Како расти и бринути се за украсни купус

Декоративни купус је биљка која расте две године и достиже висину од 70 центиметара. Боја варира од сорте купуса. Потпуно се развија на крају љетне сезоне. Купус се одликује издржљивошћу према наглим промјенама температуре, укључујући отпорност на ниски мраз. Одрасли грмови могу издржати температуре од -11 степени, а садница -5 степени.

Како узгајати украсни купус из семена

У малим пластеницима засађено семе почетком или средином пролећа. Свака бушотина је блокирана у неколико примјерака, удаљеност између бунара не смије прелазити 4 центиметра. У будућности вам није потребно брање, само је потребно уклонити слабе клице једноставним стањивањем. Да се ​​саднице не разболе, потребно је стално се придржавати максималне чистоће и правилности наводњавања. Прије сјетве сјемена - залијева се пуно воде.

Обратите пажњу!Купи за садњу семена украсног купуса у специјалним продавницама, земљиште из кревета се не може користити.

Недељу дана пре појаве првих мердевина, земља се влажи, а затим се врши залијевање како се земља суши. Клице могу почети да се протежу према горе, а коренски систем ће се полако развијати. Да бисте то спречили, поставите стакленике са семеном на хладно, али осветљено место са температуром од око 15 степени. После 1-1,5 месеци саднице се могу садити на отвореном тлу. Најчешће овај тренутак пада до краја прољећа.

Било која врста купуса може се узгајати не само у стакленицима, већ и одмах на отвореном. Само имајте на уму да декоративни купус расте брже од беле, па је засађен крајем пролећа - почетком лета. Чим се на степеницама појави неколико листова - купус треба да се меље, најјаче биљке треба да остану на штали.

Како се бринути за украсни купус

Приликом избора места на основу карактеристика земљишта и планирања ваше територије. Запамтите да купус воли иловаче и песковита тла. Поред тога, она воли светлост, али расте иу полумрачним областима (у овој области њена боја постаје мање светла).

Стандардна брига о купусу је једноставна, она укључује квалитетно редовно наводњавање, плијевљење, попуштање тла и ђубрење по потреби. 2 недеље након пресађивања садница у отворено земљиште, треба га хранити уреом или разријеђеном кравом (1 литра краве, +1 канта воде).

Друга оплодња се врши недељу дана након прве. Овај пут, минерална ђубрива су најбоља опција. Када се грм формира на 10 листова - тло око кревета се опушта.

Не заборавите да употреба минералних и органских ђубрива доприноси расту и развоју клица, али предозирање ће негативно утицати на стање ваших биљака, тако да се са том одговорношћу треба позабавити.

Видео: