Електрични алат - комплетна листа

Ни један компетентни чаробњак не може без посебног инвентара. Електричар је професионалац који рјешава проблеме у електричним мрежама, уређајима, те изводи инсталацијске радове. Да бисте квалитетно обавили посао, потребно вам је неопходно оруђе за електричну енергију.

У овом чланку ће се расправљати о различитим електроинсталацијским алатима, намијењеним професионалцима и почетницима. Такође, препоруке ће се дати о коришћењу од стране почетника електричара. Сада проучимо листу алата који могу бити доступни од електричара за поправку и одржавање електричне опреме.

диелектричне рукавице

За сваки рад у круговима који су под напоном потребно је користити гумене диелектричне рукавице. Пре употребе потребно је испитати присуство пробијања, посекотина и пукотина.

Можете га купити у продавницама специјализованим за електричну робу и електричну опрему. Потребно је проверити квалитет материјала за дебљину и чврстоћу. Најлакши начин за провјеру: напуните рукавицу зраком и стисните руке. Цурење ваздуха са пуном рукавицом није дозвољено.

Одвијачи различитих типова и величина

Најчешће коришћени алати су одвијачи различитих типова. Они су неопходни за затезање контактних стезаљки, увијање вијака и вијака, као и за демонтажу старе опреме. Најбоље је купити дугачке, изоловане одвијаче, са равним и клинастим прорезом, две или три различите величине (у зависности одо специфичностима обављеног посла).

Неће бити узалудно купити универзални комплет са различитим млазницама. Међутим, потребно је углавном за специфичан рад, а почетници за струју ће бити практично бескорисни.

Одвијач - брз асистент

За многе радове бит ће много прикладније користити неопходан алат - одвијач. Поред своје главне намјене, то ће помоћи да се попуне отворе у зидовима штита или разводних кутија. Ако је цијена таквог алата превисока, потпуно ју је могуће замијенити одвијачем за батерију. Постављена фотографија је приказана испод.

Препоручује се куповина комплетног сета са свим потребним млазницама, јер је приликом електричних радова често компликован приступ жељеним мјестима.

Клешта или клијешта

Други веома важан ручни алат је електрична - клијешта (или клијешта). Уз њихову помоћ можете затегнути мале матице, као и уже жице. Усници морају имати интегрисане изоловане оловке. Није дозвољено резање или пукотине.

Поред пролаза, често је потребно користити и специфичне алате као што су куке или тегови за вежбање. Оба ова алата су приказана на следећим фотографијама.

Качкозобија се разликује од циркулационих жлијезда само постојањем равног лица, због чега у неким случајевима потпуно замјењују пловерс. Главна сврха ових алата је да формирају крајеве жица и сложене завоје.

примена резача вијака

Резачи (или секачи) се користе за једнако љуштење жица. Захваљујући посебном оштрењу резног дела, они обезбеђују рез без компресије крајева жице. Искусни електричари се често баве само са забијачима без употребе клијешта. На слици испод, границе су алат који се користи за ожичење и поправку кућних апарата.

Најлонски вијци

Најлонски вијци различитих величина се широко користе за повезивање више жица са жицама. Они вам омогућавају да лако причврстите жице и да инсталацију учините разумљивијом и естетском.

Потребно је узети у обзир дио жица, њихов број, након чега је могуће одабрати одговарајућу величину кравате. За мали број жица, широки вијак се не уклапа.

чељусти

Одредите пречник жице (њен радни део - вене) може бити помоћу чељусти. Ово је посебно тачно у одсуству означавања жица.

Због недостатка чељусти, дозвољено је користити обичан равнало. Тачност мерења ће бити мања.

Алати за чишћење жица од изолатора

За чишћење жица од изолације користе се различити алати: електрични ножеви или специјални уређаји за уклањање изолације. Ножеви обично користе професионалци. Новајлије, међутим, користе ножеве (а посебно различите резаче) не препоручују се, јер недостатак искуства може бити лакооштети кабл језгра (или више жица вишежилних каблова), што ће смањити поузданост цијеле инсталиране електричне инсталације. Ако вам новац не дозвољава да купите специјални алат за уклањање изолације, можете користити нож за ожичење са не-оштрим ножем.

Након њега, на фотографији је приказан посебан алат за уклањање изолације, чији је распон сада представљен великим бројем модела различитих цјеновних категорија. Захваљујући овом избору, чак и почетник електричар ће моћи да одабере приступачан и одговарајући алат.

Алати за спајање жица

Вијчани терминали се најчешће користе за повезивање жица.

У посљедње вријеме, замијенили су рукавце који су се користили за спајање жица или завртање њихових крајева како би их заштитили од оштећења. За уградњу на крајеве жица користити специјални алат - стезне стезаљке. Погодне су за различите величине таквих рукава.

