Како повезати оптички кабл: детаљна упутства

Фибер отвара хигх-спеед Интернет у сваком дому

Високу брзину Интернета најбоље опслужују оптичке комуникационе линије. Сада је ова технологија дошла у скоро сваки стан. Питање како спојити оптички кабл занимају не само стручњаци, већ и обични корисници. Покушаћемо да детаљније отворимо тему.

Узимајући у обзир, ми ћемо повезати ПОН (пасивну оптичку мрежу) технологију као најсавременију и до данас све раширенију, замјењујући конвенционалне жице.

мало теорије

Почнимо са основама да разумемо шта треба да испунимо, јер се оптичка комуникациона технологија разликује од уобичајених и уобичајених за нас, како по принципу рада тако и по начину инсталације. Наравно, овај дио се може изоставити и одмах почети рјешавати практичне проблеме, али познавање теорије је лакше ријешити многе проблеме који се јављају у пракси. Трудићемо се да вам не сметамо са тешким терминима, већ да све објаснимо једноставно и популарно.

Како пренос података функционише кроз оптичко влакно


Тако се светлост преноси оптичким влакном

Пренос сигнала кроз конвенционалне жице помоћу електричне струје лежи у две препреке које ограничавају ограничење брзине.

 1. Сигнал високе фреквенције брзо бледи на великој удаљености.
 2. У струјама високе фреквенције, велики губици енергије кроз зрачење у околину.
 3. Жице и опрема се налазе у близиниометање сигнала.

Са овим негативним факторима, употребом средњих појачала, екрана, намота жица. Али постоји граница за све. Тренутно, повећање брзине пријеноса информација, углавном, рјешава се дијељењем у паралелне токове. На пример, УСБ 3.0 се разликује од ранијег УСБ 2.0 чињеницом да се за пренос података користи не само један, већ и неколико пари жица.

Само оптички каблови су били у стању да реше проблем. У њима се сигнал преноси помоћу светлости, тачније ласерског зрачења, које значајно слаби на великим удаљеностима. За комуникацију се користе стаклена влакна, у којима се захваљујући посебно одабраним својствима језгре и вањског слоја испољава ефекат потпуне рефлексије свјетлосног снопа.

И због малог пречника, они су флексибилни (са танким флексибилним стакленим влакнима, на које наилазимо у познатим материјалима као што су стаклена вуна и фиберглас).

Систем ради изузетно једноставно - с једне стране, кабл модулира зрачење ласера, кодирајући у њему информацију коју декодира фотодетектор на другом крају. Једно влакно може преносити много токова, истовремено користећи ласере са различитим спектром.

Брзина преноса од оптичких влакана премашује могућности металних проводника и достиже неколико бита у секунди.

Оптичка влакна и друге предности:

 1. Апсолутна заштита од спољашњих сметњи , дати екстерни сигнал таквом каблунемогуће.
 2. Због одсуства металних проводника, такви водови се не могу оштетити услед квара високонапонске изолације , тако да су и сигурни за кориснике.
 3. Савремени оптички кабл има мали пречники заузима пуно простора у авионима и канализацијама.
 4. Није могуће преузети информације без оштећења кабла и без нарушавања његових перформанси познатим методама (на пример, фиксирањем електромагнетног зрачења).

Још једна предност оптичких влакана је да не представља интерес за уљезе, јер не садржи обојене метале.

Али постоје неки недостаци:

 1. такви каблови се могу повезати конвенционалним лемљењем или увртањем, потребно је заварити стакло или користити посебне спојне елементе;
 2. каблови од стаклопластике не могу се савијати на малом радијусу;
 3. опрема за пријем и трансмисију је тешка, иако у потрошеној и масовној производњи, као и за било коју електронику, њена цијена се стално смањује.

