Сакупљач за топли под властитим рукама

Под топле воде је добра алтернатива или додатак радијаторском гријању приватне куће. Систем се може инсталирати иу једној просторији иу целој згради. У оба случаја мора бити аутономан и осигурати поуздан рад круга гријања са расхладним средством. Да би се ријешио овај проблем потребно је властитим рукама уградити колектор за топли под, који се прикупља из саставних елемената.

Главна функција уређаја је одређена дистрибуција топлоте у свим круговима. Може бити и униформно и селективно.

Принцип рада колекционара

Систем воденог ступца обично садржи неколико контура расподјеле расхладне текућине кроз цијеви. Сваки од њих има одвојен улаз и излаз повезан са колектором. Састоји се од два комбајна: на једном - топла вода се доводи у цеви система, ау другој - њени повратни токови, који дају део топлоте, повезани су један са другим и враћају се у грејање.

Припрема расхладне течности се састоји у мешању топле и хладне воде да би се добила потребна температура. Под без топлоте не захтева велико загревање носача топлоте. Ако радијатори имају температуру од 70-95 ° Ц, онда за топли под не прелази 30-55 ° Ц. Немогуће је ходати бос по врућим керамичким плочицама, а остатак превлаке од високе температуре је разбијен.

Колектор користи јединицу за мешање, која је пумпа са цевоводима, која обезбеђује мешање директног тока са повратком и пријемомИмају једну са одређеном температуром. Најбољи начин је узастопним мијешањем (рис.низхе), гдје се постижу највише перформансе.

Црвене стрелице означавају проток врућег расхладног средства, хлађен плавом бојом. Температуру смеше испред горњег чешља контролише термостатски вентил.

Миксер се користи иу системима где је топли под у комбинацији са радијаторима за грејање.Однос врућих и хлађених делова расхладне течности одржава се вентилима када се контрола температуре врши сензорима топлоте, притиска и времена. Природна циркулација се већ мало користи, а колектори повезују пумпе које подржавају притисак у систему.

Једноставни системи не мијешају расхладно средство. Испоручује се помоћу циркулационе пумпе инсталиране у повратној цијеви.

Ормар колектора

Јединица за мијешање и дистрибуцију расхладног средства неће изгледати естетски ако се не сакрије у ормару. Цена за то је мала и лакше је купити него лутати својим рукама у недостатку потребних алата. Дизајн ормара се чешће користи у уграђеним, али и спољашњим.

Имају рупе за монтажу. Начини причвршћивања увијек су детаљно описани у упутама. При куповини обратите пажњу на то.Важно је и то да кабинет има рупе за цјевоводе и како се они уклапају у дизајн колектора.Сви његови делови треба да буду слободно позиционирани и да имају приступ сервисирању и поправци. Кабинет би требао битисигурно искључивање уз могућност приступа опреми само онима који се баве одржавањем система.

склоп колектора

Да бисте сами сакупили колектор, потребни су следећи елементи:

 • два - или трокраки вентил;
 • запорни и балансни вентили. Када се мења температура расхладног средства, вентил мења пролаз, регулишући проток течности;
 • сензори притиска и температуре;
 • циркулациона пумпа;
 • испуштање ваздуха (ручно или аутоматски);
 • монтажни елементи: спојнице, спојнице, спојнице, итд.

Колектор, на слици. Испод је могуће повезати неколико контура, чији број зависи од укупне површине простора.

Цеви су повезане конусним затезним арматурама и опремљене запорним вентилима.

Израда пројекта гријања

Пројекат представља шематски дијаграм локације грана и њихове везе са колектором.Потребно је упоштевати велики број фактора од којих зависе перформансе и лакоћа рада система:

 • број контура;
 • тип и карактеристике извора топлоте;
 • опис додатних извора енергије за које се очекује да ће касније бити инсталирани (котлови који раде на другим горивима, соларни панели, итд.);
 • опис рада главне и додатне опреме (сензори, мерни уређаји, вентили, експанзионе посуде итд.);
 • одређивање параметара сваког уређаја на линијама убризгавања и повратног протока расхладног средства;
 • увођење цијеви из котлова налази се на крајевима хоризонталног чешља, а кругови гријања - са врха и дна.

Склоп колектора компоненти

Колектор се продаје као растављени комплет. Лако га је саставити, ако претходно прочитате упутства.Монтажа већине уређаја врши се следећим редоследом:

 • Цеви се уклањају из делова паковања и повезују.
 • Чешљеви се причвршћују на носаче.
 • Монтажа запорних вентила, управљачких уређаја, прикључних елемената и прикључака.
 • Колектор је монтиран на зид.
 • Циркулациона пумпа и вентил су повезани.
 • Цијеви из круга котла и гријања су спојене на јединицу.

