Електрична потпетица за ножеве и жице

Извођење електричних радова захтијева доступност алата, који укључују и обична и специјализирана средства. Један од њих је електричар, који је често потребан не само стручњацима, већ и обичним људима који ће обављати одређене послове везане за електричну енергију у кући, у гаражи или у колиби. У чланку ћемо детаљно описати овај алат, испричати његове сорте и нијансе употребе за електричне радове. Осим тога, дио материјала бит ће посвећен питању како направити властитим рукама нож за електричара.

Карактеристике и предности Монтереи ножа

Овај алат је намењен за сечење каблова, одвајање од примарне изолације и уклањање изолационог материјала из проводних вена. Један од главних услова за то требало би бити присуство изоловане ручке, без које је рад са електричном енергијом испуњен последицама до озбиљних оштећења струје. Поред тога, на њему мора бити назначено напонско напајање које одржава изолација. Ако нож нема такву дршку, онда се може користити само када се ради са далеководима.

Непожељно је користити дуге и врло оштре адаптације током електричних радова, иначе се непотребни каблови могу лако оштетити оштећеним жицама. Поред тога, мале и прецизне манипулације су боље држати кратку оштрицу, која се добро осећа на длану и угоднија у ограниченом простору.

Ако је кабл двоструко изолован, ондаако је потребно, да би се очистила од спољне љуске пожељно је користити алат са равном оштрицом чија је сечива паралелна његовој главној оси. Маказни ножеви за ове акције су лоши.

Често електричари користе ножеве који се сами израђују, умотавајући једну од ивица платна са неколико изолационих трака. Јасно је да висока поузданост такве изолације није потребна.

Ако специјалиста ради на висини, са потребним адаптацијама у посебном појасу, можете користити резни алат са плаштом. Такав нож може да се фиксира на појасу, не омета кретање и може се у сваком тренутку повући додиром руке. Навлаке на квалитетном производу се држе чврсто и не испуштају из вибрација, али се лако могу уклонити једним палцем. Међутим, многи монтери не воле да их носе на појасу, с обзиром да је неугодно.

Међутим, чињеница да је у омотачу алат мање тврдоглав и лакше га је пронаћи на додир, када се налази у гомили других направа, имајте на уму готово сву струју.

сорте градње

Структурно, лопатице за скидање електричних жица могу бити сложене или равне, са равним или савијеним сечивом. Оштрица у сваком случају треба да буде оштра, јер не би требало да има звоно и шербин, у супротном, када се кабл чисти лако може оштетити вене.

Ако се за електрични рад користи преклопни нож, он мора бити опремљен сигурном бравом тако да се сечиво не може срушити приликом чишћења кабла.спонтано Оштрица треба да буде наоштрена са обе стране. Пожељно је да сечива имају унутрашње заокруживање, што поједностављује уклањање изолације са жице.

Као што је већ поменуто, инструмент који је превише оштар за електричара није неопходан, јер им је лако да пресеку прсте, као и да оштете металне вене. Имати оштро оштро сечиво може изазвати случајно оштећење изолације погрешне жице која се обрађује.

Врло је важно исправно очистити жице. Многи секу изолацију у круг, а затим извлаче из жице, али то често доводи до оштећења металног дела кабла.

Изолациони материјал треба резати покретима сличним онима који се добијају приликом брушења оловке.

Монтереи ножеви са петом

Нож Електрична пета - ово је једна од врста резних алата за електричне радове. Састоји се од два главна дела:

 • Изолована дршка са ограничењем.
 • Оштрица са капаљком на крају.

Оштрица овог ножа за скидање кабла је заобљена према унутра у облику куке и има малу дужину. Његов главни задатак је да уклони примарну жицу из примарне изолације. Пета, заварена на ивицу сечива, спречава оштећење изолације проводника струје.

Да би се уклонио изолациони материјал из металне базе проводника, овај производ није намењен, а његова употреба у ту сврху ће брзо довести до губитка оштрине резне ивице и формирања звона на њему.