Како технологија ПОН ради

На први поглед, постоје два начина за изградњу претплатничке мреже:

 1. Провести кабл од базне станице до сваког корисника. Дакле, постоји стандардна градска мрежа - из АТС-а пар жица иде на сваки телефон.
 2. Спровести вишеструке линије са великим пропусним опсегом, које су повезане активним прекидачима - прекидачима који додељују приступ између претплатника. Тако су прве мреже изграђене коришћењем уплетених парица (ЛАН) и касније иоптичко влакно као магистралне линије. На примјер, оптичка линија је ишла до куће, а приступ до којег су станови већ били распоређени користећи упредене парице повезане преко прекидача. Такве мреже називане су ФТТБ (Фибер То Буилдинг) - влакна до зграде.

ПОН технологија делује на мало другачијој основи:

 1. Активна опрема се инсталира само од провајдера и клијента.
 2. Једно влакно може бити повезано са 128 пријемника. Мрежа је изграђена на принципу стабла, где гране гране иду од линије, а од њих гране другог реда и тако даље.
 3. Све претплатничке јединице повезане на исто влакно добијају приступ мрежи путем временске подјеле. То јест, пакет се одмах преноси на једног клијента, затим на други и наизменично. Због високе пропусности линије, она ни на који начин не смањује брзину преноса података. Такође, веза се изводи у супротном смеру, али се користи друга таласна дужина ласера.

Овај приступ је постао могућ због употребе посебних уређаја - разделника. Они деле ток једног влакна у неколико влакана. Губици од зрачења, наравно, су велики, али су компензовани употребом моћних ласера, јер данас за њих цена није тако велика.

Предности разделника по томе што су релативно једноставне, не захтевају прикључивање на електричну мрежу (ово је пасивни елемент одавде и назив технологије) и одржавање.

Ове карактеристике ПОН технологије омогућују вам да развијете мреже у свим условима. Ако застарији начини дистрибуције Интернета у супротности са градом, гдје се обичан сватцхеви и сервери могу поставити без проблема у било којем тавану или подруму, и нема проблема са напајањем, на селу је било великих потешкоћа, за ПОН такве проблеме.

Раздјелник се може објесити на било који зид или електрични вод, па чак и ставити у бунар, уређај се не боји влаге.

ПОН мрежа

Да би било јасније како ПОН технологија функционише, дајемо дијаграм како је таква мрежа организована.

ПОН дијаграм

Да мало објаснимо схему:

 • Давалац Интернета или ПБКС-а је ОЛТ (енглески - оптички линијски терминал - терминал оптичке линије) из којег је дистрибуција. На њега су прикључени кабловски водови. Овај компактан уређај на слици испод приказује постоље које може да опслужује неколико хиљада претплатника.

ОЛТ штанд

 • Сваки ОЛТ оставља неколико каблова, дијаграм показује само један, за четири низа. Они се узгајају у цијелом сервисном подручју у одводу каблова, на ослонцима или на било који други начин.

Због велике снаге ласера, дужина каблова може достићи 60 километара, иако произвођачи обично гарантују сигнал високе квалитете на удаљености до 20 километара, али то је сасвим довољно за просјечни град.

 • Раздјелник је окован на свакој вени (у дијаграму, то су кутије с ознаком Сплитер), од њих су гране или други сплитери, или одмах за купце. Дијаграм приказује гранање на два кабла на врху и даљечетири испод, али сигнал се може гранати и више каблова, мада се многи уређаји обично ријетко користе.


Најједноставнији разделник

Сплитер који раздваја сигнал на 16 влакана

 • Након првог раздјелника, може се инсталирати још неколико.
 • На крају претплатничке линије, ОНУ (јединица за оптичку мрежу на енглеском) такође може бити названа ОНТ (енглески оптички мрежни терминал) на који можете повезати ЛАН кабл. Понекад се уређај назива оптички модем.


оптички модем

 • Поред ЛАН конекција у ОНУ-у, скоро увек има утичница за телефон, јер готово увек ПОН веза укључује пакет услуга: интернет, телефон и телевизију.

