Суви зид

Поседовањем стана, власник рјешава два главна задатка. Први је да обезбеди максималну функционалност. Друга - свака просторија треба да одговара естетској и стилској жељи власника. Ови задаци се могу спроводити на различите начине, а при избору једне или друге методе они се руководе и финансијским и техничким могућностима. Од посебног значаја данас су технике и методе рада са сувим зидовима, будући да се овај материјал користи свуда, а способност да се правилно обављају неке радње учинит ће дом лијепим, удобним и практичним за кориштење.

Велики број типова сухозида омогућава да се постави у све дневне собе, купатила, тоалете, помоћне просторије. Често, под фолијом, потребно је сакрити ревизорске и технолошке уређаје и уређаје комуникационих система, којима је потребно олакшати приступ, на пример:

 • контролне табле за контролу снаге
 • Контролни уређаји за водоводне и канализационе системе
 • Оснивање, регулација система грејања
 • Плоче и контролери додатних уређаја (вентилација, протупровални аларми, управљање медијским системима, елементи "паметне куће", итд.)
 • Пројектовање ниша и специјално опремљених складишта за кућне предмете, сефове

У зависности од задатка, одабире се дизајн шахта, материјал његове производње и технологија његове инсталације. Производња индустријских производа ове категорије је успостављена, али се може направитиврата и самостално на плафону и на зиду.

типови отвора

При планирању брзог и лаког приступа уређајима и уређајима скривеним под сувим зидом, потребно је одредити врсту конструкције. Критеријуми за избор ће бити оперативне и естетске особине које шахт мора поседовати, што може бити:

 • Пластика. Јефтин и лаган приликом монтаже. Користи се за регистрацију при неправилној употреби, јер није трајна. Треба имати на уму да пластични отвор може временом викати
 • Челик. Слични дизајни су у продаји. Кућиште и оквир врата су израђени од металног профила са поузданом антикорозивном заштитом. Отвор ће бити издржљив и издржљив. Приликом завршне обраде са поплочаним и другим тешким материјалима, предност се даје овој врсти гротла, који се може потпуно сакрити испод плашта
 • Алуминијум. Најпопуларнији изглед. Мала је тежина, тако да се најчешће од овог материјала праве поклопци на стропу за суву градњу. Алуминијумски профил се лако монтира, отпоран је на корозију, има приступачну цену, што објективно одређује популарност овог типа
 • .
 • Дрвени. Направљен по поруџбини или властитим рукама. Препоручљиво је ставити такав отвор ако је оквир испод сухозида израђен од греде, а не од металног профила. У неким случајевима, избор у корист дрвеног отвора је због естетских захтева за обраду простора. Технолошки јаз који настаје може бити скривен од стране теретнице. У ову категоријупроизводи укључују не само производе из низа, већ и шперплоче, материјале од модификованих влакана (ЛСДП, ЛМДФ, декоративни панели)

Класе и локација. Гипсана плоча није инсталирана на поду, јер су за овај материјал доступне следеће опције уградње:

 • плафон
 • зид
 • Отвор у додатним конструкцијама (колоне, преграде, лукови, сталци итд.)

У помоћним просторијама је паметно направити пластичне поклопце за сухозид. Инсталација није мукотрпна, трошкови су мали, а функционалне квалитете су довољне.

У стамбеним подручјима постоје и други задаци. Потребно је или сакрити локацију, отвор или, обрнуто, учинити га спектакуларно, уклопивши се у општи концепт и стилске карактеристике просторије. Разноликост производа који се нуде на тржишту грађевинског материјала омогућава вам да купите модел који је оптимално прилагођен одређеном случају.

Најчешће се тражи приступ уређајима за комуникацију, тако да је најрелевантнији начин инсталирање врата, која су непримјетна за општу позадину. За бојење, покривање тапетама, украшавање другим декоративним материјалима и зидовима, као и на стропу и на кутији посебно направљеној за одређене намјене, поставља се скривени отвор за сухи зид. Облик, који треба да има врата, бира се на основу задатака и може бити:

 • правоугаоник
 • круг
 • произвољна фигура

Ако постоје ризици произвољног отварања или конструктивног настанкаопасност од критичних преоптерећења, онда је изабран модел гротла са сигурносним каблом. Уграђују се ручке врата, механизми за закључавање или причврсни језичак који ради када се притисне на поклопцу. Хоризонтални распоред конструкције је мањи ризик од преоптерећења и уништења. Напротив, строп олука у гипсаним плочама, који је усправан, има значајан физички утицај на оквир снаге, па се препоручује да се уграде додатни елементи за монтажу како би се кутија за суву градњу учврстила.

