Избор терморегулатора за топли под, оно што требате знати, тако да не можете направити грешку?

За контролу температурног режима у просторијама користе се терморегулатори. Сви они раде по истом принципу: сензор мери температуру у просторији, затим је упоређује са подешеном вредношћу, након чега долази сигнал до система за грејање да га укључи, искључи или промени режим рада.

У систему електричне подне топлине утицај на грејање се врши директно - снабдевањем или одвајањем напона. Термо регулатор за водено хлађени под аутоматски контролише проток текућег расхладног средства или одржава задату температуру како би створио удобност у просторији.

типови термостата

Избор термостата за одређени систем одређен је следећим факторима:

 • енергетска опрема;
 • метод регулације;
 • извршне функције;
 • тип монтаже.

снага

За већину енергетске опреме 3 кВ је сасвим довољно. Код великог броја кругова гријања користи се неколико термостата или је инсталиран магнетни стартер. Што је већа површина просторије, то је дуже потребно да се загрије са једног термостата.

Шта су сензори?

За удобну температуру пода и загревање ваздуха, сусрећу се различити системи. Сходно томе, користе се различити сензори. У првом случају користи се подни сензор. Налази се у удубљењу између цијеви контуре, на удаљености већој од 50 цм од зида. На под је уметнута цев или ребраста црева у коју се уводикабл са сензором на крају. Цев је испуњена раствором, али њен крај излази. Ако је потребно, сензор се извлачи из жица и замењује исправним.

Загревање ваздуха одговара даљинском сензору који се налази у затвореном простору. Обично се поставља унутар тијела термостата. У том случају, не би требало да буде на свом месту, загрејан сунчевим зрацима или се налази близу уређаја који емитују топлоту.

Под сензором у зиду направљен је ремен који иде до нивоа пода.Црево се поставља у жлеб, који се на једном крају приказује на месту мерења, а други се уводи у монтажну кутију са фиксираним термостатом. Црево је изоловано из раствора каналом. Има сензор температуре пода са инсталираним жицама.

Пре тога, требало би да проверите његову употребљивост мерењем отпора, а затим да га упоредите са подацима из пасоша. Ако се појави велика разлика, сензор треба замијенити. Затим се врше потребне везе. Пробни рад система се врши пре пуњења естриха.

Микроклима у просторији значајно зависи од времена на улици. У том смислу, развијен је режим контроле климе уз употребу спољног сензора и регулатора (клима компензатор). Програм уводи бројне зависности између температуре расхладне течности и уличног ваздуха. Одабиром једне од ових вриједности за вањску температуру, контролер израчунава колико се расхладно средство треба загријати.

Ако је вредност израчунате температурерасхладно средство је мање од стварног, шаље се сигнал да покрије довод топле воде у круг грејања.Сва мерења и прилагођавања трошкова преноса топлоте настављају да смањују неконзистентност података. Контролер може да контролише перформансе пумпе за мешање или да пређе у други режим.

Типови термостата и њихове функције

Механички контролер је најједноставнији и релативно јефтин уређај. Температура се подешава окретањем точкића на жељену ознаку. Затим систем одржава температуру на њој. Када мењате време, морате ручно да промените подешавање температуре.

Електронски уређај је такође једноставан, али много практичнији уређај (шематски приказан на слици испод). Могу се подесити различите температуре за неколико временских периода, што штеди енергију и пружа угодније услове у затвореном простору. Приступачне цене и неопходна функционалност чине уређаје најпопуларнијим.

За велике или средње системе топлог пода препоручљиво је користити програмабилне термостате. Правилно одабран програм за коришћење просторија даје могућност уштеде топлоте и брзо враћање трошкова уређаја.

Даљински управљач ради на исти начин као и програмабилни, али даљински управљач.Можете чак и програмирати уређај путем даљинског управљача. Овде се управљачки систем примењује са два сензора: у просторији и на поду, што омогућава оптимизацију термичког режима и ефикаснију контролу потрошње енергије.