Као што се види из шеме, мрежа се лако може развити без великих трошкова. На пример, у горњем делу, уместо првог ОНУ налога, инсталирајте други разделник, који већ може бити повезан са два претплатника. Такође је могуће заменити двоканалне разделнике на четири канала, као што је дно кола.

Који проблеми могу настати код уобичајеног корисника ПОН-а

Наш чланак, као што смо већ споменули, није дизајниран за професионалце, они добро знају како повезати оптички кабл и поставити опрему. Са почетном везом за ПОН, пружаоци такође пружају исту врсту помоћи (мада чешће него за посебну накнаду, тако да је, након што су све урадили сами, могуће сачувати) постављањем опреме и мрежа.

Обично постоји веза

 • Контактирајте провајдера и напишите апликацију, ако је потребно, извршите претплату.
 • Након неког времена на трему, постоји неколико мајстора на инсталацији мрежа. По правилу, то нису радници Интернет провајдера компаније, већ трећа страна. Руше зид у предсобљу, проводе оптички кабл из централе на улазу у стан, заварују га и уграђују оптичку утичницу у близини улаза.

оптичка утичница

\ т
 • Затим, постоје поставке провајдера које објесе оптички модем (обично је изнајмљен), прикључите га на кабл из утичнице, а затим га подесите. Интернет је већ у кући, остављен је да га дистрибуира.

Приближно, постоји и поступак у приватној кући, иако ће разводни ормари бити или на носачима водова (телекомуникације), у бунарима, или уопште не постоје, а кабл претплатника ће бити повезан са засебним разделником.

Ова три корака се не могу обављати сама од себе, само ако их је унајмио давалац. Поред тога, према уговорима о мрежи до граница власника или чак до продавнице, пружалац Интернет услуга се бесплатно пружа (ако није намерно оштећен), након што се границе линија поделе сматрају власништвом клијента и на њега се преносе сви трошкови за њихову експлоатацију.

То јест, онда се можете понашати сами. Ово је типична шема дистрибуције интернета и других услуга у стану.

ОНТ веза у стану

На слици испод је приказана стандарднашеме за повезивање уређаја са оптичким терминалом. Размотримо га одмах сопственим рукама, затим нам реците како да га прилагодимо у зависности од могућности опреме и како да је побољшамо.

\ т

Имајте на уму да ћете са оптиком морати да се бавите најмање, довољно је да знате како да повежете оптички кабл са модемом, а све остале мреже су нормалне.

Стандардно повезивање услуга

Типична схема ожичења мрежа од оптичког модема

Детаљно ћемо описати сва чворишта ове шеме, јер не може све схватити стручњак.


Оптички штит на улазу

 • Оптичка утичница, као у већини случајева, налази се у близини улаза у ходник. Повезан је са разводном плочом са завареним оптичким каблом, који је монтиран током инсталације.
 • Утичница са терминалом такође се повезује са оптичким каблом, али се повезује са конекторима. Ово је патцх кабл (такозвани каблови са оптичким влакнима и жичаним кабловима, који ћемо применити овај термин итд.), Обично купљени.


Оптички патцх кабел

 • За повезивање телефона користи се редовни телефонски кабл. Уместо телефонске утичнице, она је укључена у ОНТ конектор, који одговара стандардном телефону, и постављен у стан на место где је уређај.


Телефон се директно повезује са модемом

\ т
 • За спајање на стационарни компјутер у стану постављена је упредена парица (ЛАН кабл) која се повезује са одговарајућим конекторима ОНТи ПЦ. Веза је слична повезивању преко обичног прекидача.
 • Да бисте повезали лаптоп користећи Ви Фи, за ово у близини терминала ставите рутер. На шеми је означен као ПППоЕ /Ви-Фи рутер. Повезује се на ОНТ и користи упредену парицу.


