Септембарска брига - жетве

Последња јесен! Жути листови, шарено цвеће и неупоредива арома у вашем врту. Посебно место заузимају морска трава и јасен, глог и морски кркавац. Сви почињу да скупљају јабуке, крушке и друго воће. Како одабрати праву жетву у јесен можете прочитати у нашем чланку.

Ово је вруће вријеме, вријеме је да се опустите од тешких дана рада у врту и врту. Време је да се скупи дуго очекивана берба у јесен. Међутим, не треба заборавити да је поред жетве плодова важна и њихова прерада и припрема за складиштење.

јабукесу већ попиле цело дрво, време је да их покупе. Природно, ране сорте се дуго времена једу безбедно, али сада су нам касне сорте тек почеле да се допадају.

До данас је главни задатак за дачу -благовремено прикупљен . Треба одмах рећи за време сакупљања: прво, што дуже плодови буду изграђени на дрвету, то ће бити слађе, светлије и укусније. Али ако се зауставите на овој позицији, постоји претпоставка о непредвиђеним хладним и дугим кишама. Али зато што прикупљени плодови у овом периоду не подлежу складиштењу. Због тога се берба у јесен мора прикупити на вријеме.

Не треба да бринете о томе на шта немате времена или не разумете када да почнете са жетвом. На пример, јабуке и крушке ће вам дати сигнал - они ће почети да обилно падају са дрвета. Ако узмете плодове у руке, онда можете видети главне знаке његове зрелости: брзо раздвајање фетуса од петељке, заустављање његовог развоја и раста, куповина семенабровн тинт

Воће које је зрело, буквално пада у ваше руке, само их треба мало дотакнути. Ако неки примерци још нису спремни да падну сами, немојте журити да их раставите - нека се објеси и сазрију.

Не заборавите да је жетва веома дуг и напоран процес, тако да се плодови уклањају веома пажљиво, не могу се прешати, нити могу оштетити педунцке. Иначе, јабуке и крушке не падају дуго, брзо труну и пропадају.

Жетва у јесен се врши из доњих грана, затим је потребно проћи горњи дио дрвета.

Обратите пажњу!Немогуће је куцати, искривити и грубо уклонити плод! Треба да их зграбите са дланом, са кажипрстом да лагано притиснете педунуле и подигнете. Тако ће и сам плод пасти у ваш длан.

Вртлари препоручују да се плодови одузму у току бербе: велика, средња и мала. Најбоље јабуке чувају се у дрвеним кутијама, од којих плодови заспу са сламом или пиљевином. Такође, имајте на уму да се берба у јесен сакупља само у сунчаном времену. Не заборавите да се труле јабуке и крушке свакодневно чисте, изводе из врта и закопавају.

Када једном ослободите дрво од жетве, потребно је да пажљиво уклоните носаче који држе гране и одложите их до следеће сезоне.