Ватроотпорне преграде од сувог зида

Ватроотпорни зидови сухозида - то су дизајни који спречавају ширење ватре и дима из ватре огњишта. Данас су укључени у пројекте приватних кућа, пословних зграда, пословних простора, итд. Постоје пожарне баријере израђене од сухозида 1. и 2. типа. Али све је у реду.

Шта су пожарне баријере

Ово је основни елемент система заштите од пожара. У исто вријеме је дио зграде и штити од ширења ватре. ПП-и дијеле простор само унутар пода. Сходно томе, они спречавају ширење пожара само у одређеним деловима зграде. Користе се и за:

 • раздвајање простора у зоне
 • канцеларија за рад у канцеларији
 • дизајн банака, продавница, приватних кућа, школа и других јавних зграда.

Захтеви за инсталацију

Ватрогасне јединице ће своју функцију обављати ефикасно само ако су инсталиране у складу са свим регулаторним захтјевима:

 • Спајање појединачних листова сухозида мора бити изведено стандардном комбинацијом рубова на којима су претходно направљене посуде. Због такве припреме ГКЛ се чврсто уклапа. Нема потребе да се користе решења за фиксирање која се прво деформишу током грејања;
 • Повезаност са носећим конструкцијама треба да се врши у контакту са јаким површинама без замрзавања;
 • Размак између вијака за фиксирање мора бити 20 цм.Оквир не би требао бити фиксиран превише чврсто, тако да не би дошло до колапса цијеле конструкције
 • .

Пожарна преграда не може бити подигнута без одговарајућих докумената. Мора бити потврда о сигурности од пожара. Издаје се након обављања неопходних тестова. Пакет мора да садржи пасош. То вам омогућава да искористите дизајн. Без наведених докумената није могуће смањити ПП. Он ће бити проглашен неважећим, а власник стана ће бити одговоран за то.

Врсте пожарних преграда: тип 1, тип 2

У зависности од границе отпорности на пожар, конструкције су подељене у 2 типа:

 • ватроотпорне преграде типа 1 од сухозида или других материјала. Граница отпорности на пожар је ЕИВ 45. То значи да спречавају ширење ватре 45 минута
 • ватроотпорне преграде друге врсте сухозида или другог материјала. Граница отпорности на пожар је ЕИВ 15. То значи да они спречавају ширење ватре 15 минута

Од којих су материјала направљене преграде

Противпожарне преграде могу бити направљене од различитих материјала, јер овај параметар не подлеже високим захтевима.

дрво

Дрво се ретко користи за производњу ПП. Углавном је овај материјал укључен у оквир. Али постоје преграде направљене у потпуности од дрвета. Материјал се обрађује специјалном композицијом која га штити од паљења. Велика предност дрвеног ПП је његоваестетика У исто вријеме, не пролази свјетлост, има малу носивост, скуп је.

челик

Материјал се по правилу користи за креирање оквира. Челик се користи за облагање ГКЛ. Челичне преграде имају високу носивост, широку разноликост у дизајну. Као дрво, челик пропушта светлост и кошта много.

Стакло

За производњу ПП-а користи се специјално ватрено стакло. Материјал има техничке и естетске особине, тако да се може користити у унутрашњем уређењу као декоративни елемент. Стаклене преграде имају добру чврстоћу, високу звучну изолацију, пренос свјетлости, релативно малу тежину.

дривалл

ПП-ови од гипсаних плоча су веома популарни међу потрошачима, јер имају добре карактеристике и ниске цијене. За производњу преграда користе се листови, третирани посебним саставом. Завршена преграда са ГКЛ додатно је прекривена дрветом, челиком или алуминијем.

Како направити ватроотпорну преграду сухозида

Потребни материјали:

 • одвијач
 • вијци
 • канцеларијски нож
 • маказе на металу
 • левел
 • спатула
 • путти

Приликом израде ПП-а из сухозида, купујте сертификоване ГКЛ плоче, обрађене са специјалном мешавином за гашење пожара. Прије изградње објекта у рукама морате имати пакет докумената. Требало би да буде тамоПредставите пасош и потврду о квалитету.

 1. Стварање металног оквира. Направљен је од металних профила, који су спојени вијцима. Профили се инсталирају на под, на плафон и на стране ГКЛ-а. Као резултат, метална решетка треба да се ослободи, где ће се уметнути листови сувог зида. Сви спојеви су обрађени темељним премазом и китом. Приликом монтаже, вијци се морају продубити како би се избјегла неједнакост. Слотови су додатно оковани;
 2. ГКЛ листови се секу, на основу индивидуалних жеља. И онда уметнути у примљени метални оквир и фиксиран;
 3. Зидови су комплетно завршени темељним премазом, осликани или залијепљени тапетама.

Поред тога, преграда може бити покривена ватроотпорним дрветом или челиком. Ови материјали би такође требали имати релевантне документе.

Ватроотпорна преграда сухозида омогућава вам да брзо и лако обезбедите просторије било које дестинације. Осим главне функције, служи и као декорација. Уз то је могуће подијелити просторије у засебне зоне, сакрити ружни кутак, дати просторији исправну форму. Зато корисници гипсаних плоча уживају огромну популарност међу потрошачима.