Ви-Фи рутер

 • Посљедња веза - ТВ, за то поред тога постављен је телевизијски префикс (у шеми Сет Топ Бок, то је енглеска ознака уређаја). Да бисте повезали пријемник са ОНТ-ом, користи се упредена парица, са стандардним телевизорима ХДМИ, СЦАРТ или композитним (звоно) конекторима који повезују било коју видео опрему.

СЦАРТ кабл

Сада пређимо на имплементацију ове шеме:

 • За спајање на утичницу, најбоље је користити готов оптички патцх кабел. Ова кратка жица је лако купити у свакој продавници. Можете га произвести и самостално набавити оптичким каблом и конекторима, о чему ћемо рећи у наставку, када ћемо описати како помакнути терминал даље од утичнице.
 • Затим повежите телефон - за то можете и готовом жицом да купите жељену дужину са конекторима. Ако је тешко изабрати дужину и не желимо да направимо залихе, ми сами то направимо.

За производњу нам је потребно:

 • специјално савијање (осим предње) за РЈ11 - 14 конектора или универзално (такође ће помоћи и са твист паром);
 • кабл тражене дужине;
 • РЈ 11 или 14 утикача (они вреде пени);
 • алат за чишћење изолације (резач ножа).

Савет. Не купујте четворојезгрени кабел под стандардним РЈ14 за стандардне уређаје, довољно је 2 живота.

Онда почињемо да радимо:

 • Скините горњу изолацију са жице, за то можете користити нож или ножеве или ножеве осим предње (ако постоје).
 • Осветљава горњу изолацију за 6-8 милиметара, не додирујте изолацију појединачних проводника.
 • Убаците их у ормар док се не заустави. Штавише, ако користимо, као што смо рекли, двоструку жицу, онда би проводници требало да леже у гнезда два централна контакта. Са које стране ће бити црвена, а са којом зелена је индиферентна, упркос чињеници да постоји коло за растављање за ове конекторе, није неопходно посматрати, телефонски уређаји нису осетљиви на поларитет.


Уградња жица у утикач

 • Онда убацимо конектор у други, треба да лежи у рупи за њега и стиснемо његове ручке. Планцк ће одскочити унутра, ножеви ће пресјећи изолацију и поуздано спојити контакте.


Кримповање конектора

Савет. Можете покушати да стиснете конектор и без другог. Да бисте то урадили инсталирањем жица, одвијач са оштрим врхом, притисните ножеве одвојено, а затим шипку да причврстите жицу унутра. Рад се мора обавити уредно, међутим сами чепови су пени, тако да можете и разбити неколико комада док не постигнете нормалан резултат.

Други телефон се може повезати и користити стандардну кратку пасивну. За ово близу телефона и ОНТ-аинсталирамо утичнице.

Лидери у њима обично су стегнути иглама. У исто вријеме потребно је спојити 2 и 3 контакта (долазе у црвену и зелену жицу, као иу телефонски кабел). Овај приступ је још погоднији.


Локација контаката у телефонској зидној утичници

 • Повежите рачунар са упреденом парицом. Као и код телефона, можете покушати пронаћи готов кабел жељене дужине или купити упредену парицу и утикач. Савијање се дешава исто тако, али са једном особином, прије инсталирања проводника у утичницама, потребно је развити крајеве проводника и уредити их у исправном редослиједу, што је приказано на слици испод.

Редослед жица када је спојница уплетена

Када се припрема ЛАН линија не заборави још једну карактеристику - уплетена парица има различит пропусни опсег, да би се у потпуности оствариле могућности оптичке везе, потребно је одабрати категорију кабела не мање од 5, они пружају гигабајтну брзину.


Нумерисање закључака о конектору

 • Затим повежите телевизијски пријемник и Ви-Фи рутер на исти начин као за рачунар - проширујемо упредени пар који прикључујемо у одговарајуће конекторе. За потоње, ако се налази на кругу, лакше је користити готов кратки патцх кабел. Рутер треба да буде конфигурисан док описује како се њиме управља.

