Бетон М100 - примена, карактеристике, састав

Бетон М100 - врста лаког бетона, који се углавном користи за припрему бетона. Користи се, прије свега, прије изливања монолитних плоча или темеља зграде, као иу изградњи путева.

Данас се бетон сматра најраспрострањенијим материјалом у грађевинарству. И није важно да ли се ради о изградњи небодера или о изградњи подрума за малу сеоску кућу - то ће бити потребно.

Али у различитим случајевима ће бити потребни различити конкретни. Прихвата се подела на класе и марке. Сви се разликују по својим карактеристикама и користе се у различите сврхе. За нешто ће постојати прилично низак ниво снаге, а за другу зграду, снага мора нужно бити повећана.

М100 је један од многих брендова. На много начина, бренд ће зависити од односа компоненти које се користе у процесу производње. И све због промјене у таквом односу ће промијенити квалитативне карактеристике. Међутим, цена различитих брендова је такође различита. М100 се сматра једним од најједноставнијих. Због тога цена за њу неће бити висока. У овом случају, обим овог материјала је такође веома ограничен. Дакле, не би требало да претпостављате да за малу цену можете одмах добити све.

Опсег

  • Користи се за монтажу рубњака, јер нема потребе да се обезбеди чврстоћа слоја испод површине. Због чињенице да ову површину користе само пјешаци, притисак на њуиспоставило се да није велика.
  • Такође се може користити као слој за постељину за путеве са ниским интензитетом саобраћаја.
  • За обављање припремних радова на оснивању темеља. Често се користи у овој области због ниске цијене.

Али за друге области градње, овај бренд није баш добар, јер заиста не може издржати велика оптерећења. Ово је његов једини недостатак, који не дозвољава да се овај материјал пречесто користи.

Састав и начин припреме смеше

Таква мешавина се често назива "оскудна". И не без разлога. То је због чињенице да је количина цемента у смеши минимална. Довољно је само да се вежу честице пуњача. Такође, мешавина укључује и дробљени камен. Може бити шљунак, гранит, кречњак.

Ако говоримо о односу компоненти смеше, може се приметити да ће најчешће бити приближно: 1 /4,6 /7, односно цемент /песак /шљунак. Због чињенице да се конкретни захтјеви постављају на бетон, квалитет компонената не мора нужно бити врло висок. У производњи готово без адитива.

Бетон М100 сам по себи није висока отпорност на мраз. Може издржати више од педесет циклуса смрзавања и одмрзавања. Отпорност на воду такођер није висока - В2.