аспектима зависи од начина на који се одабирете. Тренутно постоје два главна типа - отворени и скривени. Скривена метода полагања жица укључује полагање жица унутар зидова, након чега слиједи њихово жбукање.
Предности таквог метода укључују:

 • Уштеда слободног простора стана
 • Потпуно прикривање свих делова који преносе струју и који не кваре изглед ваше собе
 • Нема потребе за додатном заштитом жица од механичких оштећења
 • Виши степени толеранције оптерећења и преоптерећења за било које ожичене трупеНедостаци скривене методе књижења укључују следеће параметре:

 • Сложеност и сложеност извођења радова на полагању жице
 • Тешкоћа у идентификацији грешака и поправљању скривених каблова


скривено ожичење

Други метод за замену ожичења је отворени метод. Условно се може поделити у заптивку која се налази у јастучићима и заптивкама у кабловским каналима.
Наравно, још увијек постоје други начини полагања скривених инсталација, али се у становима користе врло ријетко због њихове непривлачности.
Предности замене ожичења сопственим рукама на отворен начин могу се приписати:

 • Релативна једноставност инсталације
 • Једноставност дефинисања места оштећења и поправке ожичења
 • Једноставна инсталација додатних ожичења за нове изворе напајања, као и промјене у схеми напајања електричном енергијом стана

Али недостаци отвореног начина полагања жица много:

 • Крађа слободног простора наших већ малих станова. Приликом уградње намештаја, додатне кутије могу бити веома узнемирујуће
 • Ако се користи метода полагања ожичења у лајсни, број могућих жица је врло ограничен. Ово уводи значајна ограничења у опцијама за избор схеме напајања
 • Жице за полагање на отворен начин захтевају додатну заштиту од механичких оштећења и њихове изолације једна од друге и од запаљивих површина у циљу заштите од пожара. Због тога је цијена таквог кабелског свежња нешто виша.
 • За отворено ожичење, параметри максимално дозвољеног оптерећења и преоптерећења због лошијег хлађења су нешто нижи.


отворено ожичење

Избор шемеСнабдевање електричном енергијом стана

У следећој фази, замена књижења у стану подразумева избор шеме снабдевања електричном енергијом.
Тренутно постоје двије главне опције:

 • Први, који је вероватно био коришћен у вашој кући још у совјетској производњи, је полагање једне главне жице од које одлазе све жице електричара у стану. Овај метод не обезбеђује одговарајућу заштиту електричне мреже вашег стана. Уосталом, у случају оштећења чак и једне парцеле, биће вам потпуно исцрпљен цијели стан.
 • Треба такође напоменути да, у складу са тачком 6.2.2 "Правила за инсталацију електричних инсталација" (ПУЕ), група система унутрашње расвете мора бити опремљена прекидачем који није већи од 25 А. То намеће одређена ограничења на укупну снагу електричних уређаја у стану.
  Стога се таква схема ожичења препоручује да се користи само за једнособне станове или са отвореним начином полагања жице на плоче. Уосталом, полагање у постоља, велики број жица за храњење на другој шеми ће бити изузетно проблематично.
 • Такозвана "европска" схема снабдијевања електричном енергијом је сада више раширена. То подразумева присуство прекидача и присуство прекидача за сваког појединачног купца.
  Ово може бити једна соба или једна врста потрошача у просторији. Све зависи од очекиваног оптерећења, ваших жеља у погледу сигурности електричне мреже и ваших финансијских могућности.

Слика приказује "европску" схему напајања

Понекад можете наћи примјену мјешовитих схема ожичења. Ово је прилично риједак случај, али има и право да постоји. Све зависи од природе и врсте терета.

Обрачун ожичења

Будући да замена ожичења у стану у панел кући или било ком другом месту не може бити без тачног израчуна, онда у следећој фази пређите на прорачун.

Пажња: Прије свега, потребно је одредити могуће оптерећење на сваком дијелу електричне мреже заштићене прекидачем. На основу ових оптерећења није изабрана само жица, већ и сам прекидач.

 • За одређивање оптерећења користимо формулу; где је П - номинална снага уређаја, и У - номинални напон електричне мреже. На основу ове формуле, за мрежу од 220В може се претпоставити да је 1 кВ електричне снаге 5 А оптерећења за жицу.
  Поједностављено је претпоставити да бакарна жица са пресеком од 1 цм2 пролази струју од 10А, а алуминијумска жица са истом раскрсницом - 5А. Ово је, наравно, веома поједностављена калкулација, али у већини случајева то је довољно.

Обратимо пажњу! Да бисте тачно израчунали потребан пресек жице, треба користити тачку 1.3 ПУЕ. Овде ћете наћи факторе корекције у зависности од услова заптивача, начина полагања, броја и пресека положених жица, коефицијената температуре и поновног пуњења, као и израчунатих параметара за жице са различитим изолационим структурама.

 • Одмах вас упозорити на најчешће грешке. Прво, имајте на уму да пресек жице једног од спојева не може бити већи од пресека улазне жице. Прекидачи морају одговарати максимално дозвољеној струји прикључка.

Табела израчуна попречног пресека жице

Обратите пажњу! Приликом рачунања, не треба водити рачуна о раду свих електричних уређаја одједном, јер ће у супротном доћи до значајног повећања трошкова ваше електричне енергије. Запамтите, све електричне жице омогућују кратко преоптерећење до 10-15% за 1 сат дневно.

Савјети и захтјеви за инсталацију ожичења

Замјена електричних инсталација у стану врши се само у складу с правилима ПУЕ и основним правилима. Донијети све је прилично тешко, стога у наставку дајемо само најчешће грешке које нису професионалци, што може довести до проблема у процесу експлоатације.
Со:

 • Забрањено је инсталирати аутоматске прекидаче и осигураче у нултим радним и уземљивачима.
 • Ожичење 220В мреже мора бити изведено помоћу трофазне жице, гдје је 1 жица фаза, 1 жица је нула и 1 водич је уземљен.
 • Съгласно параграф 7.1.37 от ПУЕ, възможността за въздухоплавателите в коповени, от тушаа и каде не се допуста. И, према параграфу 7.1.39, забрањено је инсталирати прекидаче у овим просторијама.
 • Прикључивање жица мора бити залемљено, залемљено, заварено или причвршћено завртњима.
 • Потребно је обезбедити везе са жицомснабдевање које обезбеђује поновно повезивање.
 • Метални елементи ожичења (кутије, тацне, валовита црева) морају бити уземљени.


Кабелски сноп за ожичење

Поред тога, замена порука е-поште у стану подразумева поштовање основних правила:

 • Жичану жицу треба изводити строго вертикално или хоризонтално. У супротном, повећава се вероватноћа даљег оштећења жице.
 • Прекидачи и утичнице треба да буду на истој висини.
 • Избегавајте прелазак жица.
 • Не постављајте утичнице и ожичење превише близу уређаја за гријање и водовода.

Закључци

Наша једноставна упутства за замену ожичења омогућиће вам да завршите посао у потпуности у складу са захтевима ПУЕ. У исто време, пошто сте направили правилан избор шеме и начина полагања жице, вероватно ћете моћи да обрадите сав посао у најкраћем могућем року и уз минималне трошкове.