поједностављење шеме

Стандардна шема је дизајнирана запримена компоненти са минималном функционалношћу. Али модерни уређаји имају проширене могућности, говоре нам како да их користимо.

 • По правилу, готово сви ОНТ терминали могу да обезбеде Ви-Фи, тако да се рутер може напустити.
 • Телевизори са Смарт ТВ такође имају најчешћи ЛАН улаз и не захтевају пријемник.


Модерни телевизори често имају прикључак за уплетену парицу (ЛАН)

 • Ако користите радиотелефон, његова базна станица се може поставити поред терминала и не продужити телефонску жицу код куће. Нарочито у већини и тако, уређаји се налазе у ходнику гдје се најчешће инсталира дигитална утичница.

У принципу, коришћењем Ви-Фи везе можете искључити друге жице осим телефона. Многи телевизори имају бежични модул за пријем, а за стационарни рачунар можете купити пријемник који је или прикључен на УСБ порт или инсталиран на матичну плочу у ПЦИ слотовима.

Истина, када се повежете преко Ви-Фи везе, нећете моћи да постигнете велике брзине које укључују повезивање интернета преко оптичког кабла. Могућности бежичне мреже су ограничене и зависе од удаљености до рутера и присуства препрека (зидова).

побољшање схеме

Сада ћемо говорити о могућностима побољшања схеме. Они могу понудити много више. Једном када је систематско давање варијанти и њихово описивање тешко, али покушаћемо.

Телефонска линија

Почнимо са најлакшим телефономКод куће можда не постоји један уређај у канцеларији, као у шеми, али неколико у спаваћој соби, у кухињи, у дневној соби. Оптички модем најчешће има само један РЈ 11 конектор (РЈ 14). Према томе, линија из ње ће се морати разгранати да би то урадила на три начина.

 1. На правом месту за гранање, инсталирајте телефонски разделник - кутију са три излаза испод РЈ конектора. Као опција - инсталирајте двоструку утичницу. Ова опција може чак бити и боља, јер ће тада бити могуће лако пронаћи оштећену линију приликом разбијања, одвајањем локације.
 2. Успоставите било који прикладан спој на мјесту раздвајања и подијелите га с њим.
 3. Прикључите други телефонски кабл са лемљењем или увртањем.

рутер

Рутер инсталиран у предсобљу можда не даје јасан сигнал (што је слабији, то је мања брзина пријеноса података) у цијелом стану или кући, посебно ако је површина зграде велика. Пожељно је помакнути га ближе центру куће. Истина, ова опција није могућа ако је сам терминал омогућио Ви-Фи. Алтернативно, појачало сигнала (репетитор) поставите ближе центру.


Појачало (репетитор) Ви-Фи
ЛАН лине

Због локације оптичког терминала, линија упредених парица се шири. Иако сигнал у њима не блиједи, али је згодније полагати све из центра, поготово ако у кући има много опреме прикључене на мрежу. Као најбоља опција, наравно, било би да се ОНТ терминал сам пребаци у центар, али је могуће да то неће радити (ово је малоиспод).

Али постоји још једна могућност - пренијети рутер у центар, као што смо горе споменули, а остатак узгоја из њега чинимо. Готово сви модели ових уређаја, поред пружања Ви-Фи, имају четири ЛАН порта на излазу и раде као сватцхеви.


ВИ-Фи рутер обично може радити као прекидач за најмање четири излаза

Такође у стандардном кругу, конекција лаптоп рачунара се обезбеђује само преко бежичне мреже. Међутим, већ смо рекли да Ви-Фи не остварује у потпуности могућности брзог преноса података које пружа оптички терминал. Стога је пожељно у оним мјестима (дневна соба, спаваћа соба, кухиња) гдје се најчешће користи лаптоп, такођер растегнути уплетени пар како би га повезали.

