Како инсталирати електричне инсталације у кухињи

Како правилно монтирати ожичење у кухињи?

Схема ожичења у кухињи има много разлика од схеме у дневној соби. Уосталом, овде поред таквих неповољних фактора као што је вода постоји велики број кућанских апарата. Сама просторија је често мала и практичност читаве собе зависи од тога како можемо компактно и правилно положити ожичење.

Планирање електричне мреже у кухињи

Електрична мрежа кухиње може се подијелити на мрежу расвјете и излазну мрежу. Поузданост, економичност и удобност просторија зависе од тога колико их исправно планирамо. Погледајмо сваку од ових мрежа одвојено.

Мрежа за осветљење кухиње

Почнимо са мрежом за осветљење. Мора обавезно укључити опште осветљење и локално осветљење радног простора. Поред тога, често се користи и зонско и декоративно осветљење.

Укупна расвјета у кухињи треба бити најмање 150 лукса. Може бити усправно, бочно или комбиновано. Горња се назива осветљење, када осветљење пада на врх, раме уз раме и комбиновани тип осветљења, када осветљење пада одозго и са стране.

 • Комбиновано осветљење се сматра идеалним . Али све зависи од природне светлости. Ако имате довољно велики прозор у кухињи, који даје довољно светла по дану, онда можете да урадите само горњу светлост. Ако нема довољно природног светла, можете користити надземну расвету са неколиколампе инсталиране у различитим деловима просторије. То зависи од планирања.

Опште осветљење у кухињи

 • бочно осветљењеуглавном се користи у просторијама са ниским строповима. Уосталом, чак иу малим собама, то захтева инсталацију најмање два уређаја. За овај тип осветљења карактерише се присуство великог броја сенки. Можете их смањити само инсталирањем више лампи.
 • Друга обавезна компонента за кухињу је посебно осветљење радног простора . Према параграфу 2.2 ВСН-а 59-88 ово осветљење не би требало да буде мање од 200к, наша иста инструкција саветује да се направи не мање од 300лк.

Фактор кухиње је осветљен.

Освјетљавање кухињског простора може се постићи постављањем додатног прибора на кухињске прегаче, тако што се директно постављају уградне елементе у намјештај изнад радног простора или фризки новопечене свјетлеће прегаче.


Монтажа расвете радног простора на зиду

Најјефтинији и најлакши начин за имплементацију је уградња расвјетних тијела на кухињске прегаче. Обично се користи неколико флуоресцентних лампи.

Уградња расвете у радни простор у намештају

 • Уграђивање рефлектора у намештај ће захтевати да направите 12В мрежу . Ако ћете инсталирати у лампе за намјештај 220В, тада ће вам бити потребна додатна заштита од могућег електричног удара, који краде мјесто у самом намјештају.
 • За некеКухиња велике површине може додатно створити зонално освјетљење . Типично, уз његову помоћ, одаберите трпезарију. У ту сврху могу се користити тачкаста светла горњег или доњег светла, усмеравајућа светла на зидовима и разноврсна декоративна расвета.


Зонско осветљење за кухињу

Ако имате елементе у кухињи који треба да буду осветљени или само желите да диверзификујете собу светлим бојама, можете користити декоративно осветљење. Али одмах да приметимо да је вредно радити само у великим просторијама. У уским кухарима неће бити могуће постићи значајан ефекат.

Оутлет Китцхен Нетворк

Ако радимо електричне инсталације у кухињи самостално, онда је следећи важан аспект локација излаза у кухињи. Пошто је у кухињи потребно много да би се одредила њихова позиција је далеко од лаког.

 • Према клаузули 12.27, ВСН 59-88 у кухињи стан мора имати најмање 4 испуста, од којих један треба бити на струји 10 или 16А. Осим тога, ако је кухиња опремљена електричним штедњаком, онда треба имати још један излаз на струји од најмање 25А и напајати се из засебне групне линије.
 • Али то су минимални стандарди. Модерне кухиње захтевају много више утичница. За планирање њиховог броја и локације потребно је знати број кућних апарата и њихову локацију.
 • Ако имамо електрични штедњак, онда је утичница за њега обично инсталирана на пећи на дну - 20 - 30 цм од пода(погледајте Како инсталирати утичницу властитим рукама). Исто чине и са утичницама фрижидера, пећнице, машине за прање судова, замрзивача, машине за прање веша и друге велике електричне опреме инсталиране на поду.
 • Поред велике стационарне опреме која је инсталирана на поду, на другој разини кухиње се може поставити стационарна опрема. То је микровална пећница, ТВ, електрични плински штедњак и још много тога. За ову опрему, утичнице се инсталирају на овим уређајима на нивоу 1 - 1,5 метара од пода.
 • За многе који праве ожичење властитим рукама постаје проблем напајања издувног ормара и друге електричне опреме инсталиране на трећем нивоу кухиње. За њих монтиране утичнице на удаљености од 20 - 30 цм од стропа. Обично је то удаљеност од врха кухиње до стропа.
 • Некоме се чини чудним, али у томе нема ништа страшно. ПУЕ правило то дозвољава. Ако кухињски сет подржава строп, онда се ове утичнице могу поставити на намјештај.

