Преносне утичнице за електричне шпорете самостално

Извођење електричне утичнице

Како пребацити утичницу на ново мјесто? Ово се често јавља током поправке кухиње. Уосталом, електрична пећ је прилично моћан потрошач енергије и погрешне акције на њеном преносу могу довести не само до лома, већ и до пожара. Стога, ово питање треба узети у доброј вјери, а ми ћемо вам помоћи да све учините исправно.

Демонтажа старе утичнице

Прво, морамо да искључимо утичницу са старог места. Током ове акције, морамо одредити могућност његове поновне употребе на новој локацији, као и са схемом њеног повезивања. Уосталом, утичнице за електричну пећницу могу бити двије класе - за напон 220В и 380В.


Демонтажа старе електричне утичнице

 • Сваки рад у електричној инсталацији започиње уклањањем напона из њих, као и сусједних жица и утичница, што може бити случајан додир. Електрична пећница обично има посебан прекидач у разводној плочи.

Обратите пажњу! Ако искључите прекидач, то није валидна чињеница одсуства напона. Немојте да будете лењи и проверите да ли је одсутан директно у излазу, пожељно биполарни индикатор напона.

 • Сада уклоните стару утичницу. Веома важна тачка је проверавање спајања жица директно на утичницу. Ово се посебно односи на 380В утичнице. На крају крајева, локација фазе, нуле и заштитне жице је важна за електричну плочу. Ако их не поновите исправновеза можда кратког споја.
 • Ако је електрична мрежа изведена у складу са тачком 1.1.15 ПУЕ, тада ће нула жица бити плава а заштитни кабл жуто-зелена. Ако то није случај, препоручујемо да потпишете сваку жицу и прикључак на зидној утичници.
 • Након уклањања утичнице, наша упута вам савјетује да је провјерите за поновну употребу. За ово испитујемо контактни део и проверавамо одсуство трагова металних празника, шкољки и боја варијабилности на контактном делу. Присуство таквих коментара требало би да вас натера да размислите о куповини новог пословног простора. Незнатан утикач контактног комада лако се подиже од коже и није озбиљан проблем.

Припремни рад

Након уклањања утичнице за плочу на ново мјесто, потребно је извести одређени број припремних радова. Морате да изаберете нови кабл за повезивање и да изаберете правилан начин повезивања старе и нове жице.

Електрична схема електричне пећи

 • Прво, треба да одлучите о новој локацији инсталације утичнице. Према тачки 12.29 ВСН 59-88, висина инсталације и размак између грла и плоче нису нормализовани. Према овом параграфу, главни аргумент је погодност коришћења утичнице и забрана њене инсталације испод и изнад судопера, као иу кухињским ормарима.
 • Нећемо детаљно описивати како уништити зидове, удубити се у хипотекарне кутије и инсталирати их. Овај тежак и тежак посао без посебне опреме не треба објашњавати.
 • Након инсталирања подслоја иПрипремљена жица за жицу треба да размисли о самој жици. Најлакши начин је да се користи жица од најмање попречног пресека старе жице.
 • Ово је сасвим логично, али није у потпуности тачно. Чињеница је да је у совјетским временима то често радило, пљувало на норме и правила. Ако желите знати како правилно извадити утичницу, препоручујемо да одаберете дио жице према таблици. 1.3.4 и 1.3.5 ПУЕ. Више о процесу избора пресека на другим страницама нашег сајта можете сазнати.
 • Сада, као и за жичане везе. У идеалном случају, везе не би требале бити и морате замијенити жицу од прекидача на зидну утичницу. Али, нажалост, то је прилично компликовано и често само додаје жицу постојећем.
 • У складу са одредбом 2.2.1.21 ПУЕ, било какво повезивање жица мора се вршити савијањем, заваривањем, лемљењем или стезањем. А ако прве три варијанте у извођењу радова сопственим рукама нису веома погодне, онда је употреба стезних чепова сасвим реална.
 • За спајање флексибилних бакарних проводника користимо брзе стезаљке или специјалне месингане врхове за спајање вијчаних стезаљки. За повезивање чврстих бакарних жица могуће је користити било који терминал. За алуминијумску жицу користити самозатварајуће стезаљке.

прикључак утичнице

Када су сви припремни радови завршени и кабл је одбачен, можете наставити директно са прикључком. У зависности од напона 220В или 380В може постојати неколико опција спајања.

Ако јестеНе знате на који је напон ваша пећница прикључена, а онда је можете одредити помоћу утикача. Ако има пет контаката, онда је 380 В, ако је 3 контакта, затим 220В. Ако нема утичнице, погледајте чланак о повезивању електричне пећнице на страницама нашег сајта.

Повезивање 220 В АЦ утичнице

Ако сте све урадили у складу са нашим препорукама пре него што сте померили утичницу из плоче, процес повезивања ће бити прилично једноставан. Иначе ћете морати узети индикатор и умочити фазне, нултне и заштитне жице.


Слика приказује прикључак електричне пећи на 220В мрежу

 • Прво спојимо фазни проводник. То радимо у складу са ознакама које су направљене током демонтаже утичнице. Обично се фазна жица налази на лијевој страни утичнице.
 • Нула жица се обично налази на десној страни утичнице. Али ако сте урадили обележавање, ми направимо везу према њој.
 • Спојите жице заштитног уземљења са засебним контактом. Али опет, ми то радимо са погледом на ознаку.
 • Сада можемо напајати и проверити ефикасност нашег излаза и свих горионика пећи. Ако нешто не ради, онда уклоните напон и проверите да ли је исправно прикључен директно на прикључни блок електричне пећнице.

Плуг ин 380В

Пошто је уклањање утичнице од 380В плоче мало сложеније у смислу више жица, овдје би требало бити још опрезније. А исправно обележавање за вас ће бити од велике помоћи.


Схема прикључења електричне пећи на трофазну мрежу од 380В

 • Пре свега повезујемо фазне проводнике. Имамо их три, а повезани су са три терминала који се налазе поред њих.

Обратите пажњу! При повезивању фазних проводника да би се одржао њихов редослед повезивања није толико важно. Приоритет овдје није од значаја, а не зато што утјече на способност рада.

 • Када се повезујете на двофазну мрежу од 380В, имате две фазе жице. Таква могућност повезивања такође има право да постоји, иако се не користи тако често. У овом случају, једноставно нећемо дирати једну од утичница. Овдје је важно ускладити неискориштени контакт на утичници и утичници. То можете урадити једноставним визуелним прегледом жица у вилици.
 • Нула жица се обично повезује са терминалом који се налази изнад трофазних контаката. Ако то није у складу са ознакама, боље је извршити одговарајуће пребацивање у прикључку и на терминалу пећи.
 • Заштитни проводник је спојен на дно утичнице. Нормално, он није округлог него правоугаоног облика, што му омогућава визуелно лако одређивање.
 • Након што је веза завршена и утичница фиксирана у оквиру за подешавање, можете напајати. Ако сте урадили све како је приказано на нашем видеу, онда би све требало да ради без примедби.

закључак

Као што можете видјети, пријенос струје је у потпуности могућ без помоћи стручњака. Главно је да будете пажљиви и да се придржавате правила безбедности. Зато што је цена грешкеможе бити веома велика. Ако сумњате у своје знање, боље је не тестирати судбину и позивати струју, која ће све учинити брзо и без изненађења.