Упутства за избор сухозида

Како изабрати сухозидом

Тржиште материјала за поправку данас је пуно различитих врста и врста сухозида. Дакле, неискусна особа да схвати сву ту разноликост је веома проблематична, поготово зато што је сваки случај најбољи од његових варијанти. А прави избор је веома проблематичан. Наш чланак ће нам помоћи у овом питању. Она ће вам открити све нијансе испред вас и рећи вам како одабрати сухозид за грађевинске радове.

Који је то материјал?

Гипс картон у данашње време је најпопуларнији материјал који се широко користи за унутрашњу декорацију кућа и станова. Појава сухозидних плоча (ГКЛ) направила је праву увреду у дизајну стамбених и нестамбених просторија, заувијек мијењајући стари изглед наших домова. И све захваљујући својим особинама и структури.

Овај материјал се састоји од следећих компоненти:

 • гипсане језгре. Садржи различите компоненте у зависности од врсте лима (стандардне, отпорне на влагу или ватросталне);
 • два слоја посебног картона, распоређена на двије стране листа. Они служе као оквир и савршена су основа за све завршне материјале.

Материјал је по својој структури вишеслојан и 93% се састоји од гипса. Преосталих 6% припада картону, а само 1% је додељено другим додатцима који дају ГКЛ различите специфичне особине.

Основне предности ГКЛ-а су:

 • пријатељство према околини;
 • јачина и мала тежина;
 • једноставна инсталација;
 • приступачност;
 • је одлично решење за лепљење зидова или плафона, као и пројектовање разних конструкција;
 • сухозид може "дисати", што доприноси апсорпцији прекомјерне влаге из зрака. То вам омогућава да га користите за кухињу. Тамо ће моћи да одржи жељену микроклиму;
 • лишће одозго може се обрадити првим слојем, нанијети керамичке плочице, обојити или залијепити тапетама;
 • одлична звучна и топлотна изолација.

Најважнија карактеристика овог материјала је крутост и пластичност. Коришћење само неколико приступа сухозиду може се пружити у апсолутно било ком облику.

Захваљујући својој структури и посебним својствима ГКЛ се данас активно користи за обраду стропа, поравнање зидова, формирање преграда, полица, лукова и ниша. Гипс картон се може користити за кухињу, купатило и тоалет, као и за било коју другу просторију. Али овде је потребно узети у обзир карактеристике сваког од наведених објеката.Материјал нема штетан утицај на живот и здравље људи . Једини изузетак је сечење листова. Овдје је потребно носити заштитне наочале на очима и маску како би се спријечило да прашина и ситни остаци уђу у уста и очи.

Обратите пажњу! Правилним одабиром материјала за лијепљење зидова или стропова према његовим карактеристикама постиже се да ће листови трајати дуго, задржавајући све своје изврсне квалитете.

Међутим, упркос тако значајномсписак предности, суви зид као завршни материјал има један мањи минус - мање снаге у поређењу са другим материјалима. Али уз правилан третман са њим, овај недостатак се практично може потпуно надокнадити.

сорте материјала

Дакле, прије рјешавања питања "како изабрати сухозид?", Потребно је фокусирати се на његове варијације. Исправно изабран тип писма је гаранција успешног и квалитетног поправка.

Постоје три главне врсте слова:

 • нормално или стандардно (заправо ГКЛ). Користи се свуда за украшавање зидова и плафона у просторијама у којима не постоје захтјеви за отпорност на ватру и влагу. Користи се у просторијама са нормалним влажним и температурним режимом;

 • отпорност на влагу (ГКЛВ). Влажни сухозид се наноси у случају лијепљења зидова или плафона у купаоници, као иу кухињи и тоалету, или у било којој другој просторији у којој се налази влажна микроклима. Листови отпорни на влагу имају додатну обраду хидрофобним и антифунгалним адитивима;

Обратите пажњу!на постоље је причвршћен слој отпоран на влагуса предњом страном унутар просторије. Лице листа је третирано са премазом и антисептичким раствором.