 • Посебан проблем је постављање утичница за мобилне електричне уређаје. Обично се користе у кухињи. Стога, да их спојите овдје треба инсталирати 2 до 3 утичнице. Број утичница зависи од броја мобилних електричних уређаја.
 • Питање постављања ових медија често доводи до питања. Заиста, сада на тржишту поред обичних утичница прилично широко су заступљени различити углови, уграђени и увлачиви модели. Ово је ствар коју волите.Главна ствар коју треба напоменути је да се ове подножја нису могле залити са стола, нису добијале прљавштину са стола, и чврсто су биле закључане вилицом. Ако је причвршћивање врло чврсто, пазите да се временом не разбије носач.
 • Поред тога, вероватно ће нам требати барем један излаз у трпезарији. Може се користити за пуњење мобилних или других привремених уређаја. Као резултат тога, испоставило се да ће нам у кухињи требати најмање 10 продајних мјеста, или чак и више.

Стварање кола за електричну мрежу кухиње

Овде смо одредили број електричних тачака које морамо поставити у кухињу. Међутим, ожичење ожичења у кухињи укључује стварање кола које ће дијелити нашу електричну мрежу на неколико група. И овде не можемо без израчунавања.

 • Да би се формирала електрична мрежа, потребно је подијелити цјелокупно оптерећење на одвојене групе. Свака група ће се напајати из засебне машине. Обично се машине користе на 16 или 25А.
 • Подела оптерећења се може вршити према врсти оптерећења, тј. Мрежи расвјете из једног аутомата, и групи усмјеравања од друге. Можете изводити мјешовите и утичнице, а освјетљење се напаја из једне групе. У корист сваког од ових начина постоје њихови аргументи, које ми сада нећемо дати. Избор је ваш.

Схема електричног напајања кухиње

 • Знајући број електричних тачака, можемо да сумирамо њихову номиналну струју док не добијемо блиску вредност, али мање од 16 или 25А. НоминалМожете видети струју у пасошу уређаја.


На слици је приказана табела приближне снаге разних електричних уређаја

 • Ако у пасошу не постоји такав инструмент, он се може израчунати помоћу формуле. И је наша номинална струја, П је снага уређаја у кВ, а У номинални напон, који је 220В за једнофазну мрежу. Уопштено, ово није потпуна формула, али за наше поједностављено рачунање, то је сасвим довољно.

Обратите пажњу! Приликом куцања оптерећења за сваку групу, имајте на уму да сви уређаји истовремено не раде. И због тога што ће већ велика реосигурања довести до повећања цене ваше шеме.

 • Пошто је највероватније електрична инсталација у кухињи и шеми претпостављала присуство неколико група, онда би такође требало узети у обзир фактор географске локације утичница. Уосталом, слажете се, неће бити баш погодно повлачити жицу кроз читаву кухињу да би подмазали један излаз на супротном зиду.
 • На крају, морате ићи од једне до три групе. Ова количина зависи од количине кућанских апарата.

Инсталација електричних инсталација у кухињи

Након што смо утврдили локацију електричних тачака и схему електричне мреже, можемо директно прећи на инсталацију. Нећемо открити све "сакраменте" резања зидова и правилно причвршћивање жица, али овде ћемо у неким аспектима бити детаљније.


Аутоматска једнополна група на 16А

Инсталација било које нове групеОсветљење започиње инсталацијом групног аутомата у стану. Пошто у складу са правилима ПУЕ нула жице не треба да имају прекидачке уређаје, обавезни услов је уградња једнополног заштитног аутомата. Његова сврха је да заштити ваше ожичење од кратких спојева и преоптерећења.


