Под топле воде - правила и карактеристике привеза

Имплементација овог пројекта ће бити успјешна ако се добро осмисле све њене фазе.Важни су следећи фактори:

 • ефикасност инжењерског решења и поређење са аналозима;
 • правилан избор компоненти и бешавне инсталације;
 • провјера и конфигурација.

Да би се сазнало како направити под у води топле воде без грешака, у најтежим случајевима биће потребна помоћ квалификованих стручњака.

Ако пажљиво проучите материјале у овом чланку, биће лако самостално обавити потребне радње. Ова инсталација топловодног пода се користи не само за смањење трошкова. То ће бити корисно за успјешно задовољавање посебних потреба будућих корисника.

Предности топлог пода

Класичне грејне батерије су инсталиране у различитим објектима. Међутим, у градским вишеспратним зградама може се монтирати топли под. Погодан је за стварање аутономних система који нису прикључени на мреже централног гријања.

Компликована технологија полагања подне топле воде доводи до размишљања о прикладности дизајна. Зашто користити прикључак топле воде на систем грејања, можете сазнати само у поређењу са другим опцијама.

Типично загревање просторија помоћу конвекционих радијатора ствара ваздушне струје. Такав уређај за гријање их подиже дуж зидова. Хладан ваздух пада у централни део просторије. На високим плафонима такав систем неће радити ефикасно. ТоДа би се осигурала угодна температура на висини људског раста од нивоа пода морат ће се потрошити много енергетских ресурса. Шема повезивања топлог пода је продуктивнија.

Још један недостатак је стално мијешање зрака, које је праћено ширењем прашине, вуне домаћих животиња и других загађивача. Ово компликује чишћење, погоршава санитарно и хигијенско стање просторије.

Стандардни систем топловодног пода ради са грејањем циркулационог флуида од + 35 ° Ц до + 40 ° Ц. У радијаторима, чак и на малим висинама зидова одржавају температуру расхладног средства до + 70 ° Ц и више. То повећава оптерећење опреме, убрзавајући њено трошење.

Полагање топловодног пода помоћи ће у рјешавању овог проблема. Бетонска плоча дуго остаје топла. Ако изолациони параметри објекта испуњавају савремене стандарде, лако је обезбедити економичан рад. У случају ванредног стања, биће потребно више времена за отклањање проблема без стварања леда који може уништити цијеви.

Како ради под у врућој води

Сврха овог система је да подржи простор одређен температуром корисника. У ту сврху користи се схема стандардног полагања топлога пода у естриху. Цијев је равномјерно инсталирана на цијелом подручју. Носач топлоте се загрева употребом појединачног котла. За присилно померање користи се специјална пумпа.

Модерни топли под је погодан уређај. КадаТемпература расхладне течности падне испод одређеног сензора нивоа се активира и аутоматско котла. Лит гориоником и постоји грејање течности. Овај циклични процес се понавља без потребе за интервенцијом и строгу контролу. У системима коришћењем прецизније сензор температуре.

Слика показује да је један котао може да се повеже различите врсте потрошача. Није тешко схватити како својим рукама да се створи друге опције везе. Шема прецизно инсталација зрачења подно грејање направљена са специфичном саставу опреме.

Припремна фаза

Како направити зрачења подно грејање.Ова информација је корисна онда да изаберете оптималну шему инсталације зрачења подно грејање

 • Да бисте сазнали како да уђе у цев, потребан вам је план собу са прецизним димензијама. Корисне информације о томе шта је инсталиран прекривач.
 • Схема ефективна радиант подно грејање зависи од климатских услова у региону. Они се користе за креирање довољан слој изолације ради заштите од штетног утицаја спољних. Маттерс позиција у односу соба зидови кардинал.
 • Ако је соба има прозоре и врата старих типова који не пружају добру чврстину и прецизно израчунати грејање не користи ефикасно.
 • Када је датотека загрева под, њен закључак је планиран на кабинете позицију гради, Кухињске гарнитуре, санитарне и друге фикснеставке Испод тога нема потребе за инсталирањем водовода за топлу воду.

Рачуноводство губитака топлоте

Прикупљени подаци се користе за тачнију процјену имовине. Ако губитак топлоте прелази 100-110 В од једног м. Квадрат, за под топле воде то ће бити превише. Укључивање у пројектовање додатних уређаја за гријање повећат ће његову комплексност и трошкове, повећати оперативне трошкове. Због тога је потребно сазнати како направити топлу подлогу од гријања, узимајући у обзир стварне услове.