телевизија

Као што смо већ рекли, модерни "паметни" телевизори имају конекторе за повезивање упредених парица (ЛАН), а Ви-Фи пријемник вам омогућава да одустанете од пријемника. Правилно ови уређаји се чак и не зову телевизори, већ рачунари-моноблокови са функционалношћу телевизора.

Ако телевизор подржава видео високе дефиниције или чак 3Д, он ће и даље бити повезан преко ЛАН-а (због могућег смањења брзине бежичног канала). Такође, за такве уређаје, ако се пријемник и даље користи, онда је повезивање са телевизором како би се осигурао квалитет слике бољи не због СЦАРТ или Цомпосите конектора приказаних на кругу, већ преко ХДМИ или ДВИ.

ХДМИ кабл

Још једна значајка данас у кући обично није ТВ, већ само неколико. Како их повезати?

Акопотребан вам је висок квалитет онда морате повући упредену парицу за сваку, ако не, можете направити Ви-Фи. Чак и ако сам ТВ пријемник или пријемник не подржавају ову технологију, бежични адаптер кошта мање од 10 УСД.


Ви-Фи адаптер

У овом одељку, чланци такође одговарају на честа питања - Како спојити оптички кабл на пријемник?

У принципу постоје пријемници који су директно повезани са оптичком мрежом, али се углавном користе за емитовање у кабловским мрежама, односно за професионалну употребу. Сви кућни ТВ дигитални телевизори су повезани, као што смо горе описали.


ТВ пријемник
\ т резервно напајање

\ т

Недостатак модерних високотехнолошких комуникационих линија, а не само оптичких, је да енд-то-енд уређаји захтијевају прикључивање на електричну мрежу.

Ако стари телефон може да ради од напона који се напаја из аутоматске телефонске централе жицом, тада уређај повезан на терминал у потпуности зависи од његовог напајања. То јест, ако имате светло у својој кући, нећете моћи да примате и примате позиве. Размислите о резервном извору напајања за оптички модем.


Непрекидно напајање

\ т

С обзиром да је ОНТ потрошња енергије обично у распону од 15-20 вати, свака јединица за непрекидно напајање је погодна за ову сврху (смањење УПС је извор непрекидног напајања).

На пример, ако је батерија од 9 А /х непрекидна, може вам пружитиприкључак за 6-7 сати. За то време, електричне мреже обично елиминишу оштећења. За рурална подручја, гдје су прекиди у напајању дужи, можете одабрати јединицу с батеријом већег капацитета.

Пожељно је, поред оптичког модема, повезивање са УПС Ви-Фи рутером. Затим, када искључите струју, имат ћете не само телефонску везу, већ и интернет, под увјетом да се напуне батерије лаптопа, таблета или паметног телефона.

Трансфер ОНТ терминала

Као што смо већ рекли, локација модема на предњим вратима није оптимална, пожељно је приближити је центру стана, побољшати везу са Ви-Фи и смањити дужину жица.

Наравно, померање уређаја може бити проблематично:

  \ т
 • евентуално, провајдер не дозвољава модему да се креће независно;
 • претплатнички оптички кабл је веома захтјеван за увјете полагања, не воли савијање под малим радијусом, потребно га је додатно заштитити.

Али понекад је модем и даље пожељан, посебно у великим становима са неколико нивоа. Хајде да размотримо како се то може урадити, односно како продужити оптички кабл.

Вишеструке варијанте:

 • \ т Користите оптички кабл са конекторима одговарајућих конектора у утичници и модем (посебан патцх кабел) велике дужине. Међутим, најприкладнија опција је да су такви каблови непознати у продаји, али се могу направити сами. Поред тога, овим приступом нема проблема са провајдером.
 • \ т Проширите влакно уз помоћспојни елементи . У наставку ћемо погледати како се то може учинити. Али имајте на уму да ће губитак сигнала у овој методи бити више од прве опције.
 • \ т Кабл са влакнастом везом . У ствари, то није тако тешко и размотрићемо како се то ради. Једини проблем је што апарат за заваривање вреди неколико хиљада долара и није вредан куповине за један од два споја. Иако ћете наставити да градите оптичке мреже на већ професионалном нивоу ...

