Да ли треба да инсталирам филтер за реверзну осмозу у стану?

Скоро сви покушавају да очисте воду из чесме пре него што је попију: неко кључа, неко користи различите врсте филтера. Постала је врло популарна употреба осмотског филтера, који чисти воду готово савршено. Али да ли је апсолутно сигурно пити здраво? Јесу ли гласине које круже око ових система за филтрирање? Како функционише филтер за реверзну осмозу? Покушајмо пронаћи одговоре на ова питања.

Принцип рада и пројектовања осмотског филтера

Осмоза је метода раздвајања течности на компоненте, која се заснива на проласку кроз полупропусну мембрану молекула који су у течности са нижом концентрацијом супстанци. То значи да осмоза повећава концентрацију раствора. За пречишћавање воде користи се филтер за реверзну осмозу.

Када се користи систем реверзне осмозе, вода, која пролази кроз мембрану, претвара се у концентрисану течност у мање концентрисаном, тј. Очишћеном од растворених материја. Кроз мембрану се налазе само честице чији је пречник једнак или мањи од величине молекула воде (водоник, кисеоник).

Кућни филтер за воду за реверзну осмозу је уређај који се састоји од неколико посуда званих патроне, филтери и мембране, као и из резервоара од 8 до 15 литара за складиштење пречишћене воде. Упркос великој величини цијелог сустава, лако се поставља у било који ноћни ормарић испод судопера. Његова доступност се издаје само одвојеним уређајем за изливање, који се монтира на радну плоху или директно на судоперу.

Објасните како овај уређај ради. На улазу, испред мембране, поставите 1-2 предфилтра да одложите честице рђе, песка, остатка хлора. Тада се текућина за притисак доводи до мембране, гдје се чисти и улази у спремник, а затим пролази још 1-2 филтрације прије уласка у дизалицу. Око 75% воде са високим примесама улази у одвод тако да се мембрана не зачепљује.

Систем за прочишћавање воде реверзне осмозе има ресурс од 5.000 - 15.000 литара и продуктивност од 180-250 литара дневно. Наиме, за просјечну четворочлану породицу, јединица са ресурсом од 5.000 литара довољна је за 2 године свакодневне употребе. На излазу из осмотског филтера, вода се чисти не само од свих врста хемијских нечистоћа, већ и од већине вируса и бактерија чија је величина већа од пречника молекула воде.

Потребно је заменити кертриџе за пред-чишћење отприлике једном сваких 6-8 месеци, а замена завршних елемената филтера је потребна једном годишње. Све ове манипулације могу се слободно обављати властитим рукама без ангажовања специјалиста и специјалних алата. Системи кућних апарата могу се инсталирати у стану, викендици, сеоској кући или у малој канцеларији за 10-25 особа. У великим предузећима успоставили су индустријске филтере за реверзну осмозу за пречишћавање воде.

Кућна реверзна осмоза за пречишћавање воде, дизајнирана за употребу код куће, има нижи ниво филтрације него индустријски уређаји. Али од кућних апарата више и није потребно. Атизлаз и тако ће добити најчистију воду (98-99%). Напротив, боље је купити посебан модул за додатну минерализацију ради побољшања биолошких карактеристика воде за пиће.

Предности и недостаци реверзне осмозе

Свака нетретирана вода садржи велики број различитих нечистоћа, микроорганизама и елемената, како корисних тако и штетних по људско здравље. Филтери тока, врчеви или млазнице, наравно, смањују количину штетних супстанци у течности за пиће, али потпуно чисту воду од свих нечистоћа које могу само системи филтрације реверзне осмозе.

Такве јединице за филтрирање уклањају из течних иона штетне материје гвожђа, арсена, хлора, тешких метала, као и остатке ђубрива и инсектицида. Међутим, корисни микро и макро елементи као што су калцијум, калијум и магнезијум су такође испрани. Према својим биолошким и укусним својствима, течност која је прошла кроз систем реверзне осмозе, личи на ледену воду.

98% прочишћене воде значајно продужава живот кућанских апарата (електрични чајник, глачало, перилица рубља, бојлер, итд.).

