Топли подови и минуси

У посљедњих неколико година, људи све више и чешће инсталирају своје домове подним гријањем, преферирајући електричне или водоводне инсталације. Вероватно је за сваког потенцијалног корисника оваквог грејног елемента занимљиво знати који има топли под плус и минус. О томе ћемо говорити у нашој публикацији.

Уређај унутрашњих система за грејање

Прије него што говоримо о предностима и недостацима топлог пода, морате разумјети што се уопће догађа. Дакле, није сувишно упознати се са општим карактеристикама овог уређаја, његовом имплементацијом и могућностима. Када схватите о чему се ради на топлом поду, чије су рецензије сасвим различите, сами можете процијенити предности и недостатке ове инсталације.

Дакле, међу разноврсношћу таквих грејних јединица, могуће је издвојити само двије категорије - електричну и водену. А ако ово последње постаје све разумљивије, оне функционишу на рачун циркулације топле воде кроз цевовод положен на површину пода, онда су електрични блокови подељени у неколико подврста, које карактерише тип термичког елемента:

  • термомати;
  • грејни кабл;
  • извор топлоте са инфрацрвеним филмом.

Ради се о овим моделима еклектичког уређаја топлог пода, одговори су обично подијељени. Погледајмо детаљније сваку од ових опција.

Извор грејања каблова

Одмах потребнода појаснимо да као расхладно средство није једноставан кабл, који смо користили за полагање струје у кући. Ово је специфичан материјал, где се због циркулације струја јавља претварање електричне енергије у топлоту.

Скривене грејне јединице са сличним термалним елементом су једноставно распоређене. На слоју топлоте и паре, изолованом бетонском мешавином, по посебној шеми поставља се кабл, који се додатно фиксира помоћу цементног малтера. Приликом рада долази до трансформације електричне енергије у топлоту, због које, када кабл пролази кроз струју, почиње да издваја топлоту која прво загрева цементну основу, а затим декоративни премаз, који може бити плочица, ламинат, паркет и .п

Што се тиче недостатака овог типа гријача, онда, према мишљењу стручњака, он сам - потребу за обављање прилично гломазних спојница, чија дебљина не би требала бити већа од 30-40 мм. Ово, заузврат, узрокује подизање пода, што је неприхватљиво у становима са стандардним плафонима од 260 цм.

термички термометри

Прегледи овог топлог пода су углавном позитивни. Основа ове варијанте је и расхладно средство за каблове, али за разлику од претходне верзије има нешто мањи пречник, а такође није монтиран као посебан елемент. Танка гријаћа влакна су већ затворена са неколико слојева посебног платна, за које нема потребе да се пуни дебела бетонска база. Типично, термички ефектипостављене на подну површину, на врху које ће бити декоративни премаз. Према томе, као везни елемент за причвршћивање у овом случају, користи се лепљиви композит дебљине не веће од 10 мм.

Инфрацрвени грејачи филмова

У овом случају, као носач топлоте, дјелује посебна филмска база у којој се налазе проводни елементи. Дакле, када струја тече, филм почиње да емитује инфрацрвено зрачење. Ова опција је добра јер је на првом мјесту гријање пода и сви који се налазе у просторијама објеката - зидни плафони, намјештај итд. Потоњи постају додатни извори топлоте, изолујући од себе секундарну топлоту. Такав систем је најнапреднији и напреднији, монтиран директно испод подне облоге.

ВИДЕО: Карактеристике инсталације ИР система

Предности система подног грејања

Структура ТП система под плочицом

Прије свега, очигледне предности ове опције гријања пред традиционалним зидним радијаторима вриједи споменути. А главна ствар коју желим да кажем је да обезбедим пријатне температурне услове за подну површину. Тако, док је батерија у погону, ваздушне масе које су у контакту са њим се загревају, након чега се топли ваздух усмерава према горе. Када се охлади, она се спушта и чим достигне ниво радијатора, поново се загреје и подиже. Као што видите, необична циркулација не обезбеђује загревањеподне површине. Док у случају скривеног извора загрејан ваздушни токови почињу да се крећу директно са површине, што обезбеђује најудобније услове за наша стопала.

Још једна неоспорна предност таквих чворова је подручје загријавања, јер батерије само загријавају простор око њих, а скривени топлински елементи јамче равномјерно загријавање цијелог простора.

Сада ћемо говорити о предностима и недостацима скривених система грејања. Мали недостатак је да је оптимална температура за особу 25-28 ° Ц. Помоћу термалног блока површине изводи се загријавање доњег дијела просторије на висини до једног метра. Затим загријане ваздушне масе почињу постепено да се охлађују, што се одликује донекле хладним условима у горњем делу просторије. Међутим, треба напоменути да таква подјела не изазива нелагоду за људе који живе у таквим просторијама. Осим тога, ако се таква опрема користи као додатни извор, онда такав недостатак уопште неће бити приметан.

Велика предност скривених грејних јединица је могућност регулисања температурних услова у просторији. Ако је потребно, можете у било ком тренутку, како смањити температуру, тако и повећати.

Важно у брзини загревања и одржавању удобних температурних услова у просторији биће материјал декоративног премаза, као и предмети намештаја који се у њему налазе. Да, такви блокови неће бити ефикасни акоПоврх тога, то ће бити крпе са лошом топлинском проводљивошћу: линолеум, тепих, итд. Стога, у вријеме пројектовања локације размислите о овим предностима и противницима и одлучите који материјал је најбоље примијенити како бисте избјегли губитак топлине.

Једна од главних предности скривених гријача је њихова сигурност. Такве инсталације нису опасне и не могу проузроковати штету, као у случају класичних радијатора који се могу спалити.

Поређење различитих унутрашњих грејних јединица

Важно је напоменути да је упоређивање грејача различитих система једноставно и истовремено изузетно тешко. Закључак је да је употреба таквих грејних јединица веома разноврсна и да у неким случајевима недостаци који су својствени грејном блоку могу бити неоспорна предност приликом пуштања у рад.

Дакле, минус кабловских електричних система је потреба за уградњом додатног широког вијка. Међутим, недавно се овај конструктивни елемент може превазићи са пројектне тачке гледишта, на пример, да се изврши на његовој контури осветљења, представљајући скелу у облику подијума. У принципу, постоји много опција да се овај минус плус топао под.

Следеће што бих желео да напоменем је да извор кабла, у поређењу са термоматом, троши много мање енергије при једнаким радним условима. Ово је посебно уочљиво када се такви гријачи користе у увјетима високе влажности или за гријање балкона. У случају термичких тепиха, потрошња енергије може да варира од скородва пута

митови

  1. Неки корисници сумњају у прикладност инсталирања подног гријања, који је у заточеништву митова. Дакле, прва је висока електромагнетна радијација, која доводи до развоја рака.

Електромагнетно зрачење у топлим подовима, као иу било ком другом кућном апарату, укључујући електрични чајник, је доступно, али је толико мало да је једноставно бесмислено тврдити његов утицај на здравље. Ако и даље желите да се заштитите, изаберите кабл са два проводника за грејање.

  1. Други мит се односи на квалитет ваздуха у просторији, који се, због сталне циркулације топлих маса, стално испушта, у просторији је присутна прекомерна прашина, а све то заједно доводи до разорног утицаја на здравље.

За контролу температуре у просторији, инсталиран је термостат, којим можете смањити и додати ступњеве. Што се тиче исушеног ваздуха, овај проблем се подједнако односи и на радијаторе, тако да морате обратити пажњу на влагу одвојено.

ВИДЕО: Топли под - за и против