Такође можете искористити опрему од пријатеља или изнајмити на дан.

Успут, понекад питају да ли је могуће инсталирати два ОНТ-а у истом стану. У принципу, можете, али за разлику од телефона, они не могу радити паралелно, морате платити за два фронтална рачуна. Дакле, овај избор има смисла само ако вам је потребан непрекидни интернет и могуће је повезивање на интернет преко оптичког кабла различитих провајдера.

Успут, таква шема, иако ожичена, реализује се код мене. Преко ДСЛ модема, повезан сам са републиканским провајдером "Белтелецом", који је изабрао тарифу без претплате. Друга веза је преко уплетеног пара до сервера локалног провајдера (директор компаније је комшија и пријатељ), где интернет иде бесплатно. Ако неко има квар, онда се лако пребацим у резерву.

Затим, да се вратимо на опис манипулација оптичким кабловима који ће нам требати ако, одлучили смо да самостално носимо терминал илиодлучио сам да направим патцх кабел.

За помоћ нудимо и видео везу оптичког кабла:

Прикључивање и повезивање оптичких каблова

Сви радови описани у наставку обично праве мајстори за пристојну накнаду, иако, као што видите, они су прилично једноставни у присуству опреме и алата. По мом мишљењу, лако је овладати везом оптике, као и правилним лемљењем обичних бакарних жица.

Истина, таква нужност се јавља ријетко, али ћемо гледати с очима за будућност, могуће је да ће влакна свуда отворити бакар, а коначни уређаји ће се директно повезати с њим, а не преко ОНТ-а.

Инсталација оптичких конектора

Размислите о томе како инсталирати најчешћи тип конектора СЦ. Велика већина модема и утичница користи овај тип. За инсталацију нам је потребан сет специјалних алата и материјала.

Иако кошта пристојну цијену, ипак је јефтинија од заваривача за оптичка влакна. Такви комплети се обично добијају са детаљним упутствима, тако да ћемо дати приближан редослед операција за упознавање.


Сет за монтажу оптичких конектора

\ т

Фазе постављања конектора на каблу су следеће:

 1. Са специјалним кљештима - стриптизета уклања изолацију. Овај алат има калибриране празнине, између резних ивица вам омогућава да узмете слојеве један по један, без оштећења самог влакна.
 2. Кевларско влакно се онда одсече, што појачава ожичење. Уради тообичне маказе неће изаћи због велике снаге. Требаће вам више издржљивих ножева, који су најчешће на стриптизету.
 3. Онда је део конектора обучен, што ће га причврстити на каблове.
 4. Надаље, специјални састав или једноставно алкохолне марамице уклањају хидрофобну превлаку на самом стакленом влакну.
 5. Затим се припрема и регрутује у шприц лепак који ће фиксирати влакно у конектору. Његова стриктно измерена количина се уноси у канал, који затим растеже голо влакно.
 6. Након стврдњавања љепила са специјалним алатом, влакна се отварају.
 7. Онда му је лице полирано.
 8. На крају су остали делови конектора истрошени, а он је причвршћен посебним стезањем.

Фибер конектор са механичким конектором

Ово је једноставнији начин узимања комада оптичког кабла, са конекторима монтираним у индустријским условима (свињетина), и усидрени механичким конектором. Недостатак методе у губитку сигнала на прикључцима, упоредив је са смањењем интензитета светлости у самим конекторима (јасно је да конектори не могу бити одбијени). Зато је најбоље заварити или монтирати влакно у конектор.

\ т

Занимљиво. Свињска прича је преведена са енглеског као "свињски реп", праведно поређење.

Као пример СНР-Линк конектора, описујемо извршење радова.

