Лунарни календар за октобар 2018

У октобру, вртлар почиње мирно вријеме, када се можете мало опустити од активне урбане сезоне. Већина туриста у овој сезони ове године почиње да се окупља у граду, али месечни календар вртларки за баштованску башту за октобар 2018. ће вам рећи који посао треба да се заврши сада, како би били што спремнији за предстојећу пролећну и пролећну сезону.

Лунарни календар за октобар 2018.

Овај период би требао бити одмах након младића и састоји се од двије четвртине (фазе), прве и друге. Први квартал траје око 7 дана, други је нешто дужи од 7 дана и завршава пуним месецем, док прва фаза траје од младића када месец није на небу, све док се не појави мали танак сулфат Месеца и његов раст до величине половине диска, усмереном на конвексну страну десно. Друга фаза - од широког месеца до пуног месеца, када је месец потпуно осветљен на небу.

Сок од биљака и хранљивих материја под утицајем гравитације Месеца почиње да се креће навише.

Мјесец раста је погодан за садњу дрвећа, жбуња и цвијећа. Па иокулирајте биљке, биљне биљке у којима је усев изнад нивоа тла. Идеално је да се такве плантаже праве одмах након завршетка Месеца, на почетку прве фазе.

Генерално, месеце раста је повољно за:

 • Садња биљака које се развија и производи копнени део: салате, јагоде, жбуње, дрвеће итд.
 • Садница, садња биљака зелених, воћа и диња.
 • Садња и пресађивање дрвећа и жбуња.
 • Обрада земљишта, дорада, наводњавање.
 • Вакцинација и трансплантација, чарапа резница.
 • Складиштење, варење домаћег вина, сољење и љускање.
\ т Период падајућег месеца почиње после пуног месеца и траје до новог месеца. Овај период је подијељен на 2 дијела назива 3 и 4 четвртине. Период падајућег месеца траје око 11-12 дана. Биљни сокови и активност под утицајем гравитационих сила Месеца и Сунца постепено се враћају у корене. Они постају осјетљивији, али гране су супротне. Погодан је за садњу и ђубрење коренских култура, сечење, сечење корена и неке од доле наведених радова. Резано цвеће у овом периоду стоји дуго времена, а коренски усјеви се дуго чувају.

Препоручени рад у опадајућем месецу:

 • Расадник коријена најбоље је поставити у наредним мјесецима. Ускоро после пуног месеца.
 • Према томе, у овом периоду, боље је жети корење.
 • Водити исхрану коријена.
 • Обрезивање биљака.
 • Борба против биљних болести и штеточина.
Повољни дани за садњу усева из надземног дела от 13 до 23 октабра
Повољни дани за садњу усева из подземног дела от 1 до 8, 30.31 октабра
Фулл Моон Октобар 25, 5:52
Препоручени вртларски радови у пуном мјесецу У овом периоду сокови биљака и хранљивих састојака се уздижу према горе. Врло добро вријеме за жетву из надземног дијела биљака, вријеме за сакупљање сјемена.

Не препоручује се обрезивање, штипање биљака.

Нова година 9Октабрь 6:49
Препоручено баштованство на Месецу Ових дана се не препоручује рад на земљи. Није препоручљиво да биљке и крмаче, не попустите тло или обавља друге послове за које могу оштетити корене.

Добро обучена у сузбијању корова, сузбијању корова, сузбијању штеточина и инсеката. У њима можете сакупити подземни део, на пример, кромпир, лук, репу, коренске усеве итд.

Повољни дани за жетву из надземног дела од 19. до 29. октобра.
Повољни дани за жетву из подземног дела од 4. до 14. октобра.
Од 10. до 23. октобра
Растући Месец, Препоручени Рад
Од 1. октобра до 8. октобра, од 25 до 31
Последњи кварталпрепоручени рад

Фаза Месеца у октобру 2018.

 • Нев Моон у октобру 2018 - октобар 09, 2018 у 6 сати 46 минута 59 секунди.
 • Пун месец у октобру 2018. - 24. октобар 2018. у 19 сати 45 минута 08 секунди.
 • Прво тромесечје у октобру 2018. - 16. октобар 2018. у 21 сат 01 минута 51 секунда.
 • Последњи квартал у октобру 2018. - 31. октобар 2018. у 19 часова 40 минута 13 секунди.
 • Месец в октомври 2018 г. - от 10 до 23 октабра 2018 г.
 • Месец у октобру 2018. - од 1. октобра до 8. октобра и од 25. октобра до 31. октобра 2018. године.
 • Месец у врхунцу: 17. октобар у 19:18.
 • Месец у перигеју: 5. октобар у 22:31 и 31. октобар у 20:06.

