Топлотна пумпа са својим рукама из старог хладњака: 5 фаза

Сакупите топлотну пумпу сопственим рукама је сасвим доступно свима.За власнике приватних кућа, увек постоји акутно питање грејања куће. Можете користити централно гријање на гас или воду, али можете истражити и друге опције. Ова алтернатива је топлотна пумпа. Можете се спасити уз помоћ самосталне зграде, користећи стару технику.

Принцип рада и схема топлотне пумпе

Топлотне пумпе могу радити из природних извора енергије. Уређај обезбеђује топлоту без дизела или чврстог горива.

При уградњи система гријања главну улогу има топлинска пумпа. Њена конструкција захтева посебну пажњу.

Пумпа сама не може да обезбеди топлоту, она је једноставно пренесе у кућу. За то је потребна мала количина струје. Довољно да имају топлотну пумпу и екстерни извор енергије за грејање зграде. Пумпа ради супротно од фрижидера. Топлота се скида са спољне стране и одлази у просторију.

Топлотна апсорпција црпи енергију из земље, воде или ваздуха

Схема топлотних пумпи:

 1. Компресор - елемент средњег система;
 2. Испаривач - елемент преноса енергије ниског потенцијала;
 3. Вентил чока - помера фреон у испаривач;
 4. Кондензатор - хлади расхладно средство и даје му топлину.

У почетку се енергија ослобађа из природних извора и улази у испаривач. Затим се топлота преноси на фреон. У компресору, расхладно средство је изложено високом притиску и његовој температуридиже Онда Фреон иде до кондензатора, где се враћа у систем грејања. Расхладно средство се враћа у испаривач, гдје се процес понавља.

Топлотна пумпа са грејањем из фрижидера: фазе стварања

Топлотна пумпа је прилично скуп уређај. Али ако желите можете да направите свој уређај са старим фрижидером или клима уређајем. Хладњак у свом систему има два неопходна дела за пумпу - кондензатор и компресор.

Фазе монтаже топлотне пумпе из хладњака:

 1. Прво се монтира кондензатор. Изгледа као валовити елемент. У фрижидеру је постављен од позади.
 2. Кондензатор мора бити постављен у чврстом оквиру, који одржава добру топлоту и толерише ефекат високих температура. У неким случајевима потребно је резати контејнер тако да се кондензатор може без проблема уградити. На крају инсталације, капацитет је заварен.
 3. Затим долази инсталација компресора. Неопходно је да је јединица у добром стању.
 4. Функција испаривача обавља се обичном пластичном бачвом.
 5. Када је све припремљено, потребно је спојити елементе између њих. У систем грејања, измењивач топлоте је причвршћен са ПВЦ цевима.

Пре него што направите топлотну пумпу, потребно је да останете на две тачке - која је јединица и какви су принципи рада

Тако се испоставило да је то топлотна пумпа која је сама направила. Ослобађање фреона треба да обавља професионалац, јер течност није лака на послу. Поред тога, потребна је посебна опрема за пумпање.

Топлотне пумпе одСтари кућни апарати су одлични за гријање малих просторија у пословне сврхе.

Хладњак може да ради као радијатор. Мораћете да направите два улаза за ваздух, који ће осигурати његову циркулацију. Једно повлачење траје хладан ваздух, други - топли.

Типови топлотних пумпи: нијансе рада измјењивача топлине фреон-вода

Природни извор енергије може бити систем бушотинског типа, подземне воде или воде. Свака опција је јединствена. Различит принцип рада и инсталације.

Када је извор енергије извор, потребно је избушити одговарајућу рупу у земљи. На извору од 1 м можете добити енергију од 50-60 В. За нормалан рад топлотне пумпе потребно је 20 м.

Карактеристике енергије из бунара:

 1. Главне предности су компактност и висока топлинска снага;
 2. Минус - потешкоће у бушењу бунара.

Када је земља извор топлоте, цев пада на дубину испод нивоа замрзавања земље. Можете ископати темељну јаму или ров за полагање цијеви.

За нормалан рад топлотне пумпе потребна је цијев од 35-50 м

Ископавање енергије из земље је прилично тежак процес, који захтијева велику површину која неће бити доступна за експлоатацију.

Ако су резервоари у близини, онда можете ставити цијев у извор воде. Главни захтев је довољна дубина. У 1 м 2 воде можете добити 30 вати енергије. Да би се цијеви причврстиле на дубину, на њих је прикључен терет.

У неким случајевима, као извор, користе севаздух Ова пумпа садржи расхладно средство. У овом случају, фреон из фрижидера одговара. Супстанца узима топлоту из ваздуха и даје просторију.

Контролер за топлотну пумпу и друге елементе водоводног система

Цеви се постављају у најближу воду на довољној дубини. Важно је да вода не замрзне у потпуности. Кондензатор се прикључује на кућни систем гријања. Сам рад има 4 фазе.

Фазе пумпе вода-вода:

 1. Расхладно средство добија топлоту из спољног извора, загрева се и кључа;
 2. Фреон у облику гаса улази у компресор, где се сабија под притиском;
 3. Пренос топлоте у систем грејања, расхладно средство поново узима текуће стање;
 4. Фреон се враћа на почетну позицију и спреман је да прихвати топлоту.

Индикатори инструмента контроле помашу да се крећу у различитим ситуацијама

Главна ствар у овом систему је компресор. Фреон неће моћи самостално сакрити ако је кућа висока температура. То ће захтијевати повећани притисак, који ће извршити овај елемент.

Тако да топлотна пумпа преузима спољну топлоту, додаје сопствену, и такође се загрева у компресору. Извор воде се хлади, а кућа се загрева. Аутоматизацију рада гарантује контролор. Сви подаци су означени на сензорима за притисак и температуру.

Како направити топлотну пумпу властитим рукама из старог хладњака (видео)

Топлотна пумпа има једноставан принцип рада. Обрада постојећег сплитског система захтијева посебна знања, али можете извући енергијуприродни извори. Могу добро послужити, земљиште, резервоар, зрак.