Важно!Монтажа колектора, његово спајање на цеви и подешавање се врше пре сипања спојнице. Проверава се рад управљачких уређаја и режима рада. Све контуре треба да раде.

материјали

Модели колектора су на тржишту пуно и њихов избор у великој мери зависи од круга грејања. Они раде са расхладним средствима на различитим нивоима грејања. Због тога је материјал подложан високим захтјевима. Уређаји високе чврстоће израђени су од нерђајућег челика и месинга.У једноставним шемама грејања можете користити пластичне производе које воде водећи произвођачи на високом нивоу.

Како да сакупите колекционар својим рукама

Директно прикључите топле подове рукама на котао је немогуће. За то је потребан колектор са вентилима. Он јеналази се у ормару, а од њега почиње полагање цјевовода. Колектор обезбеђује приступ само једној особи која ће служити систему.

Асортиман колектора у продавницама је довољно велик, али често је тешко изабрати одговарајући систем грејања за ваш систем. Поред тога, расклопни уређај је потребан на сваком спрату приватне куће, што доводи до значајног повећања трошкова.Сакупљач узорка за топли под је право рјешење, што вам омогућава да уштедите значајну количину новца.

цоннецтион

Пошто се грејање испоручује и повратне гране, колектор треба да се састоји од два чешља причвршћених на њих. У подручјима спојева постављене су гране за испуштање воде и уклањање ваздуха из цијеви.

Сакупљач иде на број спојених петљи.На сваком излазу, смјештеном на врху или дну чешља, постављају се дизалице које осигуравају одвајање појединих кругова при раду другог гријања. Препоручује се да размак између њих буде 10-20 цм.

Склоп разделника

Прије састављања колектора за топли под, потребно је разумјети сврху сваког елемента. Чешљеви се препоручују својим рукама од цијеви квадратног попречног пресјека. Округли су спојеви са навојем за спајање на котао и контуре. У ту сврху прво се врши означавање, затим се избуше рупе, а затим се причврсте цијеви за одвајање. Сви спојеви су темељно излијечени. На једном крају је направљен огранак.

Разнесите мећаву, сакупљачочистити и обојити складиштем уља. На сл. Испод је једноставан 3-лооп скупљач. У црвеној боји су обојени чешаљ и цијеви довода расхладног средства из котла, а плава - повратак, након чега охлађена вода улази у гријање.

На врху, улази за ваздух су повезани са чешљем, а штапови су постављени у доњем делу да испуштају муљ. Свака контура може бити блокирана вентилима, који такође служе за регулисање температуре и притиска.

Дистрибутер је намијењен за управљање малим системом, који је додатно гријање.Биће много теже ако се користи за главни систем грејања у великој кући. Монтажа колектора из полипропиленских цеви је много једноставнија, али су направљени најједноставнији модели.

Збирка колекторског склопа

Подни колектор садржи уређаје који обезбеђују ефикасан рад система. На сваком кругу морају постојати контролни вентили. За сложени систем, препоручује се уградња аутоматских регулационих вентила.

Обично раде у константном режиму, проток расхладне течности варира само на главним улазима.За површину куће до 200 м? користите двостране вентиле.Њихова предност је глатка регулација. Вентили се често добијају. Због тога се монтирају на демонтажне спојнице ("амерички"), тако да их можете уклонити ради чишћења.

Сложенији уређај је трокраки вентил. Он обезбеђује мешање протока директног и обрнутог пуњењаводе, одржавајући жељену температуру на излазу. У унутрашњости се налази покретна преграда, која регулише довод воде из две улазне цеви. Уређај се користи у свим сложеним системима са аутоматском контролом рада великог броја кола. Његова предност је значајан пропусни опсег.

Са најмањим окретањем дизалице, температурни режим система се мења. Подешавање може бити ручно и аутоматско. Троструки кран се често комбинује са сервомотором који ради са сензора температуре ваздуха на улици. Приликом промене времена, температура у простору се одржава константном. Чим се охлади, сигнал из сензора времена улази у контролну јединицу и температура расхладног средства расте.

Ако је топли под главни гријач у кући, температура расхладног средства у котлу може бити ниска, што смањује оптерећење на сву опрему.

Видео

Колектор је најважнија компонента система топлих подова. Регулише унутрашњу температуру, обезбеђује економичну потрошњу енергије и дугорочни рад грејне мреже. Стога, избор уређаја и његове инсталације сопственим рукама треба да се третира са свом одговорношћу.