Како правилно залепити зидове

Да би се обавили квалитативни поправци зидова, неопходно је да буду савршено равне. Достатна једнакост се може постићи уз помоћ гипса. Међутим, изједначавање зидова са гипсаним малтером са сопственим рукама изгледа само као елементарни процес. У ствари, овај рад садржи неке нијансе, а то је да се упознате са тим шта ће овај чланак помоћи.

Како исправно поравнати зидове властитим рукама: видео

Жбукање зидова властитим рукама: видео

За и против употребе малтера за поравнавање зидова

Када бирате материјал за поравнавање површине зида, многи се суочавају са избором: сухозидом или гипсом? И обоје имају одређене предности и недостатке.

Главна предност наношења малтера за изравнавање је одржавање оригиналне површине просторије. Употреба простора од гипсаних плоча значајно смањује простор. Такођер ожбукана површина може издржати тешка оптерећења од сухозида.

Недостаци употребе малтера укључују сложеност процеса поравнања, трајање рада, присуство прљавштине и прашине. Такође, под гипсом, за разлику од сухозида, немогуће је сакрити материјале за топлотну и звучну изолацију и лакше комуникације на ожбуканим површинама је теже направити невидљивим. Међутим, употреба за глађење сухозида је много скупља од гипсања.

Типови малтера за унутрашњу декорацију

Мешавине гипса су подељене у два типа:

 • цементни малтер. Основа је цемент, а као пунило, по правилу, пијесак (понекад дробљен кречњак). За квалитетнији малтер боље је узети пијесак различитих фракција. Након наношења на зидове такве мјешавине, површина постиже максималну чврстоћу само за мјесец дана (када је сува у природном окружењу). Такође, такав малтер, након наношења на површину, даје скупљање и реагује на флуктуације температуре и влажности. У припреми цементне мешавине веома је важна усклађеност са пропорцијама.
 • гипсани малтер . Основа је гипс, пунило - песак малих фракција. Таква смеша се брзо суши и очвршћава. Такође, гипсани малтер због ниске топлотне проводљивости је добар топлотни изолатор. За влажне просторије ова смеша је погодна само за добру вентилацију. Због брзог "захвата" мешавине са површином, рад са таквим малтером захтева добру брзину. Стога, ако имате питање - шта да се жбука зидова у купаоници под плочица, онда гипс жбуке с добрим вентилације ће савршено уклопити.

Материјали и алати

Да бисте своје зидове поравнали властитим рукама, требат ће вам:

 • мешавина гипса;
 • кашика;
 • прајмер (избор и примена прајмера);
 • ваљак или четка за наношење прајмера;
 • ниво зграде;
 • рулет;
 • лопатица;
 • челични ход;
 • правило;
 • електрична бушилица са мешачем или перфоратором са адаптером за мешање;
 • мешавина за млевење;
 • брусни папир;
 • рукавице.

Малтерисањесветионици властитим рукама

Најпопуларнија технологија поравнања зида је малтерисање светионика. На овај начин, површина може бити добро поравната. Процес рада на овој технологији је следећи:

 1. Уз помоћ правилника о нивоу изградње и гипса, процењују се неједнакости зидова.
 2. Ознака распореда је у току. Свјетионици морају бити постављени вертикално с једнаким интервалима.
 3. Претходно очишћена површина зида је базирана. Површина прајмера је прије свега потребна за побољшање приањања материјала.
 4. Затим се врши инсталација гипсаних свјетионика. Свјетионици су причвршћени према ознакама на мјешавини гипса.
 5. Након сушења раствора испод светионика, главни слој малтера се наноси на површину. То је згодније урадити одоздо навише лопатицом. Правило је глатко, вишак је уклоњен.

Светильники

Редослед извођења радова на гипсу

Правилно поравнавање зидова захтева усаглашеност са одређеним редоследом радова:

 1. Припрема површине. Прије изравнавања зидова са гипсом властитим рукама површина мора бити припремљена:
  1. уклонити све старе премазе (тапете, боје, итд.);
  2. елиминисати недостатке зида (јаме, пукотине, мрвице);
  3. да открије скривене дефекте пробијањем зида чекићем и елиминишући их;
  4. уклоните све стране мрље (рђу, плијесан, итд.).
 2. Наношење прајмера. Прајмер треба одабрати према материјалу који ће се користитималтерисање Нанесите темељни премаз ваљком или четком на чисте зидове.
 3. Наношење малтера. Типично, малтер се наноси у неколико слојева, од којих сваки пре сушења треба да се осуши.
 4. Фугирна маса. Фуговање малтерисаних површина врши се након захваћања задњег слоја. Пре спровођења сахране, зид треба да се навлажи (мале површине). Површина након ове процедуре треба да постане глатка и равномерна.

У чланку смо размотрили основне принципе и фазе извођења радова на поравнању зидова помоћу жбуке. Ове информације ће вам помоћи да савршено направите површину зида чак и својим рукама. Такође, на сајту постоје и друге информације о поправци које могу бити од интереса за вас.