Како изградити стакленик властитим рукама од поликарбонатног видеа

Поликарбонат је најбољи избор за индустријске и мале баштенске пластенике. Шарке од поликарбоната са сопственим рукама често се граде због његове чврстоће и лакоће уградње. За почетак, рецимо неколико ријечи о поликарбонату. Материјал се недавно показао као одлична компонента стакленика и стакленика. Његове конструкције су заиста изван конкуренције и изнад свега хвале. Под условом да су темељ и скелет направљени компетентно. Изградња стакленика даје могућност повећања вегетације и приноса засађених биљака тако да зимско вријеме за њих није страшно. Дизајни поуздано штите биљке од кише и пада температуре и дају добру жетву. То је могуће ако постоји вентилација, гријање просторија и микроклима. Како инсталирати стакленик из поликарбоната властитим рукама, иу којим додатним прибором је потребно?

Шта су пластеници од поликарбоната

Поликарбонат је материјал који се добија екструдирањем честица поликарбоната. Најчешће се користи у грађевинској и индустријској градњи. Нашао је своју апликацију и домаћинства.

Посебно је популарна употреба ћелијског поликарбоната. Има одличне особине које вам омогућавају да узгајате богату културу, поред тога, јефтинија је него монолитна.

Овај материјал је отпоран на ударце. Са стаклом, он не иде на било какво поређење. Снага поликарбоната је 200 пута јача. Овај материјал је лагантако да из њега можете креирати било који дизајн. Поликарбонатне плоче савршено издржавају било коју температуру: више од +100 степени, а мраз -40. Зато се стакленик из поликарбоната чини најбољом опцијом за зимско вртларство. Осим тога, дизајни могу издржати тежину снијега, а ако направите лучну варијанту, онда ће снијег мање вјероватно бити одгођен на његовој површини и неће притиснути оквир.

Једно од главних својстава поликарбонатних плоча је очување топлоте и његово расипање по периметру стаклене баште.

Други важан фактор је изглед ћелијског поликарбоната. Стакленик овог материјала изгледа естетски, него краси изглед цијеле парцеле.

Предности поликарбонатних пластеника

Овај материјал је израђен у облику двослојних плоча од пластике различитих дебљина. По правилу, приликом изградње стакленика користе се слова величине 6? Дебљине 2,1 м и 4,5 мм.

Поликарбонат има низ значајних предности у односу на стакло и полиетиленску фолију:

 1. Поликарбонат је веома издржљив и остаје нетакнут при мањим ударцима (његова снага је приближно 200 пута већа од конвенционалног стакла).
 2. Потпуно штити биљку у стакленику од штетних ефеката ултраљубичастих зрака.
 3. Отпоран на температурне разлике од -40 до +60 ° Ц.
 4. Материјал је способан за расипање сунчеве свјетлости и, сходно томе, искључење изгарања биљака.
 5. Двослојна пластика има висока својства топлотне изолације.
 6. Материјал је једноставан умашинска обрада и лако се секу и буше. Као елементи за конструкцију могу се користити као вијци и електрични одвијач.
 7. Тежина поликарбоната је мања од стакла, што увелике олакшава његову инсталацију и транспорт.
 8. Површина материјала има квалитет који одбија прашину, а настала контаминација се уклања обичном водом.
 9. Поликарбонат није запаљив, али у интеракцији са ватром почиње да се топи.
 10. Његова цијена је слична трошку конвенционалног стакла.

Против поликарбонатних пластеника

Инсталација поликарбоната обавезује се да се придржава одређених правила:

 • Листови материјала морају увек бити затворени од краја лица да би се искључило проветравање и улазак у влагу и инсекте. Убудуће узрокује настанак плијесни, гљивица и структурних оштећења;
 • Потребно је пажљиво очистити прљавштину и прашину из стакленика и користити само неутралне детерџенте;
 • Забрањено је користити детерџенте који садрже со, алкалије, хлор и етар;
 • Немојте користити абразивну пасту и оштре предмете приликом чишћења стаклене баште. То узрокује оштећење вањског слоја конструкције;
 • Редовито зимско чишћење стаклене баште од снега спречава појаву шупљина, деформација и колапса профила конструкције.

Погледајте ове чланке

Постављање стакленика поликарбоната на локацији

Следећи фактори утичу на постављање и оријентацију поликарбонатних пластеника на бочним странама светла:

 1. Степеносветљење. У овом случају, ако се планира употреба стаклене баште, ау јесенско-зимском периоду потребно је узети у обзир висину сунца изнад хоризонта. Искусни туристи препоручују оријентацију структуре тачно на странама свијета, сјевер-југ или запад-исток (најбоље) тако да сунчеви зраци равномјерно и потпуно прекривају подручје тијеком дневне свјетлости.
 2. Оптерећење ветра. Заштита од ветра је важна не само у смислу интегритета дизајна, већ и ради спречавања непотребних топлотних губитака током зимског периода рада
 3. .
 4. Оптимална удаљеност до глуве ограде која може штитити стакленик висине 2-2,5 м од вјетра је 7-8 м, а висина ограде није већа од 1,5-1,8 м. истовремено, преусмерава проток ваздуха више од стакленика.
 5. Рељеф и тла. Не препоручује се постављање пластеника из поликарбоната властитим рукама у нижим дијеловима пољопривредног земљишта, гдје се вода може акумулирати. Поред нижих температура, могуће је и поплаве које негативно утичу на жетву. Поред тога, мјесто са глиненим или пјесковитим тлима захтијева додатне трошкове за изградњу подрума.

