Полукружни зид сухозида

Са појавом плоча од гипсаних плоча на грађевинском тржишту, дизајнери су били у могућности да створе било какве сложене облике, укључујући зидове у облику лука. Међутим, прије израде полукружног зида сухозида, потребно је детаљније проучити својства овог материјала и слијед радова.

Процес стварања заобљеног угла са оквиром

Прије постављања таквог лучно изведеног пројекта, потребно је овладати основним правилима за рад са сухозидом:

 • Заобљене површине се могу израдити само помоћу оквира од челичног профила, дрвених греда у овом случају је боље не користити
 • Гипс картонска плоча се не одликује високом чврстоћом, па је боље савијати према унапријед припремљеном шаблону
 • Да би се створио велики завој, материјал треба да се навлажи, у овом облику се могу створити завоји малог радијуса
 • Величина листа треба да се поклапа са висином заобљених зидова, што ће мало поједноставити процес инсталације

Да би се створиле непредвиђене ситуације у процесу стварања полукружне подјеле сухозида, потребно је унапријед припремити потребан материјал:

 • Гипс картонске плоче
 • Метални профил неколико врста
 • Вијци и завртњи са типлом

Поред тога, сваки поступак изградње или завршне обраде врши се користећи одређени сет алата:

 • Одвијач или електрична бушилица са прикључком
 • Маказе за сечење метала
 • Нагиб илиниво зграде
 • \ т
 • Равнало и трака
 • ужад или коноп за изградњу
 • Маркер или оловка

Рад на стварању заобљеног угла сухозида се изводи у одређеном низу:

 1. Прво одредите полупречник будућег дизајна, затим узмите кабл и означите вредност радијуса на њему. На овом месту, поправи оловку. Слободни крај кабла је фиксиран на полазној тачки, кабл је напет и оловком нацртан полукруг на поду;
 2. Узмите метални У-профил, направите рез на једној ивици и дну. За рад је потребно узети маказе на метал. Савремени произвођачи праве специјалне резове у процесу производње, што на много начина олакшава процес резања;
 3. Готови елемент се поставља на под и учвршћује завртњима, савијајући дуж повучене линије;
 4. Следећи корак ће бити пројекција на плафону почетне тачке која се налази на поду. Лако се ради са нагибом или дугим нивоом зграде. Резултирајућа координата означава маркер и води линију са оловком и ужетом, слично као на поду;
 5. Сада можете инсталирати вертикалне носаче, који се користе као Ц-профил (ПС). Након мерења потребне висине, профил се сече и споји вијцима са профилом положеним на под. Приликом инсталирања обавезно проверите вертикалну подршку користећи ниво;
 6. Да бисте фиксирали вертикални сталак на стропу, морате узети још један У-профил, направити резове и спојити га на сталак. Исти елементможе бити фиксиран у средини вертикалног носача;
 7. Даље, фиксирање профила стропа, за који је избушена рупа и причвршћена на строп уз помоћ металног типла. У том случају, неопходно је осигурати да се вертикални ослонац налази строго вертикално;
 8. Затим пређите на инсталацију других вертикалних носача, издржите степеницу између њих 18-25 цм.
 9. Готови оквир може бити омалтерисан сухозидним плочама. Размак између причвршћивача може бити 10-15 цм

Фиксирање сувог зида на пре-заобљеној прегради

За исправан одговор на питање како направити полукружну подјелу сухозида, треба схватити да квалитет изведеног процеса овиси о правилној припреми зида и лима сухозида.

Пре лепљења сувог зида, зид мора бити претходно заобљен. Ако је зид направљен од цигле, онда је спољашњи угао забоден ударцем и добро поравнат. Бетонски зид долази на сличан начин, али треба имати на уму да је бетон много јачи и да у њему постоје елементи за ојачавање.

Да би се припремио суви зид, потребно га је савити. Да бисте то учинили, потребно је направити шаблон према облику зида и одабрати један од начина савијања.

сува флексија

\ т

На једној страни сухозидне плоче одрежите картон, покушавајући држати траке паралелно једна с другом. Материјал је наслаган на шаблону, али простор који јеНастала је савијањем дијелова листа, испуњеним китом. Рубови лима се могу притиснути бриселима како би задржали облик. Припрема се оставља 24-48 сати пре сушења. Након тог времена, материјал се може користити по договору.

мокро савијање

У овој методи, једна страна листа је намотана игличастим ваљком тако да вода може продрети у језгро материјала. Затим навлажите лим водом и оставите да одстоји 15-20 минута да омекша гипс у средњем слоју. Предформа је сложена на шаблону, фиксира ивице и оставља да се потпуно осуши. Потребно је око 24 сата.

Употреба ове методе има ограничење: минимални радијус савијања је 30 цм, стога је боље користити суву методу за израду округлих облика.

За лијепљени закривљени лист, заобљени зид сухозида мора бити обложен темељним премазом и осушен. Затим, појединачне ударце треба нанијети монтажним љепилом на зид, причврстити га празним и лагано притиснути.

Приликом лијепљења зида, размаци између пода и материјала требају бити око 1 цм, што ће омогућити да зрак слободно циркулира, стварајући оптималне увјете за сушење љепила.

Уз помоћ сухозида, чак и једноставан кућни чаробњак може направити заобљени зид својим рукама. То је могуће уз поштовање технологије уградње, као и правилну примјену савјета и препорука искусних мајстора.