Пластичне цеви за грејање: карактеристике и пречници цеви - како изабрати?

Системи гријања су деценијама монтирани уз употребу металних цијеви - челика и бакра. Али обичне челичне цеви имају низ озбиљних недостатака, а цеви од нерђајућег челика и бакра нису доступне свима због високе цене. Ови фактори су довели до појаве новог материјала са високим карактеристикама - пластичних цеви неколико варијанти, које се разликују по функционалности и цијени, али приступачне за употребу у кућном распону цијена.

Пластичне цеви за грејање због специфичности радних услова заузимају независну нишу у групи полимерних материјала за цеви и зато заслужују посебно разматрање.

Главни чланак о полипропиленским цевима.

Сорте и опште карактеристике пластичних цеви

Пластичне цеви су материјали на бази полимера чија функционалност зависи од карактеристика базе. Пластичне цеви се користе у системима за грејање, водоснабдевању хладном и топлом водом, канализацији, вентилацији, као и рукавима и каналима ожичења. Свако подручје примене намеће одређене захтеве за овај материјал, тако да су карактеристике пластичних цеви за грејање специфичне. Али у исто време, постоје заједничке особине својствене свим врстама полимерних цеви.

Сорте пластичних цеви

Полиетиленске цеви (ПЕ, руска скраћеница - ПЕ) - производе се за уградњу цеви високог и ниског притиска (ПВД цеви и полиетиленске цеви), које се користе за унутрашње и спољашње цевиВодоводни системи водовода, канализације и олука у системима грејања могу се користити само као доводни цевовод експанзионог резервоара отвореног типа система грејања.

Полипропиленске цеви су полиетиленски материјал, у коме је једна од четири методе молекуларно "умрежавање", што повећава снагу стварањем додатних унакрсних веза између полимерних молекула у решетки. Користе се за уградњу система гријања, као и за узгој контура хладне и топле воде.

Полипропиленске цеви (ПП, руска ознака - ПП) - група од неколико типова материјала на бази полипропилена, који се разликују по вредностима главних карактеристика (радна температура и притисак). Широко се користи у системима грејања, водоснабдевању хладном и топлом водом, канализацији и вентилацији.

Полибутне цеви (ПБ, руска скраћеница - ПБ) - висококвалитетан материјал који се разликује од полипропилена, повећана флексибилност, отпорност на мраз и величину максималног радног притиска.

Цеви од поливинилхлорида (ПВЦ) су материјал од две варијанте (непластификоване и хлорисане) добијене из винил хлорида полимеризацијом.

Важно! Због повећане крутости и ослобађања хлора у контакту са врућом околином не користе се ПВЦ цеви за уградњу система за грејање, као и ГХВ.


Цеви од стаклопластике - зидови ове високе чврстоћецевасти материјал од стаклопластике са епоксидном смолом, ови производи се не користе у системима грејања због дуготрајног начина повезивања.

Метално-пластичне цеви су производи са вишеслојном структуром зида који материјалу обезбеђују високе техничке карактеристике и широку примену у системима грејања, посебно када се поставља топли под.

Опште карактеристике пластичних цеви

 • Чврстоћа - способност да се издржи оптерећење које је типично за услове рада цевовода, укључујући хидрауличке ударце.
 • Пластичност и еластичност - очување карактеристика непромењених након деформација услед дејства температуре и барикуларних оптерећења.
 • Отпорност на корозију - неутралност материјала за производњу цеви за контакт са влагом и раствореним једињењима у њему.
 • Низак коефицијент топлотне проводљивости - материјал, заједно са спољном изолацијом, учествује у процесу смањења топлотних губитака и формирања кондензата.
 • Диелектрична својства - одсуство фактора статичког електрицитета и лутајућих струја.
 • Ниски коефицијент трења - смањење оптерећења циркулационе пумпе при превазилажењу трења флуида на унутрашњој површини стијенке цијеви.
 • Отпорност на биолошке утицаје - није разградива и инертна на присуство бактерија.
 • Недостатак формирања вапна на унутрашњим зидовима.
 • Дуговечност је последица горе наведеногкарактеристике.
 • Висока звучна изолација - кретање околине у цјевоводу је тихо.
 • Ниско учешће - ниски трошкови транспорта.
 • Једноставна инсталациона технологија.

