Како направити топли под у купаоници

У купатилу, очигледно једина соба у стану, под мора нужно бити топао. Зашто? Због много разлога!

Купатило је мјесто високе влажности, тако да вода не започиње своју деструктивну акцију на спојевима подне или зидне плочице, на мјестима гдје се умиваоник и када се спајају са зидом, у тешко доступним угловима под намјештајем и цијевима, треба брзо испарити са површина.

Чак и прецизна домаћинства могу прскати воду, прати у уском судоперу без бочних страна, сипати локве воде на под, остављајући напуњено купатило, допуштајући одвод воде тече кроз завјесу или из тијела приликом туширања.

Зашто купаоница има топли под?

Много је угодније одмарати се ујутро или у опуштеном стању увече и ноћу ићи у купаоницу гдје под зрачи угодном топлином. На овом месту, било би пожељно да останемо дуже, мирно испуњавајући потребе: хигијенске, природне, доносећи лепоту.

Ово је значајно за оне који имају малу децу у породици и тек почињу самостално да користе купатило и првобитно су се навикли на меке и топле осјећаје који су навикли да се доведу у ред уз јарко свјетло у близини огледала у купатилу.

Захваљујући овом поду у купатилу, цео водовод неће бити хладан, али пријатан и хладан. Пешкири након употребе и опрана постељина ће се сушити много брже, избјегавајући мирис пјене и труљења.

Поред тога што вода уништава и мрви намештај, посебно иверица, она је превеликаспособни да изазову гљивице и друге проблеме таквог плана. Ако се вода не суши брзо, на стално влажном мјесту ће почети калуп, који ће већ угрозити људско здравље и покварити унутрашњост: траљаве црне мрље на зглобовима је врло тешко потпуно извадити.

Осим тога, не увијек у купаоници помоћу плочица, на поду се може поставити ламинат, природни камен, линолеум, а на зидовима - пластика или шперплоча с покровом плоча. Да ли је вредно рећи да ће многи од ових материјала брзо постати непогодни када је у питању умирање.

У овом и постоје карактеристике пода у купатилу - упркос високој влажности и сталној води, подови треба да буду:

 • суха да обезбеди одговарајуће санитарне и хигијенске услове;
 • је топло, тако да је купатило пријатно и удобно за употребу без додатних извора топлоте.

Као што можете видети, топли под у купатилу - није глупост или претерана жеља, то је готово неопходан услов у модерним апартманима и кућама.

Типови топлих подова

Топли под (ТП) се може уредити на више начина, све зависи од почетних података о објекту, личних преференција власника и жељеног резултата.
Тренутно се широко користе три врсте:

 • електрични , када електрична струја пролази кроз водич - кабл, који га загрева истим;
 • филм , када је инфрацрвено зрачење укључено у стварање топлоте;
 • је под грејача у купатилу , када цевима кроз које циркулише топла водаположен испод пода.

Поред тога, постоје типови ТП-а, који се загревају због топлог ваздуха из отвора у поду (најчешће инсталираних у собама приватних кућа) и подврсте електричних термомата.

Улога ТП - да додели потребну количину топлоте за загревање или једноставно загревање подова у просторији.Све врсте топлих подова се успјешно носе са овим задатком, иако на различите начине и са карактеристичним карактеристикама.Треба напоменути да се под са принудним грејањем у стандардном купатилу разликује од другог типа инсталације, сложености, ангажовања стручњака. Нешто се инсталира у фази поправке, тј. Нужно је отварање пода, али то се може урадити самостално.

Какву топлу подлогу у купатилу треба дати?

Дакле, топли под у купаоници мора бити сигуран и удобан, тако да постоји разноликост њихових врста. Зависно од стартних услова.

Прво, треба узети у обзир квалитет инжењеринга кућне мреже.Ако је ожичење старо и често се прикључује, електрични ТП ће додати оптерећење с којим мрежа можда неће радити.У исто време, водени под не испоручује такве проблеме, али ако нема сопственог котла за гријање или ако постоје прекиди са топлом водом и централним грејањем, није потребно рачунати на то - узимање кипуће воде неће бити нигде.

Надаље, од суштинског значаја су степен распореда и дизајн купатила, који се материјали користе у овом случају:

 • Ако има много пластике, боље је одбити ТП јер то није увијек могуће загријати.
 • Филмска или инфрацрвена подлога није погодна за плочице због своје крхкости и хировитости према вањским подражајима, али идеална за ламинатне подове. Нарочито када се ламинат полаже без употребе лепка, али једноставно помоћу система за закључавање. Такву подну облогу лако је по потреби раставити.
 • Да би се монтирао водени и електрични ТП, неопходан је велики поправак пода у купатилу са прљавим и мокрим поступцима, што није увек могуће, посебно када су већ извршене главне поправке.

Особне жеље власника апартмана могу послужити и као водич при одабиру техничке помоћи. Које подручје треба користити за гријање? Да ли грејање треба да буде трајно или привремено када је то потребно? Колико топлоте треба да буде? Наравно, за сваки тип топлог пода можете повезати термостат да подесите температуру и практичан систем пребацивања, да ставите елементе дизајна у жељену област.

Али постоје и карактеристике ТП-а. Под који је топао на води најчешће не кошта много ако се користи, може се гријати око сата на дуже вријеме, али је тешко и није прецизно регулиран. Електрични се брзо загрева и хлади, удобан у свакодневном животу, међутим, разумни власници могу лако да шокирају своју потрошњу електричне енергије. Филм ТП је компликован због својих дизајнерских карактеристика и слабог сигурносног система, тако да се не препоручује увијек.

