Топли под у вијку: идеална дебљина вијка за водени електрични под, што је боље пуњење од састава, како израчунати висину сувог повлачења

Топли подови су популаран систем за главно и алтернативно грејање просторија. Дизајн доприноси равномјерној расподјели топлине, задржава природну влажност зрака и не зачепљује простор.


Карактеристике и уређаји

Затезање је слој посебног раствора или бетона. Он служи као основа за декоративни премаз и место где се налазе грејни елементи конструкције топлог пода. Такође, естрих обавља и функције поравнања и стабилизације, које зависе од века трајања и видљивог изгледа подне облоге.

Предности овог инсталационог система грејних уређаја укључују апсолутну пожарну и еколошку безбедност конструкције, потпуну аутономију и могућност самосталног регулисања температурног режима, дугог животног века и ефикасности.

Мање је смањење висине просторије због нивоа пода.


Дизајн "топлог пода" може имати другачије извршење:

  • кабл;
  • вода;
  • термоматозни;
  • инфрацрвено.

Водоводни систем је мрежа цијеви које су повезане колектором, који је одговоран за проток топле воде кроз цјевовод, опремљен топлинским сензорима и релејима.

Грејање каблова је представљено у виду електричне жице која је затворена у редовима, а која ради на принципу претварања електричне енергије у топлоту.
Термоматски систем је танак филм са лепљеним ипричвршћена унутар грејних елемената, која има ролну. Инфрацрвени грејач је такође изведен у облику танког платна, што је најефикаснији и најиздржљивији систем грејања.

Међутим, у вијку се не пуни, већ се налази изнад њега, одмах испод декоративног поклопца.


Топли под је листна торта у којој су два доња слоја хидро и топлотна изолација. Следећа је ојачана мрежа и термички елемент, а конструкција завршава решење бетона или посебне мешавине за поравнање. Слојеви могу варирати у зависности од стања храпавог пода и потребе за употребом средства за хидроизолацију. Да, нема потребе за електричним системом за гријање, а уз присуство великог броја дефеката у доњем поду испод топлотног изолатора се улије додатни слој за изравнавање.


Посебну пажњу треба посветити дебљини отопине. Требало би да буде исто у целој просторији. То ће осигурати равномјерну расподјелу топлине и висококвалитетни пријенос топлине. Превише танак слој ће довести до лошег загревања везе, бржег преноса топлоте и пуцања површине. Дебели слој је такође неприхватљив. Он ће задржати топлоту и неће је испустити.

За топли под, водене конструкције, оптимална дебљина естриха је 6-7 цм, а 3-5 цм од њих треба бити изнад цевовода.

Када се поставља термоелемент, дебљина треба да одговара три центиметра, а за термоматски системдовољно да буде један и по центиметар.


Типови и састав

Хулахопке су суве, полу-суве и влажне. Сува кошуљица је шперплоча, плоче од сухозида и плоча за бријање. Мокри и полусухи тип се користи за постављање система подног гријања.


Влажни естрих се прави од мешавине цемента са песком и шљунком, раздвојен водом до жељене конзистенције. Понекад се у раствор додаје мало иловаче и шљунка. Цементна ознака за припрему раствора треба да има цитат који није нижи од М300. Уместо песка, боље је користити пражњење: он ће обезбедити већи захват и спречити прскање и прскање. Приликом припреме композиције неопходно је користити пластификатор у прорачуну једног литра по квадратном метру, који се улива у подручје, чиме ће се коначна дебљина естриха смањити до три центиметра. Цементни плашт је погодан за све типове топлих подова.


Полусухи естрих се изводи сувим мјешавинама и не захтијева прелиминарно изједначавање сполног дијела. Када је сува, нема пукотина и не долази до скупљања или деформација. Једва да је таква композиција много бржа од бетона, а кратак период хватања и мала количина потребне течности спречава проток раствора на доњем спрату.


Полусухи и мокри естрихи су плутају и непокретни. Прва врста се користи у случајевима када је потребно полагање топлоте и хидроизолације. Као резултат, слој нема директну адхезију ни на под, ни на подзид Дебљина таквог пода не би требала бити мања од 3,5 центиметара и имати вишеслојну структуру. Плутајући вијак се такођер користи за испуњавање површине звучно изолирајућег материјала, који се састоји од минералне вуне и покривен је водонепропусним филмом на врху.

