Типови ЛЕД диода: подела по класама и типовима

Тренутно су ЛЕД-ови широко познати. Међутим, није их могуће јасно поделити по јачини, осветљености сјаја, пољу примене, фактору форме и другим параметрима, јер сваки произвођач има своју класификацију. Међутим, различите врсте ЛЕД диода могу се груписати у класе на основу неких карактеристичних карактеристика.

Индикатори и светлеће ЛЕД диоде

Да би се боље представило што су ЛЕД диоде, оне се могу подијелити у двије велике групе: индикатор и освјетљење.

Индикатори се углавном користе за индикацију боје, као и за осветљавање дисплеја, контролних табли и других уређаја. Односно, то су светлеће диоде релативно мале снаге (до 0.2 В) са умереном светлошћу.

ЛЕД диоде за освјетљење користе се за освјетљавање просторија у саставу ЛЕД лампи и трака, у свјетлима аутомобила и гдје год је потребно да се добије високи интензитет сјаја. Снага таквих ЛЕД-а може достићи десетине вата.

ЛЕД индикатори

Индикаторске ЛЕД диоде се могу подијелити у неколико група.

ДИП ЛЕДс

ЛЕД диоде овог типа представљају кристал који емитује светлост у излазном кућишту, често са конвексним сочивом. Типови кућишта: цилиндрични, пречник 3, 4, 5, 8, 10 ... мм и правоугаони.

Доступан у врло широком распону боја - до ИР и УВ бендова. Могу бити и једнобојни и обојени (када су у једном кућишту концентрирани неколико кристала различитих боја), на примјер, РГБ.

Један од недостатака ових ЛЕДс је низак угао дифузије светлосног флукса: обично не више од 60 °.

Супер Флук Пиранха

Структурно, Пиранха ЛЕД диоде су ултра-свијетле ЛЕД диоде у правокутном кућишту са четири излаза. Овај дизајн вам омогућава да сигурно причврстите ЛЕД на плочи.

Доступне сорте: црвена, зелена, плава и три бела (варирају у температури светлости). Доступно у случајевима са објективом (3 и 5 мм) и без њега. Угао дисперзије варира од 40? до 120?

Опсег Пиранха - осветљење аутомобилских уређаја, дневних светала, рекламних знакова, итд.

Страв Хат

У близини Пиранхе, са великим углом дифузије светлосног флукса, постоје ЛЕД диоде као што је сламнати шешир ("сламнати шешир"). Екстерно, они личе на конвенционалне цилиндричне двуиводнинои ЛЕД, али са мањом висином и повећаним радијусом сочива, за оно што су добили своје име.

Озрачени кристал у овим ЛЕД диодама налази се ближе предњем делу сочива (не заборавите да прочитате о намени леће за диоду која емитује светлост), чиме се постиже угао расипања реда величине од 100-140 °.

Производе се црвене, плаве, зелене, жуте и беле ЛЕД диоде. Захваљујући могућности стварања неусмјереног зрачења, може се користити у декоративне сврхе, као замјена за расвјетна свјетла у нужди и на другим мјестима гдје је потребна једноставна расвјета с малом потрошњом енергије.

СМД ЛЕДс

Поред излазних ЛЕД-а, производе се и СМД-ови. Ово треба приписатиСупер светле и бијеле ЛЕД диоде снаге око 0,1 В на површини за монтажу. Величине кућишта су обично стандардне за било који тип СМД: 0603, 0805, 1210, итд., Где ознаке означавају дужину и ширину у стотинама инча или милиметара. У исто време они постоје као врста са конвексним објективом и без њега.

Захваљујући лакоћи уградње, ове ЛЕД диоде производе ЛЕД траке. На пример, Црее СМД 3528 ЛЕД био је надалеко познат у овој области.

Светлеће ЛЕД диоде

Ове ЛЕД диоде користе се за освјетљавање простора и улица у лампама, предњим свјетлима аутомобила, ЛЕД тракама итд. У том смислу, они имају велику снагу, високи интензитет зрачења и производе се само у белој боји у случајевима за површинску монтажу.

Обично се производе две врсте боја: хладно бела и топла бела.

Пошто кристали који емитују белу светлост не постоје у природи, производња светлосних диода прибјегава различитим технологијама мешања три основне боје (РГБ). Боја резултирајућег белог светла зависи од начина на који се праве.

Један од начина добијања беле луминисценције је да покрије зрачење кристала са три слоја луминофора, при чему је сваки слој одговоран за своју основну боју. Други начин је наношење два слоја фосфора на кристал плаве боје.

