Како положити суви зид на под

Да би завршни подови изгледали савршено, требало би да се побринете за његов темељ. Искусни градитељи и мајстори почетници често више воле суве плоче као грубу завршну обраду. То је због једноставног процеса инсталације и бројних предности. А ако се питате да ли можете ставити суви зид на под, сазнајте све нијансе овог материјала.

Предности и мане слагања ГЦЛ-а на поду

Избором између бетонске стезаљке и плоча ГКЛ морате узети у обзир предности и недостатке сваке од њих. Гипсана плоча има следеће позитивне особине:

 • Ниска цена
 • Нема пропуштања између прекривача, јер се сви радови изводе без течних смеса
 • Брзина монтирања и изравнавање пода сухозидом. За подове у соби од 20 квадратних метара. м ће бити довољно један дан
 • Мала маса сувих веза узрокује њену малу густину, што омогућава чак и кориштење дрвених подова
 • Не захтева никакво време пре завршетка завршне обраде. Пре завршетка радова може почети одмах након уградње сувог зида
 • У сувом завртњу можете инсталирати било који комуникациони систем, који их претходно затвара у цеви са наборима

Као било који материјал, суви зид има недостатак - мали избор завршних премаза. Не вјерујте мајстору који тврди да ће ГКЛ одговарати било којој врсти завршне обраде. То није сасвим тачно. Зато је вредно знати да ли је могуће поставити суву градњу на под са меканомоблоге

Мекано облагање (тепих) није у стању да заштити крхке сухе зидове од оштећења и одржава површину савршено равном. То је могуће само у одсуству било каквог механичког утицаја: оштре пете, падајући објекти и јаки ударци. На слову ГКЛ притисните довољно снажно да изазове деформацију. Да би се то избегло, вреди расподелити оптерећење по целој површини лима и ставити чврсти завршни премаз, као што су плочице, паркет и линолеум.

Када се утврди да ли је могуће на сувом зиду на поду, почети дјеловати.

Припремни рад

Након што сте утврдили да ли је могуће сушити гипсане плоче на поду, за максимално повећање животног вијека премаза, потребно је неколико припремних корака:

 1. Куповина квалитетних листова сухозида који су погодни за ове сврхе;
 2. Припрема бетонског пода за инсталацију темељним чишћењем површине, наношењем цементно-песковитог раствора за естрих и његовим потпуним сушењем. Ова фаза укључује и рад на изолацији. Најбоље опције су перлит и експандирана глина. Не стављајте суви зид на бетонски под без претходног везивања.

Полагање изолационог материјала врши се на полиетиленској фолији која ће заштитити бетонски под од паре. Сви делови филма пажљиво су причвршћени заједно. Сваки зид периметра се залијепи траком за хидроизолацију тако да се не сусреће са ГКЛ листовима. Ова операција се повећава извучна изолација собе.

Последњи корак је стављање експандиране глине на филм са његовим поравнањем са вођама. То ће повећати топлотну изолацију просторије и спријечити контакт сухозида са влагом која продире од сусједа.

У случају сухозида прилагођених климатским условима, мора се унети у просторију најкасније 12 сати прије почетка инсталације. У супротном, суви зид се може деформисати када га ставите.

Треба имати на уму да се сви радови морају обављати искључиво на нивоу.

Плоча сухозида отпорног на влагу је сасвим способна да одржи тежину одрасле особе, али да би се избјегла оштећења она мора бити смјештена на чврстој, крутој равнини.

Технологија монтажних радова на поду са ГКЛ

Након завршетка свих припремних радова, могуће је започети инсталацију. За рад ће вам требати електрична шаблона, одвијач и бушилица. Пошто није потребно кретати се дуж глина, рад почиње од улаза. Ако се не придржавате овог правила, удубљења ће остати на гломазном материјалу и морат ћете се поновно поравнати.

Након паковања првог слоја сувог зида отпорног на влагу на поду, његове ивице се темељито третирају посебним љепилом. Ово ће вам омогућити да једни другима додајете слова. Да би се обезбедила додатна тврдоћа, суви зид је повезан са површином пода дугим вијцима са кораком од 30 цм и рубом од најмање 3 цм.

Ако је предвиђена уградња другог слоја плоча сухозида,она мора бити постављена са запремином до 40 цм

Како лепљене плочице на сувом зиду

Залагање сваког успешног рада састоји се у пажљивом поштовању технолошких фаза и припреми за њега, закључак плочице у ГКЛ-у није изузетак.

 1. Шавови од гипсаних плоча

Пре него што почнете да постављате плочице, потребно је припремити суву градњу, постављену на под испод плочица, уклањајући је од прашине и прљавштине која се појавила током процеса полагања.

Шавови између плоча морају се малтерисати употребом сувог или готовог раствора за ту сврху. Када се појаве шупљине или храпавост, треба их одмах поравнати. Након потпуног сушења малтера, наноси се други слој.

Рад на брушењу можете започети након што је други слој потпуно сув. За то се користи брусни папир или брусна мрежа.

 1. Пример површине

Прикладно је нанети темељни раствор четком или ваљком. Да бисте побољшали чврстоћу листова, можете нанети слој у два слоја са интервалом од 45 минута. Облога се може покренути након потпуног сушења прајмера.

Након завршетка припремних радова могуће је поставити плочицу на површину, поступајући у складу са упутством:

 1. Потребно је припремити квалитетно решење, строго се придржавајући наруџбине на паковању са сувом мешавином;
 2. Раствор на површину ГЦЛ се наноси глатком страном двостране лопатице, али се дистрибуира на дентат;
 3. Полагање почиње од другог реда,материјал је фиксиран шинама;
 4. Претходно навлажени задњи део керамичких плочица. Наноси се танак слој раствора;
 5. Плочица се поставља на подмазани део сувог зида, контролишући његов положај уз помоћ конструкцијског нивоа;
 6. Затим, са напором, кликните на плочицу. Ако је раствор превише и почиње да делује, уклоните га шпатулом. Решење које је изашло у процесу рада мора се одмах уклонити;
 7. Сличне акције се раде са свим даљњим плочицама, убацујући крижеве између њих. Ово ће помоћи да се веза учини глатком;
 8. Полагање плочица на сувом зиду на поду врши се у редовима. Чим се један ред заврши, пређите на следећи корак док не дођете до области где желите да се изрезивање материјала;
 9. Сачекајте да се раствор потпуно осуши (најмање 48 сати), почните да шивате фуге.

На основу тога, завршни радови на сувом зиду су завршени, а сада ћете бити задовољни лепим, издржљивим и чак отпорним подом.

Слично томе, гипсани картон се поставља на под испод линолеума.