Како направити топли кревет, врсте кревета

Човек у нашем времену све више покушава да се врати природи, користи своју мудрост и достигнућа на пољу гајења биљака. Желео бих да живим у хармонији са природом, ова прилика нам даје пермакултуру, која нам омогућава да комбинујемо рационалну употребу техника људског смјештаја у природном комплексу у управљању економијом с једне стране. С друге стране - очување природног екосистема и његових међусобних веза.

Пример такве разумне интеракције је стварање и рад топле или високе повртњаке. Такав кревет има неколико предности у односу на обичне кревете. Због пунила постоје различити процеси повезани са радом микроорганизама, због чега се температура тла повећава, што вам омогућава да добијете раније жетве поврћа, као и труле биљне остатке и формирање хумуса - најплоднијег слоја земље садржи највећу количину нутријената корисних за биљке. Осим тога, одржавање таквог кревета омогућава да се не савијате према земљи, што значајно олакшава одржавање и одржавање током читаве сезоне. Ово је посебно корисно за узгој биљака које су захтјевне за загријавање - рајчица, паприка, патлиџана, краставци, сржи, бундеве од бундеве.

Традиционални топли кревети

Постоје разне технике за стварање таквог топлог кревета, а неке ћемо их размотрити. Традиционалне топле кревете чине ову технологију.

Дроп фороблик корита у дубини од 30-40 цм, са металном мрежом од глодара

. Затим поставите кутију са даске дебљине 20-40 мм , пожељно третирану заштитном композицијом за дрво или обојеном са обе стране, чврсто причвршћене у угловима иу средишту металног угла. Затим почиње да га пуни различитим органским материјалима. На дну су смјештени велики отпадни дрво - комади трупаца, дебеле гране

. Следећи слој је танке гране или картон, папир, струготине, пиљевина

, различити кухињски отпад , затим слој траве, биљака, лишћа, корова

, затим се полаже на слој компоста Преклапајући крављи гној

, употпуњује слој врта

.

Висина и ширина таквог кревета могу значајно варирати. Слика приказује максималне димензије: висина - 1,3 м, ширина - 130 м, дужина - произвољна. Али можете направити и уже кревете: 0,8-1,0 м, а висина може бити - 0,75-1,0 м. Главно је да су сви горе наведени слојеви присутни. Биљни отпад, труљење, постепено ће се смирити, временом ће се морати допунити или извршити реконструкција. На таквим распонима могуће је инсталирати аутоматско заливање, како би се омекшала површина поврћем, шпагетон, онда нећете морати да се бавите плијевљењем и пратећи наводњавање.

И ево још једног примера природне пољопривреде - стварање гребена по Зепп Холзеровој технологији. Ови кревети су направљени по истом принципу као и онитрадиционални топли кревети, али они имају бројне јединствене карактеристике.

Када стварају кревете, ископава се и плитак ров. Гдје положити велики дрвени отпад и гране дрвећа, онда можете користити мале гране, лишће, биљни отпад. Све ово је прекривено слојем ливадног травњака окренутог према горе. Биљни слој је спуштен. Последњи слој - мешавина хумуса са баштенским земљиштем, то је њена садња. Висина таквих брда може досећи један и по метара или мање, дужину - произвољну и ширину - од 1 м до 2 м. Облик кревета може бити линеаран, закривљен и чак изгледати као широка спирала, што вам омогућава да користите рељеф парцеле. За разлику од обичних високих тркача, њихова површина је много већа, јер постоје бочне падине брда. Такође треба напоменути да услови за узгој биљака на таквом лежишту могу варирати, на различитим висинама - другачију микроклиму, која је погодна за узгајање разних поврћа. За лакшу негу таквих кревета, такође је пожељно да се нанесе малчирајућа површина лежишта, а онда се решава проблем са коровањем.

Занимљива варијанта Зеппа Холзера када се стварају кревети који се састоје од два конвергентна брда, између којих је такође обложена плодна земља. Њихова особина је да се у центру између брда узгајају најзахтјевније за плодност и топле усјеве - породица пассоул (парадајз, паприка, патлиџана) и бундеве (краставци, тиквице), а на бочним зидовима - било које друго поврћеусеви - купус, пасуљ, разне кореновке (ротквице, целер, репа), као и лук и зеље. То вам омогућава да рационално користите место у башти, сачувате га, а бринути се о таквом кревету такође не траје пуно времена.