Произвођачи нуде широку палету производа. Можете одабрати савршене димензије производа. Величина коју тврде произвођачи варира од 200 мм до 1500 мм у корацима од по 50 мм са сваке стране. Пластични отвор има мање модификација од металних производа, који су представљени у пуном асортиману, али ако је потребно заштитити сваку рубљу, онда је то идеална опција.

Начини и технологија уградње

Након што је изабрао отвор са потребним квалитетима, потребно је утврдити његов квалитет. Учините операцију најбољом за украшавање. Да видимо како да инсталирамо ревизиони отвор у сувом зиду. Редослед радова је следећи:

 1. Обележавање основних тачака локације рупе до уградње сувог зида. Измерите вертикално растојање од пода, плафона, хоризонтално од углова или контролних тачака на зиду. Учините то помоћу нивоа да бисте избегли нежељена одступања;
 2. Уградња плоче сухозида, која ће бити монтирана на поклопац;
 3. Обележавање рупе из референтних основних тачака;
 4. Резање у сухозиду захтева величину и облик рупа;
 5. Монтажа конструкције. Прво, инсталирана је шахтова са димензијама препорученим за дубину у односу на укупну површину стропа, зида;
 6. Врата се инсталирају и регулишу;
 7. Обављају се неопходни завршни радови (кит, фарбање, лепљење тапетама, плочицама).

Произвођач у већини случајева употпуњује производ сетом оригиналних причвршћивача. Ако су шахтови за зидове под сликарством израђени властитим рукама, потребно је посебно купити шупе, браве и остале потребне механизме и детаље. Фабрички модели долазе са већ направљеним технолошким отворима за причвршћивање. Мудро је купити стропне поклопце за суву градњу спремну за уградњу. Завршни материјал је већ причвршћен на врата, а мајстори су у праву да израчунају дубину учвршћења како би добили равномјерну раван. Мала одступања се компензирају китом, а након што се фарба уради, разлике у квалитету материјала се изједначавају.

Популарни метод планирања и зонирања подручја је инсталација специјално израђених функционалних конструкција, под заједничким називом кутије. Може бити преграда, ступ, сталак за намјештај, посебно радни простор са штедњаком, столом, умиваоником у средишту кухиње.

Довођење комуникација до прекрасног скровишта, али да би се спасио приступњих. Како направити поклопац у кутији сухозида у овом случају? Нуде се две опције - преносиви панел и уграђени дизајн. Први начин обраде сувог зида је неприкладан. Блага чврстоћа материјала када се користи може изазвати пуцање, ау неким случајевима и лом елемента. Друга опција, отвор, је бољи. Крути оквир и чврста основа врата су мање подложни ризику од оштећења и уништења, а након што се слика заврши, мјесто постаје готово непримјетно.

Вертикални инспекцијски отвор на зиду се може направити уклоњивим без тенди, посебно ако га не користимо често. Отвор је потпуно контролисан у природном стању. И како затворити поклопац на стропу са сухозидом, тако да је било згодно користити га када је особа на степеницама, коза или други штанд, али још увијек подигнута главом и рукама? Оптимално решење ће бити уградња браве за закључавање. Механизам је јефтин, лако се инсталира независно од инструкције, као резултат тога, корисник добија могућност да лако приступи жељеном месту кликања у одређеном подручју и врата су отворена.

финална обрада

Завршна операција се не чини тешком, али треба знати неке нијансе њене примјене. Завршна врата се технолошки не разликују од сличних радова на остатку простора просторије. Површина је уземљена, затим спаклиуцхени, затим на сирову смјесу с ножем, обрис отвора се пресијеца. Цијели простор је полиран, а слика или наљепница тапета је изведена. Боље је да ова операција будеврши симултано преко зида, док ће визуелни разлике између различитих делова прераде бити.

Ако користите оквир врата, она претходно конструкција прекривена траком. Можете лако сликати површину. После сушења, трака уклонила. Ватерпрооф пластербоард обрађују посебно дизајниране смеше.

Плафон може лако издржати оптерећење интерне структуре. Смалл хатцхес до 300 мм дијагонално монтирају директно на плочу. Више импресивне димензије када инсталирате фиксне целини или делимично на раму профила снаге. Понекад је потребно додатних места везивања за побољшање снаге и елиминишу могуће вибрације. Ово је неопходно да се обезбеди очување док завршни геометрију рад авион, пошто боја и тапета лепак за привремено повећање влажности основног материјала, а може тренутно бити искривљена.