Пластичне цеви за грејање треба да имају сва горе наведена својства, са неким од њих (топлотна отпорност, флексибилност) у већој мери него, на пример, полиетиленски или ПВЦ производи који нису погодни за системе грејања.

Дакле, од наведених врста пластичних цеви у системима грејања, ожичење се користи само из следећих материјала:

 • полипропилен;
 • умрежени полиетилен;
 • полиетилен високе термичке стабилности;
 • полибутен;
 • метална пластика.

Да бисмо имали идеју о томе које пластичне цеви су боље за грејање, детаљније ћемо размотрити производе са ове листе материјала.

полипропиленске цеви

Полипропилен - материјал који је флексибилан и крут до лома, што узрокује његову широку примјену у изградњи цјевовода. На производима овог материјала, израђених у пречнику од 16 до 110 мм, налази се латинска ознака ПП. Висок квалитет материјала од полипропиленске цеви није одмах постигнут. Тачка топљења полипропилена је 175 степени при вредности од 90 радних температура. Дозвољен је чак и краткотрајни рад полипропиленског цевовода на температури од 110 ° Ц, што значи да је материјал погодан за уградњу система гријања. Али полипропилен има велику вредносткоефицијент топлотног ширења, што значи да ће се обичне полипропиленске цеви на месту инсталације значајно повећати у дужини када се загреју од проласка кроз њих вруће расхладне течности. Осим тога, промјер такве цијеви када се загријава ће се такођер повећати, што ће ограничити примјену - обрађивање завршних обрада цријепа на топлим подовима може пукнути или се одвојити од базе при ширењу испод њега хладњака.

Рјешење проблема је пронађено у армирању полипропиленских цијеви, што је знатно смањило температурно ширење производа из ПП-материјала. Тако су производи од полипропиленских цеви почели да се производе у два главна типа:

 • интегрални (једнослојни) - за снабдевање хладном водом;
 • са арматуром (вишеслојним) - за ПРТ и системе грејања.

Ојачање полипропиленских цеви

Окови за ПП цеви израђени су од алуминијума или стаклопластике, чији положај у зиду цеви може бити различит. Алуминијумска арматура се назива и стабилизацијом, а ПП ојачана фолија ојачана је стабилизирана, тако да је ријеч Стаби присутна у означавању таквих производа.

Као резултат ојачања зида ПП цеви, већ постоје вишеслојне структуре, које се разликују не само по материјалу слојева, већ и по њиховом распореду.

Имплементација арматуре полипропиленских цевастих производа може да буде како следи:

 • алуминијумски слој у дебљини зида ближе спољашњој површини - при заваривању таквих производа, алуминијумски плашт се мора уклонити заједно са спољним слојем полипропилена;
 • слој алуминијумске фолије у средини пресека зида - фолија се не уклања током заваривања, згушњавање се не дешава на цевима овог дела;
 • армирање слојем фиберглас тканине - цеви са мало већим од алуминијума, коефицијент експанзије температуре, али поједностављен процес лемљења.

Слој алуминијумске фолије има дебљину од 0,1 до 0,5 мм - што је фолија дебља, то је већи радни притисак цеви. Алуминијумска шкољка, која не само да повећава чврстоћу ПП цијеви, већ је и баријера за кисик, може бити континуирана или равномјерно перфорирана.

Полипропилен има способност да прође кроз своју масу кисеоника, укључујући и садржане у ваздуху. Према томе, кисеоник ће тећи кроз зидове цевовода до расхладног средства. Ово је негативан фактор ако се антифриз користи као расхладно средство у систему грејања - неки од његових типова, у интеракцији са кисеоником, формирају једињења која оштећују котао и циркулациону пумпу. За такав систем грејања, цевовод треба монтирати са ПП цевима са чврстим алуминијумским ојачањем.