Заштита крајева жица

Да би се крајеви жица заштитили од оштећења, искусни електричари могу користити легирање коситра и олова (обично за жице са више проводника). У овом случају, живе жице постају једна цјелина и не растављају се одвојено. За облагање жица користе се лемне жице различитих капацитета.

Међутим, жице великог дијела лемилице су врло тешке, потребно је користити лемно купатило. Односи се на алате за посебне намене и,упркос својој приуштивости, не продаје се у многим продавницама. Из тог разлога купатила за лемљење користе искључиво професионалци или велике фирме.

Кључеви

У неким случајевима, ожичење може бити потребно приликом извођења монтажних радова. Иако постоји много сетова, струја обично није потребна. Можете се ограничити на куповину сплит кључа. Много је лакше и замењује цео сет тастера различитих величина.

Поред ових често коришћених алата, постоји много различитих показатеља и мјерних инструмената. Сматрајте најнеопходније од њих.

Одвијачи индикатора

Индикаторски одвијачи (фазни индикатори) се користе за провјеру присутности напона у мрежи, као и за одређивање фазне проводљивости. Овај алат мора нужно бити на сваком електричару. Када фазна жица додирне сигналну лампу, када се додирне нула жица, лампица се не пали. Прије мјерења потребно је додирнути прст или руку сензора на дршци извијача (обично се налази на његовом крају). На слици испод приказани су различити индикатори одвијача.

Слично томе, производи се и индикатори скривеног ожичења. Они су такође потребни за решавање проблема са жицама које пролазе кроз унутрашње зидове.

Поред једноставних фазних индикатора у облику одвијача, постоје и трофазни индикатори. Имају четири терминала (три фазе и једну нулу). Када је исправно повезана фазажице индикаторски диск се окреће у смеру стрелице. Имајте на уму да је овај уређај специфичан и да га углавном користе професионалци када раде са моторима и осталом опремом коју покреће трофазна мрежа.

Индикација ниског напона

Показатељи ИПН-1, који представљају две сонде, у једној од којих је инсталирана сигнална лампа, често се користе за означавање ниског напона (што значи 220В нето напон). Типкала су повезана жицом. Када додирујете каблове који су под напоном, лампица светли.

Уместо таквих индикатора, електричари аматери често користе сигналну лампу, која је конвенционална лампа са осветљењем са ниским интензитетом. На његов кертриџ су прикључене жице, које служе као сонда. Међутим, таква конструкција представља велику опасност: лампа се може случајно покварити, али је нит под напоном мреже. За разлику од таквог решења, индустријски индикатори имају чврсто тело и поуздану изолацију, па је препоручљиво да их користите тачно.

мултиметар

Најпоузданији инструмент за мерење електричних кола је мултиметар. Дигитални мултиметри су сада у широкој употреби. Они вам омогућавају да измерите напон, јачину струје и такође имате могућност да измерите отпор круга и његове звучне аларме. За почетнике електричаре боље је купити јефтин модел (ако не успијете, то неће бити лоше). Професионални електричари користе вишеозбиљни модели са напредним функционалностима. Најпопуларније су различите модификације мултиметра М890 компаније Мастецх.

Поред дигиталних, аналогни мултиметри су још увијек у широкој употреби.

Сада ћемо говорити о електричном алату који може бити потребан електричном инсталатеру.

Бушилица са различитим млазницама и бушилицама

Прије свега, ово је бушилица са различитим млазницама и бушилицама. У неким случајевима можете направити одвијач, али не увијек. Поред бушилице, често се може захтевати и бушење. Одличан је за бушење рупа у камену, преклапање греда, као и за сечење великих отвора испод утичница, прекидача и експанзијских кутија.

Понекад електричари у свом раду користе чекић и длето (длето). Али са тренутним развојем ручног електричног алата и његовим великим избором, боље је користити бушилицу, јер су кованим длетом веома дуг и досадан. Немојте користити длијето за конструкцију (из конструктивних разлога). Длета су предвиђена за завршну обраду без употребе чекића.

сет круна

Веома је корисно купити сет круна различитих пречника за резање рупа у зидовима. У овим рупама убудуће ће бити уметнуте утичнице, прекидачи, кутије за лонце.

Строборез

За извршавање бачве у зидовима, професионалци користе резач бачве.

Почетни мајстори за куповину таквог инструмента ће бити неефикасни због његове високе цијене. Уместо тога, они га често користеУгаона брусилица (бугарски) са специјалним диском. Међутим, за разлику од схтроброизе, при раду са Бугарином је много теже контролисати дубину сечења, а нема могућности уклањања прашине.

закључак

Прегледали смо листу најпотребнијих електричних алата. У одређеним радовима може се користити специфичнији алат.

Током рада морају се поштовати основна правила сигурности, обавезно користити диелектричне рукавице и заштитне наочаре. Ако је могуће, потребно је уклонити напон из поправне електричне инсталације.