Инсталирамо утичнице за спајање електричног штедњака

Повежите електричну пећницу

Електрична утичница може постати проблем током поправке кухиње. Стога смо, да бисмо уклонили сва питања у нашем новом чланку, одлучили да размотримо сва питања везана за инсталацију, инсталацију и радна правила.

Правила за постављање утичнице за електрични штедњак

Прво се упознајемо са правилима прикључења и уградње електричних плоча. Електрични штедњаци могу бити два типа - једнофазни и трофазни. Први су много чешћи и намењени су за рад у једнофазној трожичној мрежи. Други би требало искористити у пет водећих мрежа.


На слици је приказан струјни круг електричне пећи

 • Пре свега, задржимо се на улазном аутоматском прекидачу. Налази се у улазном панелу стана или куће. Према одредби 9.6 ВСН 59-88 за пећи називне снаге до 8кВ, треба пројектовати за струју од 40А.
 • За повезивање електричног штедњака у складу са 7.2 ВСН 59-88 мора се направити посебна група . Штавише, други типови оптерећења не би требало да буду повезани.
 • Овај прекидач у складу са тачком 9.6 ВСН 59-88 мора бити пројектован за називну струју од 25А . За исту номиналну струју у складу са одредбом 12.27 БЦХ 59-88 се мора израчунати и утичница, која се уграђује директно у кухињу.

Често се поставља питање да ли је потребна утичница за спајање плоче? Инсталација је стандардизована са грађевинским прописима. То је тозбог потребе да се направи видљив јаз у време поправки, као и елементарна погодност за брзо уклањање напрезања.

Обратите пажњу! Сада често одбијате утичнице за електрополит, спајајући их директно са машине за храњење, или инсталирањем додатног сигурносног уређаја на мјесто утичнице. Ово није озбиљно кршење и то је сасвим дозвољено.

Што се тиче локације пословнице, инструкција даје право на избор. Према тачки 12.30 ВСН 59-88 није могуће поставити утичницу само на неудобним местима, као и изнад и испод судопера.

Прикључак утикача

Као што смо већ рекли, постоји једна ствар - и трофазне електричне плоче и њихова веза су свакако различите. Поред тога, размотрићемо и питање прикључивања електричних пећи без утичнице, директно из улазног аутомата групе.

Повезивање једнофазног електричног штедњака

Почнимо са једноставнијом и чешћом једнофазном везом. Треба му три жице. Један од њих ће бити фаза, друга је нула, а трећа дефанзивна. Да бисте олакшали задатак повезивања, саветујемо вам да се придржавате тачке 1.1.30 ПУЕ која регулише боју сваке жице.


Укључите електричну утичницу за једнофазну мрежу

 • Свака веза започиње уклањањем напона из напојних жица. Стога онемогућавамо јединицу напајања и провјеравамо недостатак напона.
 • Сљедећи корак је узимање испуста за електрични штедњак и спајање само надоговор са утикачем. Чињеница је да је за електричну пећницу важно ускладити фазни и нулти контакт на излазу и вилици.
 • Да бисте то пронашли на задњој страни електричног штедњака, пронађите контактни дио. Фазне жице су повезане на терминале "1", "2" и "3" или "Л1", "Л2" и "Л3", као што је приказано на видеу. И ови терминали морају бити повезани џампером. Нулти водови су прикључени на терминале "4" и "5" или "Н1" и "Н2", а морају бити повезани и краткоспојником. Терминал "6" или "ПЕ" је предвиђен за прикључак заштитног уземљења.
 • У складу са тим, утичница треба да повеже фазни проводник тако да се закључа са фазним водом утикача. Исто важи и за нулу и за заштитне жице.

Обратите пажњу! Често се поставља питање да ли можете прикључити електрични штедњак на обичну утичницу? Одговор на то су управо услови за координацију фазних и нултих жица на утикачу и утичници. Нормални утикач и утичница омогућавају повезивање у погрешном редослиједу. Као резултат, пећ ће радити нормално, али чак и када искључите грејне елементе, они ће бити под напоном, што ствара додатну опасност.


Повезивање електричног утикача на једнофазну мрежу

 • Ако се одлучите за спајање електричне пећи без излаза, боље је то учинити без додатних прикључака. Да бисте то урадили, искључите жицу рерне директно на контактима уређаја.
 • Након тога, напајаћемо кабл за напајање из машине у складу са горе наведеном шемом. То јестФазне жице се повезују са стезаљкама "1", "2" и "3", нулта жица се спаја на терминале "4" и "5", а заштитна жица на терминал "6".

Повезивање трофазног електричног штедњака

Прикључивање електричног штедњака на трофазну петжичну мрежу је углавном слично једнофазном. Једина разлика је у споју фазних водича, али је сасвим могуће да се то уради сопственим рукама.


Повезивање трофазног електричног штедњака

 • Као и код повезивања са једнофазном мрежом, веза почиње са уклањањем напона. У ту сврху онемогућавамо улазну пећ и провјеравамо недостатак напона.
 • Утичнице за спајање електричне пећи на трофазну мрежу, као и утикачи, имају пет контаката. Штавише, три контакта у средини су зависна од фазе. Округли контакт је нула, а равно дно је дизајнирано за причвршћивање уземљивача. Овде нећете погрешити.
 • Редослед повезивања фазних проводника није битан. Главна ствар коју треба провјерити је да се на главним контактима електричног круга пећи такођер прикупља за напајање из трофазне мреже. Да бисте то урадили, проверите одсуство или уклоните краткоспојник између контаката "1", "2" и "3". Фасцинирајте исте проводнике од чепа до пећнице да бисте се повезали са сваким од ових контаката, спречавајући их да се сударају.

Обратите пажњу! Повезивање електричне утичнице може се обавити и на двофазну мрежу. У ту сврху, на контактима "1", "2" и "3", једна фазна жица је спојена на један од терминала, а друга фазна жица на други терминал. Не такоПрикључени терминал повезује џампер са једним од терминала на који је прикључена фазна жица.

 • Прикључак електричног штедњака без утичнице врши се такођер аналогно једнофазном споју. Да би се то постигло, одвојимо жицу од прикључка за електричну пећ и спојимо кабел од улазног аутомата до његовог мјеста.
 • У овој фази, нула и заштитне жице морају бити постављене на исте терминале, као и код повезивања преко утикача.

Обратите пажњу! Ако желите да се повежете без утичнице, и да успоставите блок терминала у утичници, онда се веза обавља аналогно. Само у овом случају треба имати на уму да је ово додатна веза, чије значење није као такво. Стога, ако сте се већ одлучили да се ослободите утичнице, боље је направити везу директно од уводног строја до главних контаката пећи.

Повезивање електричног штедњака преко терминала

закључак

Као што видите, повезивање електричне пећи на мрежу не захтева никаква посебна знања и вештине. Главно је да се поштују правила безбедности и будите опрезни. Ако сумњате у своју снагу, онда ћете добити бољу струју. Иначе, цијена грешке може бити не само спаљена електрична пећ, већ и ваш живот.