Ако се вода користи као расхладно средство, боље је користити цијеви с перфорираном љуском за цијев за гријање. Перфорација алуминијума, која се изводи кроз или рељефно, омогућава причвршћивање сусједних ПП слојева без употребе љепила. Такве полипропиленске цеви су минимално склоне топлотном ширењу и не стварају задебљање због температурних и барикалних флуктуација.

У скорије време, да се стабилизујеПроизводи од полипропиленских цеви почели су да користе базалтна влакна, позната по својој високој отпорности на температуру и ниском коефицијенту топлотне експанзије. Примјер је ЕКОПЛАСТИК полипропиленске цијеви произведене у Чешкој Републици, ојачане базалтним влакнима спојеним у пластици, чиме се коефицијент топлинске експанзије смањује за три пута.

По максимално дозвољеном притиску и температури, ПП цеви су подељене у следеће групе:

 • ПН 10 - танкостенски материјал за уградњу система хладне воде са температуром рада до + 20 ° Ц и подовима са загревањем расхладног средства до + 45 ° Ц, радни притисак од 1 МПа (10,0 кг /цм?);
 • ПН 16 - материјал за цеви за снабдевање хладном и топлом водом са температуром околине + 60 ° Ц, радног притиска од 1,6 МПа (16,0 кг /цм?);
 • ПН 20 - производи универзалне намјене, укључујући за ХГВ са температуром до + 80 ° Ц, радни притисак од 2 МПа (20,0 кг /цм?);
 • ПН 25 - производи ојачани алуминијумским цевима за уградњу ХВП система и грејање са радном температуром до + 95 ° Ц, притисак до 2.5 МПа (25.0 кг /цм?).

Вредност номиналног притиска је укључена у означавање производа, као што су ПН10, ПН16, ПН20, ПН25.

За уградњу система грејања најчешћи су ПП цеви следећих величина:

 • 20 мм - за унутрашње проширење водоводне мреже и круга грејног система;
 • 25 мм - за израду успонских водова у малим подовима, прикључивање радијатора за грејање и система подног грејања;
 • 32 мм - за производњу водова и испоруке цевиу вишестамбеним зградама повишене површине (6 спратова и више).

Прикључак полипропиленских цеви система за грејање

Повезивање ПП цеви врши се у следећим типовима:

 • су недељиви - заваривањем;
 • су одвојиви - веза.

Приликом уградње ПВП система и гријања, обично је потребно користити обје методе, јер се спој фрагмената цјевовода између њих врши заваривањем и уметањем у успон и повезивање радијатора - навојних спојева.

Заваривање се врши уз помоћ посебног алата - завареног лемилица, који, када се правилно користи, ствара јаку масу за заптивање, која се заснива на продирању молекула контактне површине један у други.

Процес заваривања ПП цеви је једноставан - вештине се добијају након неколико тестних спојева непотребних комада и пара кутних пинова.

За навојне спојеве користити спојнице које су претходно заварене са лемљењем на припремљени рез ПП цеви.

Недостаци полипропиленских цеви

Оно што се назива недостатак је често карактеристика овог материјала. У случају ПП цеви. Ако се именује недостатак њиховог спаљивања, али и намештај гори, посебно од природног дрвета, али његова природност се не квалификује као недостатак.

У основи, не треба се бавити недостацима производа од полипропилена, већ са ниским квалитетом производа од одређеног произвођача, погрешним избором материјала за постојеће услове.грешке у експлоатацији и инсталацији које доводе до тврдњи о ПП-материјалу.

