Цорругатион фор вирес: како одабрати праву

Валовита цијев за ожичење

\ т

Валовита цијев за жице се недавно све више користи. Користи се као додатно средство за заштиту проводника од механичких утицаја, као додатна изолација, као заштита од ширења сагоревања, као и - пошто је производ способан да значајно повећа поузданост електричних мрежа.

Али при избору валовитих цеви сигурно ћете се суочити са богатим избором ових производа. Нека веома образована особа не може је одвести у ћорсокак. Зато ћемо у нашем чланку описати главне типове набора, норме његове употребе и, наравно, методе уградње.

Врсте ваљања и норме његове инсталације

Прије свега, погледајмо типове набора, као и разговарамо о могућим опцијама за његову примјену. Уосталом, за одређене просторије, правила ПУЕ-а налажу да се користе само одређене врсте производа ове врсте.

Врсте валовитих цеви за ожичење

Једна од главних разлика између ребрастих цеви је материјал за њихову производњу. То може бити метал, ПВЦ - поливинил клорид, као и ХДПЕ - полиетилен ниског притиска.

Понекад можете наћи производе у којима је горњи слој направљен од ХДПЕ, а врх од полиетилена високог притиска - ПВД.


Метално валовито црево за ожичење

\ т

Један од главних фактора који раздваја верзије валовитих цеви је њихова отпорност на напрезања.

Укупно има 5 врста:

 1. Врло лагана посуда може издржати оптерећење од 125 Н /5 цмМонтажа жице која се не оптерећује. Обично се такав производ користи за монтажу испод спуштених плафона, на изложену површину, недоступан за додир, и тако даље.
 2. Светла гауффин може издржати оптерећење до 320 Н /5 цм. Али у овом случају, набори могу заштитити жицу од случајних удара или трења. Због тога се често користи као заштита отвореног ожичења, на местима доступним за повремене додире.
 3. Секач средње серије може издржати оптерећење до 750 Н /5 цм .
 4. Цорругатион, способан да издржи оптерећење од 1250Н /5 цм,односи се на високе или тешке серије. Користи се за заштиту жица које се полажу у подземним објектима, за полагање испод цементног слоја иу сличним случајевима.
 5. Па, гомила ултра тешких серија, способних да издрже оптерећење до 4000 Н /5 цм . Користи се за монтажу посебно критичних и монтира се у тешким условима водова. Таква рифра је само металик.

Обратите пажњу! За разлику од страних произвођача, наши производни погони немају јединствени стандард који означава класу валовитости. Због тога се често јављају разлике. У нашем чланку дата је међународна класификација.


Пречници и структура ребрасте цеви

Следећи важан критеријум, који директно утиче на начин на који се жица проширује на валовиту жицу, је пречник производа. Обично је означен спољашњи пречник - 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63 мм.

Али имамо важан унутрашњи пречник за уметање жице. Неки произвођачи га упућују на лошу страну. За горње серије то је 10.7, 14.1, 18.3, 24.3, 32.5, 39.6, 50.6 мм.


Аутомотиве Цорругатед Хосе

И даље постоји набирање за жице аутомобила, обично се он поставља као аутомобил. Номинална спољашња и унутрашња аутопсија је за ред величине нижа. Али не постоји ни један димензионални број, и сваки произвођач бира своје оптималне пречнике.

Обично величине почињу од 5 мм до 16 мм. Различити аутомобилски набори су само промјера, а углавном су представљени производима врло лагане и лагане серије.


Флексибилне ребрасте цеви

Још један важан критеријум за наборе је њихова флексибилност. Према међународној класификацији, она је крута, флексибилна, флексибилна са ефектом меморије и посебно флексибилним гопхер. Додатно објашњење, мислим, овде није потребно.


У фото класификацији валовитих цеви

Последњи критеријум на који треба обратити пажњу су ограничења температуре. Када се постављају у затвореном простору или на отвореном, у условима који нису нормални, овај фактор може бити пресудан.

У зависности од материјала и технологије производње, ребраста црева могу да раде на -5 ° Ц? Ц - +60 ° Ц

Али неки производи су такође ширираспони Тако се метална ребра могу експлоатисати на температурама до +400 ° Ц. Главно је да се иста фигура може похвалити и жицом.

Захтеви за употребу валовитих и монтажних норми

Основни услов за избор валовитог материјала су норме ЕСД за услове за полагање кабла или жице. На крају крајева, у неким просторијама, жица у валовитој жици је обавезна пре инсталације.

Стога ћемо у овом одељку назначити услове под којима је потребно користити само одређену врсту набирања. У другим случајевима, то није фундаментално.

 • Почнимо са ПВЦ и полиетиленским наборима.Овај производ не подржава изгарање, али му се не опире. То јест, током пожара неће горјети, већ ће се истопити. У неким случајевима, ово је довољно. Осим тога, није подложна корозији, што је веома важан аргумент у прилог томе.

Примена отвора за отворено вођење

 1. У целини, валовити материјали се увек морају користити за инсталацију отвореног ожичења унутар просторија. Али само - у случају инсталације на негоривим површинама: цигла, бетон итд. Ако се инсталација врши на дрвеним конструкцијама, валовитост треба да има посебну подлогу од незапаљивог материјала, која ће стршити најмање 10 мм са обе стране.
 2. Употреба овог типа ребра треба да буде праћена монтажом покретних делова. На примјер, набори су на вратима испод жице за позивање или пријеноса. Уосталом, са честим кривинама ПВЦ је много бољи од металних производа.