Често настајуситуација у којој је површина пода топла, ау соби је хладна. Овдје је пожељно користити додатни сензор који мјери температуру зрака, након чега се успоређује с инсталираним. Горе наведена инсталација неће повећати температуру и пола и ваздуха. Двостепени термостат пружа већу удобност ако је опремљен одговарајућом додатном опремом. Треба имати на уму да је контрола температуре површине пода прецизнија, јер на сензор не утичу пропуха и сунчеве зраке.

Аутоматски режими управљања

Аутоматизација служи за самостално одржавање постављених параметара.

индивидуална регулатива

Собни термостати регулишу температуру независно и морају се увек инсталирати за:

 • Одржавање задате температуре ваздуха (Тв) у свакој соби контролисањем температуре пода (Тп).
 • Одржавање датог (Тп), што је важније од (Тв).

групна регулација

Метод е регулира температурата или волуменот на расхладното средство, изведено както следва:

 • На извору топлоте, на пример, у котлу са уграђеним сензорима који контролишу и контролишу елементе.
 • Промена параметара расхладног средства на једној или у групи колектора.
 • Са одржавањем константне температуре расхладне течности, на пример, са инсталацијом термалне главе са надземним сензором за две, - или тропутним вентилом чвора, који меша директни и повратни проток течности. Зависно од тогаИзмерена температура пода који се загрева водом, двосмерни вентил

  доводи или уклања топлу воду, која се меша са повратним током пумпе(слика А испод). Недостатак је мали пропусни опсег, али обезбеђује глатко подешавање. Максимална површина грејања за ову шему није већа од 200 м2. Троструки вентил истовремено обавља функције балансирања крана и проточног вентила (Сл. Б). У контролној шеми се контролише помоћу контролерамерењем температурног сензора смеше

  и улице

  . Мешање директног и обрнутог протока расхладне течности одвија се унутар тропутног вентила.

 • Контрола климе одабраног програма, која ради са неколико сензора температуре. Режим се може изводити према схеми на сл. б

комплексна регулација

Метода комбинира индивидуалну и групну аутоматизацију, јер она није увијек у стању самостално радити.

Аутоматизацију и опрему треба да користи само један произвођач, у супротном се не могу усидрити.

Преглед разних типова термостата

Произведено је много различитих типова термостата, од којих сваки има своје предности и недостатке.

термостатске главе

Уређаји садрже округли гумб са скалом на којој је приказана тражена температура у затвореном простору. Када прекорачи подешени ниво, вентил у унутрашњости преклапа довод расхладног средства. Температура почиње да пада. Када прођете праг, вентил се поново отвара и доводсе обнавља.

Забрањено је уградити у уређај уграђени балон (валовита комора) са течним или гасним кондензатом. Истовремено обавља функцију температурног сензора и актуатора. Када се загреје, пунило се шири, а балони притискају на кљун који затвара вентил.

Квалитативна контрола температуре

Рад термичке главе се заснива на мерењу температуре на месту уградње. Постоји још једна опција са даљинским сензором. Он тачно мери температуру у просторији. Овај тип уређаја је бољи. Често се поставља на тропутни вентил.

Принцип квалитативне регулације заснива се на снабдевању у контурама расхладног средства са датом температуром при константном протоку. Само је однос вруће и хлађене воде на улазу у контуре топле подлоге различит.

Постоји опција са снабдевањем топлом водом из котла директно у цеви топлог пода.У овом случају се мери температура полазног вода на излазу. Када достигне одређени максимум, директни довод се искључује и проток повратне воде почиње да циркулише кроз затворени круг грејања све док се не охлади до подешене температуре. Затим се вентил отвара, а директни довод из котла се поново успоставља. Иако је коло поуздано, употреба јединице за мешање је најприкладнија.

Његове користи су следеће:

 • равномерно загревање подне површине;
 • могућност повећања броја аутоматских температурних режима;
 • равномеран хидраулички рад система.

Треба напоменути да корисници често регулишу температуру система директно на котлу, што ствара неугодне услове и прави хаос у систему. Ово је посебно уочљиво када је са њим повезан систем радијатора.

