Савети за жице - шта су и када се користе

Веома често, када се спајају жице с више проводника на вијчане стезаљке, чини се да се неколико вена гура помоћу вијка, а цијела се може примијетити механичка оштећења. Све то може узроковати лош контакт, а ако је оптерећење велико, онда пожар. Да би се то избегло, потребно је користити жичане врхове, користећи их за компримовање и стварање јаког контакта.

Мало о отпорности на пролазност

У свету електротехнике понекад немају баш пријатне слике - пластифицирану пластику на постројењу; спаљене или чак угљенисане проводнике; лепљење на све стране кашњења вишежилног кабла или жице, које су немарни електричари постављени испод заједничког вијка, без употребе подлошке. Све то сугерише да су "специјалисти" занемарили процедуру раскида. На крају крајева, није довољно само спојити кабл на уређај и успоставити везу. То је потребно урадити на такав начин да се минимизира вриједност пријелазног отпора и да се осигура поуздан контактни прикључак.

Шта је прелазни отпор? У суштини, то је као отпорник, где је одређена количина топлоте додељена. Ова вредност је директно пропорционална тренутном оптерећењу проводника. Што је већа топлота ослобођена, већа је вјероватноћа да се топи и сагори.

Према томе, примарни задатак за било коју електричну везу је да се постигне минимална вредност прелазног отпора. Међутим, то није увијек могуће из неколико разлога:

  • мали контактподручје;
  • метали су обложени филмом оксида;
  • компресија је недовољна.

Да би се ти узроци свели на минимум и сходно томе смањили прелазни отпор, измишљено је да се жице савијају са врховима.

типови савјета

Сада на тржишту електричне робе представљају велику разноликост - за вишежилне и једносмерне жице, за бакар и алуминијум.

бакар

Савјети за бакарне жице вишеструке цијеви су чврсте бакрене цијеви, у којима је једна страна спљоштена и има рупу за вијке. У овом моделу постоје две варијанте:

  • без превлаке (ТМ);
  • растворљив (ТМЛ).

Обележавање на таквим врховима је следеће: ТМ (ТМЛ) -ХХ -УУ, где ће на месту ХХ бити приказана вредност пресека проводника под притиском, а на месту УУ - пречник отвора за монтажни вијак. Довољно широк асортиман овог модела, може да стисне проводнике у пресеку од 2.5 до 240 мм. 2. Лудгел верзије се користе када електрични конектор мора имати повећану антикорозивну отпорност.

Није потребно прибјегавати зглобовима или чекићем како би се савијали ови савјети, потребно је користити посебан алат - крпице с хидрауличним или ручним погоном.

Са таквим врховима можете стиснути и проводник са једним проводником, али уз то морате обратити посебну пажњу на избор матрице за пресовање крпеља, јер ако не погодите величину, вена се распада.

Често су ови врховитипови се користе:

  1. За повезивање електричног штедњака.
  2. За уземљење разводних плоча од метала.
  3. Да би повезали кабловски вод на улазни прекидач.

Бакар са контролном кутијом

Овај модел савјета је мање уобичајен, много струје никада није достигло такав животни вијек, али још увијек морате знати о томе, барем за опћи развој. Означавање је праћено малим словом "о" - ТМ (о), ТМЛ (о). То је исти бакрени омотач, само у њему постоји контролни прозор кроз који се може видети да ли је проводник сишао на своје место.

Када инсталирате такав модел не можете применити компресију и лемљење. Жице се чисте од изолационог слоја, обрађују неутралним флуксом и убацују у врхове. Након тога, кроз контролну кутију у рукаву се улије растопљени усисивач.

Овај тип се сматра најодговорнијим, користи се само у производњи, па често они који су повезани само са кућним кућним инсталацијама не знају ни за постојање модела са контролном кутијом.

алуминијум

Ламиниране алуминијумске жице и каблови притиснути врховима од алуминијума. Означени су - ТА, апсолутно слични бакарној верзији, разлика је само у материјалу од којег су направљени, као иу минималном пресеку проводника (за алуминијумски опсег почиње са 16 мм 2).

Намотај проводника од алуминијума има једну малу нијансу. Пре уметања у рукавацморате их третирати кварц-вазелинском пастом. Он спречава формирање филаментног филма на проводнику.

У случају потребе за спајањем алуминијумског проводника на бакарну шунку у улазном расклопном апарату, користи се алумомедна верзија врхова (ТАМ). Овај модел има полу-бакарну верзију, полу-алуминијумску, спајајући оба дела један са другим због дифузије трења.

пин исолатед

Изоловани врхови су у основи рукав, чак имају скраћеницу НВВИ - врх рукавца игле је изолован. Изоловани крај жице се убацује у рукав и притишће се уз помоћ штампе. Због тога су живјели потпуно заштићени од оштећења, јер ће сада сав механички напор од вијчане стезаљке пасти не на њих, већ на слушалицу врха.

Метални део врха је направљен од електролитичког бакра. Споља има изолациону манжету од полиамида.

Нема ничега компликованог за употребу у НВС. Пре савијања жице потребно је очистити изолациони слој на дужини рукавца врха на њему. У ту сврху најбоље је не користити нож, већ посебан алат - Стрип. Пошто се ради о вишежилним жицама, тада кориштени нож даје превелику вјероватноћу да ће приликом уклањања изолације бити оштећено неколико жила.

Сада, са стране изоловане прирубнице, морате ставити голи проводник у врх,затим га уметните у одговарајући жљеб гриња и ухватите држач алата.

Изоловани врхови пружају интегрисану везу, тако да ако требате нешто рециклирати, морате одрезати рукав.

У ознаци МСВ постоје две цифре, од којих прва означава пресек проводника, а друга је дужина радног дела врха. Постоје специјалне двоструке главе НСВИ-2, које се користе у ситуацијама када је потребно истиснути два вишеструка проводника.

савијање врхова

Погледајте који видео алат се најбоље користи за обраду различитих врста терминала у овом видеозапису:

Као што видите, да би се користили врхови посебног ума и искуства није потребно, све се ради лако и брзо. Једино што ће вам требати су специјални уређаји - стриптизете и новчанице, али су доступне по цијени коју можете купити. У случају спајања проводника са више проводника, обавезно користите врхове, учините напајање што је могуће поузданије и безбедније.