Лигхтинг СМД ЛЕД

НајсветлијеЛЕД диоде су такође доступне у СМД кућиштима. За разлику од индикатора, карактерише их већа снага и производе се само у бијелој боји.

Вреди напоменути да се неке ЛЕД диоде мале снаге, као што је горе поменути СМД 3528, могу користити као индикатори, тако да је подјела на типове прилично конвенционална.

Главна област примене СМД - ЛЕД трака и лампи, преносних светала, фарова возила. Истовремено, они дају довољно усмерено зрачење (око 100-130 ° Ц), дакле, када се осветљавају велике површине, потребно је користити велики број ових ЛЕД диода за равномерно осветљавање простора.

Структурно осветљење СМД је луминофор, који зрачи кристал на топлоскупљајућу подлогу, обично бакар или алуминијум. Појављују се као врста са сочивом и без њега.

ЛЕД диоде ЦОБ-а

Светлеће диоде типа ЦОБ (Цхип Он Боард, чип на плочи) су постале широко распрострањене. У суштини, ово је интеграција великог броја (обично неколико десетина) СМД кристала у једном паковању, који се затим прекривају фосфором.

Слика изнад приказује Црее СМД 5050 (лево) и ЦОБ матрицу од 36 чипова (десно).

ЦОБ се користи само за осветљење. Њихов светлосни ток је за ред величине већи него код једног СМД. Међутим, треба имати у виду да ове ЛЕД диоде нису погодне за стварање уског угла зрачења због великог угла дифузије свјетлосног тока. Истовремено креирајте апсолутно не-усмерензрачење неће превише испасти - угао распршења ЛЕД-ова је мањи од 180 °.

Примијећено је да неки људи имају неугодан спектар ЛЕД диода СМД или ЦОБ. Осим тога, недостатак ЛЕД диода када је освијетљен на великим површинама доводи до чињенице да је освјетљење дискретно, тј. Јако освијетљене површине се измјењују са благо освијетљеним. Ово треба узети у обзир при одабиру ЛЕД расвјете.

ЛЕД жаруља

Овај тип ЛЕД се користи само за осветљење. Широко распрострањен као декоративно осветљење простора. Спектар сјаја, за разлику од СМД и ЦОБ, много је бољи за људско око и подсећа на светлост сијалица са жарном нити. У овом случају, очувано је све уграђено ЛЕД дигнитет: ниска потрошња енергије и дуг радни век.

Овај ваљак показује поређење декоративне сијалице са жарном нити снаге 40 В и 4 Ватт жаруље са жарном нити:

Очигледно је да је на снази од 10 пута мање, светлосни ток који даје лампа са жарном нити је 3-4 пута већи.

У исто време, Ефикасност филамента је чак и већа од оне исте СМД, - при истој снази прва вам омогућава да добијете више осветљења. То се постиже технологијом ЦОГ-а (Цхип Он Гласс, чип на стаклу), у којем се кристали који емитују светлост монтирају на стаклену подлогу, а затим прекривају фосфором.

Сам супстрат има цилиндрични облик, који омогућава добијање угла дисперзије светлосног флукса 360 ?. То значи да су такве ЛЕД диоде веома добре у стварању ненасељеног зрачења.

ласерске диоде

\ т

И на крају, још један тип, који се не може приписати ни индикатору, ни светлећим ЛЕД диодама, је ласерска диода. Заправо, може се сматрати ударцем са ЛЕД-ом, јер нема никакве везе са конвенционалним ЛЕД-овима са конвенционалним ЛЕД-ом.

Ласерске диоде су посебно обрађени полупроводнички кристали који, када се испоручују, генеришу врло уски сноп свјетлости. У овом случају, узорци нове генерације дозвољавају да добијете угао дивергенције снопа у распону од 5-10 °. Постоје оба модела који раде у видљивом опсегу и даље (УВ и ИР).

Широко распрострањена употреба ових диода пронађена је у ласерском показивачу, мети, ДВД-погонима, оптичким рачунарским мишевима, оптичким комуникационим линијама.

закључак

Тешко је јасно категоризирати сву разноликост ЛЕД диода, јер је ријетко да се одређене ЛЕД диоде производе за неке специфичне сврхе. Међутим, главни правци њихове примене, - индикација и осветљење, - остају исти, док је класификација дата овде погодна за генерисање опште идеје о врстама ЛЕД диода.