Валовита цев саултравиолетна заштита

\ т
 1. Овај тип ребара може се користити за заштиту спољних електричних мрежа. Али ево једног али ... Чињеница је да се ПВЦ валовитост слабо подноси ултраљубичастим зрачењем, које великодушно дели сунце. Под њом се руши и пропада. Стога, за вањски рад треба користити посебан тип црног валовитог материјала који је отпоран на ултраљубичасто зрачење.


Валовита цев за полагање подземне жице

 1. Обавезна примјена валовитог материјала је такођер у инсталирању подземног коришћења. Овде неће само заштитити жицу или кабл од механичких утицаја, већ и од влаге. Иначе, ако се врши затезање држача у набору, онда је обавезно монтирати ребро под углом. Неће дозволити накупљање влаге у унутрашњој шупљини цеви.
 • метална ребрасе уопште не могу користити за спољно ожичење. У најбољем случају, не може се користити чак ни под земљом. На крају крајева, овај материјал је подложан корозији, па ће се врло брзо овај производ претворити у пријетњу умјесто заштите. Исто важи и за влажне и посебно влажне просторије.
 1. Још један важан услов за употребу металног валовитог материјала је његово обавезно уземљење. Осим тога, уземљена површина мора бити изведена на обје стране линије. Није тешко са својим рукама, али понекад то постаје ограничавајући фактор његове примене.


Инсталација отвореног ожичења са металном ребрацијом

 1. Међутим, у неким случајевима, без металних гоблингс не може учинити. У првомОво је инсталација ожичења на запаљивим површинама. Било да је отворено, или још више, скривено ожичење на дрвету, када без металне гофре уопште не може.
 2. Још једна могућност за обавезну употребу таквог ребра је опција када се електричне мреже прелазе или полажу паралелно са цевима система за грејање, са гасном експлозивном или експлозивном атмосфером. Успут, ако је потребно, треба обезбедити додатну заштиту од жица и набора од грејања.

Обратите пажњу! За већину горе наведених случајева, могуће је замијенити ребра другим идентичним материјалима - кутијом, цијевима или ладицама.

Постављање жице у валовиту цијев

Па, и на крају, размотримо питање: "Како убацити жицу у руб, када то треба урадити, и како и шта поправити набор?".

Уопштено, размотрити правила за његову инсталацију:

 • Прије свега, потребно је утврдити да ли је наша ребраста фиока. Стретцх је челична жица дебљине 0.9 мм, која се протеже дуж дужине црева. То увелико олакшава инсталацију. Да бисте то урадили, довољно је да жицом повежете ову жицу у једном делу ребра и повуците је на другу.


Причвршћивање жица на ладицу

 • Ако нема ручка, онда је све мало компликованије. Ово се посебно односи на флексибилне жице и каблове. У овом случају, потребно је самостално направити такву ладицу - цијена таквог уређаја неће бити висока. Да бисте то урадили, изаберите не превише дебелу жицу прве класе флексибилности.
 • На пример, ово може бити жица ПВ1 у делу од 1.5-2.5мм2, или ако вам је жао што покварите добар производ - обичан комад танке челичне жице. Такву фиоку монтирамо већ након што се ребра већ исеку на комаде жељене дужине.

Обратите пажњу! Након резања ребра, који има стално затезање, не заборавите да га причврстите на обе стране резова. Иначе, приликом савијања може се потпуно или дјеломично извући из цијеви.


Како затегнути наборе на жици?

 • Сада размотрите две опције инсталације: ако је изведено отворено и затворено ожичење. Када се изведе отворено ожичење, онда прво инсталирамо причвршћивање, након чега ће се полагати ребра.
 • Морају се налазити на удаљености од приближно 25 цм, а цијеви промјера 16 мм могу се причврстити на сваких 30 до 40 цм. У исто време треба избегавати оштре ивице, као и избегавати блиску локацију неколико кривина одједном.


Причвршћивачи за наборе

\ т
 • Након што су постављени сви причврсни елементи, продужите жицу у ребро и причврстите је на причвршћиваче. Приликом уградње у прашњавим и влажним просторијама, цријево мора бити забртвљено, како не би дошло до пада прашине и влаге. У ту сврху постоје специјалне млазнице за видео који служи за повезивање цријева једна с другом, као и причвршћивање на кутије и друге кутије.


Млазница за спајање металних валовитих цеви

 • Ако је скривено ожичење монтирано, онда је још лакше. Ако нема носача на носачуПревуците, а затим креирајте помоћу горе описаног метода. После тога, у припремљени бод ставите набор или га ставите на под. Затим се наноси естрих или малтер. Када се раствор осуши, користећи фиоку, носимо жичану електричну инсталацију.
 • За металне валовите плоче предуслов је мали кут, који елиминише накупљање влаге и кондензације. Поред тога, доње тачке треба да буду одводњавање влаге. Па, немојте заборавити на потребу да се метални ваљак уземљује на обе стране.


Зависност пречника ребра и броја жица које се могу проћи кроз њега

закључак

Сада знате како да продужите жицу у набору, како да одаберете исправан набој, иу којим случајевима је његова примена уопште обавезна. Верујте ми, инсталирањем овог заштитног производа немате ни проблема.

Главна ствар - не покушавајте да се растегнете кроз жицу цријева, чији укупни попречни пресјек прелази пола унутрашњег промјера набора. То може довести до оштећења изолације жица и њиховог накнадног прегријавања. Ако све радите мудро, сви ћете успети.