глодање сухозида

Гипсана плоча је најпогоднији материјал за креирање оригиналног ентеријера сваке просторије. Лако га је исећи, много је теже изрезати сложене облике из овог материјала. Примена класичне методе ће захтевати веома високе трошкове времена, па се као алат за повећање продуктивности таквих радова, секач користи на сухозиду.

Предности и недостаци глодања на сувом зиду

Међу непорецивим позитивним карактеристикама ове методе резања фигура од гипсаног картона су:

 • Смањено време проведено на раду
 • Земљиште је равномјерније
 • Угао реза или удубљења може бити различит

Недостаци овог метода укључују следеће тачке:

 • Финансијски трошкови за куповину алата и сета глодалица
 • Значајно загађење ваздуха гипсаном прашином
 • Потребно је да буде у стању да изабере праву млазницу за одређени случај

Међутим, лакоћа којом се може вршити глодање омогућава нам да у потпуности игноришемо недостатке овог начина рада са сувим зидовима.

типови глодалица

За глодање сухозида користе се два типа глодалица:

 • диск глодалица

Омогућава врло прецизно резање ГЦЛ слова у равним линијама. Са таквим изрезивањем, идеално равна ивица долази са великом брзином обраде материјала.

 • машина за глодање

АпликацијаОбликовани алат за резање омогућава вам да на сувом зиду савршено исечете кругове или овалне облике.

Инсталација сухозида са глодалицом омогућава вам да у себи унесете веома смеле идејне идеје које се не могу реализовати употребом ножа или специјалне тестере за суву градњу. Само глодање вам омогућава да добијете савршено једнаку ивицу, што је посебно важно у случајевима када се неколико елемената у једној равнини веже.

Машине за глодање за радове на сувом зиду

Специјални резачи за радове на сувом зиду се користе за сваки случај посебно. Најчешће коришћене врсте резача за суву градњу су:

 • Слот цуттер страигхт

Овај резач вам омогућава да направите жљебове и отворе, који се налазе под правим углом у односу на лим.

 • Резач жљебова у облику слова Т

Сличан је у примени и на правој линији, али глодање са овом млазницом омогућава вам да изрежете највеће отворе у ГКЛ.

 • ребраста млазница

Употреба овог резача је неопходна када је потребно уклонити косину дуж ивице плоче сувог зида.

 • Глодало за резање у облику слова У

Користи се за израду жљебова полукружног облика.

 • Глодало за глодање В-облика

Глодање на сувом зиду 90 степени. М-резач В за суву градњу користи се за бушење троугластих жљебова.

Такав сет секача на сухозиду мора имати сваког професионалног мајстора који често мора да користи такве млазнице за обрадудривалл схеетс. Домаћи чаробњак за прераду ГКЛ-а ће бити главни резач В-облика.

Способност употребе резача у облику слова В

Постављање конструкција гипсаних плоча, за обраду којих се користи резач В облика, може се вршити независно. Могућности коришћења овог типа резача омогућују вам израду разних производа од сухозида, чије стране ће бити усидрене под правим углом. Тако ће ГКЛ ивице бити идеално прилагођене једна другој, што ће омогућити одбијање додатне обраде таквих места током поправке.

Ако желите да направите кутију у облику слова П, онда, након што сте направили продужетак материјала помоћу В-обликованог резача, лако је направити оквир без оквира. Таква конструкција се може извести без потпуног сечења сухозида. Довољно је резати материјал на жељено мјесто помоћу резача, а затим савијати и залијепити кришке да би се добио облик који нема везе у угловима.

Млазница овог облика вам такође омогућава да изводите разне коврчасте резове које је тешко направити са равним секачем. Наношење млазнице омогућава скраћивање времена рада са материјалом, а посебно високи квалитет се очитује у конструкцији великих елемената унутрашњости сухозидних плоча.

Да би се ГКЛ слова уредила, потребно је знати како руковати с алатом, као и купити квалитетну млин за рад.

Како исправно радити са резачем у облику слова В

Најквалитетнији рад са В резачем је могућса употребом специјалне опреме за глодање, али таква глодалица кошта много новца, а не сваки кућни мајстор на џепу такву машинску инсталацију.

Глодање гипсаних плоча, чија технологија вам омогућава да радите без скупе опреме, врши се специјалним ручним алатом. Ручна глодалица је релативно јефтина, а мобилност таквог уређаја омогућава вам да обавите све радове на резању суве плоче директно у просторији у којој се врши поправка. Угао нагиба резача може се много ефикасније мењати помоћу ручног алата.

Ручни поступак глодања за рад са сухозидом укључује двије фазе: припремне радове и стварно мљевење сухозида.

У припремној фази требало би направити мерач, који је широк појас шперплоче. Мјерач се користи за лакше резање, ширина овог производа мора бити једнака удаљености од центра до краја резача.

Прије почетка рада, на рубу стола постављене су стеге за правило које ће радити са плочама од гипсаног картона. Млинар се тада мора прилагодити дебљини лима тако да доњи слој картона не буде одрезан при раду са млазницом. Након завршетка припремног дијела, можете наставити директно на алат за глодање.

Ова технологија глодања савршено ради само са прецизним одређивањем места сечења. Ако постоји грешка у овој фази, онда ћете морати да замените суви зидпосао и посао почињу поново.

Радови на зидовима сухозида започињу чињеницом да се у правилу ставља нагласак на сухозидни слој, примјењује се клизач, а глодалица се изводи на наведеној линији. Да бисте добили савршен рез и инсталирали производ без икаквих размака, глодало мора бити у супротном смеру.

Ако је потребно, за глодање и на полеђини листа треба га пажљиво окретати и држати га на наведеној линији.

Горе описана технологија глодања гипса омогућава израду конструкције било којег облика. У припремној фази, веома је прецизно направити ознаку на којој ће се вршити глодање, само у том случају ће бити могуће добити квалитативни рез материјала.

Савети и трикови

Мљевење сухозида без глодалице која није прикључена на усисивач ће довести до онечишћења прашине у просторијама у којима се обавља рад.

Мљевење сухозида са резачем дрвета се не препоручује. За квалитетан рад треба користити само оригиналне млазнице. Дрво је густијег материјала од сухозидне плоче, тако да ће ивица постати груба када се користи овај тип резача.

Ако постоји финансијска могућност, боље је купити комплетан сет ножева за рад са сухозидом. Такав комплет ће се састојати од дискова и обликованих млазница, који омогућавају резање или сечење комада жељеног облика. Поред тога, велики број млазница ће то омогућитиобрада материјала на било којем степену нагиба.

Комплет нових млинова треба купити само у специјализованим продајним местима. Приликом куповине морате увијек попунити гарантни лист и узети готовински пријем.