Наведите карактеристике полипропиленских цеви:

 • када се монтирају хоризонталне секције на конзолама, да би се избегло спуштање распона, степен ослонаца треба извршити, у зависности од пречника цевовода, вредности од 0,5 - 1,0 м;
 • припрему спојева материјала прије заваривања треба извршити темељито - чишћење фолије, подрезивање;
 • Приликом заваривања ПП цеви, потребно је издржати време загревања заварених спојева;
 • недовољна флексибилност је неутрализована коришћењем неопходних прикључака (кругови, полуос);
 • приликом куповине материјала за уградњу система гријања боље је купити цијеви и фитинге од једног произвођача;
 • Употребу ПП цеви сумњивог квалитета треба избегавати, на пример, чак и са једва приметним спољашњим дефектима.

Цеви од полиетилена

Да би се побољшале карактеристике полиетилена (обичног, ниског притиска - ИПА),

постоји посебна технологија за промјену његове молекуларне структуре која се назива умрежавање, која ствара додатне везе између молекула с повећаном чврстоћом и својствима полимера отпорних на топлину. Цеви умреженог полиетилена имају ознаку ПЕКС и имају чврсти зид од чврстог или вишеслојног дела - једна или две љуске су направљене од главног материјала, а између њих или споља је ојачани слој, који такође игра улогу баријере за кисеоник.


Материјал се успјешно примјењује у многим подручјима, укључујући ипри разблаживању система високог притиска и гријања, конвенционалних и високих температура.

Повезивање пластичних цеви за грејање из ПЕКС материјала врши се на један од три начина:

 • увијање (компресија) - склопиви спој;
 • преса - конвенционално склопиве везе;
 • Електрично заваривање - непрекидна инсталација.

За сваки од начина инсталације одговара одређени алат и окови.

Постоје 4 методе крижног повезивања полиетилена, након чега је употреба произведених производа од тубе добила одговарајућа ознака:

Карактеристике ПЕКС-цеви технологијом шивења

У ПЕКС-а материјалу цеви - уједначеност попречног повезивања и његов добар проценат. ПЕКС-а производи имају највећу флексибилност свих бешавних цеви и добру молекуларну меморију - способност да поврате свој облик након деформације. То вам омогућава да лако исправите дефекте у конфигурацији и кућишта која су настала приликом уградње контуре помоћу обичног грађевинског сушила за косу.

ПЕКС-а је дугогодишњи метод шивања који вам омогућава да добијете материјал са широким опсегом радних температура, који задржава своје карактеристике чак и на врхунцу краткорочних флуктуација од -100 до +100 степени. Производња пероксид-умреженог полиетилена је скуп процес, али високи трошкови су оправдани квалитетом готових производа. ПЕКС-а цеви се успешно користе за уградњу система грејања и топле воде, уз одржавање њиховихкарактеристике дуги низ година.


Са овим предностима код ПЕКС-а цеви постоје два значајна недостатка. У току рада овај материјал је подложан интензивном прању хемикалија са расхладним средством, што негативно утиче на опрему за грејање и аутоматизацију. Осим тога, цијена ове разноврсне бешавне цијеви, као и прикључци на њу, је много већа од ПЕКС-б и ПЕКС-а. Као резултат тога, узимајући у обзир трошкове рада, укупни трошак опреме система гријања умреженог полиетилена ПЕКС-а може бити вишеструко већи него када се користе полиетиленски производи других врста шивања.

Полиетиленске ПЕКС-б цеви су почеле да се производе касније од претходне сорте, али 40 година присуства на тржишту - такође је било довољно времена да се процене карактеристике материјала. ПЕКС-б производи су широко тражени због комбинације приступачности и квалитета - високе затезне чврстоће.

Недостаци овог типа ПЕКС-цеви треба да буду крутост и низак степен молекуларне меморије - да би се нитима материјала за уградњу залива потребно довољно конфигурисати.

ПЕКС-ц (зрачење) шивање се врши озрачивањем полиетилена струјом наелектрисаних честица, при чему се део постојећих веза сруши са формирањем нових. Метода се одликује неизбежном неједнакошћу шивања, која ће изазвати висок степен ризика од пукотина, али ова технологија не захтева велике трошкове, а ПЕКС-ц цеви се још увек производе за системе са захтевима мале снаге итоплотна отпорност генератора топлоте.