Трофазна аутоматска машина за спајање на трофазну мрежу електричне пећи

У присуству електричног штедњака, трофазна мрежа се може уклопити у поклопац стана. У овом случају, организована је посебна група за напајање пећи, заштићена триполном аутоматском машином. Ако се од једнофазне мреже тражи електрична пећ, онда ће вам бити потребна иста машина, као што је приказано на слици горе, са номиналном вредношћу од 25А.


УЗО мацхине

УЗО машина је сигурносни уређај за затварање дизајниран да заштити особу од напетости додира. Он реагује на струју цурења која се појављује када се отпор изолације проводника смањи. У нашем случају, уређај би требао бити изабран на струји цурења од 30мА.


Да бисте користили једнофазну мрежу, користите трожилни кабл

Инсталацијско ожичење треба изводити помоћу жице од три жице. Штавише, ПУЕ захтева усклађеност са бојама жица. Једна вена треба да буде жуто-зелена и намењена је за заштитно уземљење. Једна вена треба да буде плава и намењена је за повезивање са нултим проводницима. И трећи је живео за једну фазуМрежа може бити било које друге боје и дизајнирана је за повезивање са фазним водичима.


Трансформатор 220 /12В

Ако ваша мрежа има 12В мрежу, онда не можете без одговарајућег трансформатора. Модерни трансформатори не захтевају одржавање и практично су тихи. Главна ствар је изабрати производ, одговарајуће прикључно оптерећење. За то, укупна снага свих прикључених сијалица треба да буде испод номиналне снаге трансформатора. За поверење, боље је изабрати производ са залихом од 10 - 30%.
 • Съгласно стр.7.1.71, ПУЕ за всака группа се предостава да се обезбеди автомат УЗО. Штавише, према П.7.1.76 ПУЕ, она мора нужно да стоји иза машине за груписање.
 • Као што знате, књижење се може обавити на отворен или скривен начин. За кухиње је препоручљиво користити исту врсту ожичења као и за стамбене просторе. У нашем случају, ово је скривено ожичење.


Табела избора прелаза жица

 • Пресјек жице се бира према табели. 2.1.1 ПУЕ. Али постоје одређена ограничења. Према тачки 7.1.34 ПУЕ у стамбеним просторијама нужно мора бити бакрено ожичење. Њена секција не сме бити мања од 1,5 мм 2.

Обратите пажњу! До 2001. године, алуминијумско ожичење било је дозвољено у стамбеним насељима. Ово је забрањено.

 • Али ако изаберете ожичење за свако приступање, онда је то прилично проблематично и тешко да је цена за различити тип раскрснице.Постављање ће бити упадљиво другачије и значајно ће вас спасити. Саветујемо вам да инсталирате жицу попречног пресека од 2,5 мм 2, која је обично мало скупља, али сигурно. А у процесу инсталације, не морате да се трудите да водите розету.
 • Ниједна група не може без кутија за дистрибуцију. Ако имате мешовиту групу, онда је кутија обично постављена изнад прекидача осветљења. Ако у групи има више прекидача за свјетло, они се обично монтирају преко најближег излаза.
 • Ако имате утичницу за утичницу, онда би разводна кутија требала бити смјештена на прикладном и равномјерно распоређеном мјесту од свих уземљених електричних точака. Не стављајте их у ормаре или други намештај који спречава приступ кутији.
 • Ако имате 12В мрежу, требате инсталирати трансформатор. Разводна плоча може бити најбоље мјесто за то. Али ако је далеко, можете покушати да га сакријете у дистрибуцијској кутији. Само ћете морати да одаберете одговарајућу величину оквира.
 • Такође сам желео да вам скренем пажњу на везу трансформатора. Ако немате посебне услове, онда је прекидач боље инсталирати на 220 В, а не на 12 В. То ће смањити могућност оштећења, као и смањити потрошњу енергије. Заиста, чак и на празном ходу, он је бар мало, али троши струју. И на годишњем нивоу то могу бити значајне цифре.
 • У другој, електрична мрежа кухиње и инсталација су потпуно исте као и за дневне собе. Вилловс то може урадити овакоприказан на видео снимку.

закључак

Како видите, кухиња није тако једноставна с обзиром на електрични круг. Али електрична инсталација се ствара у самој кухињи, па је најбоље да је направимо квалитативно и узмемо у обзир чак и најситније детаље. Нарочито зато што смо у нашем чланку покушали да разговарамо о свакој од њих. Гоод репаир!