Прелазимо жицу за утичнице

Планирали сте да промените ожичење или једноставно додате нове тачке и не знате одакле да почнете. Прво, морате израчунати снагу свих уређаја и одредити пресек утичница, након чега можете бацити план на комад папира, а затим нацртати на зиду места где ће кабл проћи и пребројити бројило. Али прво морате одредити у ком стању је старо књижење, може ли се допунити повезивањем нових грана. Ова опција ће бити најекономичнија.

Током прегледа, утврдили сте да су проводници из штита у хитном случају или нису предвиђени за додатно оптерећење, па се препоручује постављање нових. Поузданији и јачи су бакарне жице, па, све је у реду.

Израчунавање будућег оптерећења

Да би све било правилно израчунато, колико апарата ће се појести у свакој соби, а зависно од тога на којој раскрсници ће се купити жица. Ако је збир свих уређаја до 3 кВ, онда ће бити довољан проводник попречног пресека од 2,5 мм 2. У кухињи у којој опрема троши велику количину енергије, исправно је проширити одвојену грану пресека у кабловима од 4 до 6 мм квадратних, у зависности од тога имате пећ и опрему.

Као резултат тога, од штита до утичнице ићи жице у дебљини од 2,5 мм 2, у кухињи иу купаоници, ако постоји бојлер, кабел би требао бити не мањи од 4 мм квадратних. На осветљењу просторија довољно је прећи 1,5 мм2. Не заборави на тло које би требало да будеБудите сигурни да имате кухињске утичнице иу купаоници.

На свим уређајима се пише потрошња енергије, етикета се може наћи на полеђини или испод поклопца. Ако из неког разлога нисте пронашли налепницу, можете погледати у пасошу или на интернету. Након израчунавања потрошње енергије, требате погледати у табелу и одабрати жицу жељеног пречника.

Како је препоручила струја, жице треба да се узимају са залихама, односно да се примљеном мјерењу додаје 10%. На пример, имате 20 метара кабла, додајте 2 метра залиха. Таква калкулација ће бити корисна, ако негде грешите, не морате да сачувате или трчите у продавницу за 1 метар жице.

Који тип и марка проводника треба изабрати испод утичнице

Приликом избора жице, морате обратити пажњу на тип, врсту проводника. На грађевинском тржишту данас можете пронаћи велики број фалсификованих производа, тако да морате бити изузетно опрезни, у зависности од сигурности вашег дома. Не купујте жицу ПУНП (универзална плосната жица) за уградњу утичница, следећи брендови ће бити сигурнији:

 • ВВГ - ПВЦ кабл са двоструком изолацијом, који није способан за само-гашење. Погодан за утичнице.
 • ВВГнг - жице, изоловане, ПВЦ са двоструком заштитом, последње у скраћеници "нг" да се каже да изолација од ПВЦ жице спречава паљење. Препоручује се коришћење кабла у дрвеним просторијама.
 • ВВГнг-ЛС - у овом случају се користи безхалогени ПВЦ (поливинил хлорид), који није у стању да обезбеди дим.Такве жице се могу користити у дечијим собама и установама, а краткоспојна деца не инспиришу оштар дим.
 • НИМ - (Н) немачки квалитетни (И) изоловани ПВЦ (М) монтажни кабл. Драги ВВГг аналогни од њемачких програмера.

Наравно, ове жице се разликују по цијени, али сигурност није потребна за уштеду. Да боље разумете, за које потрошаче, које жице ставите, дајте пример:

 • За машине за прање веша, компјутере и друге мале енергетске уређаје, погодне су жице за ВВГ излазе од 3 × 2,5 мм2. Број "3" означава број жица у намоту.
 • За прикључење апарата велике снаге у трофазној мрежи, пећи, пумпи, потребно је применити ВВГ 5 * 2,5 мм 2.
 • У дрвеној кући за спајање на препоручене утичнице ВВГнг 3 * 2,5 мм 2.
 • Испод утичница постоје разне лампе и вијци, у овом случају раскрсница и број жица за утичнице може бити 3 * 1,5 мм 2.

За детаље о избору жица за утичнице погледајте овај видео:

Припрема за полагање каблова

Након израчунавања снаге сваке собе, потребно је одабрати жељене жице и стројеве за закључавање на столу. Гледајући унапред, треба имати на уму да ће се у будућности, можда, урадити неки посао, на пример, за промену лустера или за уградњу затезног плафона, све то захтева одспајање светла. Да би се избегао поремећај у стану, потребно је инсталирати машину на свакој локацији.

Приликом полагања кабла за утичнице, фотографишите мјеста за постављањежице и бележи се са детаљним описом до милиметра. Врло често се то дешава приликом поправке или уградње, било каквих елемената, у времену бушења ударца жице и издувавања просторије. Да бисте исправили овај инцидент потребно је пуно времена и живаца, па бисте требали унапријед упозорити.

Избушити рупе за утичнице

Када је све обележено, приписано и купљено, можете прећи на главну ствар - строблинг, бушење и повезивање. Постављају се нека питања - колико мјеста има у просторији и на којој удаљености је под? Потребно је правовремено питање, у свакој соби се препоручује најмање 3 испуста, за практичност, а не близу, али на сваком зиду, тако да тада није било додатних жица на поду. У кухињи, по правилу, ради се дуал или становие и налази се изнад радних столова, а за хладњак и дно плоче на удаљености од 30 цм од пода. Прекидачи према најновијим стандардима постављени су на удаљености од 80-90 цм, али за практичност, то је најбоље на висини спуштене руке.

тоол

Како се не би сметало током рада, потребно је унапријед припремити цијели алат на једном мјесту. За бушење и бушење требат ће нам:

 1. Маркер за рулет и алкохол.
 2. Ниво ласеровања или изградње балона.
 3. Перфоратор са дијамантном круном на бетону и млазницом у облику длијета.
 4. Болгарка са дијамантним диском.
 5. Рукавице, комбинезони и респиратор.

Обележене линије се режу од стране Бугара, након чега се пробијаисечене длијето изрезане комаде. Ако се прилагодите, можете брзо завршити овај посао. Тада се на планирано мјесто уз помоћ нивоа уочава средиште утичнице и избуши ниша дијамантна круна. Током рада, алат треба држати тачно, иначе ће стакло и утичница чучнути. Не заборавите на разводне кутије, које такође треба уградити у зид.

завршна фаза

Жице положене у стабљику фиксирају се на неколико начина, наносе се на гипсану жбуку или употребом специјалних стезаљки које се убацују у избушену рупу, а затим малтеришу гипсом. На крајевима жице треба да виси са залихом, да би се спојила на утичницу и да је разводна кутија била згодна. Жице морају бити чврсто увијене, а затим изоловане.

Сви радови се морају изводити прецизно, посебно пажљиво како би се причврстили спојеви, жице морају бити стегнуте тако да између њих нема лумена, иначе ће изазвати и загријати се у проблематичним подручјима.

При одабиру утичница обратите пажњу на начин причвршћивања жица. У увезеним моделима можете пронаћи уређај за стезање очишћеног кабла. Захваљујући овој утичници, значајно ћете уштедети време у инсталацији, и што је најважније, такав прикључак носи велика оптерећења. За купатило се препоручује ставити УЦО са струјом од 10 мА.

Чини се да је посао на први поглед лак, али за почетнике ће бити тешко све урадити како треба. Стога је пожељно да се прво припремите,За то можете гледати видео и онда покушати сами. Али ако нисте сигурни и сумњате у своју снагу, онда не би требало да ризикујете, данас постоји много добрих стручњака који ће тај посао обављати брзо и квалитетно.