Врсте тапета: 7 знакова разлике

Тржиште има велики избор тапета по приступачној цијени, захваљујући великом избору можете направити обраду и буџет и скупе интеријере. Зидни папири су доста присутни на тржишту, али када је у питању избор, није лако за многе да га направе, тако да ћете морати да се осврнете на сваку од врста тапета за зидове.

Врсте тапета одређују се материјалима производње, као што су: папир, флизелин, итд. Ту су и декоративне тапете које се могу користити за фарбање и малтерисање. Свака врста тапета има широк избор боја, текстура, тонова и дизајна.

Све врсте тапета за зидове: материјали и њихове карактеристике

Приликом одабира тапета, треба напоменути да све роле припадају истој забави, јер се дешава да се нијансе боја на различитим странама мало разликују.

Данас можете пронаћи велики избор позадина, али обратите пажњу на материјал и карактеристике

Вредно је детаљније зауставити и описати карактеристике сваке поједине врсте:

 1. Папир.Ово је најпопуларнија позадина. Оне су једнослојне и двослојне. Обично је папирна тканина глатка, али понекад можете наћи узорке са рељефом. Предности папирнатих тапета су ниска цијена материјала, у еколошки прихватљивом и једноставном процесу лијепљења на површину. Недостаци укључују кратки живот, страх од течности, изгарање на сунцу, немогућност мокрог чишћења. Добре папирнате тапете би требале бити густе.
 2. БамбусТканина овог материјала је направљена од флизелина. Предности материјала укључују добру чврстоћу, пропусност зрака, недостатак скупљања након сушења, способност да се залијепи на неравне зидове. Такође, стручњаци примећују еколошку прихватљивост тапета и једноставност рада са материјалом. Еколошке се сматрају тапете, које се не примјењују на винилном слоју. Међутим, материјал са винилом је погодан за бојење.
 3. Винил.Ове позадине могу бити глатке или рељефне. Основа материјала - папир или флизелин. Предности материјала укључују отпорност на влагу, трајност, отпорност на ултраљубичасто зрачење, могућност пребоја тапета на неколико пута. Недостаци ове врсте тапета су непропусни за ваздух, тако да их стручњаци не препоручују у дечијим собама.
 4. Акрил.Према спољним показатељима, ова врста тапета је веома слична винилном завршном материјалу. Површина тапета се наноси у облику акрила, слој је танак, тако да је тапета боље проћи зрак.
 5. Природно.Нове елитне тапете за дневне собе израђене су од природних материјала. То може бити плута, јута, слама, бамбус, трска, алге. Као основа се користи папирна тканина. Постоје опције за флизелин. Природне тапете су естетске, еколошке, али се плаше влаге, лако се оштећују.
 6. Стаклене тапете.Издржљив и издржљив материјал. Ове позадине могу трајати и до 30 година, не боје се влаге и дима. Тапете спречавају развој плијесни, гљивица иштетних микроорганизама. Минусима се може сматрати мали избор у сликама и сликама.
 7. Текстил.Материјал изгледа шик у унутрашњости. Угодан је на додир, издржљив и еколошки прихватљив. Минусима се може приписати ниска отпорност на загађење и мирисе.

Папирне тапете су неке од најпопуларнијих, јер имају добар квалитет и ниску цену

Све горе описане позадине су најпопуларније и приступачније. Приликом одабира овог или оног завршног материјала важно је обратити пажњу на његове карактеристике, јер тапете за спаваћу собу нису увијек погодне за ходник или кухињу. Важно је узети у обзир сврху, податке о учинку и обратити пажњу на комбинацију стилова.

Нова врста - металне тапете

Један тип нове врсте завршног материјала је метална тапета. Овај тип материјала је идеалан за стилове модерне и високе технологије. Металне тапете лијепо засијају на сунцу, а расвјета у просторији ствара додатни шарм у соби.

Карактеристике металних тапета:

 1. Материјал се обично стиче путем вањске привлачности;
 2. Горњи поклопац се састоји од алуминијумске фолије, што материјалу даје издржљивост;
 3. Материјал се не боји ултраљубичастог светла;
 4. Тапете се лако пере;
 5. Материјал има добру звучну изолацију.

Метални тапети - нова врста тапета, која привлачи свој изглед и сјај

За минусе, као што су показали прегледи, потрошач приписује високу вриједност. Материјал је нов,сматра се ексклузивном, тако да цена за њу остаје висока.

Материјал није у ролнама: течни тапет

Најнеобичнији тип тапета је реткост. Комбинују одличне особине које могу бити у ролнама, декоративној жбуци и бојама за зидове. Такве тапете се праве у облику праха, који се пре испуштања на зид разблажује водом.