Неки лекари не препоручују дуже коришћење потпуно пречишћених течности, јер људско тело престаје да апсорбује корисне минералне соли, што негативно утиче на кардиоваскуларни систем. Због тога стручњаци препоручују постављање додатних патрона које могу напунити воду корисним минералима и обновити његову структуру.

Поред пуне деминерализације и димензионалности, између осталихНедостаци ових агрегата су следећи:

 • ниска продуктивност;
 • високи трошкови;
 • додатни трошкови са "нетачним" притиском у водоснабдијевању.

У поређењу са проточним уређајима, филтер за реверзну осмозу је мало скупљи, што често чини избор да не буде у његову корист. У овом случају, перформансе осмотских уређаја су ниже, јер се трећина воде са високом концентрацијом нечистоћа стапа у канализациони систем. А ако имате пултове, онда сте инсталирали такав филтер, јер ће вода морати да плати више. У овом случају, користи од квалитативног чишћења покривају ове трошкове.

Филтери за реверзну осмозу нису веома економични у чишћењу - око 1 литра "добре" воде долази око 3 литре "почетне течности".

Важно је да систем за реверзну осмозу ради правилно, систем водоснабдевања мора да има нормалан притисак, тј. Унутар 3 до 4.5 атмосфера. Ако глава није довољна, систем мора имати посебну пумпу која повећава притисак. Ако у систему за снабдевање водом притисак непрестано цури и достиже 7 атмосфера, онда је редуктор потребан за снижавање притиска.

Дакле, вода која пролази кроз филтер за реверзну осмозу не може се назвати несумњиво идеалним производом, јер кристална прочишћена текућина не храни тијело потребним храњивим тварима, али и штетне твари не упадају у њега. Дакле, питање је контроверзно, али лако решено.

Произвођачи и цена система за третман осмотске воде

Просечна цена филтера за реверзну осмозу варира у оквиру 7.000- 10,000 рубаља. Ако породица активно користи ову јединицу, онда ће двострука замена кертриџа годишње коштати око 25% цене самог уређаја. Претпоставимо да сте купили уређај за 10.000 рубаља и потрошили 5.000 рубаља на замену кертриџа. Заједно, 15.000 рубаља годишње.

Породица са четири особе троши око 2920 литара воде за пиће годишње (2 литре к 365 дана к 4 особе). Трошак 1 литра пречишћене воде је у просјеку 5 рубаља 14 центи. Трајање филтера није краће од 10 година. Затим, са трошком опреме од 150 УСД, трошак амортизације годишње износи 30 УСД. Цена потрошног материјала састоји се од:

 • трошак претходних филтера (мијења се два пута годишње) 11 $ к 2 = 22 $;
 • трошак корак-по-корак филтера (промијењен једном годишње) $ 13;
 • Цена мембране, заснована на три године рада, ће бити 38/3 $ = 12,67 $.

Укупни трошак године је 48 УСД. Цена за 1 литру воде коју прочисти филтер ће бити само 0,016 долара. (48 $ /2920л), што је скоро два пута ниже од трошкова куповине и испоруке дестиловане воде у боцама. А ово је економија од скоро 30.000 рубаља годишње, а истовремено не морате редовно ићи у продавницу или наручивати испоруку у кућу.

Наравно, куповина система за филтрирање реверзне осмозе се захтева само од званичних представника или специјализованих продавница где се продају квалитетни производи са свим сертификатима и гарантни период.

Страна опрема, наравно, је скупља, јер су направљени од квалитетнијих материјала и структурних елемената,међутим, они нису увек погодни за употребу у нашој земљи. Осим тога, патроне за европске уређаје не могу увијек бити пронађене. Стога је боље дати предност домаћим произвођачима.

Међу руским произвођачима компанија, добро доказани филтери реверзне осмозе компанија "Акуапхор", "Барриер", "Атолл". Просечна цена опреме "Акуапхор" и "Барриер" је 7 000 - 11 000 рубаља, зависно од опреме. Међутим, филтери компаније Атол, због употребе америчких компоненти, коштат ће потрошача у износу од 12.000 до 17.000 рубаља.

Како одабрати филтер за реверзну осмозу?

За квалитативну и континуирану филтрацију воде из славине неопходно је, са посебном пажњом и одговорношћу, приступити избору система реверзне осмозе.

