Алат за изолацију жице - стриппер, пинцета и машина за руковање кабловима

Један од битних атрибута професионалних електричара је алат за уклањање изолације из жица. Може се звати на различите начине - стриптизета, машина за обраду каблова, а неки погрешно кажу "осим". Потоњи је заправо одвојен алат за плетење, али је често део стриптизете: добија се универзални уређај - стриптизета - осим оне - која може уклонити изолацију од жица и одмах поправити везу.

Зашто вам је потребан пинцх да бисте уклонили изолацију

Поред основних карактеристика професионалних алата, корисници процјењују колико њихова употреба повећава брзину и квалитет рада.

Чак и ако промијените ожичење типичног стана, онда ће у свакој соби (дневна, кухиња, ходник, итд.) Бити најмање једна расвјета, један прекидач и неколико утичница, плус контакти у улазном панелу. Свака од ових тачака је погодна за две или више жица, тако да ће њихов укупан број достићи неколико стотина.

Ако се савремени поправак обавља у просторијама великог простора, у којем су поред расвјете и електричне инсталације постављени каблови за интернет, телевизију, акустичне системе и друго, онда је број контаката за које је потребно очистити жицу лако проћи за тисућу комада.

Коришћењем крпеља за уклањање изолације, за сваки контакт траје од једне до три секунде, а ако их ручно утрљате ножем, онда неколико пута више, у зависности од вештина струје.

Жице се често морају очистити до одређене дужине,на пример, ово је потребно приликом инсталирања неких брендираних утичница - иначе, живо биће се једноставно не држи конектора за њега. Већина крпеља има способност да прилагоди дужину вене из које се уклања изолација, а ако користите нож морат ћете се ослонити на окер.

Чак и ако је нож тупо заплетен са жичаном језгром, онда такав водич повећава осетљивост на лом, а точка гребања може почети да се загрева. Изолатор за стриптизу је направљен на такав начин да реже ивицу љуске без уласка у живот.

Као резултат тога, већина купаца може бити сумњичава према електричној енергији која нема гриња за уклањање изолације у арсеналу.

сорте стриптизета

С обзиром да се жице користе за уградњу електричних жица, користе се различити типови и профили, затим се за њихову припрему користи неколико типова алата за скидање каблова. Резултат је отприлике исти, али у зависности од произвођача, поузданост и трајност варирају.

У зависности од вештина, користи и количине новца коју можете потрошити на куповину алата, можете изабрати аутоматске и ручне траке - од којих свака има одређене предности и недостатке коришћења.

Стрипери су подељени на оне који чисте саме проводне проводнике, али постоје и они који су дизајнирани да уклањају само спољашњу изолацију - то је такође веома напорно руковање, ако га носите са конвенционалним ножем.

Врста видео макнути на видео:

За резање спољаизолација

\ т

Рад на чишћењу жица под напоном започиње уклањањем вањског слоја изолације. Многи каблови имају прилично "њежну" љуску, и ако направите погрешан покрет ножем, онда се спољашњи слој и премаз, који се наноси на вене, пресецају. Постоје бројни алати који су дизајнирани за резање вањског слоја изолације без приањања проводних живих премаза.

Нож за уклањање спољашње изолације

Иако овај алат за обраду није Стирер класа, он се широко користи заједно с њима, јер је потоњи првенствено намијењен за рад са унутрашњим проводницима жице.

Споља, ова машина за обраду каблова је двострука оштрица у облику полумесеца, чији је врх глатка заобљена пета.

Након што се на вањској изолацији под њом изврши минимални рез, пета се гурне и сада је могуће одрезати спољни слој кабла у једном покрету. Пошто је пета глатка, она клизи дуж унутрашњих каблова кабла, не наносећи им никакву штету.

Скидач за скидање спољашње изолације

По изгледу, овај уређај наликује дебелом ножу из ножа, са равном површином на крају. На њему је причвршћена нога која притиска жицу на површину - сила стезаљке се регулира клизачем на кућишту. Изолација се сијече оштрицом која се гура од краја на који се жица притисне.

Дубина сечења контролише се помоћу вијка који се налази на супротном крају алата.

Поступак је једноставан - постављена је дубина изолације, уквачица је уметнута каблом, притиснута на површину стопала и достиже потребну дужину. Онда остаје само да скинете изолацију са жице. Ова машина за руковање кабловима је дизајнирана за кружне жице (укључујући и НУМ), али са одређеним вештинама биће корисна за равне жице.

Неки од ових алата имају додатни нож (у чињеници да је на слици у бијелој пластичној маски), али пракса показује да обично није боље изабрати из ње и боље је одабрати моделе без овог додатка.