Предности овакве тапете могу се приписати недостатку фуга након наношења, стварајући необичну текстуру, еколошку прихватљивост, трајност и антистатик.

Сорте тапете за зидове: јединствене фото-тапете

Постоји много врста тапета за стан, али вреди посебно поменути фото-тапете. Захваљујући овим тапетама могу се поставити на зид на било којем цртежу.

Фото-тапета можно најти:

 • градови;
 • животиње;
 • биљке;
 • техника;
 • Океан и још много тога.

Фото тапете су веома популарне на тржишту, јер можете залепити сваки зид лепим узорком

Фото тапете данас су релевантне, треба их поставити на отворени зид. Фото тапете се могу комбиновати са другим врстама тапета. Сорте фото-тапета могу се приписати 3Д позадинама. Такве тапете треба купити са специјалном расветном опремом, која ствара волуметријски ефекат.

Типови тапета за гипс

Позадина испод жбуке је права шанса за успјешну промјену унутрашњости, дајући јој луксуз, јединственост и племенитост. Тапете за гипс се користе за обраду ходника, кухиња,благоваонице и ормари. Произвођачи производе материјал различитих текстура, рељефа и цртежа. На тржишту можете упознати монохроматске моделе. Позадина испод малтера има одличне перформансе.

Материјал није тежак за рад, он поседује следеће особине:

 • звучна изолација;
 • топлотна изолација;
 • Отпорност на ултраљубичасто светло;
 • трајност;
 • Естетска.

Ако потрошач жели да положи зидове имитацијом бетона, малтера, онда се такав материјал може наћи и на тржишту. Данас се ствара много боја и нијанси тапета, тако да можете извршити оригинални ентеријер, користећи један од њихових типова.

Позадина испод гипса ће изгледати сјајно у ходнику и учинити унутрашњост оригиналном и шармантном

.

Правила за избор тапета у ентеријеру

Најважније при одабиру тапета - слиједите препоруке дизајнера. Исправно одабране позадине су кључ успјеха и доброг расположења.

Прва ствар коју треба одлучити је схема боја и материјал. Подигните боју трага испод карактера просторије, боју намештаја, боју пода и плафона.

Важно је да сви у унутрашњости буду комбиновани. Свака соба је погодна за своју врсту тапета, на пример, тапете за купатило, кухињу и ходник треба да буду отпорне на влагу, отпорне на хабање, естетске.

Боље је ставити неутралну, топлу позадину у спаваћу собу. Спаваћа соба не би требало да бира веома светле боје, јер у соби за спавање и одмор треба да буде атмосферамир и тишина.

За спаваћу собу је боље изабрати тапете мирних тонова, јер у таквој просторији мора постојати угодна атмосфера

Обратите пажњу на избор отиска и величину просторије, висину стропа, као и на тапете можете визуално промијенити ове параметре. Хоризонтални цртеж ће визуелно проширити просторију, а вертикална трака ће подићи плафон. Овдје слиједи једноставна правила која можете покупити прекрасне позадине које ће украсити интеријер и створити складну атмосферу у соби.

Модерни дизајн тапета: предности нове обраде

Узорци тапета су данас представљени у различитим интерпретацијама.

У доба брзог развоја компјутерске технологије, може се замислити унутрашњост са узорцима у:

 • стан;
 • код куће;
 • Уред.

Због чињенице да се потрошач може упознати са узорцима тапета, он има могућност да покупи завршни материјал који одговара стилу, дизајну просторије. Он такође може да изабере материјал за цену и перформансе.

Модерне позадине ће вам помоћи да створите предивну атмосферу у свакој соби

Какие городатские размери

Одлазак у модерну грађевинску радњу може се изгубити у свом обиљу које нуде произвођачи завршних, завршних премаза за зидове. Врсте тапета разликују се по материјалу од којег су направљене, по боји, текстури, текстури, не мењају само дужину и ширину завршног материјала.

Имадве стандардне ширине:

 • 53 цм;
 • 106 цм

Данас мајстори на завршној обради простора преферирају широко платно, јер га је лакше залепити. Произвођач је практично напустио тапете од пола метра, тако да 99% материјала има ширину од 1,06 м.

Ако говоримо о дужини може бити:

 1. Стандард - 10,05 м;
 2. Бамбус испод слике - 30 м;
 3. Бамбус под сликарством - 50 м.

Тапете које нису стандардне дужине често користе професионални занатлије. Као и стандард може укључити и фото тапете, јер су њихова ширина и дужина индивидуалне.

Различите врсте тапета за зидове (видео)

Као што видите, има много позадина. Свака од њих има своје предности и недостатке. Стога, у сваком појединачном случају, избор треба да буде посебно, узимајући у обзир све аспекте.

Типови тапета (фото)

)