Како брзо копати кромпир

Сакупљање поврћа и воћа потребно је на вријеме, иначе плодови могу почети да се кваре, што такође значајно утиче на услове њиховог складиштења. Ако су плодови који расту на жбуњу и дрвећу видљиви, а њиховим изгледом се може схватити да су зрели, онда је са кореновим усевима све другачије. У овом чланку, рећи ћемо вам када треба ископати кромпир, који у просјеку траје период поврћа, као и како брзо очистити сезонску жетву.

Приликом копања кромпира

Просечно време жетве у средњој зони пада на период који почиње у другој половини августа и завршава се првом деценијом септембра.

Међутим, ови термини могу значајно варирати у зависности од неколико главних фактора:

 • од датума сазревања одређене сорте (ране, средовечне или касне);
 • од временских услова у одређеној сезони;
 • од времена засијавања сјеменског материјала;
 • о томе како је правилна и редовна брига за кромпир.

Утицај времена на варење кромпира

Ако се сазријевање кртола може убрзати, онда нико не може да утиче на временске услове. У међувремену, ово је такође веома важно, тако да приликом планирања бербе кромпира треба пажљиво пратити прогнозу:

 • не може бити одложено чишћење, ако се очекују дугачке кише: преплављивање земљишта изазива болести гомоља, труљење, погоршава чврстоћу током складиштења; копање кромпира са земље које се држи на њему такође није лако и пријатно;
 • оптимална температура ваздуха за бербу кромпира није већа од + 17 степени, али не нижа од +10: хладноћа може изазвати поцрњење гомоља;
 • Кромпир је најбоље копати на јасан, добар дан, када се гомољи могу осушити у зраку, а тло је добро очишћено и неосјетљиво;
 • у јесен не препоручујемо копање кромпира ујутро, када је ваздух умирен преко ноћи много хладнији од земље, и даље задржава летњу врућину;
 • да заврши жетву пре почетка постојаних мразева, који могу да оштете не само педунцлу, већ и гомоље у земљи.

Знаци сазревања кромпира

\ т

Како онда одредити које је вријеме дошло? Срећом, постоје сасвим одређени сигнали који вам омогућавају да прецизно одредите потребу за чишћењем.

 • Један од највидљивијих знакова - исушио је педунку. Ако надземни део грма умре и осуши, нема смисла дуже задржавати сијалице у земљишту. Штавише, морају се што брже обрадити (у року од две до три недеље) како би се спречило зарастање и труљење усева.
 • Други најзначајнији фактор су временски услови. Најпогодније за чишћење је сунчано и суво вријеме, али дуготрајне кише и смањена температура зрака на крају вегетације ће довести до активног развоја болести и лошег очувања усјева. Дакле, у случају неповољних прогноза боље је пожурити и што прије ископати гомоље са земље.
 • У зависности од времена жетве кртола, увек је потребно узети у обзир датуме сазревања засађених сорти. Рани кромпир ће бити спреман већ 80. годинедана после садње, средње класе - после 100 дана, а касније - за 4 месеца.
 • На стопу сазревања кромпира утичу и плодност земљишта и количина примењеног ђубрива. Што је већа доза органске материје и више слој хумуса, то је дужи период вегетације расте.
 • Количина падања у току сезоне може такође прилагодити време жетве. У више сушних периода, без додатног наводњавања, гомољи сазревају много брже него у кишном љету. Међутим, њихов број и величина често потискују кромпир.
 • Ако још увек сумњате у потребу ископавања засада кромпира, покушајте прво да извадите једно или два грмља и пажљиво прегледајте гомоље. Њихова велика величина и густа кожа одмах ће указати на то да је дошло вријеме за жетву свих усјева.

Алат за брзо копање кромпира

Лопата је поуздан алат, али је пожељно имати неколико њих, јер у том процесу постоје сломљене ручке. Недостатак лопате је што се често квари кртоле од кромпира - посекотина, посјекотина, али избор је за вас, што овиси о тлу.

Вила

Вила. Воља, такође, пожељно је имати пар. Узмите виљушку са четири или пет зуба, не више, лакше је смањити ризик од оштећења кртола кромпира на минимум. Са вилицом, будите пажљивији, посебно када их уметнете у земљу, лако је пробити гумене чизме, боље носити изношене чизме, оне ће бити јаче. У принципу, копање виљушки из ископа лопате није ништа, заправо, и не разликује се.

Култиватор. То је већ из области модерне технологије,дизајниран је за оне који имају слободна средства и могућност управљања таквом опремом. Култиватор је релевантан ако је кромпир засадио најмање хектар земљишта. Мало подручја могу полако копати три. Код рада са култиватором пожељно је уклонити све кромпир, не остављајући ништа на мјесту. Али прије свега, копају шиндре или грмље лопате заражене фитопхтором, ау исто вријеме - и гомоља с њом. Затим причекајте неколико дана да трава падне и не ометате рад.

Како брзо ископати кромпир

Пре него што почнете са радом кромпира, обавезно загрејте врат, леђа и лумбални део. Ови дијелови нашег дацха тијела могу бити озбиљно погођени приликом копања кромпира. Одговараће свим врстама нагиба и углова тела, повлачењу и традиционалним дубоким издисајима. Можеш само да висиш на шанку ако га имаш. Руке се такође размножавају - протрљајте, протресите четкицама. Такође можете ићи на своје место, подижући колена високо.

Када копате кромпир, потребно је стајати тако да сунце гледа у леђа, тако да можете видјети што и гдје копате. Што се тиче обуће, онда је идеална опција чизме (то може бити тешко за њих, али ће случајно бити тешко оштећена ногом). Пошто морате да одете неколико људи, више не заостајете за неколико рупа, у рукавицама треба да изаберу кромпир и сортирају га у врећама.

Након сваких 45-50 минута, направите паузу од десет минута. Штавише, боље је одморити без седења и лежања - опустити мишиће леђа. Ако имате мрежу за лежање у вашој земљи, то је сјајно - ево ганајбоље је подићи. Или лежати на поду, паковати ћебе.

Хипертонику треба пажљиво пратити тлаком (узми са собом тонометра на Делиану) и не радити наопако до пуне таме у очима. Шта да радим Баците кромпир, са погодностима да сте се смјестили на обрнутој канти. Да, то ће успорити процес, али ваше здравствено стање ће бити дивно.

Кашике кромпира како би се подигле овако: глатко су сјеле, узеле канту, глатко су се попеле. Без трзаја и оштрих завоја. Не стављајте пуну канту, жалите се. Па, било би лепо купити неколико пластичних кантица - оне су много мање од старих и зарђалих дрвених коша-ветерана.

Не би требало бити више од два кромпира у врећама, али не три или четири. Не подижите врећицу трзањем, бацајући је високо на леђа - боље је да се прво зашијете, затим изравнате кољена: оптерећење ће пасти на ваше ноге, а не на леђа.

Потрошени рад ће вам се вратити. Добит ћете висок принос идуће године и потрошити неколико пута мање.