Пв 3 жице: карактеристике и карактеристике

ПВ3 жице различитих секција

3 ПВ жица која је нашла широку примјену како у индустрији, тако и на нивоу домаћинства. Погодност инсталације, велики избор секција, одличне физичко-хемијске особине изолације и издржљивост препознали су електричари. Због тога се ИП3 користи готово свуда.

Декодирање назива и карактеристика дизајна ПВ3 жице

У првој фази датирања са овом жицом, хајде да разумемо дешифровање њене скраћенице, као и особитости дизајна. Поготово јер постоје њихове "замке".

Декодирање назива ПВ3

И ова "камења" леже управо у декодирању. Чињеница је да сада таква жица као што је Пв3 није пуштена. Његово име се донекле променило. Али хајде да се вратимо на ред.


Главне карактеристике ПВ3 жице

 • Према ГОСТ 6323 - 79, прво слово у скраћеници означава да је овај водич проводник. Друго слово означава материјал изолације. У нашем конкретном случају, ово је "Б", што значи винил или, као што се и назива, поливинил хлорид.
 • Слика 3 на крају означава класу жице на флексибилности. Укупно има 6 часова. А што је доња фигура, жица је мање флексибилна. То значи да је жица ПВ 1 3 много мање флексибилна од жица ПВ 3 3.
 • Тако је било до 2010. године. Међутим, 2010. године уведен је нови стандард ГОСТ Р 53768 - 2010, који је направио фундаменталну промјену. Према својој структури, ознаке марки жица и каблова су се у потпуности промениле.


Декодирање типа жице према ГОСТ-у 2010

  Сада је наша жица ПВ3треба назвати ПУХВ. Погледајмо ову скраћеницу.
 • Пу - означава инсталациону жицу. Уопштено говорећи, сада постоје само два типа По-жичних и Ку-кабловских каблова.

Обратите пажњу! Раније су на жици биле мање флексибилне жице. Најфлексибилнији су били жице за инсталацију. Сада се све жице односе на подешавање, а њихова флексибилност је означена одговарајућим симболом.

 • Симбол "Г" значи да је жица флексибилна. Ако жица није флексибилна, знакови се уопште не приказују.
 • Последњи знак је "Б". Још увек значи изолацију поливинил хлорида.
 • Поред ових знакова, модерна скраћеница може садржати информације о материјалу љуске, ако постоји, ио класи заштите од пожара ако таква заштита постоји.
 • Након тога, у име жице, бројеви су обично означени од 0.5 до 95. Они указују на попречни пресек жице.

Дизајн ПВ3 жице

Погледајмо сада дизајн саме жице. Као што можете видјети на видеу, жица ПВ3 је једнострука. Као делови који носе струју, користи се жица од бакра.


Дизајн жице ПВ3

Да би проводник био флексибилан, сваки проводни проводник је направљен од неколико жица које су међусобно закривљене. Тако су жице попречног пресека од 0,5 до 35 мм 2 направљене од најмање 7 одвојених жица.

Што је мање пресек сваке појединачне жице, то је већа флексибилност жице. Тако се у складу са ГОСТ 6323 - 79 за провођење ПС 3 попречног пресјека може издати жица од 2, 3 и 4 класефлексибилност.


Зависност дебљине жице од флексибилности жице ПВ3

Класа флексибилности може варирати у зависности од пресека сваке појединачне вене. На пример, за жице ПВ 3 3 Може се користити жица пречника не више од 0,79 мм.

У овом случају, жица ће имати класу флексибилности 3. Ако се жица користи са пречником не већим од 0.53 мм, онда ће се карактеристика такве жице приписати 4. класи флексибилности.


ПВ3 жице 95

За жице са пресјеком од 50 - 95 мм, попречни пресјек сваке одвојене жице не смије бити већи од вриједности наведених у ГОСТ 22483 - 77 за трећу класу.

Успут, број ових жица треба да буде најмање 16 комада.

Номинални параметри изолације олова ПВ3

Следећи важан елемент у конструкцији жице је изолација. Али све је прилично једноставно.

У зависности од пресека жице, његова дебљина је строго одређена и треба да одговара ономе који је наведен испод.

Према ГОСТ 6323-79, изолација жице може бити двослојна.

У овом случају, дебљина првог слоја треба да буде најмање 70% дебљине читаве изолације.


Стандардне боје ПВ3 жице
Последње питање на које ћемо обратити пажњу је боја жице.

Осам доле наведених боја сматра се главним, али се свака боја изолационе површине може направити на захтев купца.

Обратите пажњу! Када је обојена жица двобојна на било који дио изолацијеу дужини од 15 мм однос боје треба да буде у границама од 30 до 70%.

Механички и електрични параметри ПВ3 жице

Сада можете размотрити основне техничке карактеристике ПВ3 жице. Могу се поделити на механичке и електричне. И треба их разматрати одвојено.