Препоручљиво је прочитати друге чланке

Врсте оквира у стакленицима од поликарбоната

Узимајући у обзир могућност стварања разних дизајна из профила, могуће је разликовати неколико основних облика оквира за стакленике:

 • лучни (полукружни, лучни) облик - кров таквог дизајна има полукружни облик који омогућава снег зимине задржавајте се на површини стакленика. Разликује се лакоћом уградње и способношћу да користи сав свој простор под довољно високим усјевима;
 • двоетажна конструкција - традиционални облик са двослојним кровом. Овај дизајн је сложенији у монтажи и захтијева инсталацију снажног оквира. Може се користити за гајење биљака различитих висина;
 • једноспратна конструкција - такви стакленици се најчешће везују за постојећу структуру (кућна или љетна кухиња), што вам омогућава да уштедите простор у земљи или кућици. Овај дизајн вам омогућава да уштедите материјал и да имате добру топлотну изолацију. Значајан плус - близина комуникација. Једнослојни пластеници могу бити уграђени у облику засебне структуре;
 • конструкције шатора или купола - јединствене грађевине са одличном способношћу да издрже спољне факторе: снег и ветар. Имају максимално осветљење и могу постати незаборавна декорација било ког домаћинства;
 • стаклена башта - модел пластеника са поликарбонатом са склопивим врхом. Овај дизајн личи на кошару за крух. Може се отворити на једној или двије стране. Има прикладан приступ биљкама за његу, можда и пуни отвор поклопца за обезбеђивање вентилације у јакој топлоти. Обично је мала по величини, користи се као стакленик, може се лако пренијети на ново погодно мјесто на градилишту;

Да би конструкција поликарбоната била трајна, одређени захтеви

 • чишћењеПовршину стакленика од прљавштине, прашине, употребе детерџената без садржаја алкалија, етера и хлора, као и за те сврхе, не наносимо брусну пасту;
 • Да би се спријечило стварање плијесни и гљивица, потребно је осигурати да крај стакленика увијек буде затворен због појаве инсеката и влаге;
 • у зимском периоду, пазите да се ледене плохе не формирају на површини стаклене баште, што може додатно довести до деформације и чак уништења конструкције.

Након проучавања свих предности и особина, можете почети самостално производити пластенике.

Препоручујемо читање наших других чланака

Корак по корак упутства о изградњи стаклене баште од поликарбоната сопственим рукама

Прије производње стакленика из поликарбоната и профила потребно је одвојено разложити елементе дизајна, неколико пута преиспитати схему.

Ово ће вам помоћи да брзо и правилно повежете све ставке. Почиње изградња стакленика од поликарбоната из колекције доњих профила - база.

Прво, зидни ослонци и угаони спојеви се распадају на основи траке. Затим се причвршћују помоћу краткоспојника (монтираног на шавовима, упреденим вијцима).

Даљи рад се обавља према следећем упутству:

 • Вертикални носачи су постављени на заобљеним угловима. Причврстите на хоризонталне профиле.

 • Монтажни носачи 2-3 јединице по зиду. Лабаво су причвршћени за доње профиле: у њиховим удубљењима у будућности ће се уградити поликарбонат.

 • Постављени су горњи носачи, који ће ојачати оквир и послужити као основа за причвршћивање крова. Осим тога они ће служити као одвод.

 • Поликарбонат се уграђује у жлебове на вертикалним профилима. Профили се чврсто затежу за базу.

 • Монтирани су спољни кровни рогови. Они би требали бити чврсто стегнути за ступове. Затим се поставља профил петље. Тек након уредног уноса и добијања издржљивог споја са коњским тркачима, привијају се горњи хоризонтални профили.

  Препоручујемо читање наших других чланака

 • Додатни профили за рафтинг су монтирани: они су затегнути на већ фиксиран скакавац.

 • Поликарбонат додатно подржава танке дијагоналне полице: оне се уводе у слободне жљебове носећих профила. Поликарбонат уклања заштитну фолију.

 • Одвојено, прозор за подизање крова ће бити инсталиран у слободном простору између профила, као што је приказано на приложеној фотографији.

 • Кров је ојачан монтажним носачима између греда и зидних носивих профила.

 • Сви спојеви између плоча од поликарбоната и жљебова профила заптивени су бртвама. Спој два профила је затворен другим танким профилом.

 • Монтирани су фронтови (поликарбонат је уграђен у жлебове профила). Склопљена су два дијела врата, која се монтирају у рупу помоћу петљи.

 • Основа профила се причвршћује конзолама на основу траке.

Додатно монтажно причвршћивање за подизање прозора. Треба их посебно наручити: обично нису укључени.