Као што видите, потребан је топли под у купатилупажљиво бирајте, јасно осмишљавајући даљу употребу и корелацију са њиховим могућностима. Само у овом случају, избор ће бити успешан и ефективан.

ТП властитим рукама: да ли је могуће?

Многи се питају да ли је то могуће и колико је тешко направити топле, поуздане подове изабраног типа у купатилу, а не само у просторији, након што је достигла своје вјештачке руке? Наравно, ово се може урадити независно, ако узмете у обзир неколико фактора и придржавате се технологије процеса.

У ту сврху: изворни материјали (детаљи о дизајну ТП), познавање физике и искуство у извођењу радова, цртање планираног амбијента за купатило, стрпљење и пажња.Потребно је прецизно одредити границе топлог пода, како се не би покварили кућни апарати уз стално загријавање, не трошити средства на загријавање вишка простора испод купатила, туш кабине, кабинета.

Дакле, како направити топли под у купатилу?

Монтажа електричног грејног пода

ТП на трошак електричне енергије је двоструко оклопљени оклопљени кабл, који се протеже до изабраног дијела просторије на грубом поду. Постоје неке препоруке које се тичу опционе уградње пуњача каблова са бетоном који се може полагати директно испод завршне обраде.

Међутим, постоји неколико тачака овде, које може да израчуна само стручњак, тако да је једноставније користити следећу шему:

 • да примени хидроизолацију на изабрану област, посебну траку која ће изравнати ширење и сужавање бетона током рада ТП, грејача;
  Прошири кабел заизабрана површина (кабл може бити у арматурној решетки) без резова, кривина, слојева и свих сродних елемената (термостат, монтажа, уземљење, итд.), све се причвршћују и повезују у складу са упутством;
 • напуните систем бетонском облогом, оставите да се осуши, затим ставите завршни премаз на технологију.

Електрични под гријање у купаоници - згодан је и једноставан за кориштење, гријање просторије за неколико минута, једноставна контрола температуре. Не постоји зависност од расположивости топле воде или грејања, што је посебно важно током летње сезоне или током превентивног рада.

Међутим, такав топли под у купаоници властитим рукама захтијева разумијевање струје, точно извршење упута. Стога, ако постоји могућност, боље је повјерити ове послове професионалцима, јер исправна веза - гаранција непрекидног рада, сигурности.

Инсталација пода са воденим хлађењем

Овај тип ТП се монтира много лакше и брже. Шеме су прилично сличне полагању електричног пода, јер је суштина једна, разлика у перформансама:

 • на црном поду се наноси слој хидроизолације;
 • систем цеви у облику калема се наноси на припремљену површину, фиксирајући стезаљкама;
 • даље, у зависности од извора топле воде, постоји прикључак на узлазни вод од ГВП, котла или система централног грејања;
 • се наноси кошуљица - сува или у облику воде разблажене цементом;
 • је подна облога: плочица, ламинат.

На поду са топлом водомпожељно је да се постави керамичка плочица, јер постоји сложеност са контролом температуре.

Водени под се може извести у неколико кола, у ту сврху потребно је направити потребан број затворених система повезаних кроз санитарне чешљеве. У овом случају, подручје гријања се може промијенити једноставним укључивањем дизалице у чешаљ.Ако поставите термостат и термостат - наравно, то је пораст цијене дизајна, онда можете по властитом нахођењу промијенити ступањ подног гријања.

Монтажа филмског филма

Филм ТП је посебна термо фолија која ће, када се повеже са електричном енергијом, почети да емитује топлоту.

Инсталација таквог пода се никада не врши испод естриха или плочица због крхкости термалног филма, дозвољено је користити испод тепиха, ламината.

Процес слагања филмова је следећи:

 • је постављен на равну површину укупне површине просторије топлотноизолационог материјала;
 • стави термо филм на жељено подручје на исправан начин, пратећи смјер бакрених трака према доље, ако је потребно, исећи филм на дозвољеним мјестима;
 • за уградњу посебне стезаљке на траке и завршетак ивица изолацијом;
 • причврстити цијелу структуру љепљивом траком да се избјегне смицање;
 • на термостат у складу са упутством за употребу.

Филм ТП је најатрактивнији и најкомплекснији за уградњу, али има неоспорне предности: једноставност употребе, прецизност у подешавању, могућност монтаже без прљавих процеса са повлачењем.

Вредиузмите у обзир:

 • приликом планирања ТА, избјегавајте смјештај кућанских апарата и намјештаја: непотребна топлина ће негативно утјецати на то;
 • Приликом уградње ТП, не дозволити прикључке и уметак испод завртња: кршење интегритета не гарантује цурење воде или кратког споја;
 • ако нисте сигурни у вези са употребом ТП-а - позовите чаробњака за дијагнозу и преглед.

Који је топли под изабрати?

Претежни топли под у купатилу је вода.Поставља се релативно лако, јефтино за потрошњу енергије. Ово је поуздан дизајн, који, када је исправно повезан, ради годинама и нема никаквих проблема или потешкоћа.

Под за купатило, направљен по вашим жељама је идеалан за употребу, испуњаваће строге захтеве који су му наметнути. Каква је ТП одлука да одлучује о власницима, фокусирајући се на стечено знање и почетне услове.

Учинак топлог пода у купатилу вриједи труда и финансија у фази прилагођавања. Једном када живе у стану где гријани подови, особа више не може да их одбије у корист обичних - тако да је прикикаесхик стално топло у купатилу. Савремени материјали раде на популарности ТП, погодни су за улогу завршног премаза и не боје се грејања. Топли под надмашује карактеристике ослобађања топлоте уобичајеног топлог пешкира.

Топли под: неопходна ствар у свакој кући!