Како инсталирати котао на чврсто гориво властитим рукама?

Трајање хладне сезоне у нашој земљи ставља становнике приватних кућа у низ хитних питања везаних за организацију нормалног и ефикасног индивидуалног гријања. За становнике приватног сектора у градовима и мјестима у земљи, питање организације аутономног гријања је у великој мјери ријешено путем централизиране опскрбе плином. Потпуно другачија ситуација са објектима индивидуалног становања. Врло често, због недостатка централног снабдијевања гасом, за власнике станова у приватном сектору иу сеоским кућама, једини излаз из тренутне ситуације је инсталација котлова за аутономно гријање на чврста горива.

Котлови на чврсто гориво произведени од домаћих и страних произвођача данас су сложени високотехнолошки уређаји. Правилна уградња, придржавање неопходних правила за даљње функционисање компликоване технологије гријања омогућит ће вам да створите потребан комфор у вашем дому и да свом дому пружите жељену топлину тијеком дуге зиме.

Најкритичнија тачка је уградња опреме и њено прикључење на кућни систем грејања. Котлови на чврсто гориво различитих типова имају своје карактеристике дизајна, тако да је приликом уградње неопходно строго се придржавати одређених правила и придржавати се пројекта. Ако можете сами одлучити о моделу котла, онда се на питање како инсталирати котао на чврсто гориво не може одговорити једноставно и недвосмислено.Радови на инсталацији било којег уређаја за гријање захтијевају компетентне радње и квалифицирани приступ. Хајде да боље погледамо овај задатак.

Припрема. Шта претходи уградњи чврстог котла

Процењена скала будућих инсталација котлова

Почетне припремне радње које претходе инсталацији котловске опреме, једнако су важне за инсталационе радове. Сваки котао, гас, електрично или чврсто гориво је мини-бојлер, тако да монтажи јединице претходи рад на читавом систему гријања.

Купите котао на чврсто гориво - само горњи дио леденог бријега. У будућности ће бити неопходно обавити велики посао за опрему читавог система грејања. Комплекс радова на опреми аутономног грејања обухвата следеће фазе:

  • полагање цеви унутар стамбених просторија;
  • котловска опрема;
  • везивање грејне јединице;
  • покренути систем грејања.

Оцјењујући количину рада у свакој фази, можемо закључити - инсталацију у стамбеној згради котла на чврсто гориво, сложен, напоран и одговоран процес.

Важно! Монтажа аутономног система грејања, посебно уградња котла, задатак је могућ само за обучену особу. Познавање површине о изградњи грејне опреме, занемаривање постојећих стандарда, норми и правила може проузроковати непоправљиву штету не само за стамбени објекат, већ и за угрожавање живота становника куће.

Приближно такав скуп уређаја и опремеКод куће морате прикључити котао на чврсто гориво.

У припремној фази, потребно је одредити - грејање у кући вршимо властитим рукама или се обратити професионалцима.

Доносимо одлуку - постављамо котао или тражимо помоћ од специјалиста

Котао на чврсто гориво се обично добија на основу расположивих услова, где и како ће се инсталирати котао, у ком режиму ће јединица за грејање радити, који су задаци везани за аутономни систем грејања. Са готовим пројектом можете процијенити што ћете наићи на инсталацију котловске опреме. Дакле, постоји разумно питање - могуће је да у вашој кући сами инсталирате котао на чврсто гориво, или је боље да се обратите професионалцима.

Охрабрите вас да сами одлучите да инсталирате систем грејања у кући, само самопоуздање и могућност да уштедите свој новац.

За информације: котловска опрема за крута горива, укључујући дрва за огријев, угаљ и пелете, може се обавити без службене дозволе. Само током почетних тестирања потребно је присуство представника надзорних органа да се региструје увођење опреме за гријање у рад.

Када инсталирате котао у вашој кући, треба имати на уму да ће у процесу рада бити неопходно строго се придржавати пројектних података. То се пре свега односи на вентилационе и димњачке системе. Правилно изведен поклопац и димњак - гаранцијанепрекидни рад котла у складу са датим режимима. Горионици на пелете у котлу на чврсто гориво су инсталирани како би се повећала ефикасност гријања, али су врло осјетљиви на рад вентилације.

Прије инсталирања опреме за гријање потребно је израчунати параметре и опремити котловницу.

Монтажа котла на чврсто гориво. корак по корак

котловска опрема

Почнимо са чињеницом да уз претпоставку да у вашој кући инсталирате котао на чврсто гориво, морате знати - ова опрема је доступна само у изведби на поду. Инсталација котла на чврсто гориво са сопственим рукама ће захтевати да потрошите на опрему котларнице и да припремите посебну платформу за јединицу.

У ту сврху потребно је добро познавати вашу кућу, што би био најбољи избор за инсталацију котла. У пројектној документацији треба да постоји шема локације котловнице у кући. Основа котла или подијума треба да буде одговарајуће величине и чврстоће. Обично су такве платформе израђене од бетона. Висина таквог подијума треба да буде најмање 7 цм

Просторије треба да имају површину од најмање 7 квадратних метара. м. Котао се мора налазити на удаљености од 0,5 м од најближег зида просторије. Висина котларнице мора бити стандардна, приближно 2,2-2,5 метара, док удаљеност од врха котла до стропа не смије бити мања од 120 цм

.