 • ватростални (ГКЛП). Има ватросталне особине, које листовима дају посебне нечистоће и ојачавајуће компоненте језгре. Спречава ширење ватре по просторији. Погодан за завршну обраду суве и влажне микроклиме: индустријске радње, таване итд.;

Обратите пажњу!Листови могу имати истодобно два својства - бити отпорни на влагу и ватростални (ГКЛВО) . Могу се користити за просторије са влажним, нормалним и сувим ваздухом.

Као и отпорни на влагу, ВЛАГООГНестоикои лишће треба заштитити наношењем на предњу страну керамичких плочица, обојених специјалним бојама или премазаним прајмером.

Знајући које врсте сухозида можете лако направити квалитетну поправку свог дома, као и одабрати праву врсту лима за руковање кухињом, зидовима или стропом, или за било коју другу собу.

параметри материала

Поред горе наведених типова сухозидних материјала, материјал се може разликовати у следећим параметрима:

 • дебљина;
 • тип руба;
 • боја.

Да би разумели како ови параметри утичу на коначни резултат поправке, размотрите их детаљније.

Дебљина. Може варирати у распону од 6 до 25 мм. Најфинији листови се користе за прављење лукова и дизајна чисто декоративног карактера. Користе се и за монтажу сложених конструкција на више нивоа. У овој ситуацији потребно је нанети дебљину од 8-10 мм. За зидове одговарајуће дебљине 12-14 мм, а за декоративне елементе - 7 мм.

Али такве плоче су много скупље од листова стандардне дебљине.

Стандардна дебљина је 12,5 мм . Ова писма се најчешће користе.

Руб на пећиможе бити:

 • равно (ПЦ). Користи се за суву инсталацију, јер нема потребе за везивањем спојева. Погодан за обраду стропа у облику унутрашњег слоја;
 • округли;
 • полукружно. Полагање спојева може се вршити или армирајућом траком, или без ње;
 • полукружно и грациозно (ПЛУК). Омогућава вам да се савршено уклапају између слова;
 • заокружено (ЦЛ). Њихова примена не захтева присуство траке за ојачање са китом;
 • грацефул (КЦ). Након уградње, потребна им је заштита траком за појачање, а затим и кита. Користи се чешће од других.

У боји, слова се разликују у зависности од типа:

 • сива боја. Карактеристичне за обичне и стандардне листове, који су покривени свим стамбеним и нестамбеним просторијама са нормалном микроклимом;
 • зелена или плава. Ова боја има суви зид отпоран на влагу. Украшени су кухињама, лођама, балконима и купатилима;
 • црвена или ружичаста. Боја се користи за означавање ватросталних плоча. Много ређе ова слова имају сиву боју са црвеним ознакама;
 • зелена боја са црвеним ознакама. На тај начин, хибридни тип материјала истовремено је и отпоран на влагу и ватростал.

Обратите пажњу! Најважнији од ових параметара су дебљина материјала и његов изглед.

Знајући све опције, апсолутно ћете дефинитивно одредити тип сухозида који ћете морати потпуно да одредите за себе.за завршне радове у свакој бетонској соби.

Велицина листов

Величина листова је важан фактор при избору сухозида, посебно за лијепљење зидова или плафона. Ширина једног лима је често 1,2 м. У овом случају, дужина лимова може бити најразличитија: од 2,5 м до 4,8 м. Стога, при избору величине сухозида, потребно је ослонити се на периметар обрадиве површине. Завршни зидови или плафони ће бити што је брже могуће ако користите целобројне листове. Што су шавови мањи, мање ће их бити потребно подмазивати, а што је глатко формирана површина ће се појавити.

Као што можете видјети, приликом одабира сухозида постоји много нијанси које се нужно морају узети у обзир приликом куповине. Осим тога, не заборавите одмах купити све што вам је потребно за завршне радове (љепило, гипс, прајмер, итд.), Како не би трчали неколико пута.