Шта треба да имамо на топлом и топлом поду?

За подове топле воде један од најважнијих елемената пројекта је топлинска изолација. Ни котао, нити квалитет цеви система за грејање не могу да утичу на ефикасност рада топлог пода, као што је исправно изоловано у конструкцији подне изолације. Код изградње било каквих топлих подова, било електричних или водених система, испод воденог круга или испод електричног кабла мора се поставити слој изолационог материјала. Задатак, који се ослања на изолацију, јесте да се створи рефлексија кроз коју топлотна енергија расте. У одсуству слоја топлотне изолације одговарајуће дебљине, топлота из расхладне течности ће бити усмјерена према доље, без ношења за гријање без користи.

Традиционално су за ове сврхе кориштени најприступачнији и најраширенији материјали. По правилу, то је екструдирани пјенасти полистирен, обична пјена или минерална вуна. Сви ови материјали комбинују ниску топлотну проводљивост, што ствара неопходне услове за нормалан рад система грејања. Практичнији и најсавременији материјали укључују мајку за топли, топли под. Почели су да их користе недавно. Практична примена показала је високе практичне и технолошке карактеристике материјала овог типа, који им се отварају прилично широке перспективе.

Мајка за топле подове. Главна сврха и обим

Пре употребе мајке као топлотно-изолационог материјала, требало би да имате готов пројекатили схема "листне торте". Цела конструкција пода, укључујући бетонску кошуљицу, мора бити издржљива, стабилна и поуздана. То је предуслов за нормално функционисање круга грејања воде и присуство свих конструкционих елемената пода у нормалном стању. Да би се добила довољна чврстоћа подлоге, неопходно је користити материјале густине веће од 25 кг /м3.

До недавно, приликом инсталирања топлог пода у стамбеним објектима, коришћен је фолијски полистирен, погодан за употребу и јефтин материјал. Међутим, технологија није успостављена. Данас су се појавили најразличитији изолациони материјали који вам омогућавају да направите топлији под брже, јефтиније и уз најмање трошкова рада. Теписи за полагање испод пода топле воде су разноврстан производ. Површина слоја пјенастог полистирена је био фолијски слој, који је омогућио велики пренос топлоте на топлоту површине пода. Са универзалним карактеристикама, ови изолациони материјали омогућили су бржу уградњу читаве конструкције.

Међутим, упркос свим очигледним предностима, фолија има ману. У директном контакту слоја фолије са бетонском везом, настала је хемијска реакција. Течни бетон нагриза фолију, смањујући ефективност употребе овог материјала.

Напомена: да би се елиминисао такав негативан ефекат, потребно је додатно израдити полиетиленску фолију.

Још један недостатак пјенастих подметача је сложеностпричвршћивање цевовода на површину топлотно-изолационог слоја. У пракси, за ове сврхе, коришћени су различити уређаји, од решетке за навођење до монтажних шина, обујмица и стезаљки. Појава нових модификација готових производа знатно је поједноставила ситуацију, учинила је уградњу топлих подова заиста лако, пријатно и квалитетно.

Да би се разумела улога мајке у систему топлих подова, потребно је знати принцип рада пода топле воде. Као и пена, као и минерална вуна, ови артефакти обављају исту функцију - очување топлоте. Ниска топлотна проводљивост термоизолационих материјала, једна од њихових предности, не осигурава потребну чврстоћу слоја топлинске изолације. На слоју топлотноизолациони има довољно знатног механичког оптерећења, које стварају цевовод са струјом воде бетонске кошуљице или подне системе. Динамичка оптерећења утичу и на стање топлотне изолације. Дакле, бирајући материјал за свој топли под, фокусирајте се на густину од 35 кг /м3, не мање.

Као топлотну изолацију користите обичан пјенасти полистирен, минвате или мајку, који нема основну вриједност. Важно је да се готови подови топле воде поуздано изолују, круг воде ради нормално и да се топлота без сметњи распореди по површини пода.

На основу укупних трошкова организације у средини подног грејања, цена подметача није критична. Када једном уложите добру топлотну изолацију, добићете поуздан и функционалан систем грејања.

Модификације тепиха за топли под

Прва ствар која одређује приликом одабира материјала је функционалност топлог пода, задаци које поставља систем гријања. У сваком конкретном случају, у практичној равни, следећи отирачи и њихове модификације се користе за подове топле воде:

  • пјена мајка;
  • мајка са филмом;
  • имају стан;
  • пљоснати теписи са бобовима, пјенасти полистирен.

Прва опција - пјенасти отирачи се обично користе када се водени под треба инсталирати у ограниченом, малом простору.

Обично је ова опција погодна за комбиновано гријање. Главно грејање се врши на рачун радијатора, док се у дечијој соби или у купатилу одлучите да опремите топле, топле подове. Основа материјала је пена, пјенасти полиетилен. Затворени материјал са слојем фолије, ствара потребан слој топлотне изолације за топле подове у малим просторијама.

Важно! Фолијски подови се не користе приликом полагања подова са загревањем на први спрат. Густина и дебљина овог топлотно-изолационог материјала у овом случају није довољна да се створи пуноправни топлотно-изолациони слој.

Вриједи се присјетити неугодности с којима ћете се сусрести у раду с овим материјалом. За уградњу цијеви водног круга потребна је посебна решетка, стезаљке и монтажне обујмице.

Друга опција је фолија за филм, у подножју су монтажни материјаликоји је полистирен високе густине. (30-35 кг /м3). За побољшање функционалности, пјенасти полистирен је додатно обложен полимерним филмом и фолијом.