полуаутоматски стриптизери

Под функцијом "полуаутоматски", то значи да таква стриптизета за уклањање изолације сијече омотач жице, а особа која већ има додатни покрет сама уклања из живог ослобођеног кембрика.

Неки од ових алата захтевају посебну вештину употребе, пошто они не контролишу дубину пресека

стезне игле

Споља, овај алат наликује клештима - када се оловке склапају заједно, резне ивице се такође уклапају. Овај уређај је дизајниран за брзу обраду великог броја идентичних жица, пречника до 5 мм.

У одређеној дебљини, живи крпељи могу се ручно прилагодити, уз помоћ вијка за подешавање - истовремено, њихова предност и недостатак. Доле је очигледно - ако ће у процесу рада бити потребно очистити неки други живи пречник, онда се подешавања прво морају преуредити на њима, а затим назад. Такође, у таквим инструментима често нема граничника дужине одсјеченог подручја изолације - то ће морати да се измери на оку.

Предност таквог решења у. \ Тјер када се правилно конфигурише, таква подешавања за уклањање изолације физички нису у стању да покваре језгро жице. Поред тога, могу се подесити на било коју дебљину жице у опсегу до 5 мм - чак и ако су каблови највишег квалитета, који се у фабрици праве са одређеном грешком на дебљини проводних жила, користе се за уградњу. Такође, дизајн крпеља чини их најпогоднијим за рад на тешко доступним местима и могу да се носе са жицом која је под стресом. Када се инсталира, ово својство се користи изузетно ријетко, али све се дешава први пут.

Да би се уклонила изолација, жица се покреће између ножева, ручице се компримирају и сада се вена може извући, а унутар гриња ће се изрезати камбриј. Неки брендови изолације могу бити прилично вискозни, тако да за олакшавање рада саме вене (или гриња) након обкувтавања ножева, потребно је мало затегнути око своје осе. Затим ће се изолација одрезати са свих страна и бит ће лакше уклоњена.

Нож за кружно обрезивање изолације

Као и код конвенционалног ножа, морате "осјетити" алат тако да не додирујете језгру, али ипак такав дизајн даје више слободе и увелике повећава брзину рада.

Екстерно, такав алат наликује обичном кламерици за папир, али са стране и са стране има ножева који прекидају изолацију жице. Још у телу су изграђени зглобови - попут ситнице, али повремено тешко спашавају.

У зависности од потребног начина сечења, жицарастегнут на одређену дубину по тијелу (или кроз њега, ако је уклоњена вањска изолација) и оборен ножевима. Затим се прави мали заокрет око осе и можете скинути Кембрек.

Преглед сличног уређаја на видео снимку:

Предности уређаја су једноставност и свестраност, јер је могуће уклонити спољашњу и унутрашњу изолацију.

аутоматске стриптизете

Ово су алати "велике брзине" који се користе за чишћење жица. Све што треба урадити приликом рада са таквим уређајима је да уметнете жицу на њено предвиђено место и стиснете ручке крпеља. Сам алат ће одредити дебљину жице, поправити је и на правом месту уклонити изолацију. Према принципу акције подељени су на оне који прекидају изолацију и одсецају.

цам схоотерс

Овај уређај има два пара клипњача, од којих је сваки фиксиран на половини крпеља. Између њих је жица од које је потребно уклонити изолацију. Приликом стискања оловака, горња се помера на дно и притисне жицу на њих, а затим долази до пуцања крпеља. У овом случају, леви пар зубаца густо прекрива и држи жицу, а десна се повезује под одређеним углом, делимично гурајући изолацију. Када се спужве крпеља разилазе, десни пар цамс одваја комад изолације и жица се чисти.

Предност овог типа уређаја је његова способност да се прилагоди различитим пречницима жице и могућност да се неки од њих чисте одједном. У рукама таквих крпеља често су уграђени резачи и грчеви.

Њихов принцип је јасанрад на видеу:

Аутоматске стриптизете

Ови модели се донекле разликују од претходног уређаја, али основни принцип деловања је углавном исти. Главна разлика је у томе што не постоје ексцентри - умјесто њих иза изолације спужве одрезали су ножеве. Одводе је од живих.

Ово је такође потпуно аутоматска стрипер, која се самоподешава за било који пречник жице (0,2 до 6 мм).

Шта изабрати за рад

Додијелити и посебно препоручити да се жице било којег од набројаних инструмената скидају намјерно погрешно и незахвално - свака ствар је добра у мјесту и времену. Типично, електричари држе барем један од свих типова стриптизета - за спољашњу изолацију, под и аутоматско, и генерално покушавају прикупити све такве алате - случајеви су различити, стога неће бити сувишно.

Главна ствар код употребе стриптизета за изолацију - периодично проверавајте квалитет њиховог рада - ако ће се из неког разлога оштрице држати за жице живих, онда ће све морати да се рециклирају.