Како чувати кромпир на балкону зими

Кромпир је одавно саставни део наше свакодневне исхране, па је пожељно да је поврће које се користи за кување ручка или вечере увек савршено квалитетно, идеално - из родног града. Али ако становници приватних кућа са складиштењем кромпира немају проблема, онда власници станова у високим зградама имају нешто да размисле. Уосталом, како би се осигурало да гомољи задрже одличан укус и леп изглед, морају се складиштити у одговарајућим условима, које је готово немогуће створити у стану.

Да би се кромпир припремио за складиштење, потребно је придржавати се више основних фаза, од којих је свака од неке важности:

 • Након што је кромпир ископан, мора се темељито осушити. Ако време није превише вруће, то се може урадити на улици, што је најбоља опција. Ако је температура већа од двадесет степени, боље је да се сува материја осуши у сувој, проветреној просторији. Да би се кромпир добро осушио, треба га раширити танким слојем на сувој и чистој површини и повремено преврнути кртоле. Овај поступак треба спровести у року од два до три дана.
 • После сушења кромпир мора бити темељно очишћен, уклањајући оне гомоље који су оштећени током ископа или су склони лаганом труљењу. Они се такође могу јести, али то би требало и учинити. Пожељно је очистити земљу и друге загађиваче из сваког кромпира, што ће га спасити од појаве плијесни.
 • Чисти и сушени кромпир најбоље се пакујевреће које нису ткане, од којих се свака не смије напунити превише чврсто, што може ометати циркулацију зрака. Спремне врећице су подложне наставку транспорта, а носе и складиште усјева.

Услови за успешно складиштење зимског кромпира

На застакљеним балконима је лако створити готово идеалне услове складиштења за кесе са кромпиром. Иако треба увек имати на уму важна правила "зимовања" шкробног поврћа.

Балкон-ложа је савршен начин да становник града зими складишти велике залихе кромпира за породицу. Али како складиштити овај производ тако да задржи све његове корисне особине, које се нису промијениле од зимских прехлада, које се нису утопиле и нису трунуле, када ће температура у прољеће почети расти? Постоји неколико стандардних правила складиштења на балкону:

 1. Кромпир се чува на температурама 2-6 степени изнад нуле. Ако је поврће замрзнуто, процес распадања ће бити брз. Ако је соба превише топла, гомољи ће почети да се пригушују, губе леп изглед и погоршавају укус.
 2. Поврће треба заштитити од директне сунчеве свјетлости или електричног свјетла. Често, да би се одржала оптимална температура, паковани кромпир се загрева помоћу електричних сијалица. У таквом случају, лампе морају бити покривене металним лимом, бамбусом или кромпиром умотаним у тамну тканину. Иначе, под утицајем светлости, зеленила зеленила, производи штетну супстанцу, за храну такав кромпир није погодан.
 3. Важан део успешног складиштења је редовно емитовање. Недостатак исправногциркулација ваздуха ће довести до чињенице да ће се уштеде на поврћу почети веома брзо смањивати.
 4. Влажност - око 40%.


Контејнер за складиштење кромпира на балкону

Ово је опција за куповину уређаја за очување зимских усјева. Његова вредност је прилично значајна, али је његова цена оправдана, јер лишава власника стана од непотребних проблема и ризика да остане без зимских залиха. Ормари су било које величине (појединачно за сваку лођу). Они раде из мреже, тако да је вредно водити рачуна о електричним инсталацијама на балкону.

Кабинет не регулише само температуру независно, већ је опремљен вентилационим системом. Нећете морати стално ваздушне јастуке са кореновим усевима. Ризик погоршања производа значајно се смањује. Температура у контејнеру је обично у распону од +2 до +7 ° Ц, што спречава труљење плодова.

Пластичне посуде или обичне кутије за складиштење кромпира на балкону

Ово је вероватно најлакши и најекономичнији начин складиштења. Када се користи, кромпир се полаже на подлоге и ставља у пластичне контејнере или дрвене кутије. За смјештај капацитета на балкону потребно је унапријед припремити полице. Уграђују се на нивоу од двадесет центиметара од пода, са увлачењем од петнаест центиметара од зидова балкона (за вентилацију). Садржане у посудама, посипајте дрвеним струготинама, пиљевином или сувим песком и покријте поклопцима са малим рупама.

УКутије за складиштење поврћа на балкону зими је важно за одржавање жељене температуре (од 0 до 7). Зато, ако је потребно, загрејте амбалажу, можете користити своје ствари за то (јакне, ћебад, прекриваче).

Кутија за складиштење кромпира

Кутија за чување кромпира на балкону зими може се обавити својим рукама. За његову израду потребно је 5к5 цм и шперплоча дебљине од 4 до 6 мм. Прва кутија је направљена по ширини балкона, све величине друге требају бити 10-15 цм, мање од величине прве. Дно прве фиоке је прекривено грејачем и на њему је инсталирана мања кутија. Размак између зидова је испуњен топлотно изолационим материјалима (једноставна пиљевина).

Вертикални дизајн ладице

Одлична опција је распоред вертикалних складишта за поврће са властитим рукама на балкону. Захваљујући овој опцији, можете уштедјети много простора у соби и смјестити у дизајн пуно поврћа. Овај кабинет има своје особине:

 1. Лампа за грејање, за разлику од горње конструкције, налази се испод.
 2. Будући да се врата за балконску просторију отварају на цијелу висину ормарића, приступ гријаћем елементу није комплициран.
 3. Вертикална позиција елиминише потребу за вентилатором.
 4. Да би процес грејања био ефикаснији, једна лампа се налази на дну, а друга - на нивоу средине ормарића.

У другој фази планирања, дизајн треба да се израчуна на такав начин да држи домаћинрезерва за одржавање оперативних оптерећења. Полице су боље правити од дасака, а затим их инсталирати тако да све кутије могу бити базиране на њиховим рубовима, док у средини морају остати неке празнине. То ће увелике олакшати циркулацију ваздуха, а температура, чак и без уређаја као што је термостат, биће оптимална.

Међутим, грејач у овом случају ће и даље бити потребан. У ту сврху, полице се гурају на одређену удаљеност од сваког зида точно на дебљину пјене. Да би се искључило случајно отварање врата ормарића, они постављају резе - један на врху, а други на дно.

Видео. Како направити кутију за складиштење кромпира

Стари фрижидер за чување кромпира

Ако сте лењи да правите кућне ормаре, али за куповину "подрума" нема новца, можете користити стари совјетски фрижидер (ако дозволите величину лође и сам хладњак). Ставите га на под са вратима горе, претварајући га у "груди". Он ће моћи да сачува усев од мраза. Међутим, не заборавите повремено провјетравати крумпир или лук, јер ће се у хладњак скупљати кондензација.

Знајући услове за чување поврћа на балкону и све могуће начине да их покрију од мраза, жетву можете сачувати до прољећа. Најпогодније се сматра флексибилним подрумом и кабинетом. Али ако немате прилику да купите такав уређај, можете направити кућни дрвени ормар који ће вам донети много погодности и уштедети много.

Како чувати кромпир на балкону зимивидео

И сада вам нудимо да гледате видео који детаљно описује дизајн и карактеристике термостатског кабинета за поврће на балкону.