Радови у башти и башти у октобру

 1. По савету искусногЦарротмен у октобру треба да се брине о поврћу, као што су: прокулица, спанаћ, салата, копар, кисељак и першун. Порилук може сигурно преживети зиму у башти, у пролеће ће и даље бити погодан за употребу. До краја октобра завршиће зрела репа, шаргарепа и репа. Они се чисте у подруму, у којем је у овом тренутку већ успело да успостави прилично ниску, повољну за складиштење, температуру.
 2. Током октобра можете се бавити и преносом корјенастих усева першина и целера. Од врха одсечени остаци зеленила и петељки, заједно са мрвицама земље, претварају се у посуде.
 3. Коњ се пробавља и сортира када се на биљци појаве мртви листови. Сакупљају се само велики коријени, а мали и назубљени коријени чувају се као садни материјал до идуће године.
 4. Након жетве касних култура, све биљне остатке треба извадити из града и положити у компост. Ловландери се припремају за зимске усјеве и за прољетну садњу: уводе се гнојива и иструнути стајњак (компост за сијање).
 5. Чишћење дебла треба обавити прије пада снијега. Чисте се тако што се прибјегавају густој врећи и чврстим четкама. Након тога се прерађује фунгицид (хемијски препарат, пестицид).
 6. Облачење дрвећа се обично обавља у септембру, али ако из неког разлога није обављено на вријеме, јесенска храна може се обавити у октобру. Ђубрива се праве према упутствима.
 7. Обрезивање дрвећа може се обавити и на пролеће иу јесен. Јабуке и крушкеприлагођени за јесенско подрезивање, а дрвеће вишње и шљиве боље је оставити да се чисти до прољећа. Препоручује се да се гранчице на грмљу секу у јесен, јер у пролеће почињу да расту довољно рано.

хумусна ђубрива

Порекло и својства ових супстанци се значајно разликују, али се комбинују са присуством хумусних супстанци.

Хуминске супстанце су посебна група органских једињења, чији је извор повезан са процесима биохемијске разградње и трансформације вегетације (лишћа, коријена, грана), животињских остатака, протеинских тела микроорганизама. У модерном историјском периоду, они се формирају и акумулирају у земљишту. Садрже хумусне киселине, фулвинске киселине, соли ових киселина - хумате и Фулвио, као и хумине - јака једињења хуминских киселина и фулвинске киселине са минералима земљишта.

Употреба хуминских ђубрива значајно мења услове исхране биљака, што доводи до активног јачања процеса мобилизације хранљивих материја у асимилацији биљака за форму. Земљишта, гдје се уводе хумати, карактеризирају бољи услови режима азота и фосфора када се акумулирају хумусне компоненте због формирања хумусних киселина.

В етом случае:

 • Фосфор тла се погоршава;
 • Интензивирају се процеси нитро формације у земљишту, што доприноси значајном повећању укупног и протеинског азота и доминацији садржаја нитрата изнад амонијачног азота у позадини повећања капацитета нитрификације и повећања ослобађања угљичног диоксида.земљу Такође се повећава фотокемијска фиксација азота и доступност органског азота за биљке;
 • Убрзао проток амонијачних и амидних облика азота, фосфора у биљци, као резултат тога, повећање садржаја азота и фосфора у биљци и њихово уклањање;
 • Концентрација гвожђа, калцијума и алуминијума расте са смањењем количине магнезијума, тј. Хумати значајно утичу на садржај и динамику катиона земље, са изузетком калијума.

Хуминска ђубрива су ефикаснија у неповољним временским условима за биљке. Већи ефекат таквих ђубрива уочава се у одступању најмање једног од фактора раста и развоја биљака од оптималног.

Коначно, постоје докази да хумусна ђубрива показују заштитна својства: радио заштиту, заштиту од фитотоксичних ефеката хербицида, адсорпцијска својства у односу на штетне нечистоће и пестициде у земљишту.