Како израчунати губитке може се наћи на специјализованим локацијама. Ова сложена методологија са великим бројем формула може се савладати. Али такве акције се не могу назвати продуктивним. На Интернету можете брзо пронаћи програмске калкулаторе.Помажу да се израчуна тражена вредност на основу следећих података (метода према ДИН 4108-3):

 • Висина, ширина и дужина просторије.
 • Зидни материјал, доступност додатне изолације, слојеви малтера, плоче од сухозида.
 • Сличне карактеристике и састав пода, плафона.
 • Технички параметри отвора прозора и врата.
 • Вањска и унутарња температура.
 • Продуктивност система природне /присилне вентилације.

Како би се осигурало да под са загревањем воде обавља своје функције без непотребних трошкова, потребна је добра заштита од вјетра и мраза. Одговарајуће инвестиције у модерну изолацију ће се исплатити током времена.

Израчунавање броја цеви

Даљи прорачуни ће се извршити са апликацијоммогуће губитке од 70 В по 1 м. са укупном површином од <<квадратних метара. За ову просторију потребно је гријање капацитета од 4,9 кВ (70 к 70 = 4 900 В). За топлу подну воду не ради са максималним оптерећењем, направити залиху снаге од 15 до 25%.

Да би се тачно утврдио корак полагања цеви, користе се различите технике. Узмите у обзир њихов пречник и дубину постављања у колекцију, присуство горњег грејача. На пример, ако користите цеви од 16 мм, онда их ставите под керамичке плочице на растојању од 15 цм између редова и добићете око 95 В од 1 м. Ово је сасвим довољно за случај који се разматра. Једноставна подела (70 /0,15) прима жељену укупну дужину цеви, једнаку 467 м. Повезана је са грејањем коришћењем додатних уређаја.

Обрачун цијеви за топли под у просторијама

Ако грађевинске структуре продру у хладноћу унутар зграде, измјене пројекта се изводе изван зидова. Овдје се полагање топлог пода врши уз смањење размака између цијеви. За горе наведени пример, можете користити формулу: 0,15 /1,5 = 0,1 м

На сликама је приказана "пужна" конфигурација. Она је боља од "змије", јер су кутови скретања мањи. То вам омогућава да поставите под са водом хлађења са најбољом расподелом топлоте у простору просторије. У другој варијанти, дио просторије неће бити загријан водом за хлађење. Али бацање у потпуности није вредно тога. Ово ће бити корисно, на примјер, за земљиште прекривено тепихом, столић за каву.

Да не грешимкористите одговарајуће обележени лист. Може се креирати у графичком едитору или другом релевантном програму. На слици (испод) можете видети како се помоћу овог алата креира план за одвојену собу са косим углом. "Квадрат" је простор на којем није потребна инсталација цијеви.

Постављање пода узимајући у обзир хидрауличке губитке

Велика дужина цеви и присуство скретања стварају препреке за кретање течности.Да би се оптимално дистрибуирало хидрауличко и топлотно оптерећење, дизајн квалитетне топле воде на бази воде заснива се на следећим подацима:

Пречник дужине цеви контуре

Пречник цеви, у мм Минимална дужина једне контуре, м Максимална дужина једне контуре, м
16 60 80
18 80 100
20 100 120

Дакле, ако је у просторији била потребна дужина цевовода, створите додатне контуре. Повезани су на колекторе за топли под. Ови уређаји су опремљени Маевским крановима и регулаторима притиска. Да бисте прецизније израчунали дужину, размотрите остале делове система за грејање.

За пумпање довољне количине расхладне течности, потребна је пумпа за одређене перформансе. За наведени пример пречника 16 мм и дебљине зидова цеви 2 мм, хидраулички губици ће бити око 160 Па на сваких 10 м. То је само у равним деловима. Ротирај за 180° додаје још 40 Па. Ако примена унутрашњих подова топле воде генерише укупан губитак од 18000 Па, пумпа се бира са одговарајућим техничким параметрима.

