Како изабрати комбиновани котао за загревање дрвета и струје?

Све у нашем времену можете све више видети универзалне за приватне кућне комбиноване котлове, који истовремено раде на два типа горива. Комбинујте дрво и електричну енергију заједно је паметна одлука, такав котао је прилично поуздан, компактан и практичан. А када искључите струју или недостатак горива, нећете осећати нелагодност од хладноће или недостатка топле воде током хладног периода.

Употреба комбинованих генератора топлоте

Модерни котлови користе чврсто гориво, комбинујући га са гасом и електричном енергијом, што је за потрошаче релевантније. Када купујете котао за гријање, он ради и на дрва за огрјев и на електричну енергију у једном налету рјешава неколико проблема одједном:

 1. Два алтернативна извора енергије за природни гас се одмах користе за гријање.
 2. Питање је ријешено са просторијама Вихоразхаванија у случају када је у горивној ћелији потпуно изгорела, а нови дио горива још није преузет.
 3. Омогућава угодније загријавање воде, јер нема потребе за пењањем усред ноћи и одласком у котловницу за пуњење горива.

Комбиновани електрични котлови на дрва из последње генерације са великом пећи производе се тако да се прелазак на електрично грејање врши аутоматски када температура воде у котлу падне испод одређене вредности. Наравно, обрнути прелаз на сагоревање чврстог горива настаје спољним дејствима.

Изградњакотао на дрво

Спољашње комбиновано дрво ТТ котла не разликује се ни на који начин од конвенционалне јединице чврстог горива. У суштини, то је исти котао на дрва, једина разлика је што има ТЕН инсталиран у измјењивачу топлине. Друга важна разлика у односу на стандардну конфигурацију је присуство водене кошуље.

Један од зидова овог котла је направљен хладним штанцањем и има сложену конфигурацију. Између зидова кошуље уграђене су Сенке и ту је посебна контактна рупа, која поставља контакте ожичења.

Уређај овог типа гријача је сличан по дизајну стандардном котлу на чврсто гориво, који се састоји од сљедећих главних елемената:

 • горивна ћелија (комора за сагоревање), простор за пуњење чврстог горива;
 • извана је опрана расхладним средством које се налази у воденој кошуљи;
 • водовод или топлотни измењивач топлоте, где производи сагоревања преносе већину топлоте на димњак пре него што се испусте у воду;
 • на дну горивне ћелије је решетка, а испод ње пепео комора;
 • пећ и пепео испред су опремљени вратима;
 • за подешавање интензитета сагоревања је механички регулатор гаса или вентилаторски компресор (ако не постоји ручни вентил за контролу ваздуха).

Кућни комбиновани котлови се разликују по уређају водене кошуље, који обезбеђује простор за уградњу блока цевних електричних грејача - ТЕН. Њихови контакти су напољу и напољуУз помоћ електричног кабла прикључите на контролну плочу, а врући дио урони у расхладно средство.

Како ради котао комбинованог типа

Рад гријача на чврсто гориво, који има уграђене електричне гријаче, је како слиједи:

 1. Паљење и загревање котла се врше у нормалном режиму. При сагоревању чврстог горива, температура расхладног средства одржава се помоћу механичког термостата или вентилатора у спрези са сензором, а сенке су тренутно искључене.
 2. Након што се садржај горивне ћелије спали, температура расхладног средства у систему постепено пада на одређену вриједност, која досеже ТЕН (један или више) на сигналу сензора температуре. У овом тренутку котао почиње да ради од струје.
 3. Након утовара сљедећег дијела огрјевног дрва или угљена, вода у систему почиње да се загријава из коморе за изгарање, електрични дио се аутоматски искључује док температура расхладног средства не падне на одређену вриједност.
 4. Електрична опрема је помоћна.
 5. Контролна јединица грејача служи за одржавање одређене температуре воде на основу очитавања сензора ваздуха или воде.

Непрекидно загревање воде обезбеђује се преласком из једног режима у други, што обезбеђује удобне услове у приватној кући.

Предности универзалних котлова

Након инсталације комбинованог котла за сагоревање огревног дрвета, добијате следеће бонусе:

 1. Свестраност. Инимат ћете избор који од два типа горива користити и када.
 2. Због уграђеног ТЕН-а, носач топлоте ће одржавати подешену температуру чак и након што се гориво сагори у комори пртљажника. То ће одржати угодну температуру у просторији, ау случају ваше дуге одсутности неће дозволити да се цијеви и радијатори замрзну.
 3. Удобност. Температурна подршка уз помоћ струје је огромна услуга која помаже да се ријеши проблем ноћних путовања за ново пуњење горива у комору за сагоријевање.
 4. Ако се обрачунавање електричне енергије врши у складу са вишеструком тарифном шемом, онда, поред погодности, још увек можете уштедети на ноћном раду ТЕН-а.
 5. Замишљен уређај. Топлина се дистрибуира на такав начин да се губици топлотне енергије сведу на минимум, што чини котлове веома ефикасним.
 6. Дуг век трајања. Ако се правилно користи, такав котао вам може послужити најмање 20 година.
 7. Аутономија. Не морате стално да пратите процес - за овај уређај је опремљен аутоматским уређајем. Поготово када се ради о електричној енергији, начин рада уз помоћ Тене је ограничен на непрекидно напајање.
 8. Можете да упознате моделе са претходно инсталираним цевима како бисте омогућили рачуну да повеже систем "топли под".