ГолиТренутни проводник, најбоље је користити Стриппер.

Нож са петом је веома погодан алат који може значајно поједноставити и убрзати обраду електричне жице. Модерни уређаји произведени у фабричким условима, поред тога, имају атрактиван изглед и добро дизајниран дизајн.

Ергономска изолована ручка прикладно се уклапа у длан ваше руке. Опремљен је гумираним улошцима, захваљујући којима се нож за причвршћивање чврсто држи за руку и не клизи у њега док ради. Дршка алата има специјалне врхове за гурање палца, што такође доприноси густом захвату. Резне ивице производа су изоштрене и споља и изнутра, тако да се изолација може сећи померањем ножа у било ком правцу дуж кабла.

Важно је посебно поменути око пете. Она је, као што је поменуто горе, заварена на врх ножа и избегава случајно ломљење струја проводника струје током рада. Приликом сечења спољног кућишта електричног кабла, пета клизи унутар ње, спречавајући случајно оштећење изолације унутрашњих жица. Пошто је површина пете пажљиво полирана, она не може оштетити електричне жице приликом клизања.

Будући да сваки електричар, осим ножа, носи са собом и много других алата, да би се заштитило оштрица уређаја, обезбеђена је посебна капица која спречава директан контакт са другим производима и појаву чељусти лопатица и других оштећења.

Ова капа је прилично масивна и стављена на оштрицунож, чврсто се држи оловке. Стога је готово немогуће случајно га изгубити.

Како направити исту ствар са петом?

Као што смо видјели, снажно опремљен нож за ноже је врло згодан алат који има озбиљне предности. Међутим, он има један озбиљан недостатак - високу цијену коју многи људи не могу приуштити.

Ако је ангажовање у електричним радовима само периодично, као што је то обично случај у домаћинству, куповина специјализованог инструмента је неприкладна.

Међутим, такав нож електричне енергије може се обавити властитим рукама, без потешкоћа које ова процедура не представља. Хајде да детаљно размотримо како се то ради и шта нам је потребно за то.

Материјали за рад

Да би направили домаћи нож са петом за скидање жица, прво морате складиштити ствари које су наведене испод:

 • Нож за нож за папир (2 ком.)
 • Алуминијумски профил, из којег ће се израђивати ручка. Комад металне базе из мреже против комараца који се користи у ПВЦ прозорима савршено ће се уклопити.
 • Сталак направљен од дрвета, који би требао благо да се одваја од профила његовог раскрснице.

 • Лемилица са лемом ПИЦ и ортофосфорном киселином.
 • Дијамантне резне плоче.
 • Бомацхине.

Након што сте припремили све потребне материјале и алате, можете ићи директно до петог склопа ножа.

редослед производње

Самостојећи нож од монтереа израђен је следећим редоследом:

 • Изрежите клип на цлипбоард-у, на који ће бити приложен пети.
 • Обришите додатно оштрење тако да ивица остане само.
 • Изоштрите супротну страну платна.
 • Направите пету другог ножа са утором који ће одговарати дебљини ножа за сечење.
 • Помоћу лемилице и лемљења фиксирајте пету на прву оштрицу. Да би јој ивице добиле овални облик, тако да током рада инструмента не би могла оштетити изолацију живих и њихових металних подлога.
 • Убаците нож у комад металног профила и откопчајте га унутра користећи дрвени намотај са листовима тестере за ту сврху.
 • Избушите рупу у ручки тако да се комбинира са већ доступним ножем.
 • Уметните вијак у отвор и осигурајте га матицом на другој страни.

Овај рад је завршен, алат је спреман за употребу.

Нешто другачија технологија за израду петог ножа на видеу:

закључак

У овом чланку сматрамо да је то неопходно средство за рад са ожичењем као електричар, као и како то урадити самостално, без потребе да се троши много времена и штеди новац. Наравно, ако морате да радите са струјом сваки дан на професионалном нивоу, боље је да не убодете и купите добар брендирани алат. Али за кућни рад је сасвим могуће урадити и самоуправљати, ако је направљен исправно.