механички конектор

  \ т
 • Кабл је очишћен од изолације и потресен.
 • Крајеви очишћеног каблаИнсталиран у конектор.

Постављање крајева жице у конектор

  \ т
 • Онда само притисните бравицу да бисте фиксирали убод.

Фиксирање жица у конектору

Овај посао је завршен. Као што је приказано на слици испод, тест ове везе показује губитак од 0.028 дБ, што је упоредиво са губитком у конектору, мада се подаци за пасош из конектора могу изгубити на 0.04 дБ. Успут, уређај је вишеструки.


Тест оптичких веза путем механичког конектора

Заваривање жица

Као што смо већ рекли, најбоље је заварити жицу или голуб-тејли, што је такође и једноставан проблем само у трошку машине. Покажимо како је свађа у фазама.

 • Уређај је укључен и самотестира се.

уређај за самотестирање

 • Затим унесите тип завареног кабла. Штавише, за то није неопходно професионално разумети све типове оптичких водича, једноставно унети ознаке означене или на амбалажи, или на самој површини изолације.

Увођење завареног типа кабла

 • Затим, уклањањем вањског заштитног слоја помоћу било којег прикладног алата, инсталирамо жицу у посебном држачу. Пре тога, не заборавите да ставите рукавицу КДЗС (скуп заштитних делова за заварене спојеве) која затим затвара место заваривања.


Постављање жице у држач

 • Затим се држач поставља у термостат машине и укључује се. Изолација се уклања загревањем, наовај ризик оштећења влакна је много мањи него код нормалне механичке изложености.

Уградња држача у термосеттер

 • Поклопац је затворен и термостат је покренут. Он сам чисти жицу.

Рад термостата

 • Даље, без извлачења жице из држача, обришемо га алкохолом (округли контејнер са штапићем који се налази на горњем поклопцу апарата) како би се уклонио хидрофобни премаз и поставио га на компресор. Држач у њему, као и стриптизета, монтиран је на магнет. Клизање се догађа при затварању поклопца. Резови влакана падају у посебан контејнер како се не би изгубили (лако се возити под танким, готово невидљивим влакнима, али га је тада тешко извадити).

Уградња држача са жицом у мехур

Пажња. Будите веома опрезни у вези са отпадним влакнима, не треба их изгубити, јер то може нашкодити здрављу. Посебно је опасно ако комади стаклених жица падну у дишне путеве.

 • Када су припремљене двије жице, без извлачења власника, инсталирамо их директно испод електрода за заваривање.


Жице инсталиране на завареним електродама код власника

  \ т
 • Покрећемо процес заваривања. Уређај поравнава и центрира влакна и заварује их, потребно је мање од десет секунди.

је варење

На крају заваривања уређај показује резултат - који ће губици бити на овом споју. На доњој слици су означене овалом, укупносамо 0,01 дБ.

завршетак заваривања

 • Остаје да се затвори рукав КГЗД-а, због тога ставља на спој (прелиминарно уклони власнике) и жица се стави у пећ.

Постављање жице са рукавом у пећи

Процес такође траје неколико секунди. Из пећи извлачимо готов оптички кабл (пажљиво, биће вруће).

Клизна ролетна у пећи

Као што видите, прилично је лако, ако немате закривљене руке, научите како брзо заварити оптичку влакну, само прочитајте приручник за апарат за заваривање (наш чланак је такођер погодан) или добијте инструкцију од 10 минута. Напомињем да је много теже стећи вјештине повезивања обичних жица уз помоћ лемилица и лемљења тако брзо.

Надамо се да је наш чланак говорио о свему о оптичком каблу, како га повезати, повезати, координирати рад оптичког модема с другим уређајима. Чак и ако нећете сами да монтирате мреже или конекторе, знајући како се то ради, моћи ћете да пронађете узрок кварова и начине да их поправите. Нека интернет у вашем дому буде увек брз и без прекида.