Кромпир на краставцима како се борити

Лисне уши ударају краставце и тиквице на отвореном тлу ближе средином љета, у стакленицима - у прољеће. Ако приметите да су листови краставца почели да се увијају, жуте и падају, а биљка успорава раст, обратите пажњу на површину изданака и на задњу (доњу) страну листова. Врло је вјероватно да ћете наћи колоније малих бубица прозирне или тамне боје. Ово је лисна уши. Они покривају не само лишће, већ и младице, цвијеће и јајник.

Ако није благовремено предузети мјере за контролу ових инсеката, они могу уништити значајан дио биљака у креветима, што лишава баштованима већину жетве.

Мак на краставцима: шта да радим?

Ако приметите да су листови краставца почели да се увијају, жуте и падају, а биљка успорава раст, обратите пажњу на површину изданака и на задњу (доњу) страну лишћа. Врло је вјероватно да ћете наћи колоније малих бубица прозирне или тамне боје. Ово је лисна уши. На отвореном тлу масовно ширење лисне уши почиње од јуна до јула и траје до августа и септембра. Лисна уши могу бити бијеле (готово прозирне), зелене салате, па чак и тамно зелене (визуално се често чини да је црна). Мере за борбу против колонија лисних уши су исте, без обзира на боју буба.

Апхидс се хране соковима биљака на којима живе. Као резултат, изданци краставаца слабе, исцрпљују, полако расту и лоше воће. Ако су колоније паразита превелике, биљка може уопште и умрети. Изузев тогаузрокован биљним животом колоније, постоји и опасност од инфекције краставаца разним вирусима, који често носе лисне уши. Зато је веома важно правовремено идентификовати и уништити колоније нежељених досељеника на краставцима.

Да би се избегло масовно ширење лисних уши, извршити следеће превентивне мере:

 • Избегавање прекомерно згуснутих слетања;
 • редовно размножавати постеље и уништавати коров;
 • 2-3 пута годишње, грмље краставаца третирати лаганим оброком или сапуном;
 • редовно хране биљке комплексним ђубривима (посебно добро коришћење калијум-фосфорних смеша за фолијарну примену).

У природи, предатор, који једе јабуку, има сунце. Покушајте да их привучете на вашу локацију, садите атрактивне биљке за њих - копар, лиснати сенф. Такођер можете покупити сунце у пољу или врту и донијети га у град.

Осигурајте да на креветима нема мрава - мрави подржавају и "узгајају" стомак, једући га са "млеком" - заслађеним производима живота. Користите специјалне хемикалије за контролу прекомерног ширења мрава на локацији.

Народни лекови за листове краставаца

Данас, вртлар има могућност да користи модернији народни лијек од краставаца:

 • Водка. На боцу се стави спреј боца и третирају се биљке заражене лисним ушима. Повратне информације наших читалаца су сјајне. Ево само трошкова таквог алата као што је тренутно, ако га узметечак и најјефтинија боца водке, искрено "гризући".
 • Цоца-Цола. И опет је све елементарно - ставите прскалицу и наставите да се борите против паразита. Његова опасност за лисне уши објашњава се присуством у саставу композиције ортофосфорне киселине.
 • Етерично уље + сода. Композиција се припрема на бази 1 стандардне 70 грама чаше од 15 капи мирисног етеричног уља - кедра, лаванде, чајевца. Затим се ова смеша додаје у 2 литре воде. Довољно је посипати 3 пута са периодиком сваки други дан, а лисна уши ће бити поражена.

Ефективне афере цимета

Како се ријешити јабуке у стакленику или на отвореном терену, не разумеју сви. Ако се не помогне народним средствима, најбољи излаз ће бити употреба посебних биолошких и хемијских дрога. Карактеристична карактеристика инсектицида је да их уместо да убијају инсекте, заразе. Лисна уши ће живети на биљци данима 4-5, али активност неће бити приказана. После овог периода можете безбедно да једете краставце у храни - они не представљају опасност по здравље. Неки ефикасни лекови на биолошкој основи:

 • Ентобактерин. Одличан лијек за инсекте ослобођене у облику ампула и бочица од 0,1 грама. Након обраде резултати се појављују трећи дан. Потпуно убија колонију уши за 6-7 дана.
 • Танрец. Акција висококвалитетног производа од краставца почиње три дана након прскања. Хемијски састав је безопасан за воће и изузетно је штетан за инсекте.
 • Стрелица.Популарни лек за лисне уши. Ако температура током обраде не падне испод 20 степени, лек почиње да убија штеточине другог дана.

Хемикалије се разликују од биолошког присуства штетних супстанци. Конзумирање краставаца након третмана препоручује се не раније од мјесец дана. Штеточине у стакленику неће преживјети ако купите лијекове ниске цијене и високог квалитета:

 • интави;
 • Спарк;
 • Арриво.

Природни лекови за листове краставаца

Други природни аеросоли који могу помоћи у борби против лисних уши - Инфузија свјежег лишћа рајчице, чешњака и печене паприке. Можете користити мешавину ових елемената или их применити појединачно. Ако немате прегршт љутих љутих бибера, онда је погодна и црвена земља из продавнице. Постоје одређени услови за концентрацију, са изузетком паприке (по литри воде је четвртина кашичице), бр.

Као и код свих инсеката, лисне уши су веома штетна биљна етерична уља. Према томе, у смјесу ће стати било која друга мирисна биља, која се може помијешати с водом, на примјер:

 • уље чајевца,
 • уље пеперминта, итд.