Како одабрати колектор за топли под

Овај чвор обавља веома важне функције, тако да га треба проучавати одвојено. У најједноставнијој верзији, колектор за топли под састоји се од два дијела цијеви с славинама. Повезују их одвојене контуре.Следећа додатна опрема се користи за решавање практичних задатака:

 • За подешавање протока расхладне течности кроз кола, користите специјалне уређаје за балансирање. Опремљени су транспарентним калибрационим кућиштима. Ротација прстенова помера кљун, који је подешен према захтеваној вредности. Довољно је једном подесити уређај. Тада ће аутоматски обављати своје функције.
 • Ако се температура одређеног воденог топлог пода подешава према индикацијама спољних сензора, користе се електромеханички погони. За њихову уградњу, модеран колектор за навојне спојеве је уграђен за топли под. Ако није намењен за употребу, покривен је пластичном оштрицом.
 • Аутоматска врата се инсталирају како би се уклонили гасови. Они су допуњени одводним крановима, који се користе за акумулацију и уклањање механичких загађивача.
 • Манометри помажу да се брзо контролише ниво притиска у одговарајућим аутопутевима.
 • Ако су одабрани топли подови, круг укључује запорне вентиле. Гатесблокирати приступ води током поправке или рутинског рада.

Понекад се у колектору за топлу подлогу додаје Хидро ватра. Овај специјални уређај помаже у спречавању проблема са нетачним капацитетом котла и стварним потребама. Истовремено, она у потпуности уклања или минимизира узајамни негативни утицај других компоненти гријања као што је радијатор, подни котао. Погодно је да се регулација таквог подног топле воде одвија без употребе серво погона, електронике. Ово повећава укупну поузданост система.

Топли под и карактеристике материјала

Да бисте направили топлу подлогу својим рукама без грешака, куповина материјала и других компоненти пројекта треба да се заснива на следећим информацијама:

 • За полагање ступа топле воде, бетонска подлога се затвара слојем изолације. Монтиране полистиренске плоче су фабрички уграђене. Довољна густина од 30-45 на 1 м Цу. Такви производи издржавају снажна механичка оптерећења и не кваре влагу.
 • Схема топлог пода са пјенастом пјеном је пјенасти полиетилен са фолијским слојем. Због рефлексије инфрацрвеног зрачења, под са загревањем постаје ефикаснији.
 • Челична мрежа ојачава бетонски спој. Користи се и као оквир и маркуп. Лако је ставити цев на њу. Фиксирање елемената се врши полимерним копчама.

Како сипати топли под

Ако желите да инсталирате топли под, ову технологијуИнсталација ће помоћи да се све уради како треба:

 • Преклапања се чисте од прљавштине. На њему се слажу хидроизолације и пеноплек.
 • Затим инсталирајте мрежицу ​​за монтажу. Спојили су се клемама због постављеног изолационог слоја на носећу конструкцију зграде.
 • На направљеном оквиру уз употребу стезаљки, поставите цијев дуж руте предвиђене планом.
 • Прикључите топлу поду на котао, проверавајући перформансе система под притиском од 25% изнад номиналне.
 • Пуњење бетона са водено-топлим подом врши се прелиминарном уградњом у контуру пригушне траке. Укупна дебљина овог слоја не би требала прелазити 6-8 цм, док је растојање до цијеви од 1 до 4 цм, ако се керамичка плочица монтира одозго.
 • Пуњење топлог пода ће постати потпуно функционално за око 26 дана. Тачан термин одређен је не само саставом раствора, већ и температуром унутар просторије, начином вентилације.
\ т

Пре пуњења пода са топлом водом, морате се уверити да је систем у функцији и да не цури, да би га оставили под притиском најмање један дан да би се проверио.

Водено хлађени под без везице

Ако не попуните топли под, можете потпуно напустити "мокре" процесе.Како направити водени под без кравате, разне методе помоћи ће:

 • Технологија полагања топлог пода на бази полимерних плоча са избочинама.
 • Сухи естрих. За њуСтварање захтијева лабаве материјале, неутралне у односу на температурне промјене, али добру провођење топлине.
 • Израда дрвених канала са накнадном уградњом у њих од алуминијумских плочица. Затим у креиране металне канале уметните цеви за топли под.

Како повезати топли под на индивидуални систем гријања, предложити препоруке и закључке са интернета.

Видео: инсталација топловодног пода

Горе наведене напомене требало би користити у пракси, узимајући у обзир специфичности одређене имовине, њену опрему, захтјеве будућих корисника. Дакле, уградња цијеви топловодног пода у ходник може бити направљена под сталном вјешалицом, отпорном на обућу. То ће осигурати брзо сушење пуњених ствари. У близини софе, фотеље, столице, корак стандардног слагања топловодног пода чини мање, што аутоматски повећава температуру како би се створили удобни услови.

Овај чланак говори о топлим подовима и како их повезати. Али у најтежим ситуацијама стручњаци ће можда требати помоћ. Када тражите извођача радова и надгледате поступке запослених, такође ћете морати да знате како да направите топлу подлогу својим рукама.