Прије свега, морате разумјети колико вам је потребно прочишћавање. Можете изградити до седам модула за чишћење. Најједноставнија опција ће бити опремљена са три предфилтера, мембраном и грубим филтером за завршно чишћење, по жељи можете ставити минерализатор пре финалног филтера. У најсложенијој варијанти, поред минерализатора, систем укључује и био-керамички активатор.

Мембрана је главна компонента дизајна, тако да треба да буде најбољег квалитета, јер што је боље, то је већи степен пречишћавања воде од нечистоћа и бактерија и сигурнији његов састав. Најбоље карактеристике на савременом тржишту су Филмтец мембране (скупе, али са великим ресурсима) и ТФЦ (са оптималнимоднос цена и поузданост). Рок њихове експлоатације је 5 година.

Други важан фактор који утиче на избор производа је састав сировине за производњу предмета. Сви сандуци су израђени од пластике, али полимер може бити различитог квалитета. Спољни део кућишта треба да буде јак, без чипса, пукотина, непријатних мириса. Ако је дизајн, чини се, климав, долази до непријатног хемијског или киселог мириса, онда је то производ рециклираног материјала.

Такође, обратите пажњу на квалитет фитинга и спојева, они не би требало да висе, имају пукотине, јер у великој мери утичу на трајност и поузданост све опреме.

Димензије и учинак такође треба узети у обзир. Производ треба ставити у ноћни ормарић испод судопера или судопера. За стандардну употребу од стране мале породице, продуктивност јединице треба да буде најмање 3 л /х, а за гостољубиву породицу, која воли да кува, потребна је опрема са продуктивношћу од 5 л /х.

Карактеристике инсталације филтера за реверзну осмозу

Постоји неколико начина за постављање филтера за реверзну осмозу, али потрошач мора изабрати онај који најбоље одговара специфичним условима за удобније руковање. Инсталација система може бити хоризонтална и вертикална.

Производ је по правилу повезан и монтиран хоризонтално испод судопера, због чињенице да је у близини судопера постављен посебан испуст воде. Али ако нема довољно простора за складишни резервоар, онда се филтер може ставити у кухињуормар, или испод истог судопера, али вертикално. Производи раде савршено са стране, без утицаја на квалитет функционисања.
Поред тога, филтери морају бити постављени тако да је, по потреби, лако добити приступ за замену мембране или кертриџа.

Приликом монтаже опреме, све компоненте се спајају пластичним цевима у редоследу наведеном у упутству за производ, а за заптивање спојева наноси се комад заптивача и ФУМ траке:

 1. Да би се течност из воде доводила у филтер, суза се изреже у цев за хладну воду и повеже са производом кроз пластичну цев.
 2. Ако је потребна посебна пумпа или регулатор притиска, она мора бити постављена испред мембране, али након филтрирања предпрочистача и пажљиво заптити све спојеве.
 3. Такође је потребно инсталирати бајпасни четворосмјерни вентил за заустављање довода воде ако је спремник напуњен. Вентил је монтиран између механичког филтера и мембранског улаза.
 4. Преостали конектори су спојени између резервоара за складиштење и мембране, а ако се опрема користи без резервоара, оба конектора су повезана на канализацију.
 5. Након монтаже и инсталације реверзне осмозе, на одводној цијеви изнад хидрауличког затварача уграђује се стезаљка.
 6. Коначно, уграђен је миксер за снабдевање питком водом у судоперу помоћу причврсних матица и обујмица. Ако не постоји посебан отвор за славину, онда га треба резати дијамантском бушилицомдрилл
 7. Након уградње свих елемената система потребно га је опрати, затворити вентил у резервоару и испустити 10-20 литара прочишћене текућине у канализацију. Тада треба отворити резервоар, напунити га и поново угушити сву воду. Након тога, систем је у потпуности спреман за употребу по својој сврси.

У овом случају, важно је да се потрошни материјал замијени на вријеме. Истовремено, ако се опрема није користила током седмице, онда се мембрана мора дезинфицирати.

Дакле, не постоји недвосмислена идеја о употреби филтера за реверзну осмозу. Најкомпетентнији стручњаци одступају од ставова. Али функција чишћења ових система још увек је добра ствар!