Стационарни естрихи се формирају без употребе изолације.


Лепак за плочице се користи као кошуљица за монтажу електричног пода испод плочице. Добро се слаже са површином и брзо се суши. Ако је потребна поправка, ова врста естриха је много једноставнија од бетона.


Шта је боље?

Приликом одабира типа спојнице, морате се руководити типом пода, наменом просторије и типом система гријања. Бетонски естрих је погодан за све врсте топлих подова. Предност такве кравате је отпорност на влагу, трајност и могућност употребе у било којој врсти простора. Састав бетона се може наносити на већ постојећи груби под и на тло. Минуси укључују опасност од пуцања, раслојавања и повлачења бетонских подова из базе, као и потребу за редовним влажењем водом 3 недеље до потпуног сушења. Завршни премаз може бити запечаћен тек након стврдњавања естриха.


Гипсана кошуљица је полу-сува због мале количине течности потребне за припрему. То је самонивелишна смеса која се веома брзо суши и стврдњава. Користи од ове кравате нису потребнеслагање ојачане мреже и пред-темељне површине. Слој премаза може бити мањи од три центиметра. Због порозне структуре полусухе, кошуљица обезбеђује високу топлотну и звучну изолацију просторије.


Самонивелишне смјесе се лако припремају, еколошки су прихватљиве и имају глатку и сјајну површину након потпуног сушења. Погодан за све врсте топлих подова. У циљу побољшања пластичности и спречавања пуцања у саставу сувих мешавина укључују се адитиви у облику влакнастих влакана и модификатора. У минусе спада и пребрзо заустављање решења.

Као резултат, препарат треба припремити у малим порцијама, који се могу користити у року од једног сата.


технологија слагања

Прва фаза радова на инсталацији пода треба да буде припрема радне површине. Да бисте то урадили, затворите раствор са великим празнинама и с времена на време, и очистите груби под од смећа и прљавштине. Тада је пожељно покрити површину слојем премаза. То се мора урадити приликом сипања бетонских подова. Ако соба укључује инсталирање тешког намјештаја, тада ћете морати користити арматурне мреже и адитиве из великих фракција. То треба урадити тако да се у будућности површина пода за пуњење не просије или разбије.


Ако је под прекривен системом за гријање воде, потребно је формирати деформационе шавове. Ако површина простора прелази 10 квадратних метара. м, онда се шавови изводе према пројекту ограде. Периметар собе би требао битиСтавите влажну траку која је дизајнирана да ублажи ширење сувог слоја. Затим морате покренути пробни рад система "топлог пода" и провјерити непропусност цјевовода. Инсталација накнадно рефлектује слој који спречава топлотне губитке.


Ојачана мрежа се може поставити као под да рефлектује екран испод цијеви и монтира се у горњем слоју естриха у случају велике дебљине бетона. Затим наставите са припремом раствора. За рад у стамбеним просторијама неопходно је користити ознаку 150, а за индустријске објекте 300 ће се уклопити.

Такав састав има боље показатеље снаге и преноса топлоте у поређењу са цементно-песковитом мешавином.


Приликом припреме раствора неопходно је строго поштовати пропорције компоненти. То ће спречити пуцање, скидање и бојење осушеног пода. Однос 1 дијела цемента и 6 дијелова повлачења је оптималан. Када се користи песак и шљунак, 1 део цемента узима 4 дела дробљеног камена и 3,5 дела песка. Треба напоменути да са вишком шљунка површина осушеног пода неће бити довољно глатка.

Да би се побољшала пластичност композиције у раствору уз мешање са потоњим дода се пластификатор, у који можете узети течни сапун. Раствор спреман за јело изгледа као павлака. Често се користе стаклена влакна или арматуре. Они се додају у решење иомогућиће вам да користите без употребе арматурне мреже.


Пуњење треба обавити из далеког угла просторије. Раствор треба благовремено поравнати са сечивом и, по потреби, уклонити вишак. Пре затезања, потребно је затегнути арматурну мрежу. Ово ће уклонити ваздушну шупљину.