Ови материјали имају посебну ознаку на површини, што олакшава накнадно полагање водовода. У поређењу са претходном верзијом, филмске простирке су ефикасне и често се користе у раду. Због велике густине материјала чврсто држи монтажне конзоле које се користе за причвршћивање шарки за довод воде.

Филм мајке, испод пода топле воде, савршено се уклапа у бетонску масу, која је савршена за лежање на површини филма. Ова модификација се често користи приликом инсталације система за грејање, где под топле воде игра главну улогу. Процес полагања је олакшан захваљујући постојећем систему ламела.

Трећа опција је равна подлога или плоча од експандираног полистирена, дебљине 40-50 мм.

Овдје је главни нагласак на густоћи пјенастог полистирена. Не би требало да буде мања од 40 кг /м3. Обично се ова врста топлотне изолације користи у једнокреветним собама, гдје се планира опремање гријања воде топлим подом. Такве мајке савршено се баве својим задацима. Структура материјала је јака и стабилна. Не постоје једнаки периоди експлоатације овог материјала.

Напомена: Правилно затворени под са грејањем може да послужи као 30-40 година. Топлинска изолација за све време рада, направљена од пјенастих полистиренских плоча, апсолутно негуби своје основне квалитете.

Уградња цијеви сустава гријања на површину завршне топлинске изолације врши се на рачун посебних конзола. За разлику од полистиренских плоча од филмске пене, овдје ћете морати направити ознаке за будуће полагање цјевовода. Приликом монтаже плоче су прекривене посебним полиетиленским филмом као слој баријерне паре.

Четврта опција - пена полистирен мајка, равна и са бобиес. Ово је потпуно нови термоизолациони материјал који се данас користи за полагање подова. Производи се производе по новој технологији. Као резултат печатирања хидро-пелета на површини плоче, боби излазе. Ови облици су распоређени дуж цијеле површине производа у једнаким редовима.

За уградњу топлог пода, ова врста топлотне изолације је прави проналазак. Без претходног означавања, можете водити петље за воду по било којој одабраној схеми. Нема потребе да се користе специјални причвршћивачи за фиксирање цевовода. Након инсталације круга гријања, могуће је покренути покретање система, како би се извршио рад свих уређаја за гријање.

Пета опција - монтажне плоче профила се разликују по својој свестраности. Практично је спреман за употребу подлоге за топли под. За разлику од претходних верзија, овдје се може говорити о материјалу с највећом густоћом, већом од 40 кг /м3. Дебљина ових лимова варира у опсегу од 10-35 мм. Сваки лист је опремљен правоугаоним редовимаизведбе, у облику коцки или цилиндара. Висина звучника је 20-25 мм. Нивои редова избочина и њихов број омогућавају вам да лако поставите водене цеви воде директно мајци у било ком правцу иу било којој конфигурацији. Размаци између избочина омогућавају рад са цијевима, чији је промјер 10-20 мм.

Напомена: коришћењем монтажних плоча профила, вероватноћа померања цеви грејне петље при монтажи спојнице је сведена на нулу.

Такође треба подсетити да су данас плоче направљене од обичних и ламинираних, тј. Оних које имају додатни премаз на врху. Ламиниране простирке су спремне за уградњу, без потребе за подном облогом од додатне баријере.

матричне карактеристике

Када се упознате са врстама материјала за топлотну изолацију, са модификацијама отирача који се користе у инсталацији топловодних подова, можемо да сумирамо неке резултате. У закључку, дајемо неке технолошке карактеристике и параметре материјала, преко којих ћете моћи направити прави избор.

За референцу:

  • пјенасти полистирен, који се користи у подметачима, треба да има густину од најмање 40 кг /м3, што ствара целокупну структуру потребне маргине чврстоће и крутости;
  • , коефицијент топлотне проводљивости за све простирке варира у опсегу од 0,037 - 0,052 В /м к К (метара к на Келвину);
  • бројни материјали, поготово ово се односи на профилне улошке, имају добру звучну изолацију. Брзина апсорпције буке за подлоге дебљине 20 мм достиже ознаку 23 дБ;
  • Хидроизолација у подметачима, осим ламинираних производа, обезбеђена је специјалним бравама, монтираним на крајевима сваке плоче. Са овим бравама можете постићи велику велику површину. Плоче у овом случају практично не постоје;
  • домаће и стране индустрије производе сљедеће материјале:

100к100 цм; 80 к 60 цм; на производима са бобијем и фигуралним избочинама дозвољено је уградити петљу за довод воде у корацима од 50 мм или више.

закључак

Уз дужно поштовање према самосталној одлуци, при избору инсталације топловодних минералних вуна или пјене, најбоље је дати предност готовим производима. Профилисане, равне и, поред свих, ламиниране простирке значајно ће убрзати цео процес рада, осигурат ће поузданост цјелокупног дизајна лисне торте за читав животни вијек топлог пода у вашем дому.

Користећи изолацију за инсталацију постижете практично потпуно одсуство губитака топлоте током рада круга грејања. Не штедећи новац улагањем у модерне, висококвалитетне материјале, обезбедићете себи поуздан систем грејања дуги низ година. Не треба се плашити ситуације у којој можете попунити сусједе на кату испод. Сва топлота коју емитује круг грејања иде усправно, равномерно загревајући целу површину пода.

Ламиниране плоче су подједнако погодне за мокре и сухе естрихе. Избор дебљине тепиха одређен је дебљином будуће везице и типом подацовер

У неким случајевима, уз довољну изолацију грубог пода за станове, можете користити производе с бобинима. Када је важно да одржите висину плафона у купатилу или кухињи, такви производи ће бити веома удобни и корисни.