Механичке карактеристике жице ПВ3

Механичке карактеристике жице не односе се само на његове физичке и хемијске особине, већ и на трајност, радне услове и отпорност на агресивне средине.

 • Једна од главних механичких карактеристика било које жице је могућност његовог савијања . Ово је посебно тачно за ПВ3, који је флексибилна жица. Дозвољени угао савијања директно зависи од пречника жице, тако да је свуда на њему тачно наведен.


Испитни стуб за савијање жице на ниским температурама

За провођење ПВ3, дозвољени радијус савијања није мањи од десет његових вањских промјера. Овај параметар се проверава током пуштања у рад и периодично током рада.

 • Следећи важан параметар је опсег радних температура жица.За ПВ3 је - 50? Ц - +70 ° Ц. Важно је напоменути да се уградња жице може вршити само унутар температуре -15 ° Ц? Ц - + 35 ° Ц
 • Слично томе, стварни параметар није запаљивост кабла . У овом случају, одређени типови производа могу имати не само класу која не подржава изгарање, већ се односи и на самоносеће жице. Јасно, цена такве жицегоре.
 • Живот такве жице је 15 година . Истовремено, ако жица не дође у контакт са агресивним срединама и нема контакта са околином, може се повећати трајање њеног рада.

Електричне карактеристике жице ПВ3

Али пошто је наша жица првенствено проводник електричне струје, наравно да су му електрични параметри веома важни. А при одабиру жице не могу себи приуштити да изгубе пажњу.

 • Један од главних електричних параметара било које жице је њен отпор . Као што знате, овај параметар зависи од пресека жице и њене температуре. Према томе, сва мерења која сте у стању да изведете својим рукама треба да доведу до температуре од 20 ° Ц.

Да би се мјерни резултати дали овој температури потребно је јер за ову температуру ГОСТ поставља своје захтјеве за отпорност жице. Ове вредности су на дужини од 1 км и приказане су на слици испод.


Максимална дозвољена отпорност ПВ3 жице

 • Друга важна електрична карактеристика је отпор изолације жице . Он треба да издржи радни напон дуже време. За то је изолација подвргнута високонапонским тестовима.


Главне карактеристике ПВ3 жице

 • Тестови се врше у складу са ГОСТ 23286 . Жице се стављају у каду са водом и остављају тамо један дан. Након тога, на својим стамбеним кућама испоручује се тестни напон од 2500В. Послужује се у року од три сата након чега се сматра да је жица такваиздржати тест.

Како изабрати жицу од ПВ3?

Током прихватања и током рада, жица мора бити тестирана. Намијењени су утврђивању његових механичких и електричних својстава, као и утврђивању могућности његовог кориштења у будућности.

 • Стога, приликом примања жице у раду, она мора проћи слиједеће фазе - провјеру дизајна и димензија, провјеру електричног отпора водича, испитати напон, утврдити отпор изолације, провјерити обиљежавање и пакирање, те провјерити чврстоћу боје и обиљежавање.
 • Али периодично тестирање жице требало би да буде веће величине. То су тестови високог напона, одређивање отпорности струјних делова, отпорност на савијање и удар на -15 ° Ц, одређивање затезне чврстоће и издужења при раскиду, тест губитка масе, термички шок, термичка стабилност, ниске температуре, повишене температуре и не склоност ширењу печења.

Испитни постоље за ударну рану

\ т
 • Како је наведено у упутству, све ове тестове треба спровести у складу са ГОСТ 44295, као и низ других нормативних аката. И за сваког од њих постоје њихови технички захтеви. Стога их могу спроводити само специјализоване организације.


Пречник пресека жице ПВ3

  \ т
 • Нормални потрошач приликом куповине жице треба да обрати пажњу на много једноставније ствари. Прво, ово је провера величина које је продао продавац. У овомеСлучај је довољан да се помоћу калибра измери пречник проводника.
 • Такође можемо измерити отпорност делова жице који носе струју. Да бисте то урадили, можете користити обичан мултиметар и измерити комад жице строго дефинисане дужине. У будућности, ове вредности можете довести до оних које су наведене у Госту.
 • Умјесто испитивања изолације, можемо једноставно измјерити његову дебљину и истовремено провјерити како је лако уклонити. Да бисмо то урадили, поново ћемо требати чељуст.


Жичана шарка ПВ3

 • Па, наравно, морате бити сигурни да сте означили жицу и завојницу, а то је управо оно што нам је потребно за жицу и направљено је у фабричким условима. Уосталом, етикета фабричког произвођача мора бити у заливу. И присуство означавања на жици сваких 50-55 цм је добар знак усклађености са ГОСТ-има у производњи овог производа.

закључак

Ако је ГОСТ у складу са ГОСТ производњом, ПВ3 жица је успешно решење за практично сваки електротехнички проблем. Немојте га користити само у топлим и посебно врућим собама. На крају крајева, његове температурне карактеристике остављају пуно жељеног. Али за друге просторије, жица ПВ3 може бити идеално решење, посебно у погледу трошкова и квалитета.