Термичка глава је механички повезана са стубом, који има 2 вентила. Када се крећу, отварају више пролаза за један поток и преклапају се са другим, што утиче на температуру расхладног средства.

Као сензор температуре, користи се балон напуњен са гасним кондензатом и повезан са мехом са флексибилном цевчицом.Чим се температура околине подигне, притисак гаса који се шири преноси се на балоне, а вратило термо регулатора се помера, блокирајући директан проток расхладног средства кроз тространи вентил. Када се собна температура смањи, директни проток из котла се повећава.

Радни медијум може бити термосензитивна течност или парафин у цилиндру. Сигнал се доводи до грејача који се налази у пуњачу. Од високе температуре, парафин се топи, његов волумен се према томе повећава, а талина се притиска на клип који помиче стабљику вентила.

Уређај је више инертан од гаса. Температура расхладне течности регулише се термостатом у опсегу до 400Ц.

Температура расхладног средства је регулисана у јединици за мешање, која укључује термостат, вентил и пумпу за воду са везивањем. Са друге стране, чвор је повезан са групом директних и повратних колектора, преко којих се врши дистрибуција расхладног средства премаи повратак на гријање.

Грешка код корисника је покушај да се ручно загреје несистематском ротацијом поклопаца термогалија. Сличан начин регулације је груб и само руши поставку, јер потрошња топлоте зависи од многих фактора и варијабилна је количина.

Аутоматска контрола са већом прецизношћу производи термалну главу у коју је даљински сензор уграђен у обрнути колектор.

Квантитативна контрола температуре

Метода се састоји у томе да се константна температура расхладног средства одржава на доводном воду. У исто време, РТЛ термостатски вентил, који мења проток топле воде, се инсталира на сваки круг.

Уређаји подржавају дату температуру воде на излазу из сваког круга, при чему је сензор уграђен мијех са текућином осјетљивом на топлину. Положај вентила се одређује подешавањем поклопца главе.

Притисак у систему топлотног пода ствара циркулациона пумпа котла.Дужина сваке петље је ограничена и не смије прелазити 60 м, у супротном се носач топлоте не продаје кроз петљу.

Напреднији начин за регулисање температуре расхладне течности је уградња серво погона на поду измењивача топлоте који се контролише из собног термостата. Шема његове повезаности је приказана на сл. испод.

Такав систем ради иу квалитативној иу квантитативној регулацији температуре. Термостат континуирано контролише серво, стално покрива или отваравентил за довод расхладног средства

Квантитативни и квалитативни начини регулације топлотне температуре комбинују се како би се повећала ефикасност система гријања.

Даљински термални термостати за топли под

У сложенијим аутоматизованим системима, температура ваздуха се контролише помоћу термостата са регулатором и серво погоном. У зависности од очитавања сензора, термостат који се налази на зиду је преносна јединица која проводи топлину и даје сигнал за помицање вентила колектора.

Регулатор има следеће функције:

 • пријем сигнала са сензора и реакција на њих;
 • организација различитих начина грејања просторија;
 • програмабилно грејање у различита времена.

Вишенамјенски термостати су скупи, али ће се трошкови на крају исплатити. Важно је изабрати прави систем. У малој просторији, изабран је једноставан склоп са вентилом и уграђеним термостатом. Температура воде се подешава ручно, а затим ће термостатска глава контролисати вентил.

Ако је у кући гријање и топлом поду радијатор, што је додатно, потребна је схема квалитативног прилагођавања њене температуре.

Ако је топли под главни начин гријања, препоручује се да се подијели у зоне са контролом сваке једноставне схеме.

Видео

Термостат је неопходан атрибут за топли под. Ефикасан је са другом опремом, на пример, са чвором за мешање. Једноставни системи се инсталирају самостално и сложеникојима верују професионалци. Ако је топли под главни начин грејања куће, боље је поделити цео систем на једноставне самосталне подсистеме без икакве непотребне сложености.