Грејање комбинованих котлова, који раде на дрвету и електричној енергији, са својим задацима се носе чак и под малом снагом.

Недостаци комбинованих агрегата

Електрични гријачиуниверзални котао треба само да одржава температуру воде у систему, они неће бити у могућности да заврше замену сагоревања чврстог горива. Разлог за то је мали капацитет ТЕН блока, који монтирају произвођачи на котлове на чврсто гориво. Ова карактеристика је, нажалост, један од озбиљних недостатака комбинованих котлова за гријање приватне куће на дрвету.

У грејању приватне куће уз помоћ комбинованог котла који ради и од струје и од дрвета, постоје и други недостаци.

 1. Котловска комора одузима корисну запремину јединице гријача, што значајно утјече на трајање изгарања од једне чизме.
 2. Рад уређаја директно зависи од стабилности напајања.
 3. Цена комбиновања котлова је много већа у поређењу са класичним варијантама котлова на чврсто гориво.
 4. Ефикасност током рада ТЕН-а опада за 2-5% услед протока ваздуха који пролази кроз хлађено ложиште. Разлог за то је константна промаја у димњаку, која присиљава зрак из просторија да прође кроз димњак и тако хлади водени омотач гријача.

Не заборавите још један важан детаљ. Као и код класичног котла на чврсто гориво, комбиновани котао дрва и електрична енергија морају бити прикључени на загријавање воде преко тропутног вентила, као што је приказано на доњој слици. Мали круг циркулације је неопходан за заштиту ложишта од негативног утицаја кондензата током спаљивања.

За разликутемпература зида коморе за сагоревање није прекривена кондензатом, котао на чврсто гориво мора бити спојен у складу са стандардном шемом са тропутним вентилом:

У случају да капацитет ТЕН-а за загревање носача топлоте на температуру од + 55 ° Ц или више неће бити довољан, кондензација се никада неће појавити у котлу за сагоревање током подизања, а нож са троструким мешачем неће бити потребан. Међутим, као што пракса показује, мали круг циркулације је, међутим, неопходан, барем у случају нестанка струје или квара једне од ТЕН-ова.

Како изабрати електрични котао на дрва?

Произвођачи нуде комбиноване котлове за дрво и електричну енергију, који се разликују у погледу перформанси, снаге и опреме. При куповини ове опреме потребно је обратити пажњу на следеће тачке:

 1. Снага - Овај параметар зависи од врсте горива које се користи. Потребно је унапријед одредити главни тип горива за купљени уређај.
 2. Величина коморе за сагоревање - њен волумен ће показати колико често ће бити потребно пуњење горива.
 3. Тишина - инсталација посебног вентила ће омогућити тихи рад уређаја.
 4. Број контура - неки модели само загријавају воду помоћу ТЕН-а.
 5. Најекономичнији модели су они код којих је завојница монтирана у пећи.
 6. Измјењивач топлине. Израђена је од челика и ливеног гвожђа. Лијевано гвожђе није толико подложно корозији, што дуже даје топлинуи дуже се загревају, такође имају прилично озбиљну тежину и са оштрим температурним флуктуацијама могу да се разбије. У челику мање отпорности на корозију и оксидацију, али су лакше и отпорније на температурне флуктуације.
 7. Шарке. Материјал израде може бити веома различит. Могу бити и од ливеног гвожђа и керамике. Ливено гвожђе има већу отпорност на топлоту и погодно је за сагоревање било којег чврстог горива. Керамичке сферне порцеланске решетке су погодне за расуте материјале, који сагоревају више кисеоника.
 8. Тежина и димензије јединице. Због великих димензија, можда ће бити потребно повећати површину где ће јединица бити уграђена са бетонском везом.

Приликом избора котла за загревање куће, морате правилно израчунати снагу уређаја на основу параметара површине просторије. Ово ће показати која ће потрошња горива бити потребна. Ако површина куће не прелази 80 м2, онда не морате купити котао чија је снага предвиђена за гријање куће са површином од 400 м2. То може довести до претјераног трошења буџетских средстава за куповину јединице и за њену даљу експлоатацију.

Комбиновани котао на дрва и струју је вјероватно једно од најуспјешнијих рјешења за гријање љетње резиденције или приватне куће на малом простору. У викендици са 2-3 спрата, Сенке ће само спасити систем од смрзавања. Комбиновани котлови ће бити сачувани ако не постоји могућност коришћења сталног и поузданог извора енергије. Поред тога, ови котлови ће озбиљно уштедети новац,ако користите скупље гориво као резервну опцију.

За инсталирање таквог бојлера боље је користити услуге специјалисте који ради на овом профилу. Он ће саветовати најприкладнији модел уређаја и инсталирати га без проблема, на основу захтева безбедносних правила и технолошких захтева.