Напомена: једини услов ако сте инсталирали котао са природним системом вентилације, онда виРазмислите о висини стропа у котловници. Прилив ваздуха у овом случају се врши на рачун ваздушних маса унутар просторија. Што је већи плафон, већа је унутрашња запремина ваздуха. Запамтите и чињеницу да је у ниској просторији теже подићи котао са горивом.

Инсталирани котао треба гориво, па је неопходно опремити простор за складиштење горива поред котла.

Важно! У пећи се користи само суво гориво за складиштење.

Угаљ је посебно направљен за рудник угља. Пелети, брикети и огревно дрво се складиште или у контејнерима или у уредно састављеним пирамидама. Зидови у котловници морају бити обрађени слојем азбеста 8 мм. или дебели слој малтера, чиме се штите дизајни куће. Ово је посебно тачно када се поставља котао у дрвеној кући.

Увлачење: у неким случајевима се данас врши конверзија традиционалних котлова на пелете. Ова врста горива је веома погодна и ефикасна. Пелете се аутоматски уносе у комору за сагоревање. У процесу сагоријевања ове врсте горива постиже се висок топлотни ефекат, што је веома релевантно у случају дуготрајног котла на чврсто гориво. Инсталација горионика на пелете врши се на сваком котлу на чврсто гориво. Овај начин рада котла значајно побољшава ефикасност грејне опреме, посебно зато што се горионик лако уклања ако постоји жеља да се котао конвертује у конвенционално гориво, огрев или угаљ.

Након припреме котловница и база, најтежи и најодговорнији тренутак, инсталација котла за гријање, припада. Сложеност и тешкоћа у овој фази је да су обично котлови на чврсто гориво тешки и масивни агрегати. Неопходно је овдје примијенити максималну вјештину и способност.

Радимо на вентилацији и димњаку

Сваки аутономни систем грејања захтева константан доток свежег ваздуха, који обезбеђује потпуно сагоревање горива. Котлови на чврсто гориво, у чијој конструкцији је постављен принцип рада, морају бити опремљени димњаком и вентилационим системом.

Уградња котла на чврсто гориво у кућу ће захтијевати додатне напоре за стварање отвора за испушне и удубљења. Прво, отвор за снабдевање са делом од 10к10 цм, који се налази испод простора, насупрот димњака. Друга рупа је направљена на врху котларнице, што је боље то боље.

Димњак треба да буде опремљен у складу са параметрима наведеним у пасошу котла, тј. Морате прецизно одабрати пречник и дужину димоводне цеви. Правилно направљен димњак омогућава добру вучу кроз коју се уклања угљен моноксид, чађа и чађа.

Важно! Прекомјерно пропуштање може негативно утјецати на регулацију сагоријевања пламена у пећи и обрнуто, слаби промаја ће резултирати уласком производа изгарања у унутрашњост животног простора.

Схема инсталације вентилације и димњака приказана је на слици. Сваки параметар ивеличине материје До данас постоје различити пројекти вентилационих система за приватне куће, од опеке, масивних конструкција, до коаксијалних димњака.

Монтажа експанзионог резервоара и везивања

За систем грејања на чврсто гориво, важно је инсталирати експанзиону посуду. Такав уређај служи као компензатор, којим се након искључивања котла смањује температура расхладног средства у кругу. Отворени спремници су најједноставнија опција, што може ријешити проблем брзог хлађења сустава гријања. На цевима која воде до експанзионог вентила нису уграђени запорни вентили, а цев мора бити најмање 25 мм у пречнику.

Након уградње експанзионе посуде почиње везивање. Схема спајања котла на цјевоводни систем се изводи у складу са техничком документацијом. Прво, главни круг је спојен, затим је повезан обрнути. Ако је обезбеђен у кући ПРТ-а, он изводи прикључак цевовода за снабдевање топлом водом.

Важно! Затворени круг је нужно опремљен сигурносним вентилом, који је инсталиран заједно са колектором извора. Задатак сигурносног вентила је да ради при радном притиску не већем од 0,15 МПа.

Инсталација грејања из котла на чврсто гориво у приватној кући подразумева употребу челичне цеви за цевовод. Потребно је полагати цијеви с најмање завоја и савијања. Суперцхаргедпумпа, по правилу, сече у паралелну линију у случају нестанка струје за природну циркулацију. Као средство за заштиту система од прегревања, постоји други или резервни круг кроз који топлота иде у случају опасности у складишном капацитету ГВП-а.

закључак

Прикључење котла на систем грејања је темељито проверено пре пуштања у рад. Главни акценат је стављен на рад вентилационих уређаја и чворова који повезују цевовод са грејним уређајем. Ако се одлучите сопственим рукама да инсталирате котао на чврсто гориво, изведите све слиједеће процедуре и манипулације, слиједите савјете стручњака и стручњака. Како успоставити аутономни систем грејања у вашој кући, како опремити хаубу и изградити вентилацију, ова и многа друга питања ће морати самостално тражити компетентан одговор.