Како брзо и без проблема направити утичницу из прекидача

Промените прикључак на прекидач

Када се поправља и обнавља стан, често се поставља питање: "Како направити утичницу из прекидача и обрнуто?". Као што знате, ништа није немогуће, а ако желите да направите такву ролу, радо ћемо вам помоћи у томе. Уосталом, у томе нема ништа компликовано, најважније је да тачно пратимо наше препоруке.

На место утичнице, монтирајте прекидач

Почнимо са једноставнијом верзијом трансформације електричног утикача са излазом у електрични пин са прекидачем за осветљење. Да би направили такву ролу, не треба да разбијамо зид за нову објаву, само направите промене у шеми везе.

Одмах пристати: уништити зидове није потребно ако се жице из лампе и из утичнице унесу у исту разводну кутију. Иначе, без миловања не може.

Обрада једног прекидача

Прво размотрите опцију са инсталацијом једног прекидача. То је једноставније и омогућиће вам да формирате општу идеју о природи неопходног пребацивања.


раставити утичницу

 • Пре искључивања утичнице потребно је обавити припремне радове. И прва од њих је уклањање напона из ланаца у којима треба обавити рад, као и сусједних напона којима је могућ лежерни додир. Најбоље је ослободити се стреса од цијелог стана или куће.
 • Уверите се да нема напона са индикатором, раставите стару утичницу. Морамо само ставити двије или три жице.
 • Прије свега, погледајмо ове жице. Ако имате књижење у кући направљено у складу са тачком 1.1.30 ПУЕ, онда је плава жица неутрална или нула, а жуто-зелена жица је уземљена. Трећа жица је фазна и може бити било које боје.

Обратите пажњу! У кућама совјетске зграде, уземљење није могуће. Дакле, ако се само двије жице истичу из зида, онда је то фаза и нула. Ако нису означени цветовима или нисте сигурни у исправност ове ознаке, онда то мора бити јасно. Да бисте то урадили, једноставно разбијте жице и примените напон. Додирните жице помоћу индикатора-одвијача. Када додирнете фазну жицу, светло ће се упалити.

На слици је приказана могућа шема повезивања у разводној кутији

 • У наредном кораку, наша инструкција садржи одељак за дистрибуцијску кутију. Сва даљња промена је овде. Да бисмо то урадили, прво морамо одредити жице које иду до лампе и нашег излаза.
 • Ако је лампа била спојена на прекидач, онда искључите ову жицу. Нула жице лампе се не додирује и оставља спојену. Ако лампа није била спојена, онда спојите плаву жицу на нулти прикључак кабла за напајање.
 • За жице које иду у утичницу, вршимо поступак повратка. Искључите нулту жицу и фазну жицу не додирујте.
 • Сада спојите стари нула жице из утичнице и фазне жице из лампе.
 • Остајесамо поставите прекидач на место утичнице и повежите га. Као што је већ учињено, већ смо погледали друге чланке нашег сајта и можемо их видјети на видео снимку, тако да га нећемо поново прегледати.
 • Сада је време да се притиснете и навикнете на локацију вашег новог прекидача.

Рециклирање за двоструки прекидач

Одмах приметите да је ова опција могућа само ако постоји жица за уземљење. Иначе, без рада на инсталацији додатних жица од разводне кутије до претходне утичнице не може да се уради и цена ових радова неће бити пропорционално висока.


Повезујемо прекидач са два кључа

 • Двоструки прекидач омогућава укључивање два различита склопа или два начина рада једног лустера са више лампе. Стога, да не би понављали, прво треба обавити посао повезивања једног прекидача на тачку напајања.
 • Сада неискоришћен док се жица за уземљење не искључи у разводној кутији. Затим га повежите са другим фазним водом лустера или фазном жицом друге лампе.
 • На мјесту гдје је прекидач прикључен, спојите га на други прикључак кабелског свежња. На овоме, наш рад је завршен и можемо снабдети напетост.

Обратите пажњу! Пре него што одаберете утичнице и прекидаче за замену, морате одредити пресек доступних жица. Чињеница је да попречни пресек жице треба да одговара номиналним параметрима прикључених електричних уређаја. То се посебно односи на квалитетну употребу жица за уземљењефаза Уосталом, често се ради мало мање раскрснице. Стога, ако имате такву могућност, повежите такву жицу са извором светлости са мањом снагом.

На место прекидача, монтирајте утичницу

Сада знате како направити прекидач из утичнице, али је обрнути процес сасвим могућ. Једина нијанса је да ће лампа која укључује овај електроинсталациони уређај бити неискоришћена, или ће бити потребно повезати је са другим прекидачем.


Монтирајте утичницу на положај прекидача

 • Прије свега, уклањамо напон из кругова у којима ћемо морати да радимо и на које можете случајно додирнути. Ово је неотуђиво правило било којег електричног рада.
 • Сада раставите прекидач. На његовом мјесту ће бити само двије жице које стрше из зида. Једна од њих ће бити фаза, а друга фаза. Само једна од њих је фаза напајања из које се напаја ова група жица, а друга фаза жице се напаја тек након укључивања прекидача. Уземљење доводи до прекидача обично не држи. Да, и повезати га са прекидачима обично нигде.
 • Сада отворите разводну кутију и пронађите жице које прелазе на претходни прекидач. Онај који се повезује са жицом за лампу - искључите.
 • Ова жица је повезана са нултим каблом за напајање ове групе. На овом, наше пребацивање у дистрибуцијску кутију је завршено.
 • Сада можете монтирати прекидач и повезати га као што смо већ рекли у нашим чланцима. Након повезивања можете напајати и користити утичницу.

Обратите пажњу! Са горе наведеном заменом, посебно је важно да прегледате наш чланак на утичницама и прекидачима да изаберете прави начин. Уосталом, за мрежу осветљења жице често немају тако велики попречни пресек. Инсталирање утичнице и повезивање са великим оптерећењем може довести до њиховог распадања. Поред тога, није могуће укључити у такве утичнице уређаје и уређаје за загревање у којима је могућ квар изолације на кућишту. На крају крајева, наша ново инсталирана утичница нема заштитну жицу.

закључак

Као што видите, пребацивање утичнице на прекидач и обрнуто је сасвим могуће са својим рукама. И за то није потребно имати никаква специфична знања или вршити прашину и радно интензивне припремне радове.

Главна ствар коју треба имати на уму је сигурност и одабрати прави производ ожичења.

И током рада, немојте заборавити на могућа ограничења снаге кроз пресек жице. А онда ће ваш посао служити вама дуги низ година.