Преглед лучних профила за монтажу гипсаних плоча

Недавно, савремене поправке све више прибјегавају дизајну врата у облику лукова од гипсаног картона. Лучне конструкције су данас посебно популарне. Они могу да служе као врата или да буду део суве зидне преграде функционалног и декоративног плана.

Поред тога, данашња комплексна дизајна укривљеног плафона није мање популарна. Да бисте створили лук или плафон за завесе, требаће вам не само специјални алати, већ и материјали.
Изградња таквих сухозидних конструкција захтева присуство посебног металног или полу-стабилног профила - лучног профила.

О различитости

Приликом конструисања разних уређаја сухозида, посебно лукова или кривудавих конструкција, оквир се увек монтира. Главни елемент сваког оквира је метални профил.
На савременом тржишту грађевинарства можете пронаћи следеће типове профила:

 • водич. Из њега се формира основа оквира по ободу инсталационих радова;
 • је стабилан. Овај профил се користи као стабилизација целог уређаја за сушење гипсаних плоча. Они такође формирају скакаче;
 • Плафон. Такав профил се користи при изради спуштеног плафона из сухозида;
 • унутрашње преграде. Овај профил се користи само у ситуацијама у којима је предвиђено стварање лукова, полупроизвода и других кривудавих или коврчавих структура.

Као што видите, типови металних профила су најразноврснији и користе их само за формирање бетонских сухозидних уређаја.Ако не користите профил, једноставно није могуће направити неке ставке.Данас је светски произвођач сухозида и свих сродних материјала за уградњу и декорацију немачка фирма Кнауф. Компанија Кнауф се бави производњом свих горе наведених типова профила. Истовремено, квалитет производа остаје на доста високом нивоу већ дуги низ година. Истовремено, домаћи произвођачи се приближавају нивоу квалитета Кнауф-а, а неки произвођачи су чак и на истом нивоу са њим. Стога, приликом избора произвођача производа за поправку, морате се руководити сопственим преференцијама и финансијским могућностима.

Обратите пажњу! Ако су суви зидови и завршни материјали (кит, итд.) Које производи Кнауф, онда су све врсте урамљених елемената, укључујући и лук профил, најбоље купити исту марку.

Именовање само једног

Стварање лукова и других фигурираних елемената из сухозида нужно захтијева посебан производ који може имати закривљени облик. Овде је идеално и једино исправно решење да се користи лучни профил.
Користећи у свом раду, лучни профил ће омогућити чак и новајлији у конструкцији да направи прекрасан лук или полукружни, избегавајући оштећења на гипсаним плочама. Страх је не носити се са целокупним обимом рада који плаши љубитеље градњеод стварања лучних врата у њиховој кући, као и од зидних завјеса или спуштених плафона.
Лучни профил (од Кнауфа или других произвођача) дизајниран је како би се олакшало склапање криволинијских и закривљених конструкција чак и за љубитеље градитеља.

о производу

Лучни профил је носач или елемент оквира за вођење који вам омогућава да направите криво-линије.Увек се користи у ситуацијама када је потребно створити облик или само благо закривљену површину.
До данас постоји неколико типова таквог елемента оквира:

 • металик. Је јачи производ. Због тога се најкрупнији метални елемент најчешће користи у монтажи лучних конструкција и завеса;
 • пластика. Мање чврст, али флексибилнији профил. Требало би да се користи у ситуацији у којој није планирано да има велико оптерећење и да је само потребно доставити образац.

Производ, без обзира на материјал од којег је направљен, може имати готово било који облик. Али овде треба знати да такви производи компаније Кнауф имају различите величине.

Обратите пажњу! Што је већа закривљеност стварања, већа је величина купљених производа.

Споља, производ има сличан изглед с другим профилима, али постоје неке разлике. Кнауфов метални лук профил има посебно слабљење, као и отворе и прорезе. Због свог присуства, производ се може савити и прихватитибило који потребан образац. Овај профил се лако може склопити у глатки лук или полукруг са кругом. У исто вријеме могуће је савијати не само изнутра, него и извана. Због тога ће формирање лука и других закривљених уређаја бити лако и врло брзо. Главна ствар је да се производ поправи у правилном положају.
Димензије лучног елемента оквира не разликују се од стандардних параметара њених нефлексибилних дијелова. Али овде, као и за друге типове профила, постоји димензионална серија. Дакле, имате могућност да покупите оне величине које су потребне у одређеној ситуацији. Запамтите да су димензије елемента оквира у потпуности у складу са његовом крутошћу.

варијанте производа

Лучни или профилисани профил за израду лукова од гипсаног картона или полу-језгара, произведених од стране Кнауф-а, може бити следећих типова:

 • водич (УД или УВ). Он има исту намену као и нефлексибилни водећи профил;
 • стационарни или носач (ЦД);
 • директно за унутрашње преграде.

Приликом израде уређаја за огибљење стропова, најчешће се користе сви ови типови елемената оквира.
Производи имају стандардне величине и могу бити у дужини од три или четири метра. Међутим, главна разлика између њих је дебљина која се користи за производњу метала.
Сви метални производи Кнауф-а произведени су у складу са ГОСТ-ом.Технологија хладног ваљања се користи у производњи помоћу опреме за савијање профила.Као сировина користи се танки челиктраку Дакле, производња висококвалитетних производа.
Метод производње овде је што је могуће ближи производњи стоичких профила за суву градњу. Због тога се његове димензије поклапају по ширини и висини са носивим шинама. Коначни производ, за разлику од ЦД елемента, има још више рупа и резова.

параметри продукта

Као и сваки други производ, коврчави профили имају одређене техничке параметре:

 • ширина - 62 мм;
 • висина - 27 мм;
 • дужина - 3-4 метра;
 • полупречник конкавног савијања - не мањи од 50 цм;
 • полупречник конвексног савијања није мањи од 100 цм

Кнауф нуди и заобљене производе који су намијењени за израду купола и других облика или заобљених облика на спуштеним строповима.

апликација

У многим областима поправке ентеријера користи се лучни или профилисани профил.Сличан оквирни елемент ће вам омогућити да креирате следеће дизајне:

 • фигурирани спуштени плафон;
 • лукови и полукракови;
 • закривљене преграде, које дјелују као декоративни или функционални дизајн просторија;

Поред тога, овај профил се користи за стварање:

 • конкавних и закривљених површина;
 • направе у облику куполе;
 • разни облици (кругови, полукругови, цвијеће итд.);
 • таласасте и испрекидане линије.

Употреба овог профила омогућава вам да извезете степенице за вијке, извршите колекцију унутрашњих потпуних преграда и створите украсне елементена зидовима или плафонима на типу закривљених или конвексних ниша и још много тога.

Овај профил ће се примијенити на облоге дизајна са свим сухозидним плочама (обични, водоотпорни, ватроотпорни и ватроотпорни).
Употреба коврчавих профила има многе предности:

 • инсталација се обавља уз минималне привремене трошкове;
 • значајно поједностављење уградње у радовима у смислу чињенице да се овај оквирни елемент треба правилно причврстити само у састављеној конструкцији;
 • инсталација не захтева присуство посебних знања у конструкцији;
 • инсталација се може обавити независно. Штавише, довољна је само једна особа;
 • способност да се лако конструишу различити коврчави елементи и кривочелни уређаји.

Уз помоћ Кнауф производа, можете брзо и без икаквих проблема створити било какву градњу сухозида, укључујући и лук. Али у ту сврху потребно је јасно знати сврху свих елемената оквира. Издужен профил, ако се правилно користи, биће одличан асистент, а ваш стан ће се на тај начин трансформисати на најбољи начин.