Цеви ПЕКС-д (нитрична структура материјала) - технологија производње је сложена и трошковна, док висока цијена материјала није оправдана карактеристикама материјала, тако да потражња за производима није висока.

Полиетилен високе термичке стабилности

Материјал обележен ПЕ-РТ је створен као савршенија алтернатива умреженом полиетилену и представља термопласт, у производном ланцу у којем нема умрежавања, што увелико повећава продуктивност опреме. Истовремено, чврстоћа ПЕРТ-цеви премашује ПЕКС-полимерне производе, као и погодност спајања - њихови спојеви се могу заваривати. То је због популарности овог материјала, који је по дефиницији погодан за уградњу сваког система за снабдевање топлом водом и грејање.

полибутенске цеви

Цевни производи од полибутена (ПБ, руска кратица ПБ) - савремени висококвалитетни материјал који комбинује предности полипропилена и умреженог полиетилена. У ГВП и системима гријања, полибутни цјевоводи се користе релативно недавно, али већ имају доказани материјал који је супериорнији од техничких карактеристика производа идентичан.

Предности полибутенских цеви:

 • одржавање чврстоће на критичним температурама;
 • висок степен флексибилности остаје чак и на негативним температурама;
 • низак коефицијент експанзије температуре;
 • могућност монтажезаварени спојеви;
 • ниска топлотна проводљивост;
 • отпорност на хемикалије.

Полиуретански цевасти производи се производе у увалама и шипкама, како конвенционалним тако и предизолованим. Високе техничке карактеристике узрокују не само широку употребу полиуретана у системима грејања и топле воде, већ и њихову високу цену до сада.

Цеви од метала-пластике

Производи од пластике од метала и пластике - материјал са зидом високе чврстоће који се састоји од 5 слојева: алуминијумска цев са спољашњом и унутрашњом шкољком од умреженог полиетилена, причвршћена висококвалитетним повезивањем.

Изведба спољне и унутрашње љуске може се разликовати методом попречног повезивања или од полиетилена високе температуре.

Технологија производње цеви од метала-пластике је тешка, али се трошкови оправдавају високим техничким карактеристикама готовог производа, који се производи са спољним пречником од 16 до 40 мм и дебљином зида од 2-3,5 мм, облик изведбе - метар, залив.

Обим метал-пластичних цеви - индустријско и кућно грејање и снабдевање топлом водом.

Предности материјала:

 • антикорозивност;
 • унутрашња и спољна отпорност на утицај хемикалија;
 • ниска топлотна проводљивост;
 • низак коефицијент трења унутрашње површине;
 • мале вредности радијуса закривљености са монтажним савијањем;
 • анти-статички;
 • диелектрична својства;
 • поузданост спојева;
 • трајност.

Недостаци:

  \ т
 • значајна вриједност експанзије температуре (потреба за уградњом компензатора);
 • недостатак отпорности на механичка оштећења;
 • потреба за затезним спојницама;
 • отпорност на ниске температуре на челичне цеви;
 • висококвалитетни вентили и арматуре.

Основне техничке карактеристике метал-пластичних цеви су присутне у означавању материјала, који се примењује на сваком радном метру.

Радне карактеристике цеви од метал-пластике:

Важно! На температури расхладног средства изнад 140 ° Ц, долази до топљења унутрашње полимерне љуске са снопом остатка цевне конструкције.

Уградња цеви од метала и пластике врши се помоћу фитинга и специјалног алата. У присуству одређених вештина у извођењу инсталационих радова може да постоји и систем грејања уређаја или СВГ из овог материјала самостално.

закуп

Успјех стамбене опреме гријањем овиси о многим факторима, укључујући прави избор материјала за цјевовод за гријање. Данашње тржиште цијевних материјала је толико богато да вам омогућава да покупите пластичне цијеви за гријање на било коју јединицу гријања. Потребно је само имати јасну идеју о условима рада инсталиране опреме.