Шта греје "топли под"?

Захваљујући топлом поду можете значајно побољшати перформансе сваке просторије, а на топлом поду удобно је ходати по кући. Ноге увијек остају у топлини и удобности. Дакле, такву варијанту грејања бирају многе летње викендице, које имају у свом власништву приватне куће.

Шта је комбиновано грејање, радијатори, плус топли под

У циљу потпуног загријавања цијелог простора куће, може се користити комбинирано гријање и гријање на топлом поду. У том случају, ваша кућа ће се потпуно загријати у хладним зимским вечерима.

Топли подови се у правилу уграђују у дневним собама, ходницима и кухињама - на првим спратовима сеоске куће. У том случају, на под се поставља камена плочица или керамичка плочица. У спаваћим собама и таванима, који се налазе на другом и вишим спратовима, већ су постављени обични радијатори за грејање.

Уз помоћ радијатора и топлих подова могуће је загревати било коју просторију без обзира на његову величину

Дакле, постоје три начина грејања:

 1. радијатор;
 2. топли под;
 3. Комбиновано.

За сваки дом, одговараће његово грејање. Топлотна пумпа се такође користи за грејање.

Комбиновано грејање је комбинација радијатора и система топлих подова.

Ако имате једну приземну кућу, онда можете направити само систем топлих подова. Ако је двоспратна, онда можете користити и радијаторско грејање и комбиновано грејање.

Комбиновано грејање је одлично за употребу у великим зградама, када број спратова почиње од два и више. Ова врста гријања вам омогућава да гријате стан на нижим етажама користећи артикле, а на врху, користећи радијаторе за гријање.

Како изгледа топла подна грејања

Није сваки дом погодан за систем топлих подова. Да бисте разумели да ли и ако је могуће инсталирати топли под у ваш дом, онда морате погледати план гријања.

Круг грејања треба да буде висококвалификовани стручњак. То ће вам помоћи да направите шему повезивања са својом кућом, узимајући у обзир све њене карактеристике.

За извлачење круга грејања, позовите стручног стручњака.

Шема за грејање са топлим подом може да се преузме или припреми помоћу компјутерског програма

Шема загревања у овом случају је присуство:

 1. Полимерне цеви;
 2. Чвориште помака топлог пода;
 3. Колектори потребни за дистрибуцију топле воде дуж контура;
 4. Термостати су уређаји који могу да контролишу цео систем.

Овако изгледа топли систем подног грејања. То су основни елементи који су укључени у сваку шему.

Пре него што направите систем топлих подова, треба да прегледате и разумете како изгледа схема повезивања. То ће вам омогућити да правилно повежете цео систем. Компетентни стручњак ће вам помоћи да то схватите. Не препоручује се да сами урадите шему, иначе можедовести до штетних посљедица у облику пуцања цијеви за гријање.

Како загрејати топлу подну батерију

Постоји могућност када грејање пода долази од батерије. Основа топлог пода је течност. Она је она која мора ићи из батерије и распоредити се по поду.

Предност грејања пода од акумулатора је у томе што је извор, у овом случају батерија, много ближи поду. Нема потребе за додатним цевима. Осим тога, одредити величину пресјека цијеви је много лакше. Раскрсница ће бити идентична пресеку цеви.

Предности добаве топлог пода од батерије:

 • Близина извора;
 • Исти прелази цеви.

Приликом производње топлог пода, потребно је узети у обзир дебљину подне облоге

"Поверед" систем директно из батерије. Када радите такав под, потребно је да поспите сав песак, а затим затворите подни слој смеше, која би требало да буде сува.

Увек проверите да ли је под раван.

После слоја песка и сувог малтера можете поставити следећи слој, који захтева подну плочицу. Тако ће ваш под бити топао, и моћи ћете ходати по њему, загријавати ноге.

Топли подови на батерији су одлична опција за удобно грејање. Његове главне предности у близини извора напајања дају сељанима прилику да изаберу управо тај начин инсталације. Дистрибуција топлоте са таквим подом ће бити униформна и топла на свим местима.

Потребан је комбиновани систем грејања заприватна кућа

\ т

Комбиновани систем је одличан за двоетажне и више приватне куће. За грејне елементе комбинованог система није много другачије. Али ако буду инсталирани заједно, гријање ће бити много ефикасније.

У комбинованом систему грејања, и зидни радијатори и конвектори постављени на под су повезани. Систем се користи када једна врста грејања није довољна. Узгој на истом је исти као иу првој вези, као у другом. Они се чак могу повезати са једном и истом граном. Постојат ће мјешовита схема повезивања користећи круто гориво.

Прикључак радијатора за грејање и конвектора је исти - на једном кругу.

Комбиновани систем је потребан ако желите одвојено грејање првог и другог спрата. Користите и радијаторе и течне подове.

Комбинирани систем гријања је прикладан за велике приватне куће

Комбинирани систем има границу:

 1. је затворен или запечаћен;
 2. Кружи.

Али ово се решава повезивањем различитих кола у један. Да бисте то урадили, два круга, овај радијатор и под, доводе до једног успонског вода или круга котла. А онда је проблем решен.

Ако имате високу кућу са више од два спрата, комбиновани систем је управо оно што вам је потребно. То неће бити сувишно. Примјеном таквог система можете ходати на топлом поду у "проходним" мјестима, као што су дневни боравак и кухиња. И унутраСпаваће собе могу бити смјештене уз радијаторско гријање.

Како је топло подно грејање (видео)

Грејање топлог пода је нови преокрет у системима грејања. Раније су коришћене само старе батерије и радијатори. Данас, како би се створила удобност у кући, лијепо је ходати по топлом поду, који се загријава нигдје, гдје год крочите. Топли подови данас замењују радијаторе. Међутим, користи се и комбиновано грејање у приватним кућама.