Максимална дебљина естриха за подове топле воде не смије прелазити 11,5 цм, од чега се 5 цм наноси на грејач, 1 цм раствора - испод цеви и 3 цм - изнад њих. Приликом сипања бетона потребно је газити или гурати посебан вибратор. Ово ће помоћи да се ослободе мехурићи ваздуха, што ће додатно спречити стварање шупљина. Дебљина саме цијеви је 2 цм, а након потпуног сушења, које се одвија за најмање 30 дана, могуће је укључити и гријање.


Пуњење пода кабловским и термоматским грејачем врши се помоћу ојачане мреже, која је постављена и потребна за причвршћивање кабла. У супротном постоји опасност од трептања жице. Изглед кабла треба да буде равномеран, избегавајући оштре ивице и шарке жица. Кабл и термомат не смију доћи у контакт са топлотним изолатором. Дебљина кравате је мања од дебљине воденог ступца, због мале дебљине кабла или термомата, то је од 5 до 10 цм

.


Дебљина од 7 цм се сматра оптималном, што се објашњава чињеницом да сувише танак слој штеди мање акумулиране топлоте, због чега ће гријач морати бити чешће укључен.Термомат се може поставити на и изнад кравате, али дебљина слоја преко грејног елемента не може бити већа од 2 цм

.


Подови морају бити изведени преко светионика. Они су неопходни за висину водилице за излијевање и могу представљати и колоне алабастера и фабричких производа. Након почетног хватања, бљескалице се пажљиво скидају са бетона шпатулом, јаме из њих се навлаже и напуне отопином. Као сушење бетонски под је подвргнут редовном влажењу и нивелирању, који се изводи са стругачем. Након уклањања свих вишкова и неравних терена, површина је поравната са специјалним рендером. Траку за демпер се уклања ножем.


Правила за пуњење саморазливајућих гипсаних смеша су иста као у примени конкретног решења, али је технологија поравнања нешто другачија. Одмах након пуњења, целу површину треба обрадити игличастим ваљком. То ће ослободити зрачне мјехуриће и спријечити појаву празнине. Свјетионици треба брзо уклонити све док се отопина не ушије. За то користите посебну млазницу на ципелама у облику дугих трња. Након сушења површина гипса не захтева влагу и брушење. У гипсаним смјесама врло кратко вријеме сушења, тако да се декоративни премаз може закључити већ два дана након завршетка радова.


фаулт

Ако, након сушења раствора, постоје пукотине у опоравку, потребно је хитно узетиповршински поправак. Пукотине могу узроковати неравномјерно загријавање пода, у којем ће се појединачна подручја осјећати прегријана. То ће довести до брзог отказивања електричног система. Прекидање технологије кухања отопине ​​и присутност пропуха тијеком сушења пода може довести до стварања пукотина. За равномјерније сушење бетонске подове треба обложити пластичном фолијом.


Да би се поправио под, потребно је уклонити материјал из пукотина и скинути га помоћу усисивача. Затим требате навлажити продубљивање и мијешање са свјежим раствором. Након сушења потребно је очистити и брусити оштећено подручје. У случају јаког одвајања, отицања и значајних пукотина, цијели слој се мора одмах раставити и поновно излити.


Корисни савети и препоруке

Да би систем "топлог пода" трајао дуже време, а премаз се не деформише и одржава видљив изглед током животног века службе, треба узети у обзир неке тачке:

  • Приликом постављања електричног пода у купатилу, потребно је уземљење. Ово ће учинити употребу дизајна потпуно сигурном;
  • Пре цртања пуњења треба нацртати детаљан дијаграм локације цеви или кабла. Ако је потребно, поправка ће омогућити отварање потребне површине и ограничити локалну поправку;


  • термоматски и инфрацрвени системи за грејањеПолажу се или на естрих или у љепило за плочице. Дебљина слоја треба да буде минимална, а предњи део структуре филма треба да буде остављен да није поплављен;
  • за армирање је потребно користити металну решетку за дебели слој и влакнаста влакна за танки слој.


Полагање топлог пода и формирање естриха може се обавити независно. Компетентним приступом и усклађеношћу са инсталационом технологијом моћи ће се добити равномеран и чврст темељ за декоративни премаз, при чему се рјешава проблем главног или додатног гријања.

Погледајте следећи видео о томе како правилно попунити под.