Брига за рибиз

Брига за рибизле

Дим се разликује по раном развоју. На кожи средином марта појављује се појава бубрега из желуца. Потребно је заштитити локацију од непозваних гостију (кућни љубимци, итд.). Бубрег са барем једним додиром нестаје!

Следећи проблем је коров. Врло опасан пире. Он не само да зачепљује биљку, већ и привлачи ларве пелина. Шта штети младим коријенима рибизле. Кртице и комадићи су праћени њима. Коров се бори са плијевљењем. Не користите хербициде!

Након уништавања корова прећи на прољетни прељев. Боље је користити фолиарно, комплексно ђубриво. Могуће је почети од краја априла у интервалима од 2 до 3 недеље. Можете користити италијанско ђубриво Плантафол. Ако је земљиште слабо, могуће је додати минерална ђубрива (40 - 60 г по 1 м2).

штеточина рибизли

Веома болне лисне уши, које се шире мрави, и болести (пепелница, антхрац, септориоза, итд.). Користе хемијску заштиту. Против пепелнице се доказао фунгицид Топаз. Заштита од лисних уши је потребна при просечној дневној температури од 10 степени, а превенција болести се спроводи у другој половини маја. Да би се ријешили мрава, постоје и многе припреме.

Заједно са вегетативним (герминалним) бубрегом добија се генеративни (цветни). То су рудименти цветова које треба уклонити укљештењем ноктију, јер они одузимају хранљиве материје. Резултат је лош пораст ислабо навијање.

Заливање зависи од природних услова. У сушним годинама се повећава, али није поплављена!