Кружна тестера - како одабрати алат

Као што знате, кружне тестере су веома трауматични алат, тако да када радите са њим морате да се придржавате безбедности. Међутим, важно је изабрати квалитетан уређај за смањење постојећих ризика.
Заправо, како одабрати циркулар, данас ћемо разговарати, јер је немогуће замислити љетњу резиденцију без овог алата.

Мало историје

Испрва, циркулар је био стационарна опрема за прераду дрвета. Потрошила је хиљаде киловата струје и тежила је око стотину килограма. Али од средине прошлог века прашина је почела да се побољшава и чини је безбеднијом. И уместо стационарног, дошао је мануелни модел. Захваљујући новим дисковима и побољшаним карактеристикама, ручна кружна пила пуше не само дрво, већ и његове деривате - иверицу, иверицу, иверицу и још много тога. И пластика, шкриљевац и ламинат. Неки модели могу да рукују чак и са лимовима ако постоји посебан диск са зубима.

Али сви ти подаци нису ништа, ако не знате које карактеристике треба да изаберете и шта да тражите. Али све је у реду.

Принцип дјеловања, примјене, врсте

На први поглед, у структури диск пиле нема ништа компликовано - мотор и осовину на коју је диск причвршћен. С друге стране, сложеност у раду овог алата додаје сигурносну технологију, која се мора беспријекорно пратити, усклађивање кориштених дијелова и материјала. Упркос томе, принцип рада уређаја је једноставан: ротирајући диск при великој брзини, тестира плочуи протеже се дуж њега (ручни алат) или, директно, плоча се повлачи у круг, ако је тестера била непомична.
Важно! За кружно сечење, кружно се не уклапа. Жагање се врши само у правој линији.

врсте

У зависности од дизајна, може бити три типа:

 • Приручник . Практичан и мобилни алат за резање дрвета, меког метала или пластике. Независно од компаније, она има минимални капацитет и захтијева сталне прекиде у раду.
 • стационарни . Моћна пила, дизајнирана за рад са великим количинама дрвета. Потребно је много простора, тако да је за његову инсталацију издвојена посебна просторија.
 • Посуђе . Она се разликује од горе поменутих димензија и мало је инфериорнија по снази. Погодан за кућну употребу, поготово ако се бавите изградњом куће или купатила.

типови

 • Домаћинство.Они имају мање снаге и захтијевају прекид рада. Иако постоје универзални модели који нису инфериорни у времену професионалности. Али у сваком случају, потребан им је одмор сличан времену рада, на пример, 20 до 20 минута.
 • Професионално.Може радити без заустављања више од 10 сати. Намењен је за сечење велике количине материјала.

напајање

 1. Електрична кружна пила ради из мреже. За ручне моделе - 220 Волти, стационарни - 380. Недостатак није потрошња електричне енергије, већ могућност да се заплете у жице иНеуспех у раду ако нема струје.
 2. Пуњива. Погодан је за самосталан рад, али не више од 50 минута. Док пуњење траје три пута више времена. Погодан само за кућну употребу, ако желите прскати више плоча. За велике објекте употреба није изводљива.

Кружна тестера - шта изабрати

С обзиром на критеријуме за одабир, сљедеће треба водити по снази, брзини, произвођачу, промјеру диска, дубини резања и доступности корисних функција.

Снага, фреквенција и пречник

Типично, снага уређаја је пропорционална величини диска, то јест, што је већа, то је алат моћнији. Али у потрази за бројем купаца, произвођачи могу опремити исте тестере, моторе различите снаге. С једне стране, то је добро, јер моћна пила је способна да рукује густим материјалима, ради дуже без прекида и свеукупно, да се понаша на стабилан начин. Али постоји обрнута страна. Инсталирањем мотора на снажнији, произвођач заборавља на прикључак, који је понекад дизајниран за моделе мале снаге. Као резултат тога, купујући моћну тестеру са лошим причвршћивањем, ви сте у губитнику.

Запамтите да прилози треба да буду масивни и да су направљени од добрих и трајних материјала.​​
Съгласно показателите, тестери се разделат в трех класах:

 • До 0,8 кВ;
 • Од 0,8 до 1,2 кВ;
 • Више од 1,2 кВ.

Што се тиче брзине диска, све је прилично једноставно - што је већа брзина, то је пила боља и погоднија је за рад с њом.

Ако су показатељи довољни, онда ће ове карактеристике бити на висини:

 • Чиста линија сечења;
 • Лака прерада дрвета и других материјала;
 • Диск ће се заглавити са мање вероватноће;
 • Потребно је мање времена ротације.

Важно је узети у обзир важну тачку - висока брзина ће довести до неизбежног загревања диска. Није страшно за дрво, али ако попрскате пластику, ризикујете да добијете спојене делове. Идеално рјешење би био алат за подешавање брзине.
Пречник диска је најважнији параметар, јер је за њега одабрано све остало. Што је већи пречник, шири материјал који је алат способан за прскање. Сходно томе, то такође утиче на моћ.

Дубина резања нема службену класификацију, али није јавно, може се подијелити у три групе:

 • Тестере са најмањом снагом и дубином резања - до 5 цм;
 • Просечно - од 5 до 6,5 цм;
 • Професионално - више од 6,5 цм

Додатне функције

 • Једна од најважнијих функција је глатко покретање. Избегава прегревање, преоптерећење и нагло повећање јачине струје.
 • У скупим моделима постоји константна електроника - функција која вам омогућава да смањите могућност заглављивања диска практично на нулу. Ово се постиже због истека брзине ротације на којој се производи осовинска снага.
 • Заштита од преоптерећења, предвиђено аутоматско искључивање.
 • Кочница. Након одспајања, диск се окреће све док се потпуно не заустави. Обичноза ово вам је потребно неколико револуција, на средњој снази. Непажња може довести до повреда, тако да је изумљена функција електродинамичке кочнице. Омогућава вам да одмах зауставите прашину, док ће обављати само два окрета, а не десет.

Шта тражити

Приликом куповине кружне тестере Макита, или било које друге, обратите пажњу не само на горе наведене параметре, већ и на:

 • Дужина и квалитет кабла;
 • зона надзора;
 • Квалитет и локација оловака (идеално би требало да буду гумиране);
 • присуство прозора за замену четкица за угаљ;
 • Тежина.

Што се тиче једра које треба боље назвати, онда не постоји једна мисао. Све зависи од неколико индикатора. Али, према ријечима људи који имају овај или онај уређај, прво мјесто је кружна пила Босцх ГКС 190 с дубином пиле већом од 7 цм.
Надам се да смо били од помоћи.
Висе информација у овом видеу.

Видео: