Утичнице за кухињу: како их исправно инсталирати

Електричне утичнице на надстрешницама изнад радне површине

У модерним кућама и становима, кухиња је просторија која је више него било која друга испуњена разним кућним апаратима. Из тог разлога, у кухињи, по правилу, у кухињи се монтира велики број електричних утичница, па ћемо, како ћемо добро урадити, без прибјегавања стручњацима, говорити у овом чланку.

Шта требате знати о кухињским утичницама


Излазне утичнице, дизајниране за различите нивое оптерећења

Положај утичница у кухињи има неке карактеристике:

 • због чињенице да у кухињи има воде и ватре, утичнице морају имати одговарајућу класу заштите;
 • локација излаза у кухињи је директно повезана са локацијом електротехнике и висином кухињског намјештаја;
 • у кухињи има доста места где можете пронаћи утичнице: радни сто, кухињски ормари.

Важно! Већина кухињских апарата има велику снагу. Овај фактор се мора узети у обзир приликом избора најбољих излаза како би се избегло пренапон.

Са инсталационог становишта, утичнице за кухињу су најлакше решење.

Утичнице овог типа имају одређене предности:

 • лакоћа уградње . У свим случајевима потребно је уништити зидове за постављање жица за напајање. Ово помаже да се избегну додатни трошкови новца и штеди време.
 • Једноставност употребе.Кухињске утичнице изнад главе су посебно удобнеслучај када се у кухињи инсталирају нови снажни електрични апарати. Много је лакше инсталирати утичницу преко зидне облоге, без кршења њеног интегритета.
 • Релативно ниска цена .

Постављање утичница у кухињи


Оптимална места за постављање утичница у кухињи, прилагођена за различиту опрему

Положај испуста у кухињи је директно повезан са локацијом електричних уређаја који ће бити прикључени на електричну мрежу.

Сва електротехника у кухињи може се визуелно поделити на три нивоа:

 • Нижи ниво. Има уградне апарате у доњим ормарима за кухињу: перилицу рубља, пећницу, штедњак. Кухињске утичнице изнад главе на овом нивоу се монтирају на висини од око 15 цм од нивоа пода. Забрањено је монтирати утичницу директно за електрични уређај. За сваки електрични уређај, који треба трајно укључити, потребна је засебна електрична утичница. Практична опција за фрижидер, машину за прање веша и машину за судове ће бити уградња надземних утичница са уземљењем.
 • Просечан ниво. Укључује технику која је инсталирана на радном столу: тостер, миксер, миксер. Типично, спољне електричне утичнице се инсталирају или непосредно изнад прегаче, или испод горњих ормара. Велика популарност добила је утичнице које се састоје од 3 или више локала.
 • Горњи ниво. Садржи електричне апарате који се налазе изнад: позадинско осветљење, капуљача. Моунтинг хеигхтУшице на горњем нивоу су око 10 цм од врха кухињских ормарића. Поред радног простора, потребно је запамтити и електричне утичнице на другим зидовима.


Шематски распоред кухињске опреме и оптимална места за постављање утичница испод њега

Одредите колико утичница требате једноставно монтирати у кухињу. Потребно је израчунати број електричних уређаја који ће се трајно инсталирати, односно стално ће бити укључени у мрежу, а онда ће се узети у обзир број електричних уређаја који ће се периодично користити, по потреби (миксер, блендер). На овај број потребно је додати од 2 до 5 тачака, а на крају ће бити одређен број утичница које ће бити потребно монтирати.

Након куповине неопходне опреме и материјала, могуће је започети радове инсталације. Процес монтаже електричних вањских утичница може се подијелити у неколико фаза. На Интернету, ако је потребно, можете пронаћи много фотографија и видео записа, који су детаљна упутства о инсталацији надземних утичница.

Пратећи једноставна упутства, можете да повежете своју спољашњу утичницу у вашој кухињи својим рукама.

Упутства за инсталирање рачуна продаје

Кухињске утичнице скривене врсте, интегрисане у радну површину радне површине

 1. Искључите напајање електричном енергијом на линији.

Прва и најважнија ствар је обавезно искључење кабла за напајање на утичницу. Лако је то урадити. У електричном алату, полуге аутоматских прекидача се померају у положај"Искључено". Стандардно, када је струја искључена, полуга је спуштена.

Шта би тачно машина требало да буде искључена, ако нису означена, може се одредити на практичан начин - искључити их један по један. У екстремном случају, можете искључити све. За осигурање, додатна провјера присутности напона на линији може се обавити уобичајеним индикатором фазе.

 1. Линија је потпуно одвојена од напајања, могуће је директно прећи на уградњу електричне енергије. Прво, морате отворити поклопац утичнице. Ово ће омогућити приступ држачима који држе спољашњи панел електричне утичнице. У многим моделима надземних утичница за приступ унутрашњости, једноставно одврните горњи вијак и уклоните поклопац.

Схема спајања кухињских утичница и прекидача топлоте

 1. Затим морате притиснути браву помоћу одвијача и одвојити предњу плочу и кућиште утичнице.
 1. Потребно је потпуно раставити уређај. Стандардна утичница за наплату у кухињи састоји се од три елемента: предњи панел, механизам утичнице и каросерија. Након уклањања плоче, утичница лако разуме ова три основна елемента.
 1. Сада је потребно обратити пажњу на локацију електричне утичнице на површини зида и на положај монтажних отвора на месту уградње.

Да бисте то урадили, потребно је да причврстите кућиште утичнице на положај уградње, да га поравнате строго хоризонтално и означите положај отвора за монтажу. Ако је електрична инсталација базиранаелектричним пројектом, онда локација електричне утичнице мора у потпуности задовољити захтјеве електричних пројеката.

 1. Причвршћивање базе подножја на раван.

Утврђује се мјесто постављања утичнице на авиону, могуће је причврстити подножје утичнице. У зависности од врсте подлоге која се користи и структуре површине на коју се монтира утичница, користи се одговарајући тип причвршћења.

Причвршћивање се може извести на више начина. Најчешћи тип причвршћивања је помоћу типле. Користи се за површине, како од дрвета тако и од бетона.


Повезивање кућне утичнице са скривеним кабловима

 1. Резање отвора у утикачу утичнице.

Утичница је опремљена практичним утикачем, који пружа неколико прихватљивих опција за пречник отвора за улаз каблова. Промјери су једнаки стандардним величинама заштитних валовитих цијеви за електричне инсталације. Након што је база фиксирана, потребно је пажљиво одрезати отвор у утикачу електричне утичнице.

Пречник рупе у утикачу могуће је резати без тешкоћа употребом обичног ножа за писање. Затим морате ући у ребро са жицом унутар електричне тачке.

 1. Имамо наборе са каблом за напајање у утичници.
 1. Увођење кабла у утичницу се врши, можете ићи на електричну утичницу. Да бисте то урадили, уклоните изолацију са жице и њежно очистите крајеве живе у дужини од најмање 10 мм
 1. Спајање жица намеханизма.

Повезивање механизма електричне утичнице врши се стављањем кабла под напоном на одговарајуће прикључке у боји.


Утичница са заштитним поклопцем монтираним на радној површини

Спојите фазну (белу) и нулту (светло плаву) жицу на спољне прикључке механизма спољне утичнице, а жица за уземљење је заштитна нула (жуто-зелена), у средини - средњи терминал, са одговарајућим ознакама.

Код неких модела надземних утичница једноставно ставите жицу испод стезаљке или избаците лук вијка из очишћене жице. У случају да се причвршћивање жица врши вијцима, онда је исправно и поуздано потребно из очишћеног дијела жице савити кружни гумб промјера нешто више од промјера вијка. Затим се прстен баца на носач и фиксира.


Секвенцијално повезивање три утичнице по електролину

У дрвеним зградама потребно је повезати три жива: нула, фаза и земља, који имају различиту изолацију боје.

Важно! Приликом повезивања два или више излаза на једну линију у низу, мора се имати на уму да ако један од елемената не успе, све наредне везе у кругу неће радити добро.

У ожичењу модерних зграда за повезивање терена уопште није тешко. Може се независно одредити жуто-зеленом бојом. У зградама старе зграде за уземљење може бити потребна помоћ квалификованог стручњака.

 1. Након повезивањаелектрични кабл излаз рачун у механизму, механизам је уграђен у седишту у стамбеном утичницу.
 1. Инсталација утичнице предњој плочи на своје место. Панел је сигурно причвршћен завртњима.

Цео процес инсталације електрична утичница рачуна завршено, тако да можете да укључите далековода и проверите функционалност новог утичнице.


Фазни веза са утичнице

Руке повезати спољни медиј у кухињи није тешко.

у току склапање рачуна утичницу у кухињи се увек сећати важну функцију: утичница монтиран забрањен у непосредној близини грејања и грејних тела, укључујући плоче, као иу местима кухињама у излаз воде може продрети.

Продајна места изнад главе кухиња по потреби може лако уклонити. Рупе после уклањања, осим оних направљен од вијака на авион